Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Černá skládka na pozemku města v Janovské ulici.

FOTO: Ulici v Jablonci hyzdí černá skládka. Pokuty nezabraly, město ji uklidí

Je tu plno rozbitého starého nábytku. Opřené o zeď zde stojí kolo, uprostřed haldy překližek leží sekera. Vedle nábytku je zarostlá halda. Co je pod trávou, lze jen vytušit z vyčuhujících igelitů a cihel. Tak to aktuálně vypadá mezi domy v Janovské ulici v Jablonci nad Nisou. Cedule Zákaz skládky tady působí značně ironicky. Magistrát chce na její likvidaci využít státní dotaci.

Lokalita Jižní lom

V Jižním lomu v Sokolově našli mrtvolu muže. Vražda, tvrdí bezdomovci

Vykradené garáže, černé skládky, bezdomovci a nově i mrtvola muže. To vše lze nalézt v nechvalně proslulé lokalitě Jižní lom. Mrtvého muže s rozbitou hlavou tam našli v sobotu 18. června. Bezdomovci v Sokolově mluví o vraždě. Co bylo příčinou ukáže soudní pitva a šetření policistů.

Lokalita Jižní lom

V Jižním lomu v Sokolově našli mrtvolu muže. Vražda, tvrdí bezdomovci

Vykradené garáže, černé skládky, bezdomovci a nově i mrtvola muže. To vše lze nalézt v nechvalně proslulé lokalitě Jižní lom v Sokolově. Bezdomovci v souvislosti s nalezeným tělem mluví o vraždě. Co bylo příčinou mužovy smrti však ukáže až soudní pitva a šetření policistů.

Garáže Jižní lom

Černé skládky kolem garáží v Jižním lomu neustávají

Ani dvě závory nezabrání černým skládkám kolek zbylých garáží na Jižním lomu. Klíč mají pouze majitelé a tak je otázkou, kdo tam odpad vozí. A tak již poněkolikáté nastoupila na úklid četa lidí vykonávajících veřejně prospěšné práce.

Téměř stovka ojetých pneumatik složených nedaleko hřbitova v Dražůvkách.

Proti černé skládce v Dražůvkách nasadí dvojici kamer

/FOTO/  Sedmadevadesát ojetých pneumatik někdo složil jedné letošní zimní noci v blízkosti parkoviště u opraveného hřbitova v Dražůvkách. Viníkovi hrozí pokuta až padesát tisíc korun. Pokud jde o firmu, může být sankce i vyšší.

Dobrovolný svazek obcí Chomutovsko zorganizoval úklid v obcích.

Dobrovolný svazek obcí Chomutovsko zorganizoval úklid v obcích

Celoroční akce Ukliďme Česko je koordinována malým týmem pořadatelů. Hlavní roli v realizaci jednotlivých úklidů hrají stovky lokálních organizátorů úklidu. Letos se rozhodl náš Dobrovolný svazek obcí Chomutovsko stát se organizátorem akce v členských obcích svazku.

Jihočeši se do úklidů zapojují pravidelně

V dubnu uklidíme Česko. Elektroodpad z přírody i vlastní domácnosti si můžete ne

Již 2. dubna opět proběhne oblíbená akce Ukliďme Česko, která už devátým rokem pomáhá zbavovat naši přírodu odpadků. Během pandemických let přitom nepořádku v přírodě přibylo, velkým problémem jsou stále i černé skládky. Ty se objevují zejména v oblastech velkých měst v čele s Prahou. Tradičně se na černých skládkách objevuje vybavení z domácnosti včetně elektrospotřebičů, které mohou často obsahovat nebezpečné látky a představují tak ekologické i zdravotní riziko. Děkujeme Markétě Faltysové za příspěvek.

Odtěžování skládky na Polském vrchu u Votic by mělo začít na konci března nebo začátkem dubna.

OBRAZEM: Černá skládka na Polském vrchu nedaleko Votic začne brzy mizet

Na Polském vrchu u Votic se schyluje k zahájení sanace černé skládky. Leží vedle bývalé hlavní silnice spojující Prahu s jižními Čechami a především v místech, odkud bere město pitnou vodu. Úložiště nepotřebného, často dokonce jedovatého materiálu tam vzniklo v opuštěném lomu, v němž lidé z blízkého okolí těžili kámen.

