Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Úklid skládek v Ústí. Se souhlasem MP Ústí

Ústí bojuje s černými skládkami, v centru i na Mariánské skále

S černými skládkami se potýká město Ústí nad Labem. Aktuálně řeší například městský obvod Severní Terasa skládku po bezdomovcích na Mariánské Skále. Na jiné tři černé skládky narazili jen během soboty a neděle ústečtí strážníci při svých pochůzkách, které hyzdily ulici Růžový palouček, ale i Vrchlického sady a část sídliště v Mojžíři.

Členové klubu před motocrossem musí chodit denně na brigády.

Pneumatiky, kam se podíváš. Automotoklub Třemošnice bojuje s černou skládkou

V areálu chtějí mít členové Automotoklubu (AMK) Třemošnice pořádek. Protože v sobotu startuje motocross, je snaha o čistotu dvojnásobná. Ale hatí ji lidé, kteří do areálu vozí staré pneumatiky, a tak neustále zakládají černou skládku. Ještě nedávno jich bylo na hromadě asi sto, a nepocházely jen z osobních aut. Členové AMK je postupně musí odvážet do sběrného dvora.

Ilustrační snímek.

Kontejnerová stání v Mariánských Lázních pohlídají kamery

Miliony korun ročně stojí Mariánské Lázně úklid černých skládek u kontejnerů. Problémových míst přibývá, a to i přes to, že lidem za takové jednání hrozí pokuta až 200 tisíc korun, firmám dokonce až 10 milionů korun. V boji proti zakladatelům černých skládek začalo proto město používat kamery.

Lidé se nelegálním odkladem odpadu dopouští nelegální činnosti. Hrozí jim pokuta až několik desítek tisíc korun.

Černé skládky trápí lidi v Blansku. Boj s odpadem navíc stojí město statisíce

/FOTO, VIDEO/ Blansko trpí zvýšeným množstvím černých skládek. Nelegální skladování odpadu město eviduje na několika místech. Boj s odpadem ho přitom letos stál již dvě sta osmdesát tisíc korun. Situaci řeší i blanenští strážníci, kteří využívají i kamerové záznamy. Problémy však dopadají i na samotné obyvatele města.

Od začátku roku už strážníci a TSMO řešili v ulicích Olomouce na šest desítek černých skládek.

Černé skládky v ulicích Olomouce. Kamery odhalí pachatele i espézetku auta

Nefunkční elektrospotřebiče, staré matrace, hromady oblečení, ale i nábytek nebo stavební suť. Černé skládky v olomouckých ulicích stále častěji zaměstnávají městskou policii a pracovníky technických služeb (TSMO). Letos už vyjížděli k téměř šesti desítkám případů černých skládek.

Halda Heřmanice, 20. prosince 2023, Ostrava.

Diamo odmítá pokračovat v sanaci haldy Heřmanice. Chce řešit nebezpečnou skládku

Ridera v minulém týdnu vyzvala Diamo, aby dostálo své povinnosti a pokračovalo v sanaci heřmanické haldy v Ostravě. Státní podnik nyní stavební firmě vzkázal, s jakým postojem může počítat. O vzniku potenciálně nebezpečné skládky, přes níž by se mohl přenést oheň z prohořívající haldy, se veřejnost dozvěděla v závěru loňského roku.

Potkan. Ilustrační foto

Jako podestýlka. Fotky bince u popelnic kolují Přerovem. Potkani mají pré

Najdete u nich všechno. Koberce, které dosloužily, starý otoman, ale i pytle s oblečením nebo nefunkční pračku. Spokojení při pohledu na odpadky přetékající kontejnerová stání v Přerově jsou snad jen bezdomovci, kteří je pravidelně obcházejí a vybírají z popelnic své úlovky. Lidé neúnosný stav kritizují a odborníci upozorňují, že zaneřáděná prostranství jsou doslova rájem pro potkany.

S nepotřebnými věcmi se Přerovanům do sběrného dvora nechce. Na podobná "zákoutí" narazíte na mnoha místech ve městě.

Za založení černé skládky hrozí v Přerově pokuta, na hříšníky políčí fotopast

Uklízíte sklep nebo půdu a jste v pokušení odnést starý nábytek, matrace nebo rozbitou pračku k nejbližší popelnici? Nahradit rychlým řešením cestu do sběrného dvora se může tomu, kdo zaneřádí kontejnerová stání nepotřebným harampádím, pořádně prodražit. Město se rozhodlo na hříšníky políčit fotopasti, a kdo bude přistižen při činu, může dostat tučnou pokutu.

Městští strážníci řešili černou skládku v Havlíčkově ulici 4. srpna 2023.

Strážníci řešili v Havlíčkově ulici černou skládku. Do druhého dne byla pryč

Černou skládku v podobě záboru řešili městští strážníci minulý týden v pátek za domem v Havlíčkově ulici v Mladé Boleslavi. Vyházené jádro z bytu bylo spolu s dalšími věcmi sice relativně srovnané na hromadě, ale bylo na veřejném prostranství a bez řádného povolení. Policisté proto začali hledat majitele věcí.

