Kreativ

ŠTÍTEK: černá skládka

Školáci v Bohutíně navlékli rukavice a oslavili Den Země.

V dubnu lidé oslaví Den Země jarním úklidem

Příbramsko – Zima snad konečně předala vládu jaru, sluníčko začíná svítit, ale v jeho světle se ukazují barevné a nevzhledné odpadky poházené všude kolem. A právě tohle období, duben, byl zvolen jako měsíc Země, konají se oslavy Dne Země a mnoho dobrovolníků se chystá pomoci a odpadky uklidit. Nejen díky akci Ukliďme Česko Společně jsou organizovány úklidy v desítkách obcí v našem regionu. Uklízet se budou především černé skládky a nepořádek okolí cest, obcí a přírody. Pokud budete mít zájem se zapojit, jistě se nějaký úklid koná i ve vašem okolí.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci uklidí Hradecko

Hradecko - Jarní úklid bytu je pro mnoho lidí téměř samozřejmostí. Co ale uklidit před svým domem, u řeky, rybníka, v lese nebo prostě na svém oblíbeném místě v přírodě?

Ilustrační foto.

Hledají se dobrovolníci. Zn.: Na úklid Brna

Brno /FOTOGALERIE/ - Pet lahve, papíry i suť. Při tradiční akci Ukliďme Česko vyčistí dobrovolníci od odpadu také desítky míst v Brně. Hlavní úklidový den je letos sedmého dubna. Hledat místa, která se budou uklízet, i navrhovat vlastní mohou zájemci na stránkách uklidmecesko.cz už teď.

Přírodní památku u letiště hyzdí skládka

Přírodní památku u letiště hyzdí skládka

Vyškov /FOTOGALERIE/ - U letiště ve Vyškově někdo zřejmě založil černou skládku. Deník Rovnost na to upozornili řidiči, kteří kolem tohoto chráněného území projíždějí. „Zastavím se tady, když se potřebuji protáhnout. Aby tu ale někdo vyhazoval pneumatiky nebo tašky, to nechápu,“ vypověděl řidič Lukáš Janeček.

Ilustrační foto

Popelnice musí do domů, stavební suť je dál zdarma

Plzeň – Novelu odpadové vyhlášky, která nařizuje majitelům domů v širším centru města uklízet popelnice a kontejnery dovnitř do domů, schválili městští zastupitelé. Začne platit od 1. června letošního roku.

Ilustrační foto.

Hasiči vyjížděli ke třem požárům

Tachovsko – Hned tři požáry zaměstnaly ve čtvrtek hasiče na Tachovsku. Už ráno spěchali hasiči z Tachova, Přimdy a Rozvadova k požáru černé skládky v Rozvadově.

Na Rejdišti se objevil nábytek.

Pomoc nebo černá skládka? Nábytek se objevil na Rejdišti

Nymburk – Zajímavý příběh se odehrál v lokalitě na Rejdišti nedaleko hradeb. Během úterý se vedle kontejnerových stání objevil několik kusů starého nábytku. Mimo jiné stůl, šest židlí, skříňky i trojdílné zrcadlo. To vyfotil zastupitel a bývalý místostarosta Zdeněk Vocásek a fotku s komentářem „Bazar použitého nábytku - Rejdiště Nymburk“ zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Lesík v Horním Jindřichově "zdobí" desítky pneumatik.

Lesík hyzdí ojeté pneumatiky. Sběrných míst je přitom dost

Někomu lemují cestičky na zahradě okrasné skalky, lesní pěšinu v Horním Jindřichově v Rumburku ohrazují ojeté pneumatiky. Město ale s černou skládkou, s níž si dal někdo záležet a pečlivě ji složil, příliš nezmůže. Je totiž na soukromém pozemku.

Práchovna v Kolíně.

K Práchovně povede pěkná nová stezka

Kolín – Pokud by se dnes chtěl někdo vypravit k Práchovně směrem od starého mostu, nečeká ho rozhodně žádná vycházková trasa.A to je velká škoda. Město by proto chtělo udělat důstojnější propojení od Labe k Práchovně.

Ilustrační foto.

Lidé kritizují odložené sloupy

Nové Město na Moravě – Několik odložených betonových sloupů, které již několik let leží v parku zvaném Koruna v Novém Městě na Moravě, je trnem v oku místních obyvatel.

Ilustrační foto.

Odpad se množí i u rybníků. Největší kusy ukáže až výlov

Jižní Morava – Ještě v tomto týdnu loví vodohospodáři z brněnské přehrady staré pneumatiky. Někdo jich tam vysypal stovky. Na nepořádek u vody mohou narazit také lidé při procházce kolem Písečenského rybníka na Hodonínsku. Základem černé skládky je lednička.

Ilustrační foto

Za odpad zaplatí lidé více

Kraslice - Domácnosti v Kraslicích zaplatí od nového roku vyšší poplatek za svoz a likvidaci netříděného komunálního odpadu.

Ilustrační foto.

Z Podyjí zmizela nebezpečná šachta i černé skládky. Na jaře je nahradí květena

Znojemsko – Pomoci přírodě Podyjí od ekologické zátěže. Takový úkol mají před sebou správci národního parku. Zatím se těžká technika činila u Popic, Hnanic a Mašovic. „Několik nákladních aut plných odpadu vykopal bagr na Popických kopečcích u Konic. Odstranili jsme jednu ze starých skládek. Bagr zaměstnalo i podobné místo u Hnanic. Na mašovické střelnici jsme nechali zasypat starou nebezpečnou šachtu, která zde zůstala po armádě,“ přiblížil mluvčí Národního parku Podyjí David Grossmann.

Padesát dobrovolníků vyčistilo budoucí pastviny od starého harampádí.

Na okraji Milovic se válely zbytky po sovětské armádě

Milovice - I přes teploty těsně nad nulou se o víkendu dobrovolníkům povedlo vyčistit desítky hektarů bývalého vojenského prostoru na kraji Milovic. Kromě černých skládek nacházeli spoustu starého a často pro zvířata i lidi nebezpečného harampádí po sovětské armádě. Ocelová lana, ostnaté dráty, zbytky techniky nebo pneumatiky, které ještě nesly nápisy v azbuce, nebyly výjimkou.

S úklidem černé skládky v Benešově pomáhali především studenti benešovské SOŠ a SZŠ.

Za úklid nelegální skládky dostala benešovská škola ocenění

Benešov – Slavnostní zakončení sezóny akce Ukliďme svět, ukliďme Česko a odtajnění konečných výsledků se událo ve čtvrtek 23. listopadu. Oceněni byli tři příkladní organizátoři úklidů napříč Středočeským krajem, a uspělo i Benešovsko. V kategorii škol dostala cenu Střední odborná škola a Střední zdravotnická škola Benešov.