Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Mladý lupič skončil za mřížemi

Teplice - Ve vazební věznici skončil 21letý recidivista, který je podezřelý z různé trestné činnosti na Teplicku. Minulý týden měl v Teplicích napadnout více jak 70letého muže, kterého strhl na zem, a poté mu začal prohledávat oblečení.

Ředitel školy: Je absurdní, že i mléko dotované státem se nesmí v bufetu prodat

Příbramsