Kreativ

ŠTÍTEK: bezpečí

Ilustrační foto

Lidé mohou říci policistům, kam postavit radar

Střední Čechy - Kdekdo jezdí jako blázen – a policie by si na tyhle piráty měla došlápnout. Takové hodnocení lze mezi lidmi často zaslechnout nejen v souvislosti s konkrétními úseky silnic v obcích, ale i v otevřené krajině. Na tato místa, která by bylo radno prověřit s použitím radaru, nyní může každý upozornit přímo policisty.

Ilustrační foto.

Nemocnice vydala zákaz návštěv

Zákaz návštěv od pátku platí v Kroměřížské nemocnici ve všech jejich lůžkových odděleních. Důvodem je zvyšující se výskyt akutních respiračních infekcí a nárůst počtu chřipkových onemocnění v celém Zlínském kraji.

Tragicky skončila páteční práce dvou dělníků v hlubokých lesích v okolí Studnice na Vyškovsku. Klády je tam zavalily, jeden z nich nepřežil.

Klády zavalily dva lesní dělníky. Jeden zemřel, druhý má vážná zranění

Vyškovsko – Tragicky skončila páteční práce dvou dělníků v hlubokých lesích v okolí Studnice na Vyškovsku. Klády je tam zavalily, jeden z nich nepřežil. „Ještě před příjezdem naší posádky jeden zemřel. Druhý dělník byl mladý muž, kterého jsme se středně těžkými poraněními transportovali letecky na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích,“ uvedla mluvčí záchranářů Michela Bothová.

Lídr venezuelského parlamentu a samozvaný prezident Juan Guaidó

Guaidó varoval venezuelskou policii: Nechte mou rodinu na pokoji

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó varoval obávanou jednotku státní bezpečnosti, aby se drželi dál od jeho rodiny. Reagoval tak na zásah policejní zvláštní jednotky v místě jeho bydliště, který měl vystrašit jeho dvacetiměsíční dceru. Venezuelská policie však přítomnost v bydlišti samozvaného dočasného prezidenta popírá.

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.

Potvrzeno. USA vypověděly s Ruskem klíčovou dohodu, Moskva hrozí odvetou

Spojené státy vypověděly smlouvu s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), která byla v době studené války jedním z hlavních výsledků snahy obou supervelmocí o kontrolu zbrojení. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Prezident Vladimir Putin svolal bezpečnostní radu státu. Mluvčí diplomacie Marie Zacharovová posléze uvedla, že Moskva si vyhrazuje právo na odvetu.

Policie v Myanmaru předvádí zadržené novináře

Naděje pro novináře odsouzené v Myanmaru. Případ míří k Nejvyššímu soudu

Reportéři agentury Reuters, kteří byli v Myanmaru odsouzení k sedmi letům za mřížemi, podali v pátek prostřednictvím svých advokátů dovolání k Nejvyššímu soudu. Trvají na tom, že se obvinění z narušení státní bezpečnosti nezakládá na pravdě. Původní odvolání proti rozsudku ze září loňského roku soud v Rangúnu v polovině ledna zamítl.

Policie ČR. Ilustrační foto.

Praha je bezpečná. Myslí si to drtivá většina obyvatel metropole

Kriminalita v hlavním městě každoročně klesá. Dlouhodobý trend oceňují i její obyvatelé. Vyplývá to z „Analýzy pocitu bezpečí“, kterou si nechala Praha vypracovat. Výsledky analýzy ukazují, že 90% obyvatel se v okolí svého bydliště cítí bezpečně.

Prezident Miloš Zeman

Zeman přijal čínského velvyslance a zástupce Huawei. Firmu opakovaně podpořil

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek na Pražském hradě sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem a dvěma představiteli čínské komunikační firmy Huawei. Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Před výrobky Huawei varoval v prosinci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), podle něj představují bezpečnostní riziko. Firma se proti varování ohradila, Zeman dříve tvrzení úřadu bagatelizoval.

Gymnastky z Benešova cvičily na pražské Bohemce.

OBRAZEM: Návštěvy gymnastické tělocvičny si děti velmi oblíbily

Benešov - Gymnastky z Domu dětí a mládeže Benešov se opět vypravily cvičit do pražské tělocvičny na „Bohemce“. V podnětném a bezpečném prostředí upraveném právě pro cvičení gymnastiky získávaly nové dovednosti pod vedením svých trenérů. Návštěvy gymnastické tělocvičny si děti velmi oblíbily a každý výlet se vždy hned naplní, bohužel ne vždy se dostane na všechny zájemce.

Výroba vozů Škoda v závodě Kvasiny.

