Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Pracovna v parku koncem dubna roku 2016 zahájí svoji třetí sezónu. Letos ji zájemci najdou na pozemku Přístavu 18600 v Karlíně.

Místo kanceláře park, Pracovna letos zamíří do Karlína na břeh Vltavy

Praha - Možnost zpříjemnit si pracovní den změnou prostředí nabízí zájemcům projekt Pracovna v parku. Místo vysedávání v kanceláři mohou svoji práci dělat uprostřed zeleně. Bezplatně je 
k dispozici lavice se stolem, přístup k internetu i elektrická zásuvka. Třetí sezóna začne pro pracovnu už brzy a opět bude stát na jiném místě, tentokrát 
v Karlíně přímo u Vltavy.

Černá skládka.

Černé skládky jsou jizvou lesů i měst

Orlickoústecko – Jako jizvy na tváři přírody by se daly pojmenovat nelegální skládky odpadů. Lesníci na jejich likvidaci loni vynaložili více než tři miliony korun a tento problém se nevyhýbá ani Orlickoústecku.

Ilustrační foto.

Fotopasti proti černým skládkám sklízejí pouze částečný úspěch

Kolín - Kolínská radnice dlouhodobě bojuje s tvůrci černých skládek, kteří vyhazují odpadky tam, kde to rozhodně nemají dělat. Pro tento účel nasadilo na boj s černými skládkami fotopasti. Podle místostarosty Michaela Kašpara se však v jednom problematickém bodě nepodařilo pachatele zatím odhalit

Budova bývalého kláštěra v Boru.

Strašákovi nejspíše odzvonilo

Bor – Areál bývalého kláštera v Boru je již několik let trvající problém. Starosti s ním měli jak zástupci města, tak jeho obyvatelé a návštěvníci. Teď ovšem vypadá, že by tento strašák mohl přeci jen zmizet.

Ilustrační foto

Velemínu a okolním obcím slouží nový sběrný dvůr

Velemín - Zejména aby zabránilo černým skládkám, nechalo vedení obce Velemín vybudovat zcela nový sběrný dvůr. Nachází se v bývalém areálu JZD při cestě do Milešova. Zdarma v něm mohou odkládat odpad nejen obyvatelé obce a místních částí.

Akce Ukliďme Česko a Ukliďme svět se spojily.

Velký jarní úklid je za dveřmi

Benešovsko – V nové kampani Ukliďme svět, Ukliďme Česko se bude uklízet opravdu v celé České republice. Jejím cílem je zapojit do likvidace pohozených odpadků i nelegálních skládek alespoň sto tisíc dobrovolníků.

Pod záminkou rekultivace se podle některých vlivných politiků i majitelů zasažených pozemků skrývá obrovský kšeft s likvidací stavebního odpadu. Nejde jen o zemědělské pozemky u Chýně a Chrášťan. Obdobný případ existuje například v Motole či Slivenci.

Miliardové kšefty z černých skládek úřady přikrývají

Praha - Úřady hrubě a zcela evidentně porušují platné právo. Odmítají dokonce respektovat rozhodnutí soudu. Takto se pohoršuje zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček nad dosud nejotřesnějším případem ilegální skládky stavebního odpadu, nacházející se v těsné blízkosti Prahy.

Ilustrační foto.

Podali stížnost kvůli úložišti hnoje v Rudce. Zemědělci se brání

Kunštát – Chlévskou mrvu ukládá v lokalitě za Vrchama v Rudce Zemědělské družstvo vlastníků Nýrov neoprávněně. Tvrdí to předseda tamního osadního výboru a kunštátský zastupitel Pavel Göpfert. Na problém v místní části Kunštátu upozornil prostřednictvím svého právníka i tamní radnici. „Zemědělci tam dle našeho názoru vybudovali dlouhodobou černou skládku hnoje ze svého kravína v Zábludově. Ten je od úložiště hnoje vzdálený asi čtyři kilometry. Hnůj družstvo naváží za každého počasí těžkými nakladači a traktory, které poškozují příjezdovou polní cestu," píše v textu stížnosti, adresované městskému úřadu v Kunštátu Gopfertův advokát Josef Tesař.

Ilustrační foto.

Černých skládek v lesích přibývá, jejich likvidace stojí miliony

Hradec Králové - Černých skládek v českých lesích v posledních letech stále přibývá. Jejich likvidace stojí ročně miliony korun. Dopadnout původce černých skládek je však velmi obtížné. Novinářům to dnes řekli představitelé státního podniku Lesy České republiky (LČR). Podniku patří asi polovina lesů v zemi.

Senior vyvezl do lesa u České Třebové nebezpečný odpad.

Strážníci „načapali“ seniora, když zakládal černou skládku

Českotřebovsko – Česká Třebová chce intenzivněji bojovat s černými skládkami. Sotva vyzvala občany, aby je pomohli zmapovat, připsali si odhalení nové strážníci městské policie. Ti byli doslova v pravou chvíli na správném místě. Načapali totiž muže, který ji právě zakládal.

