Kreativ

ŠTÍTEK: bezpečí

Ilustrační foto.

V debatách o zrušené záchytce zaznívají nařčení ze lži

Kolín - Jeden by si z toho pomalu šel dát panáka. Opozičně koaliční a koaličně opoziční půtky mezi středočeskými politiky, kvůli nimž se leckdy protáhnou třeba jednání krajského zastupitelstva, se nevyhnuly ani otazníkům kolem ukončení provozu záchytky v Kolíně. Tamější protialkoholní záchytnou stanici provozovalo město jen do konce loňského roku. Pak se naplnily předem ohlášené kroky: zrušení bez náhrady.

Ilustrační foto.

Slisoval odpad, i s kolegou uvnitř. Policie vyšetřuje tragickou smrt popeláře

Tasovice – Tragickou smrt pracovníka odpadové společnosti vyšetřují od předposledního lednového víkendu znojemští policisté. Podle informací redakce Deníku Rovnost tam měl při čistění prostoru na odpad v nákladním autě zemřít jeden z pracovníků firmy. Druhý měl údajně omylem zmáčknout tlačítko pro slisování odpadu, když byl jeho kolega uvnitř.

Soukromá klinika Hacienda HealthCare ve Phoenixu.

Žena v kómatu porodila dítě. Policie v USA už zatkla podezřelého ze znásilnění

Policie v americkém městě Phoenix již zadržela ošetřovatele, který je podezřelý ze znásilnění pacientky. Ta je podle lékařských záznamů již 14 let ve vegetativním stavu a na konci prosince porodila zdravého chlapce. Žena se nachází v pečovatelském ústavu Hacienda HealthCare facility, přičemž o tom, že je těhotná, prý nikdo z tamního ošetřujícího personálu neměl vůbec tušení. Informoval o tom server BBC. 

Ilustrační foto

Kolínská záchytka chybí. Chce ji někdo nahradit?

Kolín - Protialkoholní záchytná stanice, která by nahradila od ledna zrušenou záchytku v Kolíně dříve provozovanou městem, by se hodila. A moc. To ve středu 23. ledna potvrdil středočeský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). „Pokud bude chtít záchytku ve východní části kraje otevřít některá z radnic či jiný subjekt, je kraj připraven ho finančně podpořit,“ slibuje.

Stan pro bezdomovce v Poplužním dvoře.

Bezdomovci v Boleslavi mají útočiště, přesto mrznou v ulicích

Mladá Boleslav - Znovu udeřily mrazy a tak je v Mladé Boleslavi opět otevřený stan pro lidi bez přístřeší. „Vzhledem k mrazivému počasí jsme stan znovu zprovoznili v pátek 18. ledna, během víkendu zde přespalo dvacet lidí,“ uvedla náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková, která má sociální oblast na starosti.

Letadlo ČSA.

Vzdušný prostor nad Českem žije. Loni vzrostl na rekordních 912 tisíc letů

Letový provoz nad Českem byl v roce 2018 opět rekordní. Počet vzletů, přistání a přeletů letadel proti předchozímu roku vzrostl o 6,9 procenta na 912 815. Tuzemský vzdušný prostor tak každý den využilo průměrně 2500 letadel. Sdělilo to Řízení letového provozu (ŘLP). Čeští dispečeři loni v létě převzali řízení části letů z Německa.

Vedení Znojma plánuje další kameru pro dohlížení na veřejný pořádek. Bude už v pořadí šestadvacátá a má hlídat část Přímětické a Legionářské ulice. ILUSTRAČNÍ FOTO.

Znojemští radní navrhují další kameru. Na roh Přímětické a Legionářské

Znojmo – K aktuálním šestadvaceti kamerám, které obsluhuje a využívá znojemská městská policie, má přibýt další. V pondělí o tom jednali radní. „Abychom zvýšili bezpečnost ve městě, podáme žádost o dotaci na umístění dalšího kamerového bodu na roh ulic Přímětická a Legionářská,“ sdělil místostarosta Znojma Jakub Malačka.

Vězni pomáhají, ilustrační foto.

