Hranice – Poslední prázdninový víkend patřil jako každý rok v atletickém kalendáři šampionátu České republiky do 22 let. Z hranického atletického oddílu se této prestižní akce zúčastnila běžkyně Petra Vašinová. Závodila na své nejsilnější trati 800 m a podařilo se jí vybojovat skvělé čtvrté místo.
Praha - Dny česneku, biopotravin, brambor, jablka, ale také vejce, To jsou jen některé z řady témat, které od září nabídnou farmářské trhy v hlavním městě.
Prostějovsko – Už jen malá část obilí čeká na polích na lišty kombajnů. Podle posledních odhadů zbývá sklidit šestnáct až sedmnáct set hektarů, což představuje čtyři procenta plochy polí. „Žně se blíží ke konci. Sklízí se teď hlavně ve vyšších polohách, především žito a oves,“ upřesnil Jaroslav Mejstřík z Agentury pro zemědělství a venkov. Zemědělci sváží s polí také poslední zbytky pšenice a ječmene.
Rychnovsko - Romští neplatiči nájemného se již poněkolikáté setkali s majitelem nemovitosti ve Slatině nad Zdobnicí, kde se dohodlina dalším postupu v řešení patové situace.
Jindřichův Hradec – Ještě poslední zářijové zasedání má před sebou současné zastupitelstvo města, a tak není divu, že ze středečního jednání byla cítit snaha „uklidit stůl“ před komunálními volbami.
Nová Ves u Světlé – Společně prožitým chvílím a zejména pak bramborám vzdali hold v sobotu odpoledne lidé v Nové Vsi u Světlé nad Sázavou. Uspořádali tam totiž první ročník Bramboriády. Její součástí se kromě jiného stala i soutěž o nejlepší bramborák.
Jiřice - Na letošní sklizeň brambor asi dlouho nezapomenou zemědělci v Jiřicích. Na páse se při vyorávání objevila podivná „brambora“. Jak se později ukázalo, šlo o dělostřeleckou minu.
Červené Poříčí – I když měli vojáci v sobotu odpoledne k obědu buřty a nebo brambory, tyhlety pokrmy byste v dobách třicetileté války ve vojenském ležení na talíři vojáků jen marně hledali.
Lukavec – Nevíte, jak spolu souvisí názvy Lolita, Lydia, Bella či Dominátor? Těmito sexy jmény se honosí i odrůdy průmyslových brambor. Jejich pěstitelé sdružení v Ústředním bramborářském svazu a zpracovatel – pelhřimovské škrobárny se včera sešli na semináři v Lukavci.
Slaný, Praha - Na vlastní kůži: den prožitý v těsné blízkosti ministra Josefa Dobeše, který má na starosti české školy, českou mládež a českou tělovýchovu.
Slaný, Praha - Na vlastní kůži: den prožitý v těsné blízkosti ministra Josefa Dobeše, který má na starosti české školy, českou mládež a českou tělovýchovu.
Brambory vonící čerstvou zeminou, kapusta ještě s kapkami rosy či po ranním kropení, česnek, který má říz, cibule, ale i meruňky a rybíz našli lidé ve svých bedýnkách, které jim do Děčína dovezl zemědělec Jan Čuda z Litoměřicka. Do Děčín a také do Teplic a Ústí nad Labem totiž dorazila vymoženost, kterou si už užívají lidé třeba v Praze. Tou je čerstvá zelenina a ovoce přímo od farmářů na jejich stůl. Ti, kteří si nejméně šestikilovou bedýnku objednají, se mohou celý týden těšit na překvapení. Dopředu totiž nevědí, co v ní bude.
Český Krumlov - Pomyslné stříbro mezi sedmičkou okresních zástupců v oblastní I. B třídě vybojovali v minulé sezoně fotbalisté rezervy českokrumlovského Slavoje.
