Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Akce Ukliďme Česko. Ilustrační foto.

Lidé uklidí kras i břehy přehrady. A vysází mladé habry

Blanensko, Vyškovsko – Na ruce nasadit pracovní rukavice, popadnout plastový pytel a vzhůru do terénu. Sbírat PET lahve, papíry, krabičky od cigaret a další odpadky. Martinovi Matuškovi z Blanska je sedmnáct let a odpadky na volných prostranstvích mu vadí. Stejně jako několika jeho kamarádům. V sobotu se tak připojí k celorepublikové akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. „Nepořádku v Blansku si všímám a vadí mi. Tak proč si jeden víkend v roce neudělat čas, vytáhnout lidi a něco s tím udělat?" říká mladík.

Akce Ukliďme Česko. Ilustrační foto.

Nadšenci uklidí krajinu, pak si opečou špekáčky

Jižní Morava – Již devět let vyráží do boje proti černým skládkám. Nejinak tomu bude letos. Desetileté výročí akce Den Země v Čejkovicích na Hodonínsku oslaví tamní pořadatelé z Hnutí Brontosaurus v sobotu jako každý rok úklidem. Patří k osmapadesáti účastníkům z regionu v celorepublikové události Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Akce Ukliďme Česko. Ilustrační foto.

Dobrovolníci se na Přerovsku i Hranicku vrhnou do úklidu

Ukliďme svět, ukliďme Česko. To je název dobrovolnické akce, která je každoročně pořádána v celé republice. Jejím cílem je uklidit nepořádek a nelegálně vzniklé černé skládky. Dobrovolníci se mohou do úklidu zapojit v sobotu 8. dubna.

Černá skládka v havířovském arboretu pod Duklou.

Lesy a plochy mezi šachtami se plní odpadem

Hromady pneumatik, desítky plastových obalů od motorových olejů, množství čelních skel z osobních i nákladních vozidel a všelijaký odpad pocházející z rekonstrukcí bytů a domů. To vše hyzdí lokalitu na pomezí Havířova, Orlové a Karviné.

Ilustrační foto.

Příbram se znovu zapojí do celorepublikového úklidu

Příbram – Nelíbí se vám odpadky pohozené v přírodě? Vadí vám nepořádek v okolí vašich domovů? Tak se v sobotu 8. dubna můžete připojit k úklidové akci v Příbrami v rámci celostátní kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Ilustrační foto.

Sběrný dvůr v Klokotech rozšíří otevírací dobu

Tábor – V Táboře jsou celkem čtyři sběrné dvory, do kterých mohou lidé vozit odpad. Jedná se o sběrné dvory v Klokotech, Sídlišti nad Lužnicí, Bydlinského a Chýnovské ulici. Přitom pouze jeden z nich má otevřeno až do 18 hodin.

Hrad Starý Jičín. Ilustrační foto.

Lidem ve Starém Jičíně vadí hlavně kouř

Zhruba 36 procent z dotázaných se vyjádřilo v anketě Starého Jičína k životu v obci. V části věnované tomu, co lidem nejvíce vadí, byla nejčastější připomínkou kvalita ovzduší, konkrétně silný dým z lokálních topidel a spalování různých nepatřičných věcí.

Martina Mikšovská

Martina Mikšovská, tvůrce přírodního parku Fénix Nečtiny

Martina Mikšovská je žena s neobyčejnými cíli, která stíhá být dobrou matkou svých dětí i akční ženou měnící své okolí. Před rokem 2004 měla obec Nečtiny na Plzeňsku, kde Martina se svojí rodinou žije, nevzhlednou černou skládku v prostorách, kterým místní neřekly jinak než Bronx.

Brno dům ulice Vranovská č.p. 22

Na chodbách jim vadí lidská moč a výkaly. Obyvatelé domu si stěžují

Brno /FOTOGALERIE/ – Moč na chodbách a odhozená drogová psaníčka – to není pohled do bezdomovci obývaného squatu, ale realita života nájemníků jednoho z bytových domů v brněnské Vranovské ulici. Obyvatelé domu v takzvaném Bronxu z nepořádku a dalších životních strastí viní nově přistěhovalé sousedy.

Obyvatelé Jesenice se pustili do úklidu už tuto sobotu v rámci akce Ukliďme Česko, ukliďme svět.