Vedle preventivních aktivit chystá kraj i nápravu hříšníků

Střední Čechy - Podpora resocializace recidivistů po návratu z věznice, tedy jejich návrat k řádnému životu, prevence kriminality a kybernetická bezpečnost čili zodpovědné chování v internetovém prostředí. To jsou základní cíle čtyř krajských projektů připravených ve spolupráci s policií a navazujících na obdobné aktivity z minulých let, které pro letošní rok schválili středočeští radní.

Administrativní komplex IPOS

V jesenickém IPOSu by měly zůstat státní úřady

Vyjasnit si, zda pracovníci úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení setrvají i v budoucnu v administrativním komplexu IPOS v Jeseníku bylo hlavním tématem jednání místní samosprávy s představiteli ministerstva práce a sociálních věcí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Donald Trump

Erdogan chce převzít ochranu Manbidže. S Trumpem jednal o bezpečnosti v Sýrii

Turecko je připraveno převzít odpovědnost za bezpečnost syrského města Manbidž. Prezident Recep Tayyip Erdogan to prohlásil během nedělního telefonátu se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Město na severovýchodě Sýrie je v současné době pod kontrolou kurdských milic, které Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Ilustrační fotografie.

Školám s aktivně soutěžícími studenty pošle kraj peníze

Střední Čechy - Třiatřicet středních škol a stovky jejich studentů se zapojily do kvizů, které prověřily jejich znalosti o tom, jak se bezpečně pohybovat v internetovém prostředí a správně zacházet s informační technikou. Soutěž v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet, samozřejmě pořádaná prostřednictvím internetu a tedy on-line, se odehrávala již v říjnu - její výsledky jsou však aktuální i nyní.

Ilustrační foto

Praktické sestry chce kraj lákat ke studiu stipendiem

Střední Čechy - Nedostatkem zdravotnického personálu trpí nejen nemocnice ve středních Čechách; jde o všeobecnou bolest našeho zdravotnictví. Ke snahám přispět k tomu, aby situaci mohla pomoci vylepšit mladá krev, patří rozhodnutí krajských radních: k podporovaným oborům vzdělávání v přibude obor praktická sestra. Ten ve školách postupně nahrazuje obor zdravotnický asistent. V jeho případě se poté, co nynější studenti odejdou jako absolventi, chystá výmaz ze školského rejstříku.

Václavské náměstí v Praze během Palachova týdne, 19. ledna 1989

Vodní děla, obušky, brutální komunistické násilí. Podívejte se na Palachův týden

Česká republika si tento týden připomíná 50. výročí sebeupálení studenta Jana Palacha, který položil život na protest proti rostoucí apatii společnosti po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Oběť mladého člověka si lidé navzdory zákazu úřadů připomněli i před třiceti lety. Zásah komunistické policie proti shromáždění z 15. ledna 1989 spustil události, které vstoupily do historie jako Palachův týden a vyvrcholily brutálním policejním násilím o čtyři dny později, tedy 19. ledna. 

Na Václavském náměstí se zapálil muž.

Stav sebevraha z Václavského náměstí je nadále vážný, leží v umělém spánku

Čtyřiapadesátiletý muž, který se v pátek odpoledne zapálil na Václavském náměstí v Praze, leží dál v kritickém stavu. Je na jednotce intenzivní péče na klinice popáleninové medicíny v umělém spánku. Uvedla to dnes mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Roubalová. Strážníci městské policie horní konec náměstí u pietních míst, které připomínají výročí sebeupálení Jana Palacha, nepřetržitě monitorují, řekl místostarosta Prahy 1 pro bezpečnost Petr Hejma.

Na Václavském náměstí se zapálil muž.

Stav sebevraha z Václavského náměstí je nadále vážný, leží v umělém spánku

Čtyřiapadesátiletý muž, který se v pátek odpoledne zapálil na Václavském náměstí v Praze, leží dál v kritickém stavu. Je na jednotce intenzivní péče na klinice popáleninové medicíny v umělém spánku. Uvedla to dnes mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Roubalová. Strážníci městské policie horní konec náměstí u pietních míst, které připomínají výročí sebeupálení Jana Palacha, nepřetržitě monitorují, řekl místostarosta Prahy 1 pro bezpečnost Petr Hejma.

