Kreativ

ŠTÍTEK: bezpečí

Nová lávka přes Nadymák.

Telčští si skvěle poradili s bezpečností chodců a cyklistů

Telč – Školáci, autobusová zastávka u frekventované silnice a nebezpečné přecházení a přebíhání, kde se dá. Tak to ještě před několika lety vypadalo u škol na Hradecké ulici v Telči. Bylo otázkou, kdy se v místě stane nějaké neštěstí.

Nymburští hasiči zasahovali během deseti minut hned u tří nehod

Nymburk se propadl v bezpečnosti silnic

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vážné nehody na území města způsobily pád Nymburka tabulkou bezpečných měst, kterou v půlročních intervalech sestavuje Česká pojišťovna. Zatímco za rok 2018 se Nymburk mezi devětapadesáti okresními městy umístil na slušném 14. místě, za první pololetí letošního roku se propadl na 40. příčku.

Ilustrační foto.

Až čtyřicet tisíc měsíčně. Práce strážníka ani tak příliš neláká

Města v Pardubickém kraji, která zřizují městské policie, stojí přítomnost strážníků v ulicích ročně miliony korun. Největší položku rozpočtových výdajů představují mzdové náklady. Přestože, jak ukazuje srovnání platů, na tom strážníci nejsou nijak zle, některé samosprávy hledají nové zájemce o práci u městské policie jen těžko. O strážníky je zkrátka nouze.

Ilustrační foto.

Až 40 tisíc měsíčně. Práce strážníka ani tak příliš neláká

Náklady na bezpečnost tvoří v rozpočtech měst a obcí nezanedbatelnou položku. Města v Pardubickém kraji, která zřizují městské policie, stojí přítomnost strážníků v ulicích ročně miliony korun. Největší položku rozpočtových výdajů představují mzdové náklady.

Ilustrační foto.

Břeclav si v bezpečnosti na silnicích pohoršila. Patří mezi deset nejhorších

Břeclavsko – Podle výsledků Indexu bezpečnosti, který od roku 2004 provádí Česká pojišťovna, si Břeclav výrazně pohoršila co do dopravních nehod. Zatímco v roce 2018 jí mezi okresními městy patřila třiadvacátá příčka, v prvním pololetí letošního roku byla již na devětačtyřicáté z celkových devětapadesáti pozic.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.

V Hodoníně se zhoršila bezpečnost na silnicích. Podle indexu pojišťovny

Hodonín – Jedno z největších zhoršení bezpečnosti silnic mezi okresními městy Česka zaznamenal za první pololetí tohoto roku podle indexu České pojišťovny Hodonín. „Z loňského osmého se město propadlo na pětačtyřicáté místo,“ informovala ve čtvrtek mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Ilustrační foto

Zájemci se naučí, jak chránit na internetu sebe i své děti

Radslavice – Besedu s kriminalistou o bezpečnosti na internetu připravili na sobotu od tří do pěti odpoledne v kulturním domě v Radslavicích pro dospělé i děti starší jedenácti let. Zájemci se dozvědí informace mimo jiné i o kyberšikaně nebo o fenoménu napadení, která si agresoři nahrávají na mobilní telefon.

Strážníci dohlížejí na bezpečné přecházení dětí. Ilustrační foto.

Vedení novojičínské radnice hledá ranní strážce přechodů

Od začátku roku 2020 byl měly některé přechody pro chodce u novojičínských škol hlídat hlídat strážci z řad veřejnosti. Městská policie nyní hledá dobrovolníky, kteří budou dohlížet každý všední den na bezpečnost dětí od 7:00 do 8:00 hodin.  

Nové semafory. Ilustrační foto.

Letos už se k nemocnici semafory nevrátí

Na křižovatku u výjezdu z hradecké fakultní nemocnice se vrátí semafory. Nebude to ale do konce roku, jak dříve avizovala radnice. Semafory, které mají zvýšit bezpečnost chodců a zlepšit průjezdnost, by se měly začít stavět v prvním čtvrtletí příštího roku.

