Kreativ

ŠTÍTEK: bezpečí

Bombardér spojenců nad územím Sýrie

Ze Sýrie se stáhneme až po porážce zbytku IS, prohlásil prezidentův poradce Bolt

Odchod amerických vojáků ze Sýrie je podmíněn poražením zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS) a také tím, že Turecko poskytne záruky zajištění bezpečnosti tamním kurdským spojencům USA. Dnes to během tiskového brífinku na návštěvě Izraele prohlásil poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton. Agentura AP Boltonova slova považuje za první veřejné potvrzení toho, že proces stahování vojáků byl zpomalen.

Porodnice - ilustrační foto

V americkém Phoenixu porodila žena, která je již přes deset let v kómatu

Arizonská policie vyšetřuje případ týkající se zcela nečekaného porodu ženy, jež se podle lékařských záznamů oficiálně dlouhou dobu nachází ve vegetativním stavu. S informací o této prozatím nevysvětlené události přišel web Azfamily.com. Žena je léčena na soukromé klinice Hacienda HealthCare facility, přičemž o tom, že je těhotná, prý nikdo z tamního ošetřujícího personálu neměl vůbec tušení.

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová: Odpůrci brexitové dohody si neuvědomují, že takto ohrožují demokracii

Kritici stávající dohody o brexitu z řad britských zákonodárců si musí uvědomit, jakému riziku vystavují demokracii a živobytí voličů. V komentáři v dnešním vydání bulvárního listu Daily Mail to píše britská premiérka Theresa Mayová. Podpoření předložené dohody o vystoupení z Evropské unie je podle ní jediný způsob, jak ctít výsledek předloňského referenda a zároveň ochránit pracovní místa Britů a bezpečnost v zemi.

Při únikové hře v Polsku přišlo o život pět dívek

Příčinou tragédie v Polsku byly rozvody. Prezident Zeman už kondoloval Dudovi

Příčinou pátečního požáru, který vypukl v místnosti během únikové hry v Koszalinu na severu Polska a při kterém zahynulo pět dívek, byly elektrické rozvody neodpovídající standardům. Dnes to podle agentury AP uvedl velitel polských hasičů Leszek Suski, který rovněž upozornil na nedbalé bezpečnostní postupy. Svou účast vyjádřil i český prezident Miloš Zeman, který poslal do Polska kondolenci. 

Ilustrační foto.

Seniorka spadla z vozíku, pomohli jí strážníci

Kolín – Strážníci Městské policie Kolín přispívají nejen k ochraně a bezpečnosti osob a majetku. Svou činností pomáhají u mnoha různých případů, dokonce i lidem mimo okres Kolín.

Airbus A380 společnosti Qantas

Se kterými aerolinkami jste v bezpečí? Nejspolehlivější společností je Qantas

Internetový portál AirlineRatings.com zabývající se hodnocením leteckých dopravců zveřejnil svůj tradiční žebříček nejbezpečnějších aerolinek světa. Těmi se již po několikáté v tomto desetiletí stala australská národní společnost Qantas. V nejlepší dvacítce pak dále figurují například i British Airways, Lufthansa či KLM.

Vrba Pod Valy v Klatovech napadená houbou.

V parku pokácí dominantní vrbu

Klatovy – Z parku Pod Valy v Klatovech zmizí v nejbližších dnech jedna z dominant. Pokácena tam bude košatá vrba, stejně jako tomu bylo v parku pod nemocnicí. Důvodem je její nebezpečnost, napadla ji dřevokazná houba.

Ilustrační foto.

Třebíč je na první příčce v bezpečnosti silničního provozu

Třebíč - Podle výsledků ČP Indexu za první pololetí roku 2018 se na první příčce v bezpečnosti silničního provozu mezi okresními městy umístila Třebíč a dalších 16 měst. Ve srovnání s rokem 2017 se bezpečnost v okresních městech zlepšila.

Ohňostroj, Ilustrační foto.

Nový rok přivítáme s "rapsodií"

Domažlice – Bohemian Rhapsody. Veleúspěšný filmový snímek o skupině Queen a životu Freddieho Mercuryho atakoval společnost a diváky podobně jako Formanův Amadeus.

Ilustrační foto.

Poutáky ozdobí kruhový objezd

Rakovník - V Rakovníku bude nakonec pouze jeden kruhový objezd „ozdobený“ reklamními předměty se symbolikou zdejšího pivovaru. Defakto o tom rozhodla rakovnická policie.

Prodejna zábavní a profesionální pyrotechniky TARRA pyrotechnik, 28. prosince 2018 v Ludgeřovicich u Ostravy.

Silvestrovské oslavy? S rozumem a ohleduplně

Výbuchy petard či dělbuchů a ohňostroje, případně dotěrní a neodbytní opilci. I tak může vypadat loučení se starým rokem a vítání toho nového. Nejen hasiči, ale i lékaři upozorňují, že slavit je třeba s rozumem, ohleduplností a nezapomínat na zásady bezpečnosti.

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.

Putinův novoroční pozdrav Trumpovi: Rusko je připraveno k dialogu

Rusko je připraveno k dialogu se Spojenými státy o „rozsáhlé agendě“. V novoročním dopisu adresovaném americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi to podle prohlášení Kremlu napsal jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Ruský prezident zaslal novoroční pozdravy i dalším státníkům včetně Miloše Zemana. 

Zapálená zábavná pyrotechnika. Ilustr. foto.

