Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Dana Viktorinová z Hodonic má ráda pořádek. Také proto poctivě třídí odpad z domácnosti.

Hodoničtí třídí odpad. Šetří peníze obci i sobě

Znojemsko – Dana Viktorinová z Hodonic má ráda pořádek. Doma, ale také v ulicích vesnice. Proto už více než tři roky poctivě třídí komunální odpad. „Nedělá mi problém třídit plasty, papír, ale také třeba bioodpad z kuchyně jako například slupky od brambor. Dá se to naučit," uvedla Viktorinová.

Alkohol. Ilustrační foto.

V Novém Městě pomáhají s pořádkem dva asistenti

Nové Město pod Smrkem - Do projektu ministerstva vnitra se od července zapojilo i Nové Město pod Smrkem. A nelituje. Díky dotaci mohla zdejší radnice zaměstnat dva asistenty, kteří dohlížejí na pořádek ve městě.

ZA TAKOVÝ NEPOŘÁDEK hrozí zakladateli černé skládky pokuta až padesát tisíc korun.

Z auta si v Kladně udělal odpadkový koš

Kladno – Často stačí jediná noc k tomu, aby se v Kladně objevila další černá skládka. Právě takový nepořádek zaznamenali strážníci městské policie v těchto dnech například u garáží v Šamberkově ulici.

ZA TAKOVÝ NEPOŘÁDEK hrozí zakladateli černé skládky pokuta až padesát tisíc korun.

Z auta si v Kladně udělal odpadkový koš

Kladno - Často stačí jediná noc k tomu, aby se v Kladně objevila další černá skládka. Právě takový nepořádek zaznamenali strážníci městské policie v těchto dnech například u garáží v Šamberkově ulici. Neznámý pachatel tam odstavil vozidlo, které obložil velkým množstvím různého odpadu.

Ilustrační foto.

Problémy v ulicích lidé mapují pomocí aplikací. Výhodou je rychlost upozornění

Blanensko – Černé skládky, psí výkaly, počmárané zdi, rozsypané odpadkové koše nebo zaparkovaná auta v místech, kde nemají co dělat. Ale také rozbité silnice či nepovolené pálení. Na podobné případy upozorňují lidé úředníky ve Svitávce pomocí služby Oči na stopkách. Z mobilů posílají MMS zprávy na určené číslo. O problému se tak zástupci městyse dozvědí prakticky okamžitě.

Černá skládka. Ilustrační foto.

Černé skládky jsou často sezonní záležitostí

Slovácko - V příkopu odhozená stavební suť, plastové lahve nebo třeba obaly od barev. Obrázek, který se naskytne nejednomu člověku, když se vydá do přírody. Nešvar černých skládek se ale podle oslovených starostů nezhoršuje ani nezlepšuje. Na internetu pak existuje stránka, lze si i nainstalovat aplikaci do telefonu, kde mohou lidé černé skládky nahlásit. Pachateli pak ve správním řízení hrozí pokuta až padesát tisíc.

Ilustrační foto.

V Háji ve Slezsku řeší menší černé skládky

Byť dubnová dobrovolnická akce s názvem Ukliďme Česko byla v Háji ve Slezsku a jeho obecních částech úspěšná, na některých místech by mohli uklízet znovu. V obci totiž evidují menší černé skládky.

Ilustrační foto.

V Pitíně uvažují nad sběrným dvorem. Měl by nahradit improvizované sběrné místo

Pitín – Předejít vytváření černých skládek, nabídnout větší možnosti v třídění odpadů a především poskytnou obyvatelům obce Pitín odpovídajíc sběrný dvůr, který pojme odpady produkovány místními domácnostmi. Doposud v Pitíně nebyl vybudovaný sběrný dvůr, který by v jinak malebné krajině blízké Bílým Karpatům pomáhal tamějším obyvatelům v efektivní likvidaci jejich odpadů. To vše chce současné vedení obce v čele se starostou Martinem Zálešákem napravit, a tak už začala vznikat projektová dokumentace nového sběrného dvoru.

Ilustrační foto

Praha 3 zaplatí 15 milionů za projekt Čistá trojka

Praha - Žižkovská radnice chystá zakázku na zajištění služeb v rámci projektu Čistá trojka, prostřednictvím kterého mohou obyvatelé on-line hlásit nepořádek v ulicích nebo rozbitý městský mobiliář. Za provozování služby zaplatí Praha 3 zhruba 15 milionů korun, zjistila média z věstníku veřejných zakázek.

