Kreativ

ŠTÍTEK: Bělehrad

 triatlonisté Titan Trilife Zlín v polovičním Ironmanu v Srbsku 2019

Promrzlý Pavel Hradil vybojoval v polovičním Ironmanovi v Srbsku stříbrem

Pavel Hradil dosáhl na skvělý triatlonový výsledek. Reprezentant klubu Titan Trilife Zlín vybojoval stříbrnou příčku v závodu 11Tri – Triatlon Bělehrad. V Srbsku se prezentoval v podniku konaném na polovičních ironmanových tratích 1,9 – 90 – 21,1 kilometru, výsledným časem 4:12:25. Vyhrál domácí Strahinja Trakič (4:06:30), bronzovou pozici obsadil v čase 4:19:26 Primož Kirn ze Slovinska.

Budova jugoslávského, dnes srbského parlamentu je jednou z mála opečovávaných dominant Bělehradu

Srbsko a Černá Hora. Když nejste v Evropské unii

/EVROPA PRO ČECHY/ Je to nejvíce česká vesnice v srbském Banátu. V obci Kruščica kousek od rumunských hranic žije i dnes několik set Čechů, potomků kolonistů z osmnáctého a devatenáctého století. Ty sem zlákala nabídka rakouského císaře přidělení půdy v regionu, který byl po válkách monarchie s osmanskou říší téměř liduprázdný. Po pádu monarchie se Banát rozdělil na srbskou a rumunskou část. Češi, kteří zůstali v té srbské, měli díky prosperitě a relativní svobodě v poválečné Jugoslávii pocit, že to oproti Čechům v rumunské části Banátu vyhráli. Teď už ho ale nemají.  

Paratriatlonista Jan Tománek absolvoval závod 11TRI Belgrade.

Tománka nezastavil ani pád. V Srbsku zajel jeden z nejlepších časů v kariéře

/FOTOGALERIE/ Ani po zisku stříbrné medaile z mistrovství světa ve francouzském Nice pro paratriatlonistu Jana Tománka sezona neskončila. Dosud naposledy se představil v Srbsku, kde absolvoval závod 11TRI Belgrade. Ten mu připravil hned několik nástrah, přesto dosáhl času, který se řadí mezi jeho pět nejlepších v kariéře. 

Luboš Palata

Glosa Luboše Palaty: Ne srbské, ale evropské Kosovo

Předseda českého parlamentu Radek Vondráček splnil ve středu „na chvalitebnou“ svoji téměř nemožnou misi. Prezident Miloš Zeman vzbudil svým prohlášením ke Kosovu v Srbech neoprávněné naděje, že by se snad Česká republika mohla zachovat jako některé státy a státečky třetího světa a odvolat víc než deset let staré uznání nezávislosti Kosova.

Český prezident Miloš Zeman na návštěvě v Belehradě

Zeman bude chtít dojednat, aby Česko přestalo uznávat Kosovo

Prezident Miloš Zeman bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby Česká republika odvolala uznání Kosova samostatným státem. Zeman to dnes uvedl na tiskové konferenci po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, kde naznačil, že on takovou možnost podporuje. Zároveň český prezident ke Kosovu dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států. Kosovo podle informací ČTK z diplomatických zdrojů odvolalo po Zemanových výrocích účast na čtvrtečním summitu V4 a zemí západního Balkánu v Praze.

Miloš Zeman a srbský prezident Aleksandar Vučić

Zeman prý v Srbsku řekl, že nemá rád Kosovo. Ovčáček výrok nevyvrátil

Miloš Zeman dnes v Bělehradu řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nikoli Kosovo. Informovala o tom agentura AP a výrok zaznamenala i srbská média. Zemanův mluvčí uvedl, že prezidentův postoj ke Kosovu je kritický. Zeman přiletěl do Srbska na třídenní návštěvu a jeho srbský protějšek Aleksandar Vučić ho přivítal hned na letišti. České televizi Barrandov před odletem Zeman řekl, že Kosovo nepovažuje za demokratický stát.

MS v basketbale, ČR - Brazílie

Diagnóza pro Schilba: Klasický výron těžšího kalibru

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. V tomto případě po týmu. Jednu z jistot basketbalové reprezentace, Blakea Schilba, nepustí do klíčové bitvy na mistrovství světa kotník. Informace o jeho stavu podal generální manažer českého národního týmu Michal Šob.

