Kreativ

ŠTÍTEK: bezpečí

Asistenti prevence kriminality ve Dvoře Králové nad Labem.

Asistenti se osvědčili, chválí si strážníci

Dvůr Králové nad Labem/Trutnov - Na první pohled vypadají jako strážníci. Mají podobné reflexní vesty a černé kšiltovky. Nejsou ale ozbrojení, ani nedávají pokuty. Asistenti prevence kriminality jsou spíš policejními pomocníky a průzkumníky.

Setkání s primátorem Zdeňkem Hřibem

Hřib kvůli čínské špionáži prověří Huawei. Praha chce upravit smlouvu s Pekingem

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před rizikem spojených s telekomunikačními společnostmi Huawei Technologies a ZTE Corporations. Čínská strana se zlobí, miliardář Petr Kellner a jeho PPF se bojí o svůj byznys. Prezident Miloš Zeman hájí Čínu, premiér Andrej Babiš (ANO) musel vysvětlovat předvánoční schůzku s velvyslancem komunistické země. Kauzu řeší i sousední Polsko. Hrozí čínská špionáž také v Praze? Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si nechá vypracovat analýzu. Nová pražská koalice chce navíc upravit smlouvu o partnerství s Pekingem.

Ilustrační foto

Úpravna je odstavena, voda teče dál

České Budějovice – Úpravna, která zásobuje vodou čtvrtinu krajského města, prochází pravidelnou údržbou a od pondělí do druhé půlky února je odstavena z provozu. Občané ale nezaznamenají žádnou změnu, voda jim dál poteče.

Ilustrační foto

Řidiči loni nejčastěji bourali ve středu a v pátek

Celkem 762 nehod řešili v minulém roce policisté na Kroměřížsku. Přičemž se oproti předloňsku jedná o mírný nárůst, kdy se jich událo 732. Co se týče smrtelných nehod, loni na kroměřížských silnicích zahynuli dva lidé, v roce 2017 to byli čtyři.

Ilustrační foto.

Řídil pod vlivem drog

Páteční odpoledne bylo řidičskou konečnou pro osmadvacetiletého muže. "Okolo šestnácté hodiny kontrolovali policisté v Prostějově osobní motorové vozidlo Škoda Felicia.

Ilustrační fotografie.

MAS Hranicko chystá na jaro další sadu dotačních výzev

Místní akční skupina Hranicko bude i v tomto roce pokračovat s vyhlašováním dotačních výzev. O dotace se budou moci ucházet zemědělci či školy. Peníze by měly putovat také na zvyšování bezpečnosti chodců a cyklistů. Celkově letos MAS plánuje mezi místní živnostníky či organizace přerozdělit téměř pětadvacet milionů korun.

Divadelní přednáška

Přednáška na téma senioři bez nehod

Strakonice - Infocentrum pro seniory, rada seniorů a městské kulturní středisko připravily divadelní přednášku na téma SENIOŘI BEZ NEHOD, která se bude konat v pondělí 14. ledna v Rytířském sále strakonického hradu od 13 hodin.

Ilustrační foto.

Benešova ulice bude už jen jednosměrná

Stříbro – Dopravní opatření v centru města zavedli tento týden ve Stříbře. Týká se Benešovy ulice, přesněji pěší zóny, která tvoří výraznou část ulice.

Na Kašperskou 30 může vyrazit úplně každý.

Kašperská 30 se rychle blíží

Churáňov – O víkendu 19. a 20. ledna bude Lyžařský stadion na Churáňově a běžecké trasy v jeho okolí patřit 8. ročníku Kašperské 30, závodu, který je součástí největšího domácího seriálu v běhu na lyžích ČEZ SkiTour.

Ilustrační foto

Nádraží čeká oprava za čtyři miliardy, začít má příští rok

Pardubice – Přestože Pardubice patří mezi nejdůležitější železniční uzly v republice, současný stav je spíše pro ostudu. Ne však na dlouho. V lednu příštího roku by podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) měla začít kompletní přestavba za 4 miliardy korun. Hotovo má být v polovině roku 2022.

John Bolton

Rozhovory s Tureckem o Kurdech budou pokračovat příští týden, řekl Bolton

Americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton v pátek v rozhlasovém rozhovoru uvedl, že dialogy mezi americkými vojenskými představiteli a jejich tureckými protějšky o Kurdech a situaci v Sýrii budou pokračovat příští týden. Vyjádřil přitom naději, že přinesou výsledky, které budou přijatelné pro obě země. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Rakovničané si stěžují na cizince v Poštovní ulici

Rakovník - V Poštovní ulici prý po setmění není úplně bezpečno. Podle některých Rakovničanů se tu pohybují lidé cizí národnosti, popíjejí alkohol u zdejšího večerního obchodu, křičí na sebe a lidem, kteří je napomínají, vyhrožují i fyzickým útokem. Ačkoliv v ulici má sídlo kriminální policie a také se tu pohybují hlídky, podle mluvčí Michaely Richterové policie o ničem neví.