Ilustrační foto.

Sousedský spolek Tejnka bojuje za hezký historický Břevnov

Praha - Nestáli o moderní developerské projekty. Naopak toužili po zachování Břevnova takového, jaký je. A tak místní založili spolek. Sdružení Tejnka vzniklo podle slov jejího spoluzakladatele spontánně. Založili ho víceméně všechny rodiny z ulice Za Strahovem a Nad Tejnkou a postupně se přidávají další.

Ilustrační foto.

Hustopečští zruší velké kontejnery v ulicích, někteří lidé je zneužívali

Hustopeče – Větve stromů, suť, elektroodpad nebo běžný komunální odpad. Všechny tyto věci házeli lidé do velkoobjemových kontejnerů umístěných v Hustopečích i přesto, že tam nemají co dělat. Vedení města řeklo dost. Hustopečští radní na svém posledním zasedání rozhodli o tom, že od prvního srpna kontejnery z hustopečských sídlišť zmizí.

Staré garáže v karlovarské Jabloňové ulici.

Garáže jsou pryč. Nervy majitele také

Karlovy Vary - „Město mi zbouralo dvě nemovitosti a nikdo se k tomu nechce znát." S tímto těžko uvěřitelným příběhem se na Deník obrátil Karlovarák Marek P. 

Černá skládka.

Viníka černé skládky v Bosni nenašli

Mladoboleslavsko - Nejen lidé na malých obcích často kroutí hlavou nad tím, proč ostatním stojí za to vyhazovat pytle plné odpadu do přírody. S černými skládkami se vesnice snaží bojovat, a tak obyvatelům několikrát za rok přistaví velkoobjemový kontejner, kde se mohou zbavit všech nepotřebných věcí.

Úklid odpadu pohozeného v okolí kontejnerů na místní cestě od plumlovského kostela k přehradě. Na snímku pracovník plumlovských technických služeb František Pajer.

Plumlov trápí hromady odpadu. Jak jsou na tom další města?

Prostějovsko - Svoji oranžovou multikáru plní nepořádkem odhozeným u kontejnerů v pátek již poosmé. Od rána se František Pajer se svým kolegou nezastavili a znovu a znovu nakládají nejrůznější druhy odpadu povalujícího se podél plumlovské spojnice mezi kostelem a přehradou, aby je odvezli tam, kam patří. Tedy do místního sběrného dvora či kompostárny. Oba pracovníci plumlovských technických služeb se s nezodpovědným chováním části chatařů, místních obyvatel a lidí z okolí musejí vypořádávat co čtrnáct dní.

Ilustrační foto

Černé skládky dál trápí region. Naštěstí moc nepřibývají

Prostějovsko - Nacházíte při vycházce do přírody po cestě hromady smetí? Pak vězte, že zdaleka nejde o ojedinělou zkušenost. Na Prostějovsku se totiž aktuálně nacházejí desítky černých skládek, které jsou rozeseté především v centrální části okresu. Tvrdí to alespoň webová stránka zmapujto.cz, která monitoruje výskyt ilegálních smetišť v celém Česku.

Rozhledna Černá Studnice.

Na rozhlednu pustí zadarmo. Jen za vysloužilý přístroj

Smržovka - Kdo v neděli 29. května od 9 do 15 hodin přinese k rozhledně na Černé Studnici vysloužilý elektrospotřebič (například rychlovarnou konvici, toustovač, žehličku či fén) a odevzdá jej do přistaveného kontejneru, získá vstup na rozhlednu zdarma a malý dárek.

Z kroužkování orlů mořských na Tachovsku

Hlavu panenky našli v hnízdě orla mořského

Tachovsko – Se zajímavostmi, poměrně unikátními, se setkávají ornitologové při své práci. Tak, jak tomu bylo i v případě kroužkování mláďat orla mořského, který opakovaně už několik let hnízdí na Tachovsku. Při pohledu do hnízda vzácného dravce našli krom mladých opeřenců i hlavičku od panenky. Navíc šlo o jedno z nejnáročnějších kroužkování, vzhledem k nepřístupnosti hnízda.

Skládka. Ilustrační foto

Města ve Zlínském kraji trápí černé skládky, hlavně na sídlištích

Zlín – Města ve Zlínském kraji trápí takzvané černé skládky. Problematickými místy jsou zejména sídliště a okrajové části měst. Lidé nepovoleně odkládají odpad také u sběrných dvorů či v blízkosti kontejnerů. Přistihnout je při činu je podle zástupců měst velmi těžké.