Koncem června končí Sokolov s odkupem garáží v Jižním lomu

Koncem června končí Sokolov s odkupem garáží v Jižním lomu

Zhruba pět let vykupuje Sokolov garáže na periferii města v lokalitě Jižní lom. Nabízí deset tisíc korun za jednu. Jsou totiž často vykrádané, plné odpadu a místo motoristů leštících si svá auta tam lze narazit na černé skládky či bezdomovce.

V Mladči se potýkají s černými skládkami. Lidé navážejí odpad i do chráněného území. Leden 2022

Otřesné. U dálnice se lidi zbavují odpadu, Mladeč řeší haldy smetí i v CHKO

Otřesné případy černých skládek řeší v poslední době v Mladči na Olomoucku. Obec leží u dálnice D35 a právě u dálničního sjezdu na okraji lesa se často vrší hromady nepořádku. Starý nábytek, plasty či papírové krabice se povalují přímo u značky zakazující ukládání odpadu na území chráněné krajinné oblasti.

Stromečky u popelnic v lednu 2022 na sídlištích v Šumperku.

Stromek u popelnic jako černá skládka? Města na severu mají rozum

Z obýváků k popelnicím se v těchto dnech stěhují vánoční stromky ve městech na Šumpersku a Jesenicku. Pracovníci technických služeb jich odváží desítky tun. Některá města doporučují k likvidaci stromků využít i nádoby na bioodpad, jiná od toho odrazují. Žádné se však nevydalo radikálním směrem jako Přerov. Zde odkládání stromků umožňují jen do sběrných dvorů, jehličnany u popelnic považují za černou skládku.

Jedna z černých skládek bioodpadu v Sezemicích.

V Sezemicích na Pardubicku se množí černé skládky bioodpadu

S přicházejícím podzimem se v Sezemicích na Pardubicku objevily takový nešvar: někteří místní obyvatelé při podzimní úpravě svých zahrad odklízejí bioodpad na sousední nebo městské pozemky, i do lesa. Skládky následně zapáchají a tomu, kdo je založil, hrozí pokuta až 50 000 korun.

Sběrný dvůr. Ilustrační foto.

Konec černým skládkám: V Olešné plánují sběrný dvůr a kamerový systém

Křeslo, matrace nebo sprchový kout v kontejneru. Taková je smutná realita v řadě obcích na Rakovnicku. Třeba v Čisté by mohli vyprávět, jak týden co týden bojují s neukázněnými lidmi, kteří většinou ani nepochází z této vsi. Podobný problém řeší třeba i v Olešné. Vedení obce proto zareagovalo a nechá zřídit kamerový systém.

Po velmi dlouhé době se objevily skládky v extravilánu Slavkova. Za poslední měsíc byly čtyři.

Slavkov trápí černé skládky stavební suti, likvidace stojí město tisíce korun

S narůstajícím počtem černých skládek stavebního odpadu se potýkají představitelé města ve Slavkově u Brna. Ke zvýšené pozornosti tam proto vyzvali i obyvatele. „Po velmi dlouhé době se nám objevily skládky v extravilánu města. Za poslední měsíc byly čtyři. Obsahem je střešní krytina, betonová suť, cihly. V našem městě přitom máme recyklační linku a sběrný dvůr, přesto si dá někdo tu práci a obsah vlečky vyveze například na golfové hřiště,“ divil se slavkovský starosta Michal Boudný.

Nepořádek v ulici U Světovaru trápil místní několik dní. Odpad ve čtvrtek odvezli pracovníci městské společnosti Čistá Plzeň.

Strašný binec. Obyvatele plzeňských Slovan trápila černá skládka

Obyvatele ulice U Světovaru na plzeňských Slovanech trápil v uplynulých dnech velký nepořádek. Před jedním z domů byl po několik dní rozházený starý nábytek, oblečení a odpadky. Věci po sobě na ulici při stěhování zanechal bývalý nájemník, který byl podle místních problémový.

