Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto

Kukuřici z polí už divočáci vymazali

Vyškovsko - Zemědělci jsou zoufalí z nájezdů černé zvěře na jejich polnosti. Jejich ztráty jdou do milionů korun. Některé plodiny kvůli prasatům úplně přestali pěstovat.

Ilustrační foto

Je libo čerstvou zeleninu? Máte ji mít a přímo z pole

Brambory vonící čerstvou zeminou, kapusta ještě s kapkami rosy či po ranním kropení, česnek, který má říz, cibule, ale i meruňky a rybíz našli lidé ve svých bedýnkách, které jim do Děčína dovezl zemědělec Jan Čuda z Litoměřicka. Do Děčín a také do Teplic a Ústí nad Labem totiž dorazila vymoženost, kterou si už užívají lidé třeba v Praze. Tou je čerstvá zelenina a ovoce přímo od farmářů na jejich stůl. Ti, kteří si nejméně šestikilovou bedýnku objednají, se mohou celý týden těšit na překvapení. Dopředu totiž nevědí, co v ní bude.

Ilustrační foto

Lidé dostanou zeleninu přímo z pole

Děčín - O tom, že čerstvá zelenina či ovoce mají chuť zcela jinou než ty ze supermarketů, není sporu. Na Děčínsku poznávají bedýnkový rozvoz.

Nejlepším střelcem béčka krumlovského Slavoje se v minulé sezoně stal vyhlášený hlavičkář Jiří Čermák (ve vzdušném souboji vlevo).

Béčko Slavoje si oblíbilo brambory

Český Krumlov - Pomyslné stříbro mezi sedmičkou okresních zástupců v oblastní I. B třídě vybojovali v minulé sezoně fotbalisté rezervy českokrumlovského Slavoje.

Bramborové hody v Holostřevech

Porotu nejvíce zaujal tatarák

Holostřevy – Bramborové hody, tedy soutěž o nejlepší jídlo připravené na bázi brambor, přilákaly do společenské místnosti v holostřevské hasičárně desítky místních obyvatel i návštěvníků. Ochutnávat se mohlo z patnácti soutěžních vzorků. Porotou byli samotní účastníci bramborových hodů.

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930

Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo - 33

Radinovy – Pokračujeme v seriálu o jednotlivých obcích v regionu. Kromě stručného představení nahlížíme i do sto a více let starých novin, abychom zjistili, co se o obcích psalo.

Na Farmářských trzích v Příbrami děti možná potkají i opravdovou kozu.

Příbramské Farmářské trhy nabídnou i víno

Příbram – Už tuto sobotu se poprvé uskuteční v Příbrami Farmářské trhy. Jedinečný nápad přivede, stejně jako už dvakrát v Dobříši, farmáře, zemědělce a řemeslníky na pěší zónu u Hořejší Obory s nabídkou domácích produktů. Trhy začnou v 8 hodin a skončí v poledne. Zájem však bývá veliký, a tak je možné, že už brzy dopoledne budou stánky vyprodané. Počet těch, kteří chtějí na Farmářských trzích v Příbrami nabídnout svoje produkty, se ustálil na pětadvaceti, původně organizátoři počítali se čtrnácti.

Ilustrační fotografie.

Zemědělci bojují s plísněmi

Rychnovsko - Deštivý víkend přírodě nikterak nepomohl. Naopak nynější vlhko a dusno podporuje šíření plísní a dalších chorob.

Ilustrační foto

V kraji jsou levnější brambory

Vysočina - Obchodníci na Vysočině zlevnili během posledních čtyř týdnů především konzumní brambory, nejvíce podražily pomeranče. Údaje vyplynuly z pravidelného šetření Českého statistického úřadu.

Dobový inzerát z klatovských novin (1900 – 1910).

Výpravy zpět aneb Co se kdysi psalo - 32

Neznašovy – Pokračujeme v seriálu o jednotlivých obcích v regionu. Kromě stručného představení nahlížíme i do sto a více let starých novin, abychom zjistili, co se o obcích psalo.