Zákazy ukládání odpadu ve veselské městské části Milokošť.

Tuny odpadu. Cestu k zemědělskému podniku ve Veselí si lidé pletou se skládkou

Zákazy ukládání odpadu a upozornění na kamerový dohled mohou nyní příchozí i přijíždějící vidět u cesty v blízkosti areálu zemědělského družstva ve Veselí nad Moravou. Ještě nedávno tyto prostory využívaly městské technické služby pro odklad hlavně bioodpadu. Jenže nebyly samy. Místo si totiž oblíbili i ti, kteří tam zaváželi odpad nelegálně. A ti si nelámali hlavu nad tím, co do lokality v místní části Milokošť vyhodí.

Mezi Čejkovicemi a Pohledem se nacházelo hned několik podobných hromad nepořádku.

Černých skládek přibývá, lidé nechtějí za odpad platit. Často se sami usvědčí

/DOPLNĚNO VYJÁDŘENÍ POLICIE/ Otevřete sběrné dvory všem bez ohledu na trvalé bydliště a množství odpadu! Takové výzvy se v poslední době objevují v reakcích na černé skládky. Pohoršení vzbudily skládky odpadu v úseku mezi Rabštejnskou Lhotou a Pohledem u Mladoňovic, kde několik hromad pytlů, pneumatiky nebo i starý nábytek kdosi vyhodil v příkopu a nešetřil ani les u Čejkovic. Podobná skladba odpadu se objevila také v Hrochově Týnci ve směru na Bořice. Připojujeme rozpis otvíracích dob sběrných dvorů na Chrudimsku a ceník uložení odpadů ve sběrném dvoře v Chrudimi.

V katastru obce Morašice černou skládku likvidovali dobrovolní hasiči ze Zbyhněvic

Černých skládek přibývá, lidé nechtějí za odpad platit. Často se sami usvědčí

Otevřete sběrné dvory všem bez ohledu na trvalé bydliště a množství odpadu! Takové výzvy se v poslední době objevují v reakcích na černé skládky. Pohoršení vzbudily skládky odpadu mezi Rabštejnskou Lhotou a Pohledem u Mladoňovic na Chrudimsku, kde několik hromad pytlů, pneumatiky nebo i starý nábytek kdosi vyhodil do příkopu a nešetřil ani les u Čejkovic. Skladba odpadu se objevila také v Hrochově Týnci.

Martin Singr.

Nebuď prase. A to nejen v Třebíči

Do boje s bordeláři se pustila radnice v Třebíči. Vedle vtipných kreseb a podobně laděných dotazníků využila také fotopasti. Situace se zlepšila a zahraniční hosté se jen diví, jaký je ve městě pořádek.

Znečištění prostoru vedle garáže netrvalo naštěstí dlouho.

VIDEO: Sotva jednu obří skládku Ostrava vyčistila, muži zde chtěli založit novou

Doslova v přímém přenosu sledoval v těchto dnech strážník obsluhující kamerový systém v Ostravě-Přívoze "odložení" hromady odpadu v ulici Úprkova - v lokalitě, kterou přitom donedávna již trápila jedna obří černá skládka. Nákladní vozidlo s korbou plnou materiálu přejelo bez skrupulí přes trávník a vysypalo veškerý obsah korby na volnou plochu vedle garáže, načež z místa urychleně odjelo. Že tak učinil přímo pod dohledem kamer městské policie, o tom řidič neměl ani tušení.  

Černá skládka na sportovním okruhu Bažantice u Třebíče

VIDEO: Za Třebíčí vznikla černá skládka. Padlo trestní oznámení

Záchodovou mísu, dětské auto i stavební suť. To všechno kdosi vyvezl za Třebíč ke sportovnímu okruhu Bažantnice a z odpadu vytvořil černou skládku. „Není to už přímo na pozemcích města, ale Lesů České republiky. Ty už podaly oznámení na neznámého pachatele. Zároveň v místě nainstalovaly fotopast,“ přiblížila mluvčí Třebíče Irini Martakidisová.

V Pelhřimově vznikla černá skládka. Viník ji odklidí a zaplatí pokutu.

Tak vypadá černá skládka: za Skrýšov u Pelhřimova kdosi vyvezl zbytky ze stavby

Hromadu prasklých betonových desek a zbytků ze stavby kdosi mezi svátky vyvezl kousek za Skrýšov u Pelhřimova a z odpadu vytvořil černou skládku. Místní bezohledné chování zaskočilo. Úředníci zvažují, že se obrátí na policii, a nyní sami po viníkovi pátrají. Ten bude muset nepořádek z cesty odklidit. Navíc mu hrozí až padesátitisícová pokuta.

Městská policie České Budějovice.