V lesích v bílé stopě je to stále nebezpečné. Hrozí tam pády stromů.

Do bílé stopy raději jen na okruhy

Krušné hory – Chystáte se o víkendu do bílé stopy? Pak zvolte raději běžkování na okruzích upravených na pláních a loukách v okolí měst a obcí v Krušných horách.

Zkratka u sokolovského nádraží

Kdo zaplatí za plot u smrtící zkratky?

Sokolov – Město Sokolov se dohaduje se Správou železniční dopravní cesty(SŽDC), kdo a jakou měrou finančně přispěje na léta slibovaný plot podél kolejí.

Ilustrační foto

S umravněním dělníků z ciziny má pomoci ministerstvo

Střední Čechy - Řešení problémů objevujících se v místech, kde jsou ve větších počtech zaměstnáni cizinci, chce Středočeský kraj hledat společně s Ministerstvem vnitra ČR. Mimo jiné má být jeho zástupce přibrán do expertní pracovní skupiny pro řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách, informovala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ilustrační foto.

V sadech začalo kácení stromů

Desítky stromů v místeckých sadech Bedřicha Smetany u řeky Ostravice půjdou k zemi. Důvodem je špatný zdravotní stav, vitalita a snížená provozní bezpečnost stromů.

Druhý den vyklízení budovy Kliniky v Jeseniově ulici.

Exekutor předal Kliniku. Náklady bude vymáhat, mohou přesáhnout 100 tisíc

Exekutor Ivo Luhan po více než týdnu od začátku vyklízení bývalé plicní kliniky na Žižkově předal budovu, kde sídlilo Autonomní sociální centrum Klinika, Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC), která jej vlastní. Exekutor to na místě řekl novinářům. Poslední squatteři, kteří na střeše domu strávili sedm nocí, opustili budovu ve čtvrtek odpoledne. SŽDC plánuje objekt zrekonstruovat, podle dřívějších informací začne s drobnějšími opravami už nyní. 

Běžkaři by se měli vyhýbat trasám v lesích kvůli nebezpečí pádu stromů. Ilustrační foto běžecké stopy u Volar.

Nebezpečí přetrvává

Šumava – I nadále hrozí nebezpečí pádů stromů nebo jejich částí na celém území Národního parku Šumava.

Kladenská Poldovka.

Kladenská Poldi byla opět vydražena. Vážný zájemce zaplatí 140 milionů

Elektronická insolvenční dražba bývalé kladenské huti Poldi, která odstartovala dnes v 10 hodin, byla tentokrát úspěšná. Vážný a jediný zájemce, kterým je společnost Opimo Trade, složil včas povinnou finanční jistotu ve výši 90 milionů korun a huť vydražil za 140 milionů korun. Ty musí zaplatit do 15 dnů.

Kladenská Poldovka.

Kladenská Poldi byla vydražena za 140 milionů korun

Kladno - Elektronická insolvenční dražba bývalé kladenské huti Poldi, která odstartovala v pátek 18. ledna v 10 hodin, skončila po hodině. Jediný vážný zájemce složil včas povinnou finanční jistinu ve výši 90 milionů korun a na portále OK dražby přihazoval do výše 140 milionů korun. Ty musí zaplatit do 15 dnů. Poldovku vydražila po několika předchozích zmařených pokusech společnost Opimo Trade.

Ilustrační foto.

Škola dostane nová okna

Pardubice – Speciální mateřskou školu, základní a praktickou školu Pardubice čeká rekonstrukce oken za 10 milionů korun.

Policisté dohlížejí na bezpečnost na sjezdovkách na Šumavě.

Na svazích dohlížejí policisté na bezpečnost

Šumava – Během zimní sezony nejsou na sjezdovkách na Šumavě vidět jen lyžaři, ale také policisté, kteří dohlížejí na bezpečnost. Provozovatelé areálů to vítají, návštěvníci jsou ukázněnější.