Čeští fotbaloví fanoušci. Ilustrační snímek

V Kosovu byli zadrženi Češi. Chtěli připomenout válku se Srbskem

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Fotbalový zápas kvalifikace mistrovství Evropy v Kosovu - Česko ještě nezačal, a hosté už mají ostudu. V Kosovu bylo zadrženo osm Čechů, kteří chtěli utkání narušit, připomenout krutou válku, která zemi ničila déle než deset roků.  

Bývalý basketbalista Jiří Welsch

Basketbalista Welsch: Dosavadní výkony mi nalily novou krev do žil

/OD NAŠEHO ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Byl u toho. Už ne jako hráč. Jiří Welsch si mohl vychutnat premiérovou výhru české basketbalové reprezentace na světovém šampionátu. Nad Japonskem v poměru 89:76. Holický odchovanec působí v Číně působí v roli spolukomentátora České televize. A svým bývalým spoluhráčům věří i ve čtvrtek v bitvě o všechno s Tureckem.

Bývalý basketbalista Jiří Welsch

Basketbalista Welsch: Dosavadní výkony mi nalily novou krev do žil

/OD NAŠEHO ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Byl u toho. Už ne jako hráč. Jiří Welsch si mohl vychutnat premiérovou výhru české basketbalové reprezentace na světovém šampionátu. Nad Japonskem v poměru 89:76. Holický odchovanec působí v Číně působí v roli spolukomentátora České televize. A svým bývalým spoluhráčům věří i ve čtvrtek v bitvě o všechno s Tureckem.

Bývalý basketbalista Jiří Welsch

Basketbalista Welsch: Dosavadní výkony mi nalily novou krev do žil

/OD NAŠEHO ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Byl u toho. Už ne jako hráč. Jiří Welsch si mohl vychutnat premiérovou výhru české basketbalové reprezentace na světovém šampionátu. Nad Japonskem v poměru 89:76. Holický odchovanec působí v Číně působí v roli spolukomentátora České televize. A svým bývalým spoluhráčům věří i ve čtvrtek 5. září v bitvě o všechno s Tureckem.

Tobias Kamke vs. Jiří Veselý na Svijany Open v Liberci. Na snímku   Jiří Veselý

FOTO: Liberecký challenger ovládl srbský bojovník Milojevič

Již 7. ročník libereckého tenisového challengeru Svijany Open s dotací 46 600 euro vyhrál po dvouhodinovém boji bývalý nejlepší junior světa 24letý srbský borec Nikola Milojevic. V nedělním finále a zároveň souboji generací zkušeného brazilského mazáka Rogerio Dutra Silvu, bývalého 63. hráče žebříčku ATP, 6:3, 3:6, 6:4.

Stanislav Šulc.

Komentář Stanislava Šulce: Neprávem opomíjené výročí

Zatímco jsou média plná připomínání pražské defenestrace, zůstávají mimo hlavní proud některá výročí, jež by si zasloužila přinejmenším stejnou pozornost. K takovým patří i 25. červenec roku 1894. Že vám to datum nic neříká? Bylo by spíše s podivem, kdyby říkalo. Tehdy se totiž v bosenské vesnici Obljaj narodil chlapec, který o pár let později změnil chod dějin. Jmenoval se Gavrilo Princip a jeho akt se stal rozbuškou pro rozpoutání nejdůležitějšího vojenského konfliktu minulého století, jemuž dnes říkáme první světová válka.

Srbský tenista Novak Djokovič

Djokovič obhájil titul na Wimbledonu. V úchvatném finále udolal Federera

Srbský tenista Novak Djokovič se popáté raduje z vítězství na Wimbledonu. V rekordně dlouhém finále porazil po téměř pěti hodinách hry 7:6, 1:6, 7:6, 4:6 a 13:12 (7:3) legendárního Švýcara Rogera Federera. Srb se zároveň stal prvním tenistou starším třiceti let, který dokázal na wimbledonské trávě titul obhájit. 

Kolikrát se asi budou české basketbalistky radovat na mistrovství Evropy?