Druhý den vyklízení budovy Kliniky v Jeseniově ulici.

Vyklízení Kliniky pokračuje. Aktivisté vynosili některé věci sami

Po čtvrtečním neúspěšném pokusu o vyklizení budovy Kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově dorazil k budově exekutor Ivo Luhan v pátek kolem deváté hodiny i se svou ochrankou. Aktivisté v přední části budovy zůstali přes noc, ale ráno ji již vyklidili a vynosili některé věci ven. Několik lidí stále zůstává na střeše objektu. Jak sdělil exekutor, pokud by chtěli objekt opustit, bude jim uvolněna cesta, nicméně sám nemá v plánu je dnes k odchodu ze střechy vyzývat.

Čínská společnost Huawei

Polsko zadrželo šéfa tamní pobočky Huawei. Podezřívá ho ze špionáže

Polská tajná služba ABW v pátek zatkla dvojici mužů polské a čínské národnosti, kteří čelí obvinění ze špionáže. Čínský občan Weijing W. je podle České televize jedním z ředitelů polské pobočky telekomunikační firmy Huawei. Druhý z mužů, Polák Piotr D., je bývalým vysoce postaveným důstojníkem ABW. Oběma hrozí až deset let za mřížemi.

Drahomíra Šinoglová v roce 1970.

Drahomíra Šinoglová: Bylo to v březnu 1982, půlročního syna mi vyrvali z náručí

/PŘÍBĚHY 20. STOLETÍ/ V březnu 1981 dorazili do venkovského domu disidentů Věry a Pavla Roubalových příslušníci komunistické Státní bezpečnosti a začali provádět domovní prohlídku. Jeden z nich se posadil na velká akumulační kamna, začal na ně poklepávat prsty a podivoval se, že nehřejí. Spokojil se s vysvětlením, že Roubalovi si na přílišné teplo nepotrpí. V kamnech, uvnitř upravených, se až do konce několikahodinové prohlídky skrývala těhotná Drahomíra Šinoglová, policejně hledaná matka dvou dětí, odsouzená za rozšiřování zakázané literatury.

Prezident Miloš Zeman

Zeman ke kauze Huawei: Čína chystá odvetu, ohrožena je Škoda i Kellner

Prezident Miloš Zeman se tvrdě opřel do ředitele BIS Michala Koudelky a šéfa Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnosti Dušana Navrátila (NÚKIB). Podle hlavy státu nemají důkazy, že by firma Huawei mohla ohrozit bezpečnostní zájmy země. Svým tvrzením tak ohrozili ekonomické zájmy Česka. Zeman to dnes řekl v pořadu TV Barrandov.

Jan Švejdar

Policejní prezident Švejdar chce bojovat s drogami i obměnit vozový park

Nový policejní prezident Jan Švejdar se chce kromě boje proti drogové kriminalitě a zlepšení bezpečnosti na silnicích soustředit i na obměnu vozového parku policie. Řekl to poslancům na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde ho zákonodárcům představil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Aktuálně začala policie poptávat vozidla typu SUV za zhruba 400 milionů korun, uvedl policejní prezident.

Ilustrační fotografie.

Sněžení působilo problémy v dopravě

Chrudimsko – Sněžení, komunikace pokryté navátým sněhem a námraza…, to všechno má za následek dopravní nehody a stojící kamiony, které se ve středu nemohly hnout z místa. Pod tíhou sněhu dokonce spadly stromy na dráty elektrického vedení před obcí Hamry.

Autobusy Iveco Crossway LE.

Autodopravce posiluje a omlazuje vozový park, řidičů je prý také dost

Kladensko, Rakovnicko - Dopravce ČSAD MHD Kladno, který zajišťuje městskou i meziměstskou dopravu na Kladensku, Rakovnicku, v okrese Praha-západ, ale i na Berounsku a Mělnicku, přepraví ročně 20 milionů cestujících, přičemž vozy najezdí v regionu 12 milionů kilometrů. Vzhledem k tomu, že počet cestujících je vysoký a neustále narůstá, narůstají i požadavky na komfort a bezpečnost v dopravě.

Autobusy Iveco Crossway LE.