Jeseničtí se sešli při jarním úklidu už v sobotu

Jesenice – Už v sobotu se obyvatelé vypravili uklidit části města a okolí při akci Ukliďme Česko, ukliďme svět. Časný termín zvolili, protože v dubnu už je příliš narostlá tráva a nepořádek buď není vidět, nebo se z trávy jen těžce vytahává.

Ilustrační foto.

Ukliďme Česko: žáci opustí lavice a vyrazí na odpadky

Jižní Morava – Víkendový odpočinek si Břeclavan Martin Václavík odepře. Spolu s desítkou dalších dobrovolníků vyrazí v sobotu do přírody v okolí Břeclavi, aby uklidil odpadky, které tam lidé odhodili. Václavík je jedním z mnoha v regionu, který se zapojí do celorepublikové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Černá skládka. Ilustrační foto.

Již sedm hříšníků zakládající černé skládky v Jablonci odhalila mobilní kamera

Jablonec n. N. - „Na jednu stranu je zvláštní, že můžou každého sledovat, i když jde vyhodit koš, na druhou stranu tomu rozumím," ukazuje Josef Brožek na haldu odpadků u kontejnerů v Pivovarské ulici v Jablonci. Řeč je o mobilní kameře s nočním viděním, jejímž úkolem je monitorovat stanoviště tříděného odpadu. Pořídil si ji jablonecký magistrát.

Ilustrační foto.

Od dubna nastoupí lidé na veřejně prospěšné práce

Kolín – Od jara nastupují do ulic města opět pracovníci na veřejně prospěšné práce. Začnou od 1. dubna. Mělo by jich být celkem 20 a budou pracovat ve čtyřech četách pod organizační taktovkou spolku Prostor.

Webová stránka města Bohumína.

Webové stránky Bohumína a Karviné ocenil kraj

Bohumín, Karviná - Hned dvě první a jedno třetí místo si odnesl karvinský okres z krajského kola celostátního klání o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí s názvem Zlatý erb.

Černá skládka na pomezí Orlové a Karviné.

Je jaro, tak honem s odpadem do přírody. Lidé a černé skládky

Karvinsko - Jedou v tom jednotlivci a zřejmě také některé firmy. Mistrovství regionu v zavážení přírody odpadem a v zakládání černých skládek startuje. Hitem jsou například pneumatiky, strážníci měst na Karvinsku ale nacházejí i spoustu jiných nechutností.

Nový sběrný dvůr se nachází u kompostárny ve Staré Roli. Postará se tu o vás zaměstnanec Zdeněk Maxa

Nový sběrný dvůr přišel na více než milion

Karlovy Vary - V kompostárně ve Staré Roli, v Žižkově ulici právě najel na ostrý provoz v pořadí již třetí sběrný dvůr města Karlovy Vary. Zřízení stálo 1,2 milionu a peníze na něj šly z městské kasy. Kromě suti do něj mohou občané města odkládat veškerý odpad zdarma. Jedná se o náhradu za zrušený nevyhovující sběrný dvůr v ulici Buchenwaldská.

Ilustrační foto.

V dubnu se bude čistit Sázava i obce

Kutnohorsko - Projekt čistá řeka Sázava, při němž dobrovolníci každoročně na jaře uklízejí břehy stejnojmenné řeky, se bude letos konat po dvanácté. Na Kutnohorsku přinese i jednu novinku v podobě akce nazvané Ukliďme Kutnohorsko.

Ilustrační foto.

Miroslav Samaš: Černé skládky vznikají z pohodlnosti

Rakovník - Obyvatelé největšího rakovnického sídliště Bendovka se před několika dny pozastavovali nad kusy nábytku, který kdosi záměrně odložil u popelnic stojících na tamním parkovišti. Podobné problémy ale město řeší i v jiných částech města.

Červená čísla jsou zhruba ve výši očí dospělého člověka

Při nouzovém volání pomohou nově očíslované lampy

Sokolov - Stres, zmatky, panika či jen pouhá neznalost města. To vše může hrát svou roli při záchraně lidského života nebo situaci, kdy se sám volající ocitne v nouzi. V Sokolově by podobné situace mělo velmi výrazně eliminovat nové opatření, které je na první pohled velmi jednoduché. Nechali tam očíslovat přes 2 tisíce městských sloupů veřejného osvětlení.

Akce Ukliďme Česko. Ilustrační foto.

