Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Až 65 000 lidí ulevilo městům a obcím od nepořádku nebo černých skládek. Ty budou problémem ještě řadu let.

Dobrovolníci uklidili Česko

Karlovarský kraj, ČR - Do 1 570 místních úklidů černých skládek a pohozeného odpadu v městech v obcích i na březích řek se zapojilo okolo 65 000 dobrovolníků, Karlovarský kraj nevyjímaje. Česká republika je tak o 1 600 tun odpadu čistší. Stalo se tak během uplynulého víkendu, kdy se uskutečnila hlavní vlna úklidů v rámci projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko. Dobrovolníci se do akce zapojili například i v Karlových Varech, Chebu, Lázních Kynžvart, Nejdku, Chodově, Kraslicích a očisty se dočkaly také břehy řeky Ohře. Míst, kam přišli občané pomoci s úklidem, bylo v kraji samozřejmě podstatně více.

Ukliďme svět, ukliďme Česko, také v Jičíně.

Jičínští sesbírali 700 kilogramů odpadu

Jičín – Do akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko"se zapojili i Jičínští. Do jarního úklidu veřejných prostranství se na čtyřech trasách pustily čtyři desítky lidí včetně dětí. Jičínští ale uklízeli také své půdy a sklepy – během víkendu naplnili devět přistavených kontejnerů velkoobjemovým odpadem.

DOBROVOLNÍCI se v Jindřichovicích pustili do úklidu. V přírodě nacházeli pneumatiky a elektroniku. Naplnili dva kontejnery.

Přírodu zaplavují pneumatiky, dobrovolníci se pustili do úklidu

Jindřichovice – Pneumatiky, části automobilů, elektroniku a další nepořádek. To vše nacházeli lidé v Jindřichovicích a jejich okolí, kteří se zapojili do akce Ukliďme svět – Ukliďme Česko. Třicítka lidí se nestačila divit, co všechno dokáží lidé do přírody odhodit.

Dobrovolníci uklidili Hostěraz

FOTOGALERIE: Dobrovolníci uklízeli Hostěraz

Do sběrného dvora v Krabčické ulici v Roudnici nad Labem mohou místní občané zdarma odevzdat vysloužilé elektrické spotřebiče, pneumatiky, starý nábytek a další objemný odpad, biologicky rozložitelný odpad, využitelný tříděný odpad i nebezpečný odpad, jako jsou akumulátory, barvy, oleje.

Úklid černé skládky u Boru.

Černá skládka ukrývala azbest i hračky

Bor – V okolí vodárny na Šibeničním vrchu nad Borem dobrovolníci nasbírali dva velké kontejnery odpadu. Celkem na šedesát kubíků materiálu z nelegální skládky.

Úklid přírody v okolí Stavu.

Kap, kap, stromům nevadilo, a ještě jsme si uklidili

Jičínsko – Pytle, rukavice a nejlépe pláštěnku, takhle vyzbrojeni lidé vyráželi v sobotu k úklidu svého okolí. Do celonárodní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se přihlásila řada organizací, zapojilo se i město Jičín, Kopidlno, hořičtí ekologové.

Dobrovolníci o víkendu uklízeli nepořádek v přírodě.

Lidé se v sobotu vydali do přírody a uklízeli

Litomyšl – S jarem přichází doba úklidu. Řada lidí však neuklízí pouze u sebe doma nebo na své vlastní zahrádce, ale vydává se do přírody, aby vyčistili koryta řek, příkopy u silnic a louky.

Ilustrační foto.

Zlepšuje se pořádek ve městech?

Region Poházené PET lahve, obaly od sladkostí nebo třeba vyřazené domácí spotřebiče. Na veřejných prostranstvích lze najít odpadky různého druhu. Přestože jsou podle vedoucích úklidových služeb nebo zástupců měst lidé pořádnější než dříve, problémy stále přetrvávají.

Běžně nepřístupná místa plná trní a křovisek, rokle, břehy řek nebo chátrající areály. To všechno se v sobotu vypravili dobrovolníci na jižní Moravě uklidit při třetím ročníku akce Ukliďme Česko. Chtějí nejen očistit přírodu od nepořádku a místa zvelebit.

Dobrovolníci uklízeli Česko. Mezi odpadky našli i živou užovku a hromadu šneků

Brno /REPORTÁŽ/ – Běžně nepřístupná místa plná trní a křovisek, rokle, břehy řek nebo třeba chátrající areály. To všechno se v sobotu vypravili dobrovolníci na jižní Moravě uklidit při třetím ročníku akce Ukliďme Česko. Chtějí nejen očistit přírodu od nepořádku a místa zvelebit. Na některých místech je to taky příležitost k společnému setkání.

Sobotní úklid ve Zlíně.