Kvasinská revoluce. Škoda tlačí platy nahoru, těžko jí konkurují i horské chaty

/PŘÍBĚH DENÍKU/ Průmyslový boom, který v posledních letech díky kvasinské automobilce Škoda Auto zažívá podhůří Orlických hor, nemá v Česku obdoby. Z výrobních linek této fabriky denně sjíždějí stovky nových aut, pracuje v ní více než deset tisíc lidí z regionu, ale také z ciziny. Rychnovsko i lidé v něm zbohatli. Všechno ale něco stojí. Život v okrese se radikálně proměnil a najdou se také negativa. Dopravní infrastruktura by potřebovala rychlejší zlepšení, obchodníkům v regionu chybí pracovníci a zhoršila se i bezpečnost.

Peter Pellegrini

Nesmíme se nechat vtáhnout do obchodní války, řekl Pellegrini o kauze Huawei

Slovenská vláda nemá důkazy o tom, že by technologie čínské společnosti Huawei představovaly bezpečnostní riziko. Na tiskové konferenci to oznámil slovenský premiér Peter Pellegrini, který zároveň varoval před vyvoláním obchodní války. Na úskalí používání výrobků čínského koncernu přitom v prosinci v Česku upozornil i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). 

Úniková hra, ilustrační foto

Únikové hry jsou na pranýři. Neprávem?

Vysočina – Hasiči začnou od února kontrolovat únikové hry po celé republice, Jihlavu nevyjímaje. Provozovatelé tuto aktivitu vítají, jsou totiž přesvědčeni, že se únikové hry ocitly na pranýři neprávem.

Expozice Huawei na veletrhu MWC 2017

Finanční správa vyřadila Huawei z tendru na daňový portál. Kvůli bezpečnosti

Čínský technologický gigant Huawei byl jedním ze zájemců o zakázku na vybudování portálu Moje daně, kterou vyhlásilo Generální finanční ředitelství. Zakázku za více než půl miliardy korun ale nezíská. Finanční správa totiž upravila podmínky podle nedávné metodiky Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), a čínskou společnost tím tak dostalo ze hry. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. 

V zimě jsou ozdobou náměstí, v létě poskytují cenný stín. Dvě lípy ale musí jít k zemi.

Už to jinak nejde. Dvě lípy u morového sloupu musí jít k zemi

Jihlava - Jako vždycky je kolem jejich pokácení velké pozdvižení, ale teď už to podle magistrátu jinak vyřešit nejde. Řeč je o lípách kolem Mariánského sloupu na Masarykově náměstí, jejichž zdravotní stav se každým rokem horší. Dva stromy ohrožují bezpečnost kolemjdoucích, proto musí jít k zemi.

Kvítkovická křižovatka v Otrokovicích je tou nejvytíženější na Zlínsku. Denně tam projedou tisíce aut.

Řidiči prý zapomínají sundat nohu z plynu

Téměř tři tisíce aut projelo ulicemi Bartošova a Bratří Mrštíků v otrokovické části Kvítkovice minulé pondělí. Jediný přechod pro chodce, který se zde nachází, je v Bartošově ulici, kousek od hasičské stanice.

Ilustrační foto

Jak se chovat na internetu? Týden bezpečnosti dá návod

Třebíč - Týden informační bezpečnosti zahájila Městská knihovna v Třebíči. Určen je zejména seniorům. Dozví se například, jak by mělo vypadat správné heslo k účtům, co dělat s nevyžádanou poštou, jak se chovat na diskuzních fórech, sociálních sítích a jaké osobní údaje na internetu poskytovat a komu.

Ilustrační foto

Kácení v mlýnském náhonu: k zemi půjdou nebezpečné stromy

Ivančice - Od pondělka až do osmnáctého února si musí dávat pozor na cestu obyvatelé Ivančic na Brněnsku. Zastupitelé města rozhodli o pokácení stromů v mlýnském náhonu v ulici Na Volvách, přes zahrádkářskou kolonii až po začátek cyklostezky Ivančice Oslavany.

Sídliště Pod Chlumem v Jeseníku.

Obnova parku a sídliště v Jeseníku vyjde na čtvrt miliardy

Více než 230 milionů korun bez DPH. To je hrubý odhad nákladů na revitalizaci sídliště Pod Chlumem a Smetanových sadů v Jeseníku. Vyplývá to z územních studií těchto veřejných prostranství, jejichž konečná podoba má být známa v nejbližších týdnech.

Ilustrační foto

V Kasárnách změří rychlost aut. Úsekovým měřením

Znojmo-Kasárna – První lokalitou, kde by představitelé Znojma chtěli měřit rychlost projíždějících aut takzvaným úsekovým měřením, je příměstská část Kasárna. Informoval o tom místostarosta Znojma Jakub Malačka.

Vjezd do společnosti APP, dřívějšího Azosu.