Holostřevy – Bramborové hody, tedy soutěž o nejlepší jídlo připravené na bázi brambor, přilákaly do společenské místnosti v holostřevské hasičárně desítky místních obyvatel i návštěvníků. Ochutnávat se mohlo z patnácti soutěžních vzorků. Porotou byli samotní účastníci bramborových hodů.
Česká Bělá - Na Polní den do České Bělé přijeli ve čtvrtek i bramboráři ze Slovenska. Výskumný a šľachtitelský ústav zemiakársky z Veľké Lomnice zastupoval agronom Robert Špiner.
Vysočina - Obchodníci na Vysočině zlevnili během posledních čtyř týdnů především konzumní brambory, nejvíce podražily pomeranče. Údaje vyplynuly z pravidelného šetření Českého statistického úřadu.
Fejeton - Taková hloupůstka. „Ze vsi z města, tatatata, vede cesta tatatata…“ a tak dále tatatata, v domácnostech tatatata. A lidé se mohou skoro zbláznit. Kdo by kdy řekl, že jedna reklama, taková, jako reklamy obyčejně bývají (nebo by možná měly být), totiž výrazná natolik, že se lidé při jejím zaznění skutečně otočí na obrazovku, nebo dokonce nechají loupaný brambor bramborem a jdou se z té kuchyně podívat, cože to proboha vlastně je, způsobí rozruch.
Zechovice – Když letos 22. dubna Hana Churaňová (49) vstávala v pět hodin ráno do práce, netušila, že na jindy běžný čtvrtek už do konce svého života nezapomene. Ten den totiž přišla o svého dobrého kamaráda Luďka Loma.
Roztoky - Za účasti kanoistů z šesti států se na slalomové trati ve středočeských Roztokách konal 25. ročník Křivoklátských slalomů. Závody byly započítávány do Evropského poháru veteránů, současně se jely jako 3. a 4. kolo Českého poháru žáků.
Hradec Králové – Vlézt si do traktoru, zaskákat si na trampolíně, prohlédnout si statek, poznat péči o brambory a nakonec si odnést i něco domů? Pro žáky 1. a 2. třídy ZŠ Svobodné Dvory to byl zážitek k nezaplacení.
Ivančice – Nejméně padesátitisícovou škodu způsobil v posledních měsících v okolí Ivančic na Brněnsku jedenadvacetiletý mladík. Zloděje chytili jihomoravští policisté v minulém týdnu.
Havlíčkobrodsko – Producenti brambor na Havlíčkobrodsku nechystají v souvislosti s aktuálním výskytem mandelinky bramborové žádné krizové scénáře. Přesto zůstávají ve střehu.
Havlíčkobrodsko – Producenti brambor na Havlíčkobrodsku nechystají v souvislosti s aktuálním výskytem mandelinky bramborové žádné krizové scénáře. Přesto zůstávají ve střehu.
ČR - Kvalita nabízených potravin podle spotřebitelů stoupá. Nejspokojenější jsou Češi s nabídkou piva, minerálek, chleba a sýrů. Naopak nejhůře hodnotí kvalitu levných uzenin a brambor. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který loni na podzim pro Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) provedla společnost INCOMA GfK.
Zlínsko– V uplynulých čtrnácti dnech v kraji nejvíce podražily brambory. Vyplývá to z aktuálních výsledků pravidelného šetření Českého statistického úřadu.
Kutnohorsko - Prší. A slunce vykoukne opravdu jenom občas. Taková je realita posledních dní. S přibývajícími kapkami přibývá i vrásek na čele zemědělcům.
Ostrava- Kvalitní čerstvé suroviny jsou základem dobré kuchyně. „Nechceme vařit z česneku z Číny, který ani není česnekem cítit, z kuřat nasáklých vodou či z rajčat bez chuti, které k nám přivážejí kamiony tisíce kilometrů kdoví odkud,“ řekli si na Zámku-Zábřeh v Ostravě.