Komenského ulice před začátkem vyučování.

Část ulice Komenského bude příští rok kvůli zvýšení bezpečnosti jednosměrná

Žďár nad Sázavou – Nejpozději do konce října příštího roku bude provedena úprava provozu ve žďárské ulici Komenského. Půjde o její zjednosměrnění od křižovatky s komunikací vedoucí ke sportovní hale, dále kolem obou základních škol až po křižovatku se stávající jednosměrnou místní komunikací mezi třetí základní školou a budovou někdejšího internátu.  

Ilustrační foto.

Ve vědecké knihovně nahlédnete do virtuální reality

Již potřetí se Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě zúčastní Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, největšího vědeckého festivalu u nás, který se bude konat od 11. do 17. listopadu. Jeho motto zní: „Věda, svoboda, odpovědnost“. Knihovna nabídne možnost vyzkoušení virtuální reality a práce s roboty či přednášku o kybernetické bezpečnosti.

Pohled na chladicí věže a rozvod elekřiny od turbosoustrojí prvního bloku jaderné elektrárny Temelín

Temelín neplánovaně odpojil první blok. Na vině je chvění turbíny

Jaderná elektrárna Temelín odpojila neplánovaně první blok. Příčinou je chvění turbíny, pravděpodobně kvůli kolísání venkovních teplot. Reaktor je na 30 procentech výkonu a nelze předjímat, kdy blok znovu připojí k přenosové soustavě. ČTK to řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Ředitel sekce pro jadernou bezpečnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Zdeněk Tipek ČTK řekl, že problém s turbínou nemá na jadernou bezpečnost vliv.

Dopravní značení v olomoucké městské části Droždín

Řidiče v Droždíně mají zpomalit nové značky, chystá se i rondel

Nové dopravní značení bylo před několika dny nainstalováno v olomoucké městské části Droždín. Tamní obyvatelé si dlouhodobě stěžují na příliš vysokou rychlost vozidel a žádají zvýšení bezpečnosti v dopravě zejména po říjnové nehodě, kdy tam projíždějící automobil srazil školačku.

Výcvik. Vozy autoučiliště v Praze z roku 1950. Podle tehdejší zprávy mělo vychovávat ukázněné a spolehlivé jezdce

Za socialismu byli řidiči pozornější. Dnes má ego přednost před bezpečím

Zákon o silničním provozu ušel velkou cestu. Změnila se povolená rychlost, bezpečnostní prvky, které musíme používat. Stejně tak stavba silnic podléhá daleko přísnějším normám. Co se změnilo k horšímu, jsou ovšem řidiči. Jejich ego má přednost před bezpečností. Na to upozorňuje expert na bezpečnost v dopravě Jan Pechout, bývalý koordinátor BESIP v Ústeckém kraji.  

Základní škola Jarošov. Stávka 6.11.2019

Když v Jarošově stávkují, jakoby se zastavil čas

Je středa ráno, přijíždím do tak trochu liduprázdného Jarošova a vzácně tu nevidím stát ani jednoho strážce pořádku. V běžný pracovní den jich kolem silnice postává několik, především právě kvůli bezpečnosti školáků, jejichž „svatostánek“ stojí tak trochu nešikovně hned u hlavní ho tahu tímto uherskohradišťským předměstím.

Ilustrační foto

V sadech se budou kácet desítky smrků

Pelhřimov – Kvůli kácení stromů napadených kůrovcem se mezi 11. a 19. listopadem kvůli zajištění bezpečnosti nejen cyklistů uzavře cyklostezka v pelhřimovských Městských sadech.

Undergroundový festival v roce 1985 na Třemešku  pořádaný na pětadvacáté narozeniny Antonína Mikšíka.

