Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.
Jihlavsko – Od Nového roku musejí základní školy striktně dodržovat takzvanou pamlskovou vyhlášku. Ta vešla v účinnost už začátkem současného školního roku.
Svitavy – Sladká výstava s názvem Příběhy cukráren, kterou si pro své návštěvníky připravili v Městském muzeu a galerii ve Svitavách ve spolupráci s Letohrádkem Mitrovských v Brně, je již u konce.
Karlovy Vary - Někteří turisté o něm na sociálních sítích píší, že si bez návštěvy jeho krámku neumí představit výlet do Karlových Varů. Řeč je o Janu Hadravovi, který sám vyrábí vlastní čokoládové bonbóny, mezi nimiž můžete nalézt zajímavosti jako hořkou čokoládu se sušenými rajčaty, chilli a mořskou solí nebo čokoládu s česnekem. Svůj první stánek měl v Obchodním centru Fontána, nyní jej už sedm let naleznete v obchodně-správním centru krajského města. O tom, že mlsat se dá i zdravěji, se výrobce rozpovídal pro Deník.
Orlickoústecko - Ještě než na silvestra začne odbíjet půlnoc a z lahví šampaňského vyletí korkové zátky, zkuste si dopřát změnu: drink podle vašeho znamení.
Turnov - Zámek Hrubý Rohozec zavede při speciálních vánočních prohlídkách návštěvníky do minulosti. A to do roku 1940, kdy tam naposledy Vánoce slavil Mikuláš Des Fours-Walderode se svou rodinou.
Turnov (Semilsko) - Zámek Hrubý Rohozec u Turnova na Semilsku zavede při speciálních vánočních prohlídkách návštěvníky do minulosti. A to do roku 1940, kdy tam naposledy Vánoce slavil Mikuláš Des Fours-Walderode se svou rodinou.
Ostravští policisté v posledních dnech řešili několik případů krádeží, zloději si nebrali servítky ani na Vánoce. Čtyřicátnice s nožem v ruce potřebovala peníze na dárky, o bezmála patnáct let mladší muž zase toužil po jídle a teple vězeňské cely.
Olomouc – Nejrůznější variace betlémů si od sobotního dopoledne prohlížejí návštěvníci Kostela svatého Michala v Olomouci. Obdivovat mohou kousky z nejrůznějších materiálů, jako jsou proutí, hlína, cihly i čokoláda nebo sklo.
Nepřijde mi, že by toho bylo více než jindy, tvrdila Dominika Domašíková, když nakládala na talíř letošní vánoční cukroví. Svým způsobem měla i pravdu, jelikož od každého vyrobila možná dvacet třicet kusů. Ale druhů připravila rekordní počet!
Vyškov – Jak vypadá advent naopak? Vykládat by o tom mohli žáci čtvrté třídy ze Základní školy Nádražní 5. Vyrobili adventní kalendář, ze kterého však čokolády neujídali. Každý den jeden z nich donesl dárek, který schoval do krabice. Věci poputují dětem ze sociálně slabých rodin.
Jižní Morava – Značný zájem je o pivní speciály, které před vánočními svátky navařili majitelé pivovarů v příhraničních regionech jižní Moravy. Některé druhy jsou již téměř vyprodané. Mnozí pivovarníci se shodují, že právě v chladném počasí je vhodné sáhnout po hutnějších a silnějších pivech.
Chrudim – V prodejně Penny Marketu v chrudimské Václavské ulici byl v sobotu zadržen pachatel drobné krádeže. Byl jím mladík z Čankovic, který v obchodě odcizil celkem tři kusy čokolád v celkové hodnotě 137 korun.
Poslední adventní víkend budou mnozí věnovat nákupům, na programu ale v regionu budou i různé zajímavé kulturní akce. Připravili jsme tipy, kam vyrazit.
Řím – Italské ministerstvo školství si nechalo zpracovat průzkum nejoblíbenějších knížek školou povinných dítek. Mezi žáky základních škol jsou trvale populární pohádkové příběhy – Pino-cchio, Karlík a továrna na čokoládu nebo Malý princ. Došlo ale i k nemilému zjištění. Řada středních škol uvedla v desítce nejčtenějších děl nechvalně známou bibli nacionálního socialismu Mein Kampf od Adolfa Hitlera.
Žďársko - Pro někoho by bez lineckých koláčků nebo vanilkových rohlíčků nebyly Vánoce Vánocemi. Kdo pak nemá čas nebo trpělivost upéct voňavé dobroty sám, má možnost si je koupit. Cukroví bylo dobré objednat do konce listopadu, ani „opozdilce" ale cukráři nenechají na holičkách.
Znojmo /REPORTÁŽ/ – Černá, hnědá, bílá, tekutá i tuhá, v roztodivných tvarech, v pivě, víně nebo na ovoci. To všechno, zahaleno do typické vůně a sladké chuti, lze teď vnímat všemi smysly v sále znojemského hotelu Dukla. Je sobotní odpoledne a před pár okamžiky tu začal Čokoládový festival.
Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.
Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, v němž se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Čokoládu je nutné pořád míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, z nichž v půlminutových intervalech vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy. V každé je podle velikosti několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábějí po dvou, malá autíčka po patnácti. Čokoládovně Fikar v Kuřimi na Brněnsku patří další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.