Kovové díly zasypaly a těžce zranily ženu v Azosu

Nymburk – Kriminalisté vyšetřují nehodu ve firmě APP, bývalém Azosu. Zřejmě porušení předpisů o bezpečnosti práce mělo za následek vážný úraz pětadvacetileté dívky, která bezprostředně po úrazu musela být převezena na jednotku intenzivní péče do jedné z pražských nemocnic.

Ilustrační foto

Kolín nemá pravdu, když tvrdí, že nemám pravdu, ohrazuje se krajský radní

Kolín - Další kolo slovního ping-pongu mezi budovami středočeského hejtmanství a radnice v Kolíně, v němž se přetřásá zrušení kolínské záchytné stanice pro opilce provozované do konce loňského roku městem, odstartoval v pátek krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk.

Radovánky na zamrzlé Těrlické přehradě.

VIDEO: Kam na brusle? Na přehradách sílí led

Díky vytrvalým mrazům se zvyšuje síla ledu v přehradách v regionu. Podle údajů Povodí Odry, které má vodní nádrže ve správě, měl v pátek ráno led na Žermanické přehradě tloušťku jedenáct centimetrů stejně jako na nedaleké nádrži Těrlicko.

Letiště LaGuardia v New Yorku

Dopady rozpočtové krize v USA. Nedostatek personálu omezil provoz na letištích

Americké federální úřady musely kvůli nedostatku zaměstnanců přistoupit k omezením na některých letištích. V pátek byl dočasně přerušen provoz newyorského letiště LaGuardia, cestující na dalších se museli smířit se zpožděními. Na vině je spor prezidenta Donalda Trumpa s americkými zákonodárci o peníze na výstavbu zdi na hranici s Mexikem. Rozpočtová krize pokračuje již 35. dnem. 

Krajský radní pro bezpečnost a zdravotnictví Robert Bezděk ocenil policisty.

Policisté dostali ceny za zvládnutí neexistujícího útočníka

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Jedna uniforma generálská - středočeský policejní ředitel Václav Kučera má hodnost brigádního generála - pár výložek s nižšími hodnostmi, ale také spousta civilu; nejen v pánském, ale i v dámském provedení. Tak to v pátek 25. ledna vypadalo v jednací místnosti rady kraje v budově hejtmanství.

Bruslení na Dřevnici. Ilustrační foto

Mrzne. Města zřizují kluziště zdarma

Až devět nástřiků vody je potřeba aplikovat, aby se vytvořilo kvalitní kluziště. Ve Slavičíně díky městu si mohou lidé užívat plochy dvě u každého sídliště (Malé Pole, Vlára), jedna je na místě asfaltového hřiště. Sdělil to starosta Tomáš Chmela. Další kluziště zajišťují místní části Divnice, Hrádek a Nevšová.  

Část lokality zvané Kraví hora.

Kraví hora je zřejmě jednou vybraných lokalit pro úložiště

Vysočina - Kraví hora na Žďársku je zřejmě jednou z vybraných lokalit pro stavbu hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva. Dosud utajovaný seznam lokalit má Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a Ministerstvo průmyslu a obchodu odtajnit v příštím týdnu.

Ilustrační foto.

Ze skály se sesunula půda

Jihlava – V polovině ledna došlo k sesuvu půdy v části skalního výchozu, který přímo sousedí se hřbitovem na Kalvárii.

Stavba obchvatu. Ilustrační foto.

Větší bezpečí, méně hluku, rychlejší cesta. Začne stavba obchvatu Osové Bítýšky

Osová Bítýška – V druhé polovině roku by se měl začít budovat šoféry i místními obyvateli dlouho očekávaný obchvat Osové Bítýšky na státní silnici I/37. Hotovo bude v roce 2021. „Připravuje se zadávací dokumentace, předpokládáme, že na jaře zahájíme výběrové řízení. Harmonogram prací a cenu budeme moci upřesnit až po uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem,“ vyjádřila se mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR coby investora stavby Nina Ledvinová.

Policisté z celého okresu převzali v Olomouci medaile za zásluhy. Ceremoniál proběhl v aule Pedagogické fakulty Univerzity PalackéhoFoto: Deník / František Berger

Policisté z Olomoucka dostali medaile za výsledky i věrnost

FOTOGALERIE / Vedení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje ve čtvrtek odpoledne rozdalo mužům i ženám zákona z celého okresu medaile za zásluhy a věrnost. Slavnostní ceremoniál proběhl v aule Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.

Kola dříve označovali i břeclavští strážníci

Znojemští strážníci už označili 310 bicyklů. Kvůli bezpečnosti

Znojmo – Pokračovat ve forenzním značení jízdních kol a invalidních vozíků plánují i v letošním roce znojemští strážníci. „Dosud jsme označili 310 jízdních kol a invalidních vozíků. Celková hodnota označených předmětů je přes sedm milionů korun,“ uvedl ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.