Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Opuštěné a zchátralé domy v centru Kraslic

Rozhodnuto! Opuštěné domy Kraslice koupí

Kraslice - Opuštěné a roky chátrající domy v samém středu Kraslic koupí město. Ve čtvrtek tomu dali zastupitelé zelenou. Radnice zaplatí jejich majitelům 2,9 milionu korun. Ale jen v případě, že domy budou vyklizené a zmizí černá skládka za jedním z objektů.

SLOŽENÍ ODPADU mimo kontejnery zachytily kamery i v Hruškově ulici nedaleko tenisových kurtů. Nadměrný odpad musí lidé dopravit do sběrného dvora.

Pokuty za černý odpad jdou do tisíců korun

Domažlice - Moderní technika i zvýšené pokuty. Města využívají mnohé nástroje k potrestání lidí, kteří zakládají černé skládky, mj. tím, že odpad ukládají v okolí nádob na separovaný odpad.

ODLOŽENÉ HARAMPÁDÍ v ulicích Chodova.

Ulice Chodova zaplavuje odložený nábytek, hrozí vysoké pokuty

Chodov – Černé skládky, které tvoří zejména pohozené kusy nábytku, hyzdí ulice Chodova. Pracovníci tamních Chodovských technicko-ekologických služeb (CHOTES) jen kroutí hlavou, a to z toho důvodu, že město má otevřený sběrný dvůr hned sedm dní v týdnu. Za vytvoření skládky hrozí vysoké pokuty.

Garáže u Jižního lomu

Majitelé garáží na Jižním lomu nezbohatnou

Sokolov - Pokud si majitelé garáží na Jižním lomu mysleli, že na svých nemovitostech vydělají, mají smůlu. Město jim za ně nabídne zhruba 10 tisíc korun. Jde totiž o lokalitu za městem, kde jsou nemovitosti terčem vandalů a zlodějů. Zhruba desetina majitelů garáž městu vrátila, a to zcela zdarma.

Ilustrační foto.

Pomůžete uklidit černou skládku za hřbitovem?

Roudnice nad Labem – Sklo, petky, hadry, matrace, elektronika, kanystry a třeba i lednice a TV, to vše lze nalézt na černé skládce za roudnickým městským hřbitovem. Chcete s tím něco udělat? Zapojte se do dobrovolného úklidu!

Ilustrační foto

Ekologické hrozby v Králíkách má odhalit analýza

Králíky – Rtuť, olovo a další těžké kovy. Těmito riziky pro životní prostředí se nyní zabývá kraj. Z podnětu města nechá na třech místech v Králíkách zpracovat analýzu. Jedná se o areál bývalé Tesly, nedalekou černou skládku v lokalitě Na Skřivánku a také areál bývalého Státního statku Králíky.

Ilustrační foto.

ZmapujTo. Funguje skvěle, řekl o aplikaci místostarosta

Brno – Sídliště v brněnském Juliánově už nehyzdí léta nepoužívané věšáky na prádlo. K jejich odstranění Židenice přistoupily po stížnosti jednoho z obyvatel prostřednictvím aplikace ZmapujTo. „Vidím v ní zatím jen samé klady. Projekt skvěle funguje," poznamenal židenický místostarosta Petr Kunc.

Ukliďme Jizerky

O víkendu opět uklidí Jizerky

Jizerské hory - O nadcházejícím víkendu, tedy v sobotu a v neděli 15. a 16. října, proběhne podzimní díl akce Ukliďme Jizerky, pořádané Společností pro Jizerské hory.

Garáže u Jižního lomu

Sokolov dostal zpět 21 garáží. Zdarma

Sokolov - Krádeže, vandalismus, černé skládky. Do toho výzva stavebního úřadu k napravení situace konkrétním majitelům. Pokud se tak nestane, hrozí sankce. Tak popisují situaci kolem svých garáží na Jižním lomu jejich zoufalí majitelé. Již 21 z nich vyřešilo tento letitý problém po svém. Garáž prostě vrátili zdarma městu.

Černá skládka. Ilustrační foto.

Černé skládky v regionu? Úklid stojí města a vesnice desetitisíce

Znojemsko – Hromada pneumatik vyrovnaných u silnice v Hrušovanech nad Jevišovkou, nepořádek v Šanově nebo poblíž rakšického nádraží. Nevzhledná přehlídka nepotřebných předmětů vzbudila poměrně nedávno pozornost také na sociálních sítích. „Nevíte, koho jsou tyto pneumatiky?" ptal se na Facebooku Michal Hél.

Městská policie představila nové fotopasti.

Zákoutí města pohlídají fotopasti

Cheb – Další zbraň mají chebští strážníci proti černým skládkám, posprejovaným zdem, krádežím a jiným podobným výtržnostem. Koupili totiž dvě fotopasti, které umí chuligány vyfotit i v noci.

Štafetové uklízení v Netvořicích.

OBRAZEM: V Netvořicích dobrovolníci už potřetí uklízeli příkopy kolem silnic

Netvořice - Třetí Štafetové uklízení si v sobotu „vystřihli" lidé z Netvořic. A vzhledem k tomu, že kromě černých skládek se asi nejvíc odpadků hromadí v příkopech kolem silnic, vyrazili právě k výpadovkám z městyse. A vůbec při tom nepřemýšleli, kdo za nepořádek může a kdo, že by ho měl uklidit, i když odpověď je nasnadě: cestující z osobních aut a tedy oni především.