Nejvlasatější obec za socíku. Tajný festival v Libině rozprášila Bezpečnost

Libina na Šumpersku byla centrem „mániček“. V obci a jejím okolí se podařilo v 80. letech 20. století uspořádat několik neoficiálních akcí. Jejich součástí bývaly například koncerty undergroundových kapel, ale i výstavy místních umělců či představení osobité divadelní hry. Jeden tajný festival dokonce rozprášila Bezpečnost.

Demonstrace v Rožnově pod Radhoštěm v roce 1989.

Státní bezpečnost sledovala v roce 1989 i rožnovské chartisty

Lidé v Rožnově pod Radhoštěm rozhodně nebyli v revolučním roce 1989 nečinní. Svou nespokojenost s režimem dávali po celý rok najevo. Ve městě fungovalo několik opozičně smýšlejících občanských skupin, jejichž členové se snažili proti režimu vymezovat ještě před samotnými listopadovými událostmi.

Asistenti přepravy v ostravské MHD. Ilustrační foto.

Opilý černý pasažér napadl strážníky. Odsedí si dva roky

Takřka denně řeší asistenti přepravy a strážníci konflikty s opilými a černými pasažéry, kteří v Ostravě cestují městskou hromadnou dopravou. A nejde jen o hádky a strkanice.  Někteří z útočníků jsou tak agresivní, že se vrhají i na hlídky městské policie, které asistenty přepravy kvůli jejich bezpečnosti doprovázejí. Násilníci si neuvědomují, že napadením ochránců zákona se dopouštějí trestného činu, za který mohou jít na řadu let do vězení.  

Ve speciálním trenažeru lze nasimulovat požár, k němž může dojít v kanceláři.

Trenažer stál ve Zbiroze

Příspěvkem k Evropskému týdnu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci byla prezentace nového způsobu školení požární ochrany.

Ilustrační fotografie.

Přehlednost provozu pomůže zajistit zrcadlo

Velké Pavlovice – Nové zrcadlo pro zvýšení bezpečnosti provozu ve městě nechalo nainstalovat vedení Velkých Pavlovic. Řidičům slouží už od konce září v místech křižovatky ulic V Sadech, Příční a Brněnská.

Sál Kulturního domu v Dívčím Hradě získal kvalitní osvětlení.

Kulturním dům v Dívčím Hradu má nové osvětlení

Dívčí Hrad už dávno potřeboval vyměnit zastaralé a nevyhovující osvětlení sálu i přilehlých prostor kulturního domu. V sále, nad pódiem, nad barem a na schodišti se nacházelo celkem čtrnáct svítidel, které již neodpovídaly způsobem ovládání požadavkům v oblasti bezpečnosti.

Zástupci Městské policie Plzeň si převzali do užívání nová vozidla Škoda Karoq.

FOTO, VIDEO: Strážníci dostali nová auta

Novými služebními automobily vyjedou do terénu plzeňští strážníci. Čtyři auta tovární značky Škoda Karoq včera slavnostně od radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku

Česko a další země odmítly uprchlické kvóty. Advokátka EU: Nesplnily povinnost

Česko, Polsko a Maďarsko podle generální advokátky Soudního dvora Evropské unie nesplnily povinnosti plynoucí z unijních právních předpisů, když se odmítly zapojit do systému přerozdělování uprchlíků. Vyplývá to z jejího dnes zveřejněného stanoviska, které nyní Česká republika podle premiéra Andreje Babiše analyzuje. Ministerský předseda také řekl, že je nutné vyčkat na rozhodnutí soudu, které je na rozdíl od posudku generálního advokáta závazné. Podle Polska díky tvrdému postoji trojice středoevropských zemí Evropská unie změnila svoji migrační politiku a od povinných kvót upustila. Maďarská reakce na vyjádření advokátky unijního soudu zatím není k dispozici.

Také na kladenské hřbitovy míří v těchto dnech tisíce návštěvníků.

