Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Myslivcem se může stát kdokoliv se zájmem o přírodu, zvěř a její péči, je však nutné získat příslušnou kvalifikaci.

Povinnost pečovat, právo usmrtit. Myslivci se musí řídit pravidly a ctít etiku

Když se řekne myslivec, lidé si představí zeleného pána s flintou. Lovení zvěře je ale tou poslední činností, které předchází dlouhodobá péče o životní prostředí, výsadba zeleně, ochrana vodních zdrojů, obnova remízů a liniových porostů, ale také likvidace černých skládek, sběr odpadů a mnoho dalších aktivit přispívajících ke zkvalitnění životního prostředí. Mnohé myslivce ale do řad nimrodů přivedl i zájem o mysliveckou kynologii, sokolnictví nebo lovecké a sportovní střelectví.

Chlumec a firmy z Hrbovic válčí s kamiony a černými skládkami.

V Hrbovicích válčí s kamiony a černými skládkami. Vznikl kvůli tomu nový projekt

/FOTO/ Černé skládky a nevhodné parkování kamionů v Hrbovicích. To komplikuje život chlumecké radnici i lidem, kteří na katastru zaniklé obce podnikají, jezdí sem relaxovat, nebo tu žijí. Radnice odsud dvakrát ročně odváží tuny odpadu, který tu nechávají jak řidiči kamionů, tak bezohlední lidé z širokého okolí. Úředníci přitom sice spolupracují s policií, ale podle mínění vedení Chlumce to bude marný boj do té doby, než se změní české zákony. Tamní rodinná firma kvůli tomuto problému dokonce vymyslela projekt Za čisté Hrbovice.

Černá skládka. Ilustrační foto.

Lidé odhazují odpadky. Černé skládky musí likvidovat města

Nerudovské Kam s ním je v dnešní době aktuální. A bude do té doby, než města a obce začnou řešit separaci odpadů, kterou musí do roku 2030 zařídit. V současnosti někteří lidé odhazují nepotřebné věci, kam se jim zlíbí. Například město Chrast v uplynulých dnech zlikvidovalo dvě černé skládky a jak uvedl starosta Vojtěch Krňanský, ostražitost je na místě.

Černá skládka. Ilustrační foto

Hradec zvyšuje finance na likvidaci černých skládek

O mimořádných 700 tisíc korun navýšili radní v Hradci Králové příspěvek pro Hradecké služby, které v poslední době čím dál častěji musí likvidovat černé skládky ve městě. Nejčastěji se jedná o případy, kdy lidé odpady patřící do sběrného dvora umísťují v blízkosti popelnicových a kontejnerových stání.

Zástupci spolku Zelený Vyškov ve spolupráci s dobrovolníky loni ve městě nasbírali odhadem tři sta kilogramů odpadu. Foto:

Do úklidu se zapojí také ve Vyškově. Dobrovolníci uklidí černou skládku

Dobrovolníci se ve Vyškově zapojí do celorepublikové úklidové akce „Ukliďme svět. Ukliďme Česko“. „Jejím cílem je úklid nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádku společnými silami v jediný den. Tím bude letos sobota devatenáctého září,“ informovala Lucie Taušová za spolek Zelený Vyškov.

Ekolog Radek Janoušek

Díky zapálenému ekologovi uklízí celé Česko

Hluboký vztah k přírodě u něj vznikl při skautských výpravách. A i když Brňan Radek Janoušek vystudoval strojařinu, po škole se vrhl právě do oblasti ochrany přírody. Nyní organizuje největší dobrovolnickou akci v České republice, Ukliďme Česko. Ekologii se věnuje již dvacet let, projekt Ukliďme Česko spoluzaložil před šesti roky.

Ilustrační foto.

Města spíše než s černými skládkami bojují s nahromaděným odpadem u popelnic

Černé skládky znamenaly pro města i obce vždycky problém, který jen tak nevymizí. Pomocí aplikací jako ZmapujTo.cz či Moje obec, kde lidé mohou upozornit na nelegální skládky odpadu, se ovšem nepatřičný stavební odpad, pneumatiky či nábytek daří odstranit mnohem rychleji, než tomu bývalo dříve. To nakonec potvrdila i referentka odpadové hospodářství a ochrany ovzduší Pavla Trčová.

Ilustrační foto.

Za černé skládky může lenost i nedostatek sběrných dvorů

Města a obce na Mělnicku se musejí potýkat se vznikem černých skládek. Podle mělnické policejní mluvčí Markéty Johnové se za rok 2019 v regionu vyskytlo celkem čtrnáct takových případů, převážně pak v menších obcích. Letos policie eviduje zatím dva problémy s černými skládkami.

Takto to vypadalo v centru Kopřivnice krátce po zahájení kampaně proti černým skládkám.

V Kopřivnici bojují proti černým skládkám

Kampaní Stop brajglu chtějí v Kopřivnici bojovat proti lidem, kteří zakládají černé skládky tím, že u kontejnerů odkládají nepotřebné věci z domácností. Na likvidaci takovýchto černých skládek město ročně vynaloží až 150 tisíc korun.

Černá skládka. Ilustrační foto.

Likvidace černých skládek stojí Berounské statisíce

/FOTOGALERIE/ Je to stejné jako bojovat s větrnými mlýny. Řeč je o černých skládkách. Když už se podaří přírodu navozeného smetí zbavit, objeví se jinde další. Město chystá v lokalitách, kde jsou černé skládky, instalovat techniku k následnému dopadení pachatelů.

Černá skládka u Kvíce.