Rokycanští skauti stanují u Jablečna. Zvláštním úkazem je stěna vzkazů, u které jsme zastihli Danu Šístkovou, Ester Hochmanovou a Karolinu Šlehoferovou. F

Skauti z Rokycan dobyli Jablečno

Jablečno – Padesátka skautů z Rokycan je už na krůček od získání léku na žlutou zimnici, jíž komáři natolik zamořili svět, že hrozí jeho vyhubení. Samozřejmě ne ve skutečnosti, ale v celotáborové hře. Tou se, rozděleni na vědecký výzkumné týmy, děti zabývají.

Ilustrační fotografie.

Cenzura naruby aneb Fórum pro každého

Fejeton - Taková hloupůstka. „Ze vsi z města, tatatata, vede cesta tatatata…“ a tak dále tatatata, v domácnostech tatatata. A lidé se mohou skoro zbláznit. Kdo by kdy řekl, že jedna reklama, taková, jako reklamy obyčejně bývají (nebo by možná měly být), totiž výrazná natolik, že se lidé při jejím zaznění skutečně otočí na obrazovku, nebo dokonce nechají loupaný brambor bramborem a jdou se z té kuchyně podívat, cože to proboha vlastně je, způsobí rozruch.

Básník Zdražil se svou kozou Kájou

Zdražil: Kozenka Kája je takový hipík. Jsme dvojka

Břístev /ROZHOVOR/- Pavel Zdražil žil dlouhá léta v Nymburce. Po vojně, která byla ještě v těch letech povinná, se přestěhoval do Prahy. Nyní žije střídavě v Praze a v bývalé hájovně na Břístvi u Rožďalovic.

Obědy v porodnici Fakultní nemocnice Plzeň roznáší i sestřička Jana Holečková

Vězňům na talíři chybí jen vdolky

Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.

Luděk Lom.

Sázení brambor skončilo smrtí

Zechovice – Když letos 22. dubna Hana Churaňová (49) vstávala v pět hodin ráno do práce, netušila, že na jindy běžný čtvrtek už do konce svého života nezapomene. Ten den totiž přišla o svého dobrého kamaráda Luďka Loma.

Ilustrační foto

Pod Křivoklátem převážně brambory

Roztoky - Za účasti kanoistů z šesti států se na slalomové trati ve středočeských Roztokách konal 25. ročník Křivoklátských slalomů. Závody byly započítávány do Evropského poháru veteránů, současně se jely jako 3. a 4. kolo Českého poháru žáků.

Sen kulinářů, lanýž bílý, objevila šťastná nálezkyně v Chrudimi.

Sen kulinářů roste v Chrudimi

Chrudim – Alena Koudelková objevila při sběru bylinek houbu, jejíž cena se pohybuje v desítkách tisíc korun za kilogram.

Ilustrační foto

Zapomeňte na ovoce, na trh míří vodka s příchutí masa

Wasilla (Aljaška) - Připravte své chuťové pohárky na koktejly pro masožravce. Právě pro ně uvedla na trh americká výrobna lihovin Alaska Distillery ve městě Wasilla vodku s příchutí uzeného lososa. Učinila tak zhruba rok poté, co lihopalna Black Rock Spirits sídlící v Seattlu představila svou šunkovou vodku, píše dnes agentura AP.

Žáci 1. a 2. třídy ZŠ Svobodné Dvory na výletě výlet na Smetanivě statku při novém projektu.

FOTO: Statek odkryl taje hospodaření

Hradec Králové – Vlézt si do traktoru, zaskákat si na trampolíně, prohlédnout si statek, poznat péči o brambory a nakonec si odnést i něco domů? Pro žáky 1. a 2. třídy ZŠ Svobodné Dvory to byl zážitek k nezaplacení.

Žravá larva mandelinky bramborové

Zemědělci: Mandelinky bude víc

Havlíčkobrodsko – Producenti brambor na Havlíčkobrodsku nechystají v souvislosti s aktuálním výskytem mandelinky bramborové žádné krizové scénáře. Přesto zůstávají ve střehu.

Žravá larva mandelinky bramborové

Zemědělci: Mandelinky bude víc

Havlíčkobrodsko – Producenti brambor na Havlíčkobrodsku nechystají v souvislosti s aktuálním výskytem mandelinky bramborové žádné krizové scénáře. Přesto zůstávají ve střehu.