V okolí nemovitosti došlo k demolici bývalých nádražních objektů

Černou skládku nechce zlikvidovat ani město ani majitel bytů

Černé skládky v Sokolově jsou takřka věčné téma. Vedení města tvrdí, že na jejich likvidaci vynakládá téměř milion korun ročně. Asi největší spor se nyní rozhořel kolem další vzniklé hromady odpadu v lokalitě u vlakového nádraží.

Jiří Kohout.

Komentář: Pokuty za černé skládky. Jen tak dál

Černé skládky, to je zřejmě evergreen všech obcí a měst. Nejen že je nezodpovědní obyvatelé tvoří v přírodě, nejčastěji v lesních porostech, ale nezdráhají se vyhodit odpad nedovoleným způsobem ani v centrech měst.

Zámek Slavice. Blýská se na lepší časy. Majitelé už opravili sýpku, revitalizují park. A snaží se získat dotaci...

Ostudná místa Tachovska. Některým se blýská na lepší časy

Snad v každém regionu se najdou místa, která lze označit za ostudná. Zpravidla se jedná o ruiny rozpadajících se staveb, kdysi možná výstavných a významných, někdy se může jednat o neudržovanou zeleň, jindy třeba o černou skládku. I na Tachovsku je možné takových míst najít celou řadu. Přinášíme vám několik z nich.

Fotopast odhalila občany zakládající černou skládku.

Fotopast odhalila občany zakládající černou skládku

Strážníci se v rámci akce Čisté město zaměřili na obvod Střekov, kde se v poslední době objevilo několik černých skládek. Z podnětů místních občanů a znalostí strážníků byla na jednom vytipovaném místě umístěna fotopast, která měla zachytit neukázněné občany při odkládání odpadu na místa, která k tomu nejsou určená.

V Kročehlavech bují černá skládka, město už zjednalo nápravu.

V Kladně-Kročehlavech bují černá skládka, město za úklid platí statisíce

Rozbité dětské kočárky, torza elektrospotřebičů, koberce, matrace, nákupní vozíky, pneumatiky, nádobí, metráky starých hadrů a pytle s odpadky se válejí v Kročehlavech přímo za rodinnými domy. Někdejší průmyslová zóna v ulici Nad Vápenkami, která je zrakům veřejnosti tak trochu skryta, láká bezohledné obyvatele, aby sem vyhodili kde co. Přestože jsou v Kladně lidem k dispozici sběrné dvory, někteří nepořádek vyhodí do volné přírody.

Ilustrační foto.

V Berouně byly odstraněny dvě černé skládky

Díky všímavým občanům se podařilo na území města odhalit další dvě černé skládky, které se nacházely na pozemku za garážemi Na Máchovně a v lese nad Jarovem. Obě už pracovníci společnosti AVE odstranili. „Někdo tam vyhodil větší množství dřevěných desek a prken,“ uvedl berounský místostarosta Michal Mišina.

V Pelhřimově vznikají černé skládky.

Nechtěná předvánoční nadílka. Z Pelhřimova se stala černá skládka odpadu

Nechtěnou předvánoční nadílku dostali začátkem prosince obyvatelé Pelhřimova. Na tamním Masarykově náměstí a dalších místech města se objevil odpad a starý nábytek. „Původci těchto černých skládek tak názorně předvedli svou aroganci a pohrdání svými spoluobčany, kteří se snaží o pěkný vzhled města,“ řekla mluvčí pelhřimovské radnice Andrea Unterfrancová.

V Pelhřimově vznikají černé skládky.

Nechtěná předvánoční nadílka. Z Pelhřimova se stala černá skládka odpadu

Nechtěnou předvánoční nadílku dostali začátkem prosince obyvatelé Pelhřimova. Na tamním Masarykově náměstí a dalších místech města se objevil odpad a starý nábytek. „Původci těchto černých skládek tak názorně předvedli svou aroganci a pohrdání svými spoluobčany, kteří se snaží o pěkný vzhled města,“ řekla mluvčí pelhřimovské radnice Andrea Unterfrancová.