Akce Čistá řeka Sázava se v letošním roce konala již pojedenácté.

Dobrovolníky od pomoci neodradil ani déšť

Benešovsko - Závěrečný večer letošního 11. ročníku tradičního jarního úklidu řeky Sázavy, známého pod názvem Čistá řeka Sázava, který bude symbolickým poděkování všem, kteří se do úklidu zapojili nebo projekt podpořili, se uskuteční tento pátek.

VIDÍTE NEDOSTATEK? Ohlásit ve Dvoře Králové závadu je nyní jednodušší. Internetovou aplikaci může využít každý z domova.

Dvoráci sami řídí technické služby

Dvůr Králové - Podobně jako ve Vrchlabí, i ve Dvoře Králové spustili internetovou aplikaci, díky níž se bude město zkrášlovat přímo na popud občanů.

PARK ČEKÁ REVITALIZACE. Nadační fond Historický Cheb má v plánu ještě letos zkrášlit malý park u chebské městské části Podhrad. Náklady budou kolem 100 tisíc korun.

Úprava parku vyjde na sto tisíc

Cheb - Obyvatelé Podhradu u Chebu se dočkají nových keřů a trvalek. Zrevitalizovat malý park v chebské městské části Podhrad plánuje městský Nadační fond Historický Cheb. Jeho zásluhou se v minulosti například podařilo obnovit věžní helmice na kostele svatého Mikuláše a Alžběty anebo zrenovovat vyhlídkový pavilon na Zlatém vrchu.

Ukliďme Česko v Jesenici a Drahouši

Město Jesenice je zase o něco hezčí. Zmizely z něj tři tuny odpadu

Jesenice /FOTOGALERIE/ - I letos se obyvatelé Jesenice na Rakovnicku přidali k celostátní akci Ukliďme Česko. V sobotu ráno se sešli před městským úřadem, aby se rozdělili do několika skupin a dali se do úklidu vytipovaných míst. I když přišlo možná o něco méně dobrovolníků než loni, stejně nezaháleli.

Ilustrační foto.

Dlužníky za odpad v Miroticích nemají

Mirotice – Komunálního odpadu vyvezli z Mirotic 
v loňském roce 199 tun, zatímco v roce 2008 to bylo 491 tun. „V roce 2008 platilo město za komunální odpad 1,26 milionu korun 
a v loňském roce už to bylo jen 813 tisíc korun," doplnil tajemník Městského úřadu Mirotice František Hřebejk.

ROLI UČITELŮ převzali do svých rukou žáci Základní školy ve Velkém Březně během Dne Země.

Děti z Velkého Března si Den země užily na jedničku

Velké Březno - Den země si nenechaly ujít děti ve Velkém Březně. Deváťáci ze zdejší základní školy připravili pro své mladší kamarády z mateřské školy stanoviště plná různých her a úkolů, které měly malým dětem naznačit správnou cestu jak se chovat k Zemi a chránit ji.

Ilustrační foto.

Na lejno upozornily strážníky kamery

Dubí - Mobilní kamery v Dubí využívá městská policie při dohledávání pachatelů černých skládek, ale i při kontrolách majitelů psů, kteří neuklízí výkaly po svých mazlíčcích.

Odpadků bylo deset tun

Do hor přinesli a nechali tam. Odpadků bylo deset tun

Krkonoše - Stovky dobrovolníků se zdarma a ve volném čase vydaly uklízet hory. Skvělý příklad zájmu o přírodu na druhé straně ukazuje na pravý opak jen povrchní zájem mnohých návštěvníků. Jinak by se tuny odpadků nemohly do Krkonoš dostat.

Den země v přerovském parku Michalov

Den země se v Přerově vydařil, do parku zamířily davy dětí

Přerov – Přes pět stovek dětí ze základních a mateřských škol v Přerově si v pátek dopoledne našlo cestu na Den země, který se konal v parku Michalov. Návštěvníci se u stánků dozvěděli zajímavé informace o tom, jakým způsobem třídit odpad, ale ti nejmenší se mohli zapojit i do her a soutěží.

V Dačicích se připojili k akci Ukliď svět.

Z přírody zmizely metráky odpadu

Dačice, Třeboň – Likvidace černých skládek, sesbírání odpadků a zkrášlení okolí, ve kterém žijeme. To byl cíl dalšího ročníku celorepublikové akce „Ukliďme Česko".