Sobota patřila velkému úklidu

Zlín – Desítky dobrovolníků se rozhodly zapojit do tradiční dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Cílem organizátorů je mimo jiné také snaha zviditelnit problém černých skládek.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci budou uklízet Česko, chtějí ho zbavit černých skládek

Praha – Na více než 1700 místech v Česku se dnes uskuteční jarní úklid. Dobrovolníci vybaveni pracovními rukavicemi a pytli na odpad při něm budou v městech, obcích i v přírodě uklízet černé skládky a další volně odhozený nepořádek. Akci s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko organizuje Český svaz ochránců přírody a spolek Ekosmák a jejich cílem je nejen zlepšit životní prostředí Česka, ale i motivovat lidi k nevytváření nových skládek a nového nepořádku.

V sobotu 16. dubna se vydají dobrovolníci v celé České republice zbavit přírodu od nepořádku a černých skládek.

Ukliďme svět, Ukliďme Česko spojilo své síly

Benešovsko – Den D, neboli spojení dvou dříve samostatných „uklízecích" kampaní Ukliďme svět a Ukliďme Česko je tady! Zítra, v sobotu 16. dubna by se mělo do likvidace pohozených odpadků i nelegálních skládek zapojit alespoň sto tisíc dobrovolníků z celé České republiky.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci uklidí jižní Moravu. Vyrazí na téměř tři stovky míst

Jižní Morava – Černé skládky i drobný nepořádek, jako třeba rozházené odpadky. To všechno uklidí lidé, kteří se zapojí do celorepublikové úklidové akce s názvem Ukliďme Česko konající se letos potřetí. K úklidu se připojí i Jihomoravané. V kraji nachystali na sobotu celkem 275 úklidových akcí.

Studenti ze Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy v Černoleské ulici zaplnili nasbíraným odpadem několik kontejnerů.

Zpočátku měli dobrovolníci čisté ruce a úsměv na líci

BENEŠOV. Do celonárodní dobrovolnické akce „Ukliďme Česko" se ze Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy v Černoleské ulici zapojily tří třídy v rámci enviromentální výuky a z dalších tříd ti studenti, kteří měli chuť udělat něco pro zlepšení životního prostředí.

Noví pomocníci budou stejně jako loni sloužit po boku lesníků. Čekají je činnosti, na které by lesníci neměli čas. K tomu patří také likvidace černých skládek

Lesy ČR nabídly sezonní práci uchazečům o zaměstnání

Karlovarský kraj - Na svých správách a závodech vytvořily Lesy České republiky od dubna do října 285 nových sezonních pracovních míst. Jsou určena pro lidi evidované na úřadech práce a výjimku netvoří ani Karlovarský kraj. S čistěním lesa, příkopů či likvidací černých skládek tu pomůže celkem 26 nově zaměstnaných. Společnost v tomto programu pokračuje po loňských úspěších.

Ilustrační foto.

Brontosauři po úklidu skládky vysadí stromy

Hodonínsko - Odstranit nepořádek ve městech a obcích, zlikvidovat černé skládky a zamyslet se nad ochranou životního prostředí. Takové cíle si klade již třetí ročník dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Z Hodonínska je do ní oficiálně přihlášených asi dvacet míst. Hlavním dnem je sobota, ale uklízet se bude i v jiných termínech.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci chystají pytle a rukavice

Českobudějovicko – Nafasují velké pytle a rukavice a vyrazí na úklid návsí i lesů. Tradiční jarní úklid, dříve spojený třeba s proslulými železnými nedělemi, se letos na mnoha místech regionu odehraje v rámci akce Ukliďme Česko, která je součástí celosvětové kampaně.

Sbírka se rozrůstá...

Při úklidu příkopů našli inzulinová pera i svačiny

Hradecko, Hořicko - Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a především drobný nepořádek po krajině jako jsou různé kelímky po kávě, lahve, igelitové sáčky a podobně.

Sbírka se rozrůstá...

Při úklidu příkopů našli inzulinová pera i svačiny

Hradecko - Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a především drobný nepořádek po krajině jako jsou různé kelímky po kávě, lahve, igelitové sáčky a podobně.

Ilustrační foto

Králíky připomínky občanů vítají

Orlickoústecko Výmoly, nefunkční osvětlení, nepořádek, ale i například problémy s doručováním pošty na Vysokomýtsku. To všechno a ještě mnoho dalších témat mohou občané řešit s vedením měst buď přímo nebo mohou využít online formulářů či diskuzí na webech. Nově tuto službu pro občany spustili i v Králíkách: na jejich webu přibyla rubrika Dotazy a náměty.

Ilustrační foto

Králíky připomínky občanů vítají

Orlickoústecko - Výmoly, nefunkční osvětlení, nepořádek, ale i například problémy s doručováním pošty na Vysokomýtsku. To všechno a ještě mnoho dalších témat mohou občané řešit s vedením měst buď přímo nebo mohou využít online formulářů či diskuzí na webech. Nově tuto službu pro občany spustili i v Králíkách: na jejich webu přibyla rubrika Dotazy a náměty.

