Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Mistryně kulinářského umění Martina Hiřičová.

HLASUJTE: Vařili jsme králičí medajlonky. Měly úspěch

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Eva Bečvářová s receptem na Králičí medajlonky.

Ilustrační foto

Nesmyslné diety: Ovocné experimenty 1. Díl

Být štíhlá je hezké a sexy. Alespoň tohle nám říkají, nebo nepřímo naznačují reklamní billboardy či bulvární celebrity. Zoufalé tlusté, plnoštíhlé ženy či ženy s pár kily navíc se nechávají ovládnout podivuhodnými dietami a prochází různými stadii úbytku a přebytku kil. Nutriční terapeutka Lenka Míčová některé z nesmyslných diet detailně prozkoumala a tohle jsou její závěry. Do prvního dílu jsme vybrali ovocné „zeštíhlovače“.

Ilustrační foto

Farmářské trhy chystají tématické dny

Praha - Dny česneku, biopotravin, brambor, jablka, ale také vejce, To jsou jen některé z řady témat, které od září nabídnou farmářské trhy v hlavním městě.

Letonický ovocný koš.

Letonické ženy připravily jedinečnou akci

Letonice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO/ – V sobotu odpoledne se kolem čtvrté hodiny odpoledne scházejí před tamním Obecním úřadem vesele vyhlížející ženy v zástěrách, kloboucích ozdobených květinami, ovocem a s košíky plnými lákavě vypadajících ovocných plodů. Některé jsou dokonce vyzbrojeny postřikem na mšice nebo na sobě mají cedulku Bio žádám. Nechybí ani zahradník.

Žně na Hané

Žně končí, zemědělci z úrody velkou radost nemají

Prostějovsko – Už jen malá část obilí čeká na polích na lišty kombajnů. Podle posledních odhadů zbývá sklidit šestnáct až sedmnáct set hektarů, což představuje čtyři procenta plochy polí. „Žně se blíží ke konci. Sklízí se teď hlavně ve vyšších polohách, především žito a oves,“ upřesnil Jaroslav Mejstřík z Agentury pro zemědělství a venkov. Zemědělci sváží s polí také poslední zbytky pšenice a ječmene.

Ilustrační foto

Romové: Jako horký brambor

Rychnovsko - Romští neplatiči nájemného se již poněkolikáté setkali s majitelem nemovitosti ve Slatině nad Zdobnicí, kde se dohodlina dalším postupu v řešení patové situace.

Ilustrační foto.

Horký brambor zdědí jiní

Jindřichův Hradec – Ještě poslední zářijové zasedání má před sebou současné zastupitelstvo města, a tak není divu, že ze středečního jednání byla cítit snaha „uklidit stůl“ před komunálními volbami.

Srnčí kýta po uhersku.

Vaříme s Deníkem: Srnčí kýta po uhersku

Jižní Čechy – V restauraci Life is Dream v Českých Budějovicích dnes obohatí nabídku poledního menu recept od čtenářky Deníku. Poslala nám ho Iveta Pernekrová z Prachatic. Ta zaujala odbornou porotu receptem na srnčí kýtu po uhersku.

Ilustrační foto

Na nižší cenu tepla zapomeňte

Prachatice – Pokud by si voliči chtěli vybrat své kandidáty do prachatického zastupitelstva podle toho, co chtějí udělat pro nižší cenu tepla v Prachaticích, bylo by nejspíš jedno, koho by zvolili.

Kateřina Neumannová s trofejemi pro mistrovství světa v Liberci.

MS 2009: Některým zbudou jen oči pro pláč

Liberec - Věřitelům Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009 se jejich naděje na uhrazení pohledávek zase o něco vzdálila. Stát je platit nechce, město na ně nemá.

Kateřina Neumannová s trofejemi pro mistrovství světa v Liberci.

MS 2009: A zbudou jen oči pro pláč

Liberec /HLASUJTE/ - Věřitelům Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009 se jejich naděje na uhrazení pohledávek zase o něco vzdálila. Stát je platit nechce, město na ně nemá.

Ilustrační foto

MS 2009: A zbudou jen oči pro pláč

Liberec– Horký brambor, který si mezi sebou přehazují politici, ale nikdo sním nechce mít nic společného, připomínají dluhy, které zbyly po loňském mistrovství vklasickém lyžování vLiberci.

V Nové Vsi u Světlé soutěžili o nejlepší bramborák.

V Nové Vsi u Světlé soutěžili o nejlepší bramborák

Nová Ves u Světlé – Společně prožitým chvílím a zejména pak bramborám vzdali hold v sobotu odpoledne lidé v Nové Vsi u Světlé nad Sázavou. Uspořádali tam totiž první ročník Bramboriády. Její součástí se kromě jiného stala i soutěž o nejlepší bramborák.