Výtečník založil v Kvíci černou skládku

Ani fungující sběrné dvory s možností odvozu komunálního odpadu zdarma nepřiměly neznámého výtečníka k odvozu svého nepořádku. A tak založil černou skládku v místní části Kvíc ve Slaném.

Zábrana v Českém Brodě, která by měla lidi odradit od zakládání černých skládek.

Černým skládkám předcházejí umístěním závor

Technické služby zabezpečily přístup k městským pozemkům, na nichž by mohly vznikat černé skládky. „Klíče od závor má pouze osoba, která je vlastníkem nebo nájemcem jednotlivých pozemků, příslušník městské policie, pracovník technických služeb a podobně,“ předeslal ředitel Technických služeb Český Brod Miroslav Kruliš.

Ilustrační foto.

Co nejvíc řeší strážníci? Třeba i černé skládky, podívejte se na statistiky

Strážníci v ulicích dávají lidem pocit bezpečí. Právě v tomto ukazateli hodnocení pocitu bezpečí vykázala analýza Městské policie Prostějov za uplynulý rok nejvyšší hodnoty. Naopak zvýšený počet přestupků evidují strážníci v oblasti čistoty veřejného prostranství a také porušování vyhlášky o veřejné konzumaci alkoholu.

Pomozte dopadnout zakladatele černé skládky u Knovíze.

Pomozte dopadnout zakladatele černé skládky u Knovíze

Po sněhu ani památky, ale odpadků, kam se podíváš. Posílám několik fotografií z černé skládky, která vznikla na katastru obcí Knovíz a Brandýsek – u mostu přes dálnici D7 na panelové cestě k větrným elektrárnám a k vysílači.

V Náchodě na Běloveské se o víkendu objevily u kontejnerů první odstrojené vánoční stromky. Odvážet je budou technické služby.

Kam s vánočními stromky? Do kamen i kompostárny

Pondělní Tři Králové symbolicky ukončí vánoční a novoroční svátky. V mnohých domácnostech už postupně uklízejí výzdobu, likvidují poslední cukroví a odstrojují stromky. Kam s nimi? Někde je stačí odložit u kontejnerů, jinde by mohlo jít o černou skládku.

Ilustrační foto.

Úsměv, prosím. Na místa černých skládek namíří kamery, mají chytit lidi při činu

Věčný a neustále se opakující místní folklor. Tak hovoří břeclavský místostarosta Jakub Matuška o černých skládkách, které se pravidelně objevují na různých místech v katastru města. Radnice se ve spolupráci s městskými strážníky a technickými službami rozhodla zatočit s jejich původci jednou pro vždy. Pomoci jim v tom má mobilní kamerový bod.

Starou betonovou šachtu zanesenou odpadem zlikvidovala v Českých Budějovicích společnost FCC ve spolupráci s městem.

Černé skládky musí město likvidovat celý rok

Neustále musí město České Budějovice likvidovat černé skládky, které se objevují v katastru jihočeské metropole. I když se v posledních letech situace výrazně zlepšila, přesto tento problém přetrvává. A v nenápadných zákoutích se často nahromadí nečekané množství odpadu.

Impulz pro Plzeňskou. Nová kancelářská budova SmíchOFF s terasovitou zahradou podle návrhu studia Bogle Architects  navazuje na moderní zástavbu v okolí Anděla.

Černé skládky a vrakoviště v Praze se mění k lepšímu

Socialistický Dům pohybové kultury, škvárové hřiště a křoví. Tak vypadala v 90. letech michelská Brumlovka, kde teď stojí jeden z největších developerských projektů v Praze. Zpustlé pozemky tehdy koupil otec dnešního miliardáře Radima Passera. To, co bylo před čtvrt stoletím investicí vizionáře, je v současnosti běžnou praxí.

Černá skládka. Ilustrační foto.

Město se chce zaměřit na černé skládky. Pomoci má také prevence

Je to věčným problémem: černé skládky. V Berouně se jedná často o lokalitu za traktorkou a eternitkou. Tam se to často přímo kupí stavebním materiálem, pneumatikami, ledničkami a dalším odpadem. „A to i přesto, že město ve spolupráci s AVE se snaží skládky průběžně likvidovat. Každý občan má přitom možnost odpad zdarma odvézt do sběrného dvora,“ uvedla Jitka Soukupová z oddělení komunikace berounské radnice.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci zatočí s odpadky po celém kraji

Plechovky, kelímky, obaly od sušenek, sáčky ale i pneumatiky. To vše se válí na zemi podél silnic, v lesích, parcích a také v ulicích měst. Černé skládky a poházené odpadky budou o víkendu likvidovat dobrovolníci, opět chystají akci Ukliďme svět, ukliďme Česko, jejíž podzimní část se uskuteční především v sobotu.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci zatočí s odpadky po celém kraji

Plechovky, kelímky, obaly od sušenek, sáčky ale i pneumatiky. To vše se válí na zemi podél silnic, v lesích, parcích a také v ulicích měst. Černé skládky a poházené odpadky budou o víkendu likvidovat dobrovolníci, opět chystají akci Ukliďme svět, ukliďme Česko, jejíž podzimní část se uskuteční především v sobotu.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci zatočí s odpadky po celém kraji

Plechovky, kelímky, obaly od sušenek, sáčky ale i pneumatiky. To vše se válí na zemi podél silnic, v lesích, parcích a také v ulicích měst. Černé skládky a poházené odpadky budou o víkendu likvidovat dobrovolníci, opět chystají akci Ukliďme svět, ukliďme Česko, jejíž podzimní část se uskuteční především v sobotu.