Kapitánka Hejdová: Náš tým má vnitřní sílu a stát se může cokoliv

Dvě centrály. Veškeré basketbalové dalekohledy na starém kontinentu se v příštích dvou týdnech zaměří na Lotyšsko a Srbsko. V obou zemích se koná mistrovství Evropy žen. České fanoušky bude pochopitelně více zajímat, co se děje v pobaltské zemi. Přesněji řečeno v Rize. A také to, že ve hře je účast na olympijské kvalifikaci.  

Kolikrát se asi budou české basketbalistky radovat na mistrovství Evropy?

Náš tým má vnitřní sílu a stát se může cokoliv, hlásí basketbalistky

Dvě centrály. Veškeré basketbalové dalekohledy na starém kontinentu se v příštích dvou týdnech zaměří na Lotyšsko a Srbsko. V obou zemích se koná mistrovství Evropy žen. České fanoušky bude pochopitelně více zajímat, co se děje v pobaltské zemi. Přesněji řečeno v Rize. A také to, že ve hře je účast na olympijské kvalifikaci.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Na Štrasburk!

Jaroslav Hašek by měl ze svých potomků nepochybně radost. Pokračovatelé jeho světoznámého Švejka se najdou na každém českém rohu, hojně i mezi politiky. Ti volají z plných hrdel nikoli Na Bělehrad, ale Na Štrasburk (Na Brusel!) a se stejným odhodláním vyrážejí do války za české zájmy, které jsou v jejich podání pro Čechy, Moravany a Slezany zhruba stejně oprávněné jako ty rakouskouherské za císaře pána. 

Fotbalistky Starého Města reprezentovaly na mistrovství světa Českou republiku.Fotbalistky Starého Města reprezentovaly na mistrovství světa Českou republiku.

Fotbalistky ze Starého Města vybojovaly na mistrovství světa šesté místo

Nejlepších šestnáct školních dívčích týmů se v srbském Bělehradu představilo na mistrovství světa středních škol ve fotbale. Českou republiku reprezentovala děvčata ze Střední odborné školy a Gymnázia Staré Město. Na šampionátu nakonec obsadila šesté místo. „Holky ostudu určitě neudělaly, o lepší umístění je připravila notná dávka sportovní smůly,“ posteskl si trenér Benedikt Chybík.

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky. Ilustrační foto.

Hledači kešek: Pokud jsou místa nebezpečná, rušíme je

Nadcházející příznivé počasí vyláká milovníky hledání kešek i do zajímavých míst metropole. Jak se téměř rok po tragédii, kdy v útrobách tunelů pod Motolským potokem zahynuli dva příznivci takzvaného geocachingu změnila oblíbená zábava? 

Jan Tománek s cenou pro čtvrtého nejlepšího handicapovaného sportovce České Republiky za rok 2018.

Tománkovi těsně unikly stupně vítězů, přesto říká: Je to úspěch

Dobříš – Ve své vitríně má mnoho sportovních ocenění. To mu ale nebrání, aby do své sbírky přidával další medaile, poháry a plakety. Naposledy byl lyžař a paratriatlonista Jan Tománek vyhlášen čtvrtým nejlepším handicapovaným sportovcem České republiky za rok uplynulý rok 2018.

Hodonínský mílař Filip Sasínek.

Loni jej přibrzdila zraněná achilovka. Teď chce Sasínek zářit na halovém ME

Hodonín – Na scénu vletěl jako blesk. V roce 2017 si z halového mistrovství Evropy v Bělehradě odvezl bronz z běhu na 1500 metrů. Bylo mu jedenadvacet let. Jenže loni se Filip Sasínek zranil a trénovat začal až na podzim. Teď se chce znovu ukázat celému kontinentu. „Ve středu odlétám na halové mistrovství Evropy v Glasgowě, takže přípravy vrcholí. Nervozitu zatím necítím. Nejspíš se dostaví, až si trochu čichnu atmosféry na stadionu,“ zmínil závod, který vypukne již v pátek.

Fotbalisté FC Viktorie Plzeň v Záhřebu.