NEMILÉ překvapení v podobě naskládaných starých pneumatik čekalo před několika dny na jeho pozemku Františka Zemana.

Polní kuchyni někdo zavezl padesáti starými pneumatikami

Příčovy – František Zeman, který je znám mezi skauty pod přezdívkou Prófa, má blízko větrného mlýna u Příčov pozemek. Využívají jej v letních měsících zejména děti. Je vstřícný i k dalším zájmovým skupinám, které se zde chtějí s jeho souhlasem utábořit a uspořádat v přírodě v průběhu roku nějakou akci.

Černá skládka.

S černými skládkami mají pomoci občané České Třebové

Česká Třebová – Úředníci odboru životního prostředí českotřebovské radnice vyzvali obyvatele, aby jim pomohli zmapovat černé skládky. Na webových stránkách města se proto objevila nová rubrika, jejímž prostřednictvím mohou všímaví občané snadno poukázat nejen na černé skládky, ale i nepořádek kolem kontejnerů nebo třeba poškozený strom.

Při obchůzce svého okrsku v Praze 5 nalezl strážník městské policie ve třech kufrech a pytli osm štěňat

Na cestě kdosi pohodil osm štěňat v kufrech a pytli

Praha /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Šokujícím způsobem se kdosi neznámý zbavil osmi štěňat, která před chmurným údělem zachránil strážník-okrskář z Prahy 5. Pět fenek a tři pejsky zavřel majitel do tří starých kufrů a do pytle - načež zavazadla s živým obsahem odvezl do odlehlé části Vidoule, kde je pohodil na cestu.

Ilustrační foto.

Poplatky za odpad se mohou změnit

Českobudějovicko - Donutit lidi, aby více třídili a produkovali méně směsného komunálního odpadu. Tento cíl si klade novela zákona o odpadech z dílny Ministerstva životního prostředí. Podle té by každý platil za reálné množství odpadu v popelnici, a nikoli paušální částku jako doposud.

Ilustrační foto.

Votice mají pro dostatečné zásobování města vodou tři varianty

Votice – Další tropické léto by město nemělo zastihnout bez plynulého zásobování pitnou vodou. Aby se neopakovala kritická situace z loňských prázdnin, kdy po zjištění kontaminace uhlovodíky z letité černé skládky a odstavení rozhodujícího zdroje vody na Polském vrchu od vodovodní soustavy docházelo k omezení spotřeby.

Dušan Póč.

Co člověk poničil, člověče napravuj

Karolinští se rozhodli učinit přítrž tomu, co po sobě Pod Lagunami zanechali někteří jejich sousedé. Chtějí místu, kde kdysi panoval čilý životní koloběh brouků, ještěrek, žab a další, často i vzácné fauny, kde kdysi rostly pro Valašsko typické rostliny, ale také mnohdy pro region ojedinělá fauna, vrátit ten původní živočišný lesk.

Prostor pod přehradní hrází chtějí v Karolince přeměnit v rekreačně naučnou zonu.

Černé skládky pod přehradou zmizí zřejmě už na podzim

Karolinka – Do rozsáhlé úpravy prostranství pod přehradní hrází Stanovnice se připravují v Karolince. Místo, kterému lidé říkají Pod Lagunami, zamýšlí místní městský úřad přeměnit v takzvanou relaxačně naučnou zónu. Zatím jsou zde mokřady a černé skládky.

Richard Brabec (ANO)

Brabec navrhuje změnit poplatky za odpady, záležet bude i na množství

Praha – Poplatky za komunální odpad by se měly měnit a s nimi i jejich svoz. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž v novém zákonu o odpadech navrhuje dvojí způsob platby – buď jako dosavadní roční poplatek za občana, nebo podle toho, kolik odpadu vyprodukuje. Záležet bude na obci, jaký způsob zpoplatnění občana za nakládání s odpady zvolí. MŽP předpokládá, že čím menší obec bude, tím snáze umožní občanům platit podle množství vyprodukovaného odpadu. Obce tvrdí, že to nebude fungovat.

V Zálužném dobrovolníci vysbírávali odpadky hlavně z příkop.

Úklidové týmy vznikají také na Opavsku

S černými skládkami se potýkají obce a města celého Opavska. Některé spolupracují s webovými stránkami věnujícími se úklidu: www.zmapujto.cz a také www.uklidmecesko.cz. Někde se začaly formovat také dobrovolnické týmy, které se v dubnu pustí do úklidu.

Zahrádkářská kolonie v Habrovicích.

Zahrádkáři bojují o pozemky

Ústí nad Labem - Pozemky pod chatami v zahrádkářské osadě Větruše město prodávat nebude. Ve středu o tom rozhodli ústečtí radní.

Třídění odpadů. Ilustrační snímek.

Poplatky za odpady se letos nemění

Jablonec n. N. - Cena za odpady se pro občany Jablonce v roce 2016 nezmění, i když opět náklady na odpadové hospodářství města stouply.