Rakovník – Páteční mikulášská se v tanečních nesla v uvolněném a zábavném tónu. Ale na tanec se přesto nezapomnělo! Když taneční mistr Václav Černý zavelel „Pánové zadejte se !" Pánové vyhledali své partnerky a předali si mikulášskou nadílku. Na rozehřátí si dali svižný tanec cha – cha. A protože jsou tanečníci letos velmi šikovní, při jive se naučili novou otáčku.
Dolní Němčí – Více než tisíc obrázků, kreseb a celé plejády dalších druhů výtvarných děl, včetně vernisáže, vyhodnocení výtvarné soutěže, divadelních, hudebních i tanečních vystoupení žáků ZUŠ a k tomu zpestření v podobě písní Mužského pěveckého sboru Dolněmčané a Dětského národopisného krúžku Dolněmčánek.
Curych (Švýcarsko) - Výzkumníkům firmy Nestlé se prý podařilo vyvinout technologii, která sníží obsah cukru v některých jejích výrobcích až o 40 %, aniž by se změnila chuť. Švýcarská nadnárodní firma oznámila, že si objev nechá patentovat a postupně jej od roku 2018 začne zavádět do výroby.
Znojmo – Všichni milovníci cukrovinek a zejména sladké čokolády by si měli rezervovat druhý prosincový víkend. V sobotu a v neděli 10. a 11. prosince se totiž ve znojemské Dukle uskuteční Čokoládový festival. Organizátoři slibují, že se lidé mají na co těšit. „Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou. Naším cílem je prozkoumat svět čokolády, od její výroby až po ochutnávku," přiblížil za organizátory Chris Delattre.
Přerov – Velká pardubická, to není jen nejprestižnější dostihový závod v České republice, ale od loňska také téma řady spekulací. Vítězný kůň, hnědák Nikas, který loni závod ovládl v rekordním čase – měl pozitivní dopingový nález. Majitel koně, jeho trenér a žokej se teď domáhají finanční náhrady po společnosti Troubecká hospodářská, která dodávala krmivo pro vítěze. Tvrdí, že pochybení bylo na její straně.
Jindřichohradecko – Ceny potravin letí vzhůru, navíc spousta lidí v posledních letech stále více dbá na zdravou a racionální stravu. I přesto nemají v této době výrobci vánočního cukroví nouzi o zákazníky.
/FOTOGALERIE/ Na výstavišti Černá louka odstartoval v pátek odpoledne Čokoládový festival, pořádaný agenturou ChrisFromParis, který až do neděle nabízí kulinářský zážitek nejenom milovníkům čokolády.
Radešín /ROZHOVOR/ - Višeň s čokoládou, švestka s vanilkou nebo třeba angrešt se skořicí a kardamomem. Když se Jan Heřmánek z Radešína na Ústecku rozpovídá o tom, která sklenička se hodí k paštice a která zase k rozpečenému hermelínu, sbíhají se vám sliny na jazyku. Své džemy s názvem Mlsný Filip vaří už pátým rokem. A daří se mu.
Brno - Mléčná, bílá nebo hořká. S oříšky, sušeným ovocem nebo sušenkami. V brněnské Malé Americe v pátek začal čokoládový festival. Až do neděle si mohou návštěvníci přijít koupit čokoládu, horké nápoje a další sladkosti. „Čokoláda mi vždycky zvedne náladu a tady je to takový malý čokoládový ráj," uvedl návštěvník Jiří Neuman.
Chrudim – Zkraje týdne museli chrudimští strážníci řešit hned dvě krádeže. Ta první se odehrála v prodejně obchodního řetězce Billa. Tamní pracovníci zde chytili ženu z Chrasti, která zkoušela ukrást zboží za necelých 90 korun. Přivolaným strážníkům se přiznala a ti ji potrestali blokovou pokutou.
Londýn - Prasata jsou výrazné osobnosti a mohou propadat pesimistickým nebo optimistickým náladám podobně jako lidé. Ukázaly to nejnovější výzkumy, které prováděli britští vědci.
Řím – Slavný britský politik Winston Churchill si k snídani dopřával dva chody: prvním byla vejce v košili, toust, džem, máslo, káva s mlékem a trochu uzeniny, druhým půlka grapefruitu, který zapíjel pomerančovou šťávou a whisky se sodou.
Plzeň – Milovníci čokolády by měli o víkendu směřovat své kroky do kulturního domu Peklo v Plzni. Právě tam se totiž od pátku do neděle uskuteční Čokoládový festival s výstavou obalů čokolád z celého světa, kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami.
Ústí nad Labem - Ve veletržní sály se na závěr týdne proměnily tělocvičny Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala v areálu ve Staré ulici. Probíhal tu 16. ročník přehlídky Vzdělávání 2017.
Kroměříž – Měl přilákat všechny milovníky nejoblíbenější sladkosti z Kroměříže a okolí: a akce nazvaná Den čokolády, která se uplynulou sobotu konala ve foyer kroměřížského Domu kultury, měla opravdu úspěch.
Nové Město na Moravě – Nejenom med, perníčky, čokoládu s medem, ale třeba i medové doutníčky mohou ochutnat návštěvníci 17. ročníku včelařské výstavy Vůně medu v novoměstském Horáckém muzeu.