Trenér Vrba: Čeká nás těžší boj než v Bělehradu

Záhřeb (od zvláštního zpravodaje Deníku) – Po výhře 2:1 nad Dinamem Záhřeb v prvním utkání mají šanci podávat se do osmifinále Evropské ligy. K tomu ale musí zvládnout čtvrteční odvetu na stadionu Maksimir.

V Olympii skáče i halová mistryně Evropy, chce vítězství v Brněnské laťce

V Olympii skáče i halová mistryně Evropy, chce vítězství v Brněnské laťce

Modřice – Pět výškařek s osobním rekordem přes 195 centimetrů. Složení, které slibuje velmi dramatickou podívanou při Brněnské laťce, kterou ve středu od šesti hodin večer hostí Obchodní centrum Olympia. „Myslím, že výkony budou lepší než loni. Palšytéová má neskutečnou formu, před týdnem v německé Chotěbuzi skočila 198 centimetrů. Doufám, že budeme atakovat minimálně dvojku,“ vyhlíží hlavní pořadatel Ctibor Nezdařil ikonickou dvoumetrovou hranici.

Protivládní protesty v Bělehradu

Protesty v Bělehradu. Prezidenta Vučiče označili demonstranti za autokrata

Tisíce lidí v Bělehradě protestovaly proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho vládní Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti při již pátém takovém protestu za uplynulých pět týdnů mimo jiné požadovali svobodu médií a konec útoků na novináře a představitele opozice. Informovala o tom agentura Reuters.

Tomáš Pešek

Pešek má z ME v Srbsku kompletní sbírku medailí

Hradec Králové – V srbském Bělehradě se konalo mistrovství Evropy ve sportovní střelbě ze vzduchových zbraní tělesně handicapovaných sportovců. V puškových a pistolových vzduchových disciplínách se představilo celkem 122 sportovců z 27 zemí v kat. SH1 a SH2.

V Budapešti protestovaly tisíce lidí proti novele zákoníku práce, kterou nazývají "otrocký zákon."

Maďaři demonstrovali za nezávislá média. Vedení televize s poslanci nekomunikuje

Po nedělní masové demonstraci chtělo několik opozičních poslanců přečíst v maďarské televizi MTVA petici za zrušení tzv. otrokářského zákona. To jim však nebylo umožněno a v budově zůstali necelých 24 hodin. Ani včerejší večer se tak v maďarské metropoli neobešel bez protestů. Na tisíce lidí demonstrovalo za nezávislá veřejnoprávní média před sídlem MTVA. Tu obviňují, že je zcela v rukou vlády.

Basketbalový los pro Českou republiku

Kovačevičová posadila Češky na letadlo do Rigy

Srbsko - Dvě možnosti: Lotyšsko nebo Srbsko? Rébus už zodpovězen. Středeční los mistrovství Evropy 2019 v Bělehradě rozhodl o tom, že se české basketbalistky vydají na konci června do Pobaltí. Ve skupině B se střetnou s obhájcem stříbra Francií, Švédském a Černou Horou.

Basketbalový los pro Českou republiku

Kovačevičová posadila Češky na letadlo do Rigy

Dvě možnosti: Lotyšsko, nebo Srbsko? Rébus už zodpovězen. Včerejší los mistrovství Evropy 2019 v Bělehradě rozhodl o tom, že se české basketbalistky vydají na konci června do Pobaltí. Ve skupině B se střetnou s obhájcem stříbra Francií, Švédském a Černou Horou.

Ostravské akvabely uchvátily Budapešť i Bělehrad. V Srbsku o nich psali v novinách.

Ostravské akvabely uchvátily Budapešť i Bělehrad

Po úspěchu v Budapešti na velkém mezinárodním závodě Hungarian Cup se mladé akvabely z Delfínku Ostrava na začátku týdne vrátily z dalšího více než povedeného klání, tentokrát ze srbského Bělehradu.

Jiří Šťastný (vlevo).

Ze Srbska vezli bronzové medaile Šťastný a Hronová

Bělehrad, Pelhřimov – Se dvěma bronzovými medailemi a hlavně dobrým pocitem z výkonů se z turnaje elitní mezinárodní kategorie G vraceli pelhřimovští taekwondisté. V Bělehradě bojovali buď pod hlavičkou české reprezentace nebo v barvách Sportovního centra mládeže Bohemia.