Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Zatopené pole u Mořic - 24. 6. 2010

Škody na úrodě! Podmáčená pole si vybírají svou daň

Prostějovsko /FOTOGALERIE/ – Na polích žloutne obilí a na zčeřené hladině se prohánějí divoké husy. Oba tyto obrazy se na mnoha místech regionu dají spatřit naráz. Obilí nezlátne ke žním a voda na podmáčených polích už spíše než rybník začíná připomínat smrdutou bažinu, ze které se rojí mračna komárů. Sklizeň odkládají zemědělci z Prostějovska na příští rok. Deštivé počasí se záplavami jim napáchalo značné škody.

Ilustrační foto

Vyraboval stejné bistro dvakrát za noc

Vsetín – Dva roky za mřížemi hrozí čtyřicetiletému muži ze Vsetínska. Policisté jej v těchto dnech obvinili z dvojnásobného vloupání do bistra ve Vsetíně.

Přestože nechala nemocnice parkoviště rozšířit, bylo již dopoledne zaplněno.

Nemocnice zpřísnila parkovací systém

Bílovec /FOTOGALERIE/ - Nemocnice se dala do radikálních změn parkovacího řádu. Návštěvníci i personál mají nově vyhrazená místa, kde stát mohou, a kde bez příslušných povolení nebudou mít co dělat.

V restauraci Sport Pub na zimním stadionu měla Šťavnatá roštěná úspěch. Během poledne se prodalo všech padesát uvařených porcí.

HLASUJTE: O šťavnatou roštěnou byl zájem

Ústí nad Labem – Šťavnatá roštěnka od čtenářky Ústeckého deníku Jarmily Poslušné se stala v restauraci SportPub Zlatopramen na zimním stadionu během obědů nejprodávanějším poledním menu.

Ilustrační foto.

Déšť a chladné počasí se podepíší na sklizni

Žďársko – Vytrvalý déšť, jenž vystřídala nepředstavitelná horka a po nich opětovné ochlazení. Současný charakter počasí nikterak neprospívá rostlinné produkci, shodují se svorně oslovení zemědělci na Žďársku.

Veronika Provodovská z Březové názorně ukazuje, jak se peče domácí chleba.

Jak se peče domácí chleba našich prababiček

Březová /FOTOGALERIE/ – Upéct si domácí chleba? V rodině Provodovských z Březové běžná praxe. Třiatřicetiletá Veronika Provodovská připravuje voňavý bochník nejen o svátečních příležitostech, ale běžně také doma v kuchyni. Děti jej totiž milují.

Ilustrační foto

Kvalita potravin podle spotřebitelů stoupá

ČR - Kvalita nabízených potravin podle spotřebitelů stoupá. Nejspokojenější jsou Češi s nabídkou piva, minerálek, chleba a sýrů. Naopak nejhůře hodnotí kvalitu levných uzenin a brambor. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který loni na podzim pro Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) provedla společnost INCOMA GfK.

Ilustrační foto

Pro zahrádkáře je úroda ztracená

Vyškovsko - Kdo vysázel mimo skleník okurky, rajčata, červenou řepu a další zeleninu, může letošní úrodu rovnou odepsat. Kvůli nekonečným lijákům jsou plodiny v hrozném stavu.

Zemědělci rozhodně důvod ke spokojenosti v těchto uplakaných dnech nemají. Vrásky na čele jim dělají zejména pole plná vody.

Deštivé počasí přidělává vrásky zemědělcům

Havlíčkobrodsko /FOTOGALERIE/ - Vydatné a dlouhotrvající deště zvedly hladiny řek také na Havlíčkobrodsku. Druhý povodňový stupeň vyhlásili ve čtvrtek vodohospodáři na Šlapance v Mírovce a také na Sázavě v Chlístově.

Ilustrační foto

Stále jenom prší, Česko se připravuje na neúrodu

Praha - Normálně by měli plné ruce práce. Teď se mohou jen bezmocně dívat, jak jim úroda hnije na polích. „Tak mizerné počasí jsme už dlouho nezažili,“ shodují se čeští farmáři, kterým už přestává přát snad i svatý Petr.

Ilustrační foto

Zemědělci s obavami vzhlížejí k obloze

Kutnohorsko - Prší. A slunce vykoukne opravdu jenom občas. Taková je realita posledních dní. A s přibývajícími kapkami přibývá vrásek na čele zemědělcům.

Počasí zemědělce trápí

Zemědělci s obavami vzhlížejí k obloze

Kutnohorsko - Prší. A slunce vykoukne opravdu jenom občas. Taková je realita posledních dní. S přibývajícími kapkami přibývá i vrásek na čele zemědělcům.