Hasiči varují před novoroční pyrotechnikou

Liberecký kraj – Silvestrovské oslavy s sebou přinášejí zvýšené riziko požárů, a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry ve venkovním prostředí, kde hoří keře nebo tráva zapálená právě od pyrotechniky. V Libereckém kraji jsou pak časté požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů.

Alej na Staré Husí cestě v Dřevčicích.

Liberecký kraj letos nechal ošetřit dalších šest alejí

Liberecký kraj – Liberecký kraj revitalizoval vybrané aleje za podpory Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Nových či ošetřených stromů se letos dočkala alej Albrechtice–Vítkov, jírovcová alej Kamenický Šenov–Slunečná či lipové stromořadí v Malé Skále.

Alej na Staré Husí cestě v Dřevčicích.

Liberecký kraj letos nechal ošetřit dalších šest alejí

Liberecký kraj – Liberecký kraj revitalizoval vybrané aleje za podpory Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Nových či ošetřených stromů se letos dočkala alej Albrechtice–Vítkov, jírovcová alej Kamenický Šenov–Slunečná či lipové stromořadí v Malé Skále.

Agent 007 (Daniel Craig) v nové bondovce.

Agent s povolením popíjet. Bond má vážný problém s alkoholem, zjistili vědci

/VIDEO/ James Bond, agent s povolením zabíjet? Spíš agent s povolením popíjet, uvádějí novozélandští vědci ve studii, podle níž má 007 vážný problém s alkoholem. Jejich práce vyšla v odborném časopise Medical Journal of Australia, který je zcela seriózní - ale do vánočního čísla rád zařazuje trochu rozvernější vědy.

Pohled z rozhledny Havran v Českém lese

OBRAZEM: Jako v letadle nad mraky, Havran nabídl úchvatnou podívanou

Změna počasí v podobě slunečného dne a inverze držící mraky nízko nad zemí umožnila v pátek zajímavé pozorování z rozhledny na Havranu. Bývalá vojenská věž přestavěná na rozhlednu tak skýtá nevšední zážitky také v zimě. Navíc zde i letos drží služby horští záchranáři z Royal Rangers.

Cyklostezka. Ilustrační foto

Z bývalé trati „Heřmanička“ na Frýdlantsku bude cyklostezka

Dříve tudy projížděly úzkorozchodné vlaky, dnes je bývalá železniční trať opuštěná. Do čtyř let by už tudy však mohli projíždět cyklisté. Plán obcí na Frýdlantsku vybudovat novou cyklostezku na tělese bývalé železnice zvané „Heřmanička“ se opět přiblížil blíže k uskutečnění – frýdlantský mikroregion teď nechal zadat zpracování projektové dokumentace budoucí osmikilometrové trasy.

Ilustrační foto.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Oprava silnice, ilustrační foto.

300 milionů pro silnice pomůže zvýšit bezpečnost

Čtyři nové investiční záměry v oblasti dopravy schválila před vánoci Rada Zlínského kraje. Jde o akce za celkově 300 milionů korun na silnicích II. a III. třídy, které má kraj ve svém vlastnictví.  

Ilustrační foto

Silvestr se blíží. Pozor na zábavnou pyrotechniku

Litoměřicko - Silvestr je za dveřmi a začíná nákup pyrotechniky. Především rodiče by měli v tomto období a na Silvestra dohlédnout na své děti, kterým pyrotechnika do rukou nepatří! Právě děti a mládež při neodborné manipulaci s rachejtlemi, bouchacími kuličkami a podobnými pyrotechnickými výrobky vystavují velkému riziku úrazu sebe i své okolí.

Bohdan Wojnar, člen představenstva Škody Auto, představuje projekt Nové Boleslavsko.

Nadační fond. Škoda Auto dá na rozvoj Mladé Boleslavi a okolí 776 milionů korun

Mladou Boleslav a okolí čekají během příštích tří let důležité změny. Města Mladá Boleslav a Kosmonosy a společnost Škoda Auto představily společný program Nové Boleslavsko, jehož cílem je zvýšit atraktivitu regionu. Na tomto projektu se podílí i Středočeský kraj a přispívá vláda ČR. Automobilka založila Nadační fond Škoda Auto, do něhož pro účely rozvoje regionu vložila 30 milionů eur (776 milionů korun).  

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.

Bezpečnost v dolech? Ne vždy. Důležité jsou výkony!

/VIDEO/ Důkladné dodržování veškerých bezpečnostních předpisů a norem? Jak kdy. Důležité jsou vytěžené metry a výkony! Také toto tvrdí někteří současní i bývalí horníci, se kterými hovořil Deník, o tom, jak to prý někdy chodí v dolech na Karvinsku. 

Český premiér Andrej Babiš

Opozice: Babišův postoj k Huawei je neodpovědný a servilní

Někteří opoziční politici považují vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) na schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem kvůli varování před zařízeními firem Huawei a ZTE za neodpovědné a servilní. Babiš se s čínským diplomatem sešel na jeho žádost těsně před vánočními svátky v průhonické Sokolovně, aby jednali o varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.

Kvůli sněhu a kamionům stála dálnice D1.

Konec kamionů v levém pruhu dálnic? Návrh už má Sněmovna na stole

/ANKETA/ Ve Sněmovně už je návrh, podle kterého by řidiči nákladních automobilů a kamionů nesměli jezdit na dálnicích v levém jízdním pruhu. Zákaz by podle novely skupiny poslanců ANO, KSČM a ČSSD platil v pracovní dny od 06:00 do 22:00. Dopravci uzákonění zákazu, už když se o něm začalo diskutovat, odmítli.