Instalace jedné z "chytrých" kamer na Rašínově třídě v Hradci Králové.

Inteligentní dopravní systém dostal zelenou

Hradec Králové - Krajské město pokračuje v přípravě modernizace řízení automobilové dopravy, která by měla přispět ke zvýšení její plynulosti a bezpečnosti. Na projekt za 305 milionů korun chce město využít evropskou dotaci, která by mohla být až 247 milionů korun.

Přechod na čechtickém náměstí osvětlují nové lampy.

Děti se do čechtické základní školy dostávají bezpečněji

Čechtice - I když přechody pro chodce jsou na silnici prvotně kvůli zvýšení bezpečnosti pěších, pro jeho zlepšení se dá udělat vždy ještě něco navíc. Právě tak k už existujícím přechodům pro chodce přistoupila čechtická radnice. Potvrdil to také starosta městysu, František Nebřenský.

AKU zahradní techni má v Mountfieldu zelenou

AKU zahradní technika má v Mountfieldu zelenou

Společnost Mountfield s příchodem nového roku naservírovala zákazníkům zelenou novinku od světového giganta v AKU technice – firmy Greenworks, a to v podobě tří produktových řad, které fungují na bázi lithiových baterií o napětí 24, 40 a 60 voltů. Zákazníci mohou nyní v Mountfieldu vybírat ze 45 strojů AKU zahradní techniky, ale i dílenských přístrojů.

Migranti mířící k mexickým hranicím. Ilustrační snímek

Migranti z Hondurasu překonali první hranici. Dorazili do Guatemaly

Druhá karavana středoamerických migrantů, směřujících na sever s cílem dostat se do Spojených států amerických, překročila v úterý v noci hranice Guatemaly. Přibližně pětistovku uprchlíků, mezi kterými jsou desítky malých dětí, doprovázelo zhruba 200 příslušníků guatemalských bezpečnostních složek. Cesta se zatím obešla bez výraznějších incidentů.

Michal Krčmář (vlevo) ve stíhacím závod SP v Ruhpoldingu.

Přívaly sněhu jsou na obtíž. Lyžaři a biatlonisté ruší závody

Kalamitní situace panuje na mnoha místech. Přívaly sněhu a lavinové nebezpečí sužují alpské regiony. Od světa byl odříznutý i krušnohorský Boží Dar. Řidiči žehrají na nesjízdnost D1 a dalších komunikací. Až příliš štědrá paní Zima ovšem negativně ovlivňuje i vrcholná sportovní klání.

Značení je hůře viditelné.

Budějovická ulice v Táboře mate řidiče

Tábor - Již měsíc je v provozu nově opravená část Budějovické ulice. Vodorovné značení je už nyní hůře viditelné, někteří řidiči jsou při průjezdu zmateni.

Tragická nehoda. Ilustrační foto.

Na silnicích loni zahynulo šest osob

Vysočina – Bezpečnost chodců je jedna z priorit policistů na Vysočině. Chystá proto různé dopravně bezpečnostní akce zaměřené na viditelnost pěších účastníků silničního provozu.

Britská premiérka Theresa Mayovuá

Mayová utržila historickou porážku. Parlament odmítl brexitovou dohodu s EU

Britská Dolní sněmovna podle předpokladů odmítla brexitovou dohodu s Evropskou unií. Pro bylo 202 členů sněmovny, proti 432. Jedná se o nejhorší neúspěch vládního návrhu od roku 1924, kdy vláda Ramsayho MacDonalda prohrála o 166 hlasů, upozornila BBC. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v reakci na hlasování oznámil, že předložil návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan v Paříži

Erdogan jednal po telefonu s Trumpem. Řešili bezpečnost Kurdů v Sýrii

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v noci na úterý po telefonu jednal se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Oba státníci společně řešili situaci v Sýrii, která v minulých dnech vyvolala na obou stranách ostrá vyjádření, přičemž se shodli na vytvoření ochranného pásma, které by mělo zajistit bezpečí pro kurdské milice.