Ilustrční foto

Biozeleninu a ovoce nachystají do bedýnek

Liberec– Měli byste zájem ododávky čerstvé zeleniny a ovoce, nejlépe zcertifikovaných ekologických farem od pěstitelů zLibereckého kraje a okolí? Pak pro vás dobrou zprávou je, že od poloviny června se stane Liberec třetím městem po Praze a Brnu, kde bude taková služba kmání.

Ilustrační foto

Zahrádkáře trápí invaze slimáků

Zlínsko – Vytrvalé deště, které v posledních týdnech zasáhly Zlínsko, s sebou přinesly kromě povodní další ránu. Tentokrát pro zahrádkáře. Kvůli vlhkosti se totiž vyrojilo množství slimáků, kteří rychle likvidují zeleninu na zahrádkách.

Vařili jsme čtenářský recept: Po řízcích se jen zaprášilo

FOTO: Recept čtenáře: Po řízcích se jen zaprášilo

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku zná další vítězku. Minulý týden v internetové anketě na www.usteckydenik.cz vyhrála Eva Bečvářová s receptem na Čertovy řízky.

Ilustrační foto

Místní chovatelé a pěstitelé mají v Zábřehu zelenou

Ostrava- Kvalitní čerstvé suroviny jsou základem dobré kuchyně. „Nechceme vařit z česneku z Číny, který ani není česnekem cítit, z kuřat nasáklých vodou či z rajčat bez chuti, které k nám přivážejí kamiony tisíce kilometrů kdoví odkud,“ řekli si na Zámku-Zábřeh v Ostravě.

Obec Javorek už ale pár let svého kronikáře má. Je jím Emil Žák, který obecní kroniku píše už od roku 1970.

Kronikáři jsou v obcích nedostatkovým zbožím

Žďársko – Už pošesté se ve Státním okresním archivu ve Žďáře nad Sázavou setkali obecní kronikáři. Právě pro ně je jakékoliv získávání nových informací cenné a důležité.

Ilustrační foto.

Rané brambory budou letos asi dražší

Havlíčkův Brod - Rané brambory letos zřejmě podraží. Podle Ústředního bramborářského svazu ČR se jich kvůli nepříznivému počasí urodilo méně v zahraničí a sázení a pěstování na českých polích se opožďuje.

Ilustrační foto

Zemědělci si zoufají, déšť jim působí trable

Prostějovsko – Prší. Taková je realita posledních dní. A s přibývajícími kapkami přibývá vrásek na čele zemědělcům. Vody je totiž pro některé plodiny už moc a kvetoucím stromům dlouhotrvající déšť také neprospívá.

Košařiska v sobotu hostila jarní slavnost vyhánění ovcí na pastu – Miyszani lowiec.

V Košařiskách vyháněli ovce po zimě na pastviny

Košařiska /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Oblíbené Miyszani lowiec hostily v sobotu Košařiska. Již od ranních hodin se místní areál plnil stovkami lidí, kteří se hlavně těšili na úder jedenácté hodiny, to do areálu vběhly ovce.

Miroslav Sybal pěstuje brambory, jablka i jahody. To vše poté prodává mimo jiné na tradičním trhu, kterým každý čtvrtek a sobotu ožívá českobudějovické Piaristické náměstí.

Jan Koller vyrostl po jeho ředkvičkách

České Budějovice – Na poli pracuje od svých 15 let a hodlá na něm zůstat až do konce života. „Dokud tam nezemřu. My padáme na poli,“ říká o své rodině jednapadesátiletý Miroslav Sybal.

Ilustrační foto

Farmáři vypěstují geneticky upravené brambory

Radešínská Svratka – Na Žďársku se podstatně zvýší rozloha polí osázených geneticky modifikovanými (GM) bramborami, protože počátkem března povolila Evropská komise jejich pěstování v zemích unie.

Len setý.

Tradiční len na polích Vysočiny prakticky končí

Vysočina - Nízké výkupní ceny a konkurence ze zahraničí. To jsou hlavní důvody úpadku některých tradičních plodin, které se na Vysočině v minulosti hojně pěstovaly a pro které se zde nacházejí výborné podmínky.

Len setý.

Tradiční len na polích Vysočiny prakticky končí

Vysočina – Nízké výkupní ceny a konkurence ze zahraničí. To jsou hlavní důvody úpadku některých tradičních plodin, které se na Vysočině v minulosti hojně pěstovaly a pro které se zde nacházejí výborné podmínky.

Páťáci ze Základní školy Povážská Strakonice.

Američani nás osvobodili a přivezli brambory

Strakonice – Letos je to 65 let, co skončila 2. světová válka. Co ví o tomto období děti z páté třídy Základní školy Povážská ze Strakonic? Proč byla válka? Kdo nás osvobodil? Proč máme státní svátky?