Pokrm z jater. Ilustrační foto

Ragú z kachních jater na červeném víně. I jako předkrm

Brno /LETNÍ GASTRONOMICKÝ ZÁŽITEK/ - Ragú z kachních jater na červeném víně podávané ve smažené nebo pečené bramborové misce připravil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Letní gastronomický zážitek šéfkuchař brněnského Sportbaru Aréna Jan Seibert.

Pohled na Praděd v zimním období

Pořádná ostuda, brožkurka o Jeseníkách je průšvih

Jeseník – Z ostudy kabát má Euroregion Praděd, který za dotace z Evropské unie vydal propagační materiály s názvem Neobjevené Jeseníky. Na stránkách, které lákají k návštěvám míst na Jesenicku, je totiž spousta chyb. Někteří podnikatelé dokonce zvažují trestní oznámení kvůli poškození jejich dobrého jména a tvůrci materiálu si vinu přehazují jako horký brambor.

Pohled na Praděd v zimním období

Pořádná ostuda, brožkurka o Jeseníkách je průšvih

Jeseník – Z ostudy kabát má Euroregion Praděd, který za dotace z Evropské unie vydal propagační materiály s názvem Neobjevené Jeseníky. Na stránkách, které lákají k návštěvám míst na Jesenicku, je totiž spousta chyb. Někteří podnikatelé dokonce zvažují trestní oznámení kvůli poškození jejich dobrého jména a tvůrci materiálu si vinu přehazují jako horký brambor.

Podobnou minu našli zemědělci u Jiřic

Při vyorávání brambor vyjela na pásu mina!

Jiřice - Na letošní sklizeň brambor asi dlouho nezapomenou zemědělci v Jiřicích. Na páse se při vyorávání objevila podivná „brambora“. Jak se později ukázalo, šlo o dělostřeleckou minu.

Ilustrační foto

V srpnu už zvolna klepe na dveře podzim

Zlínský kraj – Srpen je měsíc, který má své nezaměnitelné kouzlo. Snoubí se v něm vrcholné léto s horkými slunnými dny i přicházející podzim s oparem ve vzduchu.

Vedoucí národopisného souboru Klebetníček Marie Pachtová.

Vedoucí Klebetníčku: Dětský folklor je osobitý

Vyškov /OSOBNOSTI VYŠKOVSKA, ROZHOVOR/ - Dětský folklorní soubor Klebetníček letos oslavil významné jubileum. Vedoucí vyškovského národopisného souboru Marie Pachtová ho před čtyřiceti lety založila ve Vyškově spolu se Zdeňkou Rotreklovou.

Samsung S8000 JET

Místo mobilu přišly brambory

Teplice - Jen 4 brambory přišly v balíku poškozenému, který si prostřednictvím internetové inzerce objednal použitý mobilní telefon.

Ilustrační foto

Houby rostou a nejsou ani moc červavé

Náchodsko – Až devadesát procent Čechů zajde čas od času na houby. Teď milovníkům tradičního českého koníčka začala sezona. Množství hub v lesích ale ještě nedosáhlo vrcholu, ty pravé žně se teprve čekají.

Tři publikace, u jejichž zrodu stál Marcel Šos z Jeseníku (na snímku), přinášejí Jesenicko-nyskou kuchařku, Jesenicko-nyské pohádky a Tradice z jesenického pohraničí. O knihy je takový zájem, že autor připravuje další vydání

Trojice knih přibližuje zapomenuté tradice, pohádky i recepty Jesenicka

Jeseník – Kdo byli Venušánci? Proč se při svatodušních svátcích ve Vidnavě, Jeseníku, Javorníku a Zlatých Horách pořádaly královské střelby a proč se v České Vsi a v Písečné při těchto slavnostech volily květinové královny? Co nejčastěji vařily hospodyně na Jesenicku a v polském Nysku?

Plzák portugalský

Slovácko: plži kladou vajíčka, hubte je

Slovácko – Opečovávali jste zeleninu a květiny na zahrádce, a sklízel je někdo jiný? Pokud v nejbližších dnech proti slimákům citelně neudeříte, v příštím roce může být ještě hůře.

Ilustrační foto.

Plži kladou vajíčka, hubte je!

Slovácko – Opečovávali jste zeleninu a květiny na zahrádce, a sklízel je někdo jiný? Pokud v nejbližších dnech proti slimákům citelně neudeříte, v příštím roce může být ještě hůře. Sbíráním plzáků už slizkou pohromu neodvrátíte.