Tisíce dobrovolníků vyrazí na úklid města. Brněnské smetiště? Červený kopec

Brno /ANKETA/ – Poházené plastové lahve a plechovky v parcích, černé skládky v lese nebo krabice od vína u řeky. Nepořádek, který hyzdí veřejný prostor, se 8. dubna už počtvrté vydají Brňané uklidit. Startuje akce s názvem Ukliďme Česko a redaktoři Brněnského deníku Rovnost zkontrolovali místa, kde lidé uklízeli před rokem.

ČERNÉ SKLÁDKY musely odklidit Domažlické technické služby.

Baldov se dočká úprav a laviček

Domažlice, Baldov – Viditelných úprav by se zanedlouho mělo dočkat okolí pomníku bitvy u Domažlic na Baldově. Iniciovala je pracovní skupina, která připravovala i samotné odhalení pomníku bitvy u Domažlic na Baldově, ke kterému došlo v srpnu 2015.

Ilustrační foto

Nový systém platby za odpad je složitější

Neratovice – Změna způsobu úhrady poplatku za svoz komunálního odpadu, ke které v loňském roce přistoupili Neratovičtí, vede podle správkyně poplatku Marcely Dixové k nejasnostem. Úřednice finančního odboru proto vyzývá občany, aby byli pozornější ve chvíli, kdy platbu zadávají.

Lesní školka Dubínek v Lobkovicích u Neratovic.

Nový zákon sníží školné v lesní školce až o polovinu

Lesní mateřská škola Dubínek, která našla zázemí v mongolské jurtě v lokalitě Na Skalách v neratovické části Lobkovice, má naději získat po více než třech letech fungování akreditaci ministerstva školství. Potvrdila to hlavní koordinátorka školky Lenka Petržílková s tím, že žádost o přijetí do registru ministerstva už vedení Dubínku podalo.

Ilustrační foto.

Lesy odvezly z Brd tři tatrovky pneumatik

Jince – Ustupující zima odhalila na mnoha místech černé skládky. Výjimkou nejsou ani lesy v CHKO Brdy. Tam se objevila skládka na pozemku v majetku Vojenských lesů a statků (VLS) v pyrotechnicky neasanované části bývalé dopadové plochy.

Ilustrační foto

Na březích Baraby stále přibývají černé skládky

Ještě před pár lety bylo okolí měst a vesnic ve středních Čechách zaplaveno odpadky. U lesních cest se povalovaly plné pytle, děravé gauče, staré televize nebo pneumatiky. Se zavedením sběrných dvorů a rozšířením míst pro tříděný odpad se však počet černých skládek razantně snížil.

Ilustrační foto

Lesní černé skládky mohou způsobit zvěři krutou smrt

Ještě před pár lety bylo okolí měst a vesnic ve středních Čechách zaplaveno odpadky. U lesních cest se povalovaly plné pytle, děravé gauče, staré televize nebo pneumatiky. Se zavedením sběrných dvorů se sice počet černých skládek razantně snížil, stále se ale objevují, zejména u lesních nebo polních cest.

Ilustrační foto.

Velká Bíteš našla zájemce o práci městských strážníků

Velká Bíteš - Velkobítešští radní marně sháněli strážníky pro městskou policii (MP), kterou chce město zřídit. Podle plánů měla MP v Bíteši fungovat už od poloviny loňského roku, ale nenašli se strážníci. „Momentálně vypadá situace už optimističtěji, do výběrového řízení se přihlásili čtyři uchazeči o práci u městské policie," informoval Milan Vlček, bítešský starosta.

Ilustrační foto

Pachatel nechal na černé skládce výplatní pásku

Ještě před pár lety bylo okolí měst a vesnic ve středních Čechách zaplaveno odpadky. V přírodě se povalovaly plné pytle, děravé gauče, staré televize nebo pneumatiky. Se zavedením sběrných dvorů se počet černých skládek snížil. Stále se ale objevují, zejména na opuštěných místech u lesních nebo polních cest.

Ilustrační foto.

Slavkovští opět uklidí své okolí. Už nyní můžou doporučovat nejhorší místa

Slavkov u Brna – Několik desítek dobrovolníků z řad obyvatel Slavkova u Brna se loni zapojilo do projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko. Za jedno sobotní dopoledne se dospělým a dětem podařilo zlikvidovat několik černých skládek v katastru města a sesbírat devět tun odpadu a nebezpečných látek. Letos se akce uskuteční osmého dubna od devíti hodin ráno. Slavkov se opět připojil.