Rušení nočního klidu, stíhání podezřelého i černá skládka zaměstnaly strážníky

I před vánočními svátky měli českobudějovičtí strážníci plné ruce práce. "V posledních dnech řešili případy narušování občanského soužití, rušení nočního klidu, potyčky před nočními podniky, černé skládky, komunikační závady, nálezy, ale i řadu odchytů zvířat," uvedla k činnosti strážníků tisková mluvčí Městské policie České Budějovice Věra Školková. Asistovali také Policii ČR, ověřovali totožnost revizorům Dopravního podniku, řešili dopravní přestupky a podobně.

Nepořádek po běžencích museli uklízet minulý týden v Tvrdonicích.

Po běžencích na Břeclavsku likvidují černé skládky. Podívejte se

/FOTO/ Spacáky nebo špinavé oblečení zůstává po uprchlících v obcích na Břeclavsku v blízkosti dálnice D2. Nelegální migranty, především Syřany, po překročení hranic zajišťují policisté v kraji především na Břeclavsku a Hodonínsku. Podle starosty Tvrdonic Zdeňka Tesaříka je míst, kde zůstává nepořádek, více. Uklízet jej musí uklízet zaměstnanci obcí.

I když je mnoho kontejnerů na tříděný i směsný odpad v Jablonci nad Nisou vyvezeno, dá se mnohde najít nepořádek v jejich okolí.

Za odpad platíme hodně, shodují se Jablonečané. Cena prudce vzrostla

Pytel s lahvemi v Harrachovské, nepořádek po bezdomovcích, shořelý kontejner, nepořádek na autobusových zastávkách, vyhozená televize. Každý den řeší takzvané uklízecí čety po Jablonci černé skládky. Ty vznikají nejen u kontejnerových stání, ale i na okrajích parků.

Městys plánuje výstavbu parkovacích míst, aby měli obyvatelé i pendleři, kde parkovat. Místní trápí také věčný nepořádek.

V Klenčí řeší parkovací místa nebo černé skládky

Městečko Klenčí pod Čerchovem je turisticky vyhledávanou lokalitou. Jak už jeho název napovídá, leží na úpatí hory Čerchov, nejvyššího bodu Chráněné krajinné oblasti Český les. Za krásnou přírodou tam každý rok vyráží tisíce lidí.

Garáže Jižní lom.

Sokolov prodloužil výkup garáží. Stále jich 38 zbylo

Zhruba pět let vykupoval Sokolov garáže na periferii města v lokalitě Jižní lom. Nabízí deset tisíc korun za jednu. Jsou totiž často vykrádané, plné odpadu a místo motoristů leštících si svá auta tam lze narazit na černé skládky či bezdomovce. Ačkoliv garáže chtělo město koupit všechny, z celkových 200 se jich podařilo získat 162. Sokolov původně zveřejnil, že 30. června s odkupem končí. Poté však sdělil, že vlastníci, kteří mají zájem o prodej, tak mohou učinit i po tomto termínu.

Černá skládka nedaleko mostku přes Polepský potok v Kolíně.

Foto: Odlehlé místo v Kolíně neustále láká k tvorbě černé skládky

„Příhodné“ místo na odbočce z Nebovidské ulice v Kolíně směrem k mostku přes Polepský potok si lidé často pletou se sběrným dvorem. Černá skládka je tam prakticky permanentní. Pytle s odpadky zarůstají zelení, nedávno tam kdosi vyvezl i starou lednici, kterou ještě někdo stihl posprejovat.

Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách.

Skládky i graffiti. Řada lidí ničí přírodu, změnit to má aplikace či desatero

Letní turistická sezóna je v plném proudu. Po dvou letech covidových uzávěr si našli domácí i zahraniční turisté cestu zpět do přírody, ale někteří k ní přistupují ve stylu po nás potopa. Velkým hitem se poslední dobou stalo nahlašování černých skládek a nepořádku přes mobilní aplikace. Jedná se o velmi snadný a rychlý způsob, kdy není potřeba hledat, na kterou instituci se obrátit. Nejčastěji používanou mobilní aplikací pro nahlašování je Munipolis.

Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny v Jizerských horách.

Skládky i graffiti. Řada lidí ničí přírodu, změnit to má aplikace či desatero

Letní turistická sezóna je v plném proudu. Po dvou letech covidových uzávěr si našli domácí i zahraniční turisté cestu zpět do přírody, ale někteří k ní přistupují ve stylu po nás potopa. Velkým hitem se poslední dobou stalo nahlašování černých skládek a nepořádku přes mobilní aplikace. Jedná se o velmi snadný a rychlý způsob, kdy není potřeba hledat, na kterou instituci se obrátit. Nejčastěji používanou mobilní aplikací pro nahlašování je Munipolis.

Sanace černé skládky na Polském vrchu nad Voticemi.

Sanace skládky nad Voticemi se povedla, vodní zdroj začne znovu sloužit lidem

Sanace černé skládky na Polském vrchu nad Voticemi je téměř u konce. Firma Ekomonitor už průmyslový odpad, uložený do malého lomu v socialistických časech, odvezla k likvidaci. Zmizel tím jeden z velkých problémů, který město řešilo několik let. Nyní bude moci být opět využíván zdroj pitné vody na Polském vrchu, který po léta otravovaly průsaky z černé skládky.