Město Sázava rozdalo svým občanům devět set kompostérů.

Rakovničtí zvažují nákup kompostérů. Bude zájem?

Rakovník - Vedení rakovnické radnice zvažuje, zda pořídit Rakovničanům zahradní kompostéry. Zájem si chce radnice ověřit dotazem u majitelů rodinných domů se zahradou. Rakovnickému deníku to sdělila Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice.

Obnovený hřbitov si v doprovodu starosty Josefa Havlika  přišly prohlédnout děti z místní mateřské školy se svými učitelkami.

Ze zaniklého hřbitova vzniklo po úklidu důstojné pietní místo

Zcela novou podobu získal zaniklý hřbitov v Moravskoslezském Kočově. Z naprosto zanedbaného koutu, který ze všeho nejvíc připomínal černou skládku mezi křovinami a vzrostlými stromy, vzniklo důstojné pietní místo. Obnova zaniklého hřbitova v podobném rozsahu nemá v celém regionu zatím obdoby.

Také černou skládku, ukrytou pod zemí u bývalého průmyslového areálu společnosti Zetor, se radnice v Havlíčkově Brodě rozhodla zlikvidovat. Ilustrační foto.

Z Brodu zmizí staré skládky

Havlíčkův Brod – Černé skládky u rybníka Hajdovce a také poblíž bývalého průmyslového areálu společnosti Zetor se radnice v Havlíčkově Brodě rozhodla zlikvidovat.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci budou uklízet odpadky v přírodě

Praha - Na řadě míst České republiky budou dobrovolníci uklízet v přírodě černé skládky a pohozené odpadky. Vodáci budou čistit Vltavu, v Brně Bílou horu a v Praze budou uklízet podzemní prostory tzv. Bílého koně, což je pískovna v Hloubětíně. Připojí se tak k mezinárodní akci Clean Up the World, která se pořádá ve více než stovce zemích světa.

Část Broďanů má strach, že podobné černé skládky budou po zavedení nové vyhlášky jenom přibývat.

Nová vyhláška o odpadech v Brodě, bude prý krokem zpět

Uherský Brod – Hromady odpadků vršících se u odpadkových košů, stavební suť povalující se u cest a vyhozené pneumatiky vedle kontejnerů. Uherský Brod na svých stránkách začátkem září uveřejnil fotky černých skládek s výzvou obyvatelům, aby nevyhazovali odpadky na místa, kam nepatří. Dlouhodobý problém s výskytem nepovolených smetišť v katastru Uherského Brodu tak začalo řešit město řadou opatření.

Ilustrační foto.

Na řadě míst ČR budou dobrovolníci uklízet odpadky v přírodě

Praha - Na řadě míst České republiky budou dobrovolníci uklízet v přírodě černé skládky a pohozené odpadky. Vodáci budou čistit Vltavu, v Brně Bílou horu a v Praze budou uklízet podzemní prostory tzv. Bílého koně, což je pískovna v Hloubětíně. Připojí se tak k mezinárodní akci Clean Up the World, která se pořádá ve více než stovce zemích světa.

Mluvčí slánského úřadu Lucie Krčková

Slaný se chce stát lepším místem, pomáhají i občané

Slaný - Veřejnost ve Slaném na Kladensku se může díky nově spuštěnému projektu sama aktivně zapojovat do dění a lidé mohou svým vlastním přičiněním pomoci tvář města měnit k lepšímu. V rámci otevřeného a vstřícného přístupu úřadu vůči občanům se město zapojilo do systému Lepší místo.

Ilustrační snímek.

Hluk získal dvě fotopasti. V městě by měly pomoci proti černým skládkám

Hluk – Individuální benefit za sběr tříděného odpadu nabídla Hluku firma Elektrowin, která v městě zajišťuje svoz části elektrických materiálů a baterek. Dotaci do výši patnácti tisíc korun na omezené druhy zboží se proto vedení tamější radnice rozhodlo využít na nákup dvou fotopastí. Ty by měly Hluku pomoci s černými skládkami, které se u vedlejších cest dolňácké metropole s pravidelnou frekvencí objevují.

OBŘÍ DÍRA NA PERŠTÝNĚ SE ZBAVUJE NÁLETŮ.

Obří díra na Perštýně se zbavuje náletů

Liberec - /GALERIE/ Zvuk motorové pily a štěpkovače je v těchto dnech slyšet z neblaze proslulé obří jámy na Perštýně. Pozemek nedávno zakoupil od německého investora Liberecký investiční fond, který tu plánuje stavbu administrativně technického centra s navazující bytovou zástavbou, sportovištěm a další občanskou vybaveností.

Ilustrační foto.

Sběr pneumatik bude snažší, vznikl první systém na jejich sběr

Praha - Méně odložených pneumatik u silnic či v lesích a větší kontrolu nad likvidací by měl zajistit nový systém pro sběr vysloužilých pneumatik. Ministerstvo životního prostředí vydalo oprávnění ke vzniku nového kolektivního systému, který pro pneumatiky zajistí zpětný odběr, řekl  ředitel odboru odpadů na MŽP Jaromír Manhart. V Česku doposud žádný kolektivní systém pro tuto komoditu neexistoval, sběr totiž zajišťovaly různé systémy založené jednotlivými výrobci. Povolení od MŽP získala nezisková společnost ELT Management Company CR s.r.o. (ELTMA).