Kladenský autodopravce posiluje a omlazuje vozový park, řidičů je prý také dost

Kladensko, Rakovnicko - Dopravce ČSAD MHD Kladno, který zajišťuje městskou i meziměstskou dopravu na Kladensku, Rakovnicku, v okrese Praha-západ, ale i na Berounsku a Mělnicku, přepraví ročně 20 milionů cestujících, přičemž vozy najezdí v regionu 12 milionů kilometrů. Vzhledem k tomu, že počet cestujících je vysoký a neustále narůstá, narůstají i požadavky na komfort a bezpečnost v dopravě.

Parkování na Šerlichu.

Neukáznění řidiči drancují Orlické hory a ohrožují životy

Orlické hory - Nejen kvůli počasí kolabuje doprava v Orlických horách. Místní si stěžují na návštěvníky parkující tam, kde nemají. Ohrožují přírodu i bezpečnost ostatních. Pomoci mají nová záchytná parkoviště a kyvadlová autobusová doprava.

Čínská společnost Huawei

Kauza Huawei a ZTE: Úřad pro kybernetickou bezpečnost své povinnosti plní

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pracuje zodpovědně. Uvedla to dnes sněmovní komise pro kontrolu činnosti úřadu v souvislosti s jeho prosincovým varováním před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE. Novinářům to řekl předseda komise Pavel Jelínek (SPD).

Americký prezident Donald Trump

Trump se zdi na hranici s Mexikem nevzdává. Může být z oceli, uvedl v projevu

Americký prezident Donald Trump ve svém úterním televizním projevu znovu vyzval opoziční demokraty, aby poskytli prostředky na výstavbu pevné překážky mezi USA a Mexikem. Připustil však, že „na jejich přání“ by namísto betonové zdi mohla na hranici vyrůst ocelová bariéra. Ta má podle Trumpa zabránit humanitární krizi a obchodu s drogami a zajistit bezpečnost.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Udělal zásadní chybu. Turecký prezident kvůli Kurdům ostře kritizoval Boltona

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdě zkritizoval poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Johna Boltona za jeho vyjádření ohledně stažení amerických sil ze Sýrie. Zároveň oznámil, že Ankara je v podstatě hotova s přípravami na vojenskou operaci proti teroristickým skupinám v Sýrii. Informovala o tom agentura Reuters.   

Čínská společnost Huawei

Úřady mohou v tendrech zohlednit riziko technologií Huawei a ZTE

Úřady mohou podle Národního kybernetického úřadu už při zadání veřejných zakázek při obměně informačních technologií zohlednit rizikovost systémů čínských společností Huawei a ZTE. Vyplývá to z metodiky, kterou na svých stránkách zveřejnil Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Vyloučení obou společností není v takovém případě podle úřadu porušením hospodářské soutěže.

Ilustrační foto

Bydlení policistů by mohly pomáhat platit firmy

Mladá Boleslav - Bezpečnost je pro nás důležité téma, říká vedení mladoboleslavského magistrátu. To má zajímavou vizi; jednak jednalo s vedením policie o navýšení rizikového příplatku, což se podařilo - a vedle toho chce také řešit například bydlení pro policisty.

Ilustrační foto.

Následky požárů pomohou zmírnit veřejné sbírky

Příbramsko - Topná sezona je v plném proudu, ovšem bohužel s ní bývají spojené i požáry rodinných domů. Na vině se často každoročně podílí vznícené saze v komíně, špatná elektroinstalace či vadný komín. Proto je nutné mít komín řádně zrevidovaný, bez platné revize totiž hrozí v případě požáru, že pojišťovna vzniklou škodu neuhradí.

Ilustrační foto.

Při požárech rodinných domů umírali i lidé

Berounsko - Topná sezona už je naplno rozjetá. Stejně jako v uplynulých letech i loni vyjížděli berounští hasiči k požárům rodinných domů. Za rok 2018 hasiči evidují v regionu deset požárů rodinných domů. Na vině většiny požárů se každoročně podílí vznícené saze v komíně, špatná elektroinstalace či vadný komín.

Milan Vyhnanovský, sekretář OFS Rakovník.

Vyhnanovský: Areály jsou na dobré úrovni

Rakovnicko - Fotbalový podzim je již minulostí. Rakovnický deník si povídal o nedávno skončené sezoně se sekretářem Okresního fotbalového svazu Rakovník Milanem Vyhnanovským.

Bombardér spojenců nad územím Sýrie

Ze Sýrie se stáhneme až po porážce zbytku IS, prohlásil prezidentův poradce Bolt

Odchod amerických vojáků ze Sýrie je podmíněn poražením zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS) a také tím, že Turecko poskytne záruky zajištění bezpečnosti tamním kurdským spojencům USA. Dnes to během tiskového brífinku na návštěvě Izraele prohlásil poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton. Agentura AP Boltonova slova považuje za první veřejné potvrzení toho, že proces stahování vojáků byl zpomalen.