Odpadkový koš před sokolovským nádražím

Studenti vyzývají město ke zlepšení pořádku

Sokolov - Na jedné straně udržovaná zeleň, překrásné parky a odpočinkové zóny. Na straně druhé ovšem černé skládky, odpadky v ulicích a po setmění nebezpečno. Přesně na to pozorňují starostu v dopise studenti zdejší integrované střední školy technické a ekonomické.

Pohyb náklaďáků v kladenském Rozdělově už ustal.

Lidi z Rozdělova znepokojila skládka komunálního odpadu

Kladno – Obyvatele kladenského Rozdělova znepokojila 
v uplynulých dnech situace, které už nějakou dobu přihlížejí. Ve Smečenské ulici vlevo ve směru od Smečna na prostranství za čerpací stanicí navážely totiž desítky nákladních aut denně tuny odpadní zeminy.

Plastová roura, igelit, staré oblečení či obaly všeho druhu. To vše a mnohem více ve středu sbírala skupinka studentů brodské SPŠ akademika Stanislava Bechyně. Škola se opět zapojila do již sedmého ročníku celotýdenní dobrovolnické akce Čistá řeka Sázava.

Studenti opět čistili břehy Sázavy

Havlíčkův Brod – Plastová roura, igelity, staré oblečení či obaly všeho druhu. To vše a mnohem více včera sbírala skupinka studentů brodské Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně.

Ilustrační foto.

Z mokřadu zmizeli vzácní ptáci. Jen jsme hlínu rozhrnuli, brání se zemědělci

Hodějice – Hromady hlíny, pravděpodobně z výkopu při stavbě kanalizace, se v loňském roce objevily na pozemcích několika obyvatel Hodějic. Jedná se o lokalitu s mokřadem. Majitel jedné z parcel věc nahlásil slavkovskému stavebnímu úřadu jako černou skládku. „Na pozemku jsem měl přirozený mokřad, kde žili různí živočichové. Loni se na něm objevila zemina, nebo spíš nepořádek. Cihly, asfalt. Proto jsem se obrátil na úřad," přiblížil muž z Hodějic, který si nepřál zveřejnit jméno.

v Hluku na pozemcích Martina Juřeníka, kde probíhalo navyšování nivelity půdy, se začaly objevovat černé skládky stavební suti.

V Hluku řeší problémy s černými skládkami, pachatele je těžké odhalit

Hluk – Problém s vývozem suti a stavebního odpadu sužoval Hlučany po celou zimu. Avšak ani poté, co nastalo jarní období, díky němuž se tamějšímu sběrnému dvoru uvolnily úložné prostory, jsou některé lokality stále zasypané hromadami nepotřebného materiálu. Černé skládky tak komplikují život především těm majitelům parcel, na nichž se nechtěný odpad ocitl.

SKAUTI z Brdské smečky při  úklidu v minulém roce.

Příbram se zapojí do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko

Příbram - Nelíbí se vám odpadky pohozené v přírodě? Vadí vám nepořádek v okolí vašich domovů? Pokud ano, tak se v sobotu 16. dubna 2016 připojte k úklidové akci „Ukliďme svět, ukliďme Česko". Stejně jako vloni se jí účastní i město Příbram.

Ilustrační foto.

Matrace nebo vepřové hlavy. Proti černým skládkám se snaží bojovat fotopastmi

Blanensko – Matrace z postelí a další odpad u železničního přejezdu za městem. Takovou černou skládku museli před časem uklízet Boskovičtí. V přírodě odhozené pytle s odpadky, stavební suť či pneumatiky nejsou na Blanensku výjimkou. Letovičtí před několika lety dokonce odklízeli větší množství vyhozených vepřových hlav. Proti původcům černých skládek se rozhodli bojovat fotopastmi.

Zřícenina kostela svatého Jana Křtitele.

Známou zříceninu u Kočova lepší budoucnost nečeká

Kočov – Brzy to bude rok, co se na stránkách Tachovského deníku objevil inzerát informující o darování lesa i se zříceninou kostela svatého Jana Křtitele. Objekt ovšem už nepřipomíná černou skládku, jak tomu dříve bylo.

Ilustrační foto.

Akce Ukliďme Česko oslovila i regionální místa

Podkrkonoší - Už nadcházející sobotu se sejdou lidé v Malých Svatoňovicích, aby zopakovali loňskou společenskou akci, při které se více než osm desítek občanů aktivně a dobrovolnicky zapojilo do úklidu veřejného prostranství.

Ilustrační foto

Původcům černých skládek hrozí až sedmdesát tisíc pokuty

Chrast, Rosice – Neznámý nepořádník už založil první letošní černou skládku v obvodu chrasteckého městského úřadu. Odpad se tentokrát objevil v Chacholiciích, konkrétně při cestě k silážním jamám nedaleko pomníčku „U Veverky".