Na hřbitovy míří v těchto dnech tisíce návštěvníků

Dušičkové období nastává a tisíce lidí míří na hřbitovy rozsvítit svíčky a položit květiny k hrobům zesnulých příbuzných či známých. Vzhledem s ubývajícímu dennímu světlu ale správci hřbitovů a stejně tak strážci zákona upozorňují zejména na dodržování vlastní bezpečnosti pozůstalých. S podporou přichází i dopravní podnik. Některé autobusy pojedou o víkendu až ke hřbitovům.

Ilustrační foto.

Na Dušičky posílí úklid i kontrola hřbitovů

Nadcházející sobotu si řada z nás připomene ty, kteří už nejsou mezi námi. V rámci Dušiček proto tradičně zamíří řada lidí na hřbitovy. Ty budou mít zpravidla rozšířené otevírací hodiny. V Nymburce bude mít mimořádnou provozní dobu i hřbitovní správa včetně hrobníka. A bezpečnost budou zajišťovat strážníci i policisté, které uvidíme v okolí hřbitovů či přímo na nich častěji, než je obvyklé.

Základní škola Vorlina ve Vlašimi: třída 1.A s učitelkou Jaroslavou Sukovou.

Základní škola Vorlina z Vlašimi se stará o bezpečnost svých žáků

ZŠ Vlašim Vorlina je moderní školou, která nabízí svým žákům to nejlepší a funguje dle nejnovějších poznatků o pedagogických postupech. Při vyučování využívá metody rozvoje studijních dovedností jako Feuersteinovo instrumentální obohacování nebo metoda Hejného matematiky.

Dětská postýlka. Ilustrační foto

Test dětských postýlek: V Česku měly problém všechny

Česká obchodní inspekce (ČOI) v rámci mezinárodní akce zaměřené na bezpečnost provedla kontrolu klasických a cestovních postýlek a dětských nosičů. Cílem bylo prověřit možná bezpečnostní rizika, která plynou zejména ze špatné konstrukce. Jak to dopadlo?

Skiareál ve Špindlerově Mlýně s velkým úspěchem organizoval letos v březnu Světový pohár lyžařek. Další by mohl pořádat za čtyři roky.

Skiareál Špindlerův Mlýn spustí novinku v prodeji skipasů

Lyžařský areál ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších spustí od začátku listopadu novinku v prodeji skipasů. Jejich cena bude flexibilní a bude se odvíjet od poptávky lyžařů, počasí či obsazenosti areálu. Nákup umožní nový web GOPASS. Cena bude začínat na 250 korunách za den. V termínech, kdy bude velká poptávka, může cena růst tak, aby se mohla zvyšovat bezpečnost na sjezdovkách, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci obchodní a marketingový manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina.

V Techmanii technologie proměnily svět

V Techmanii technologie proměnily svět

O víkendu 19. – 20. října měli zájemci možnost v Techmanii navštívit další část cyklu Technologie mění svět, která byla tentokrát zaměřená na senzory a jejich využití pro pohodlí a bezpečnost.

Z přednášky bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby a bezpečnostního poradce Andora Šándora v Tylově divadle v Kutné Hoře.

OBRAZEM: Generál Andor Šándor besedoval v Tylově divadle

Setkání s generálem Andorem Šánodrem se konalo v úterý 22. října v Městském Tylově divadle v Kutné Hoře. Bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby a uznávaný odborník na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizový management pohovořil na téma bezpečnostních rizik.

Martin Komárek.

Glosa Martina Komárka: Za komoušů se žilo líp

Představme si, že Masarykova republika měla štěstí. Hitler by byl přijat na malíře, v Německu by se udál hospodářský zázrak v předstihu. V roce 1948 by se Československo těšilo prosperitě, míru a bezpečnosti. Občané by požívali úplné svobody. Neúspěšní by mohli počítat se sociální podporou. Nemocní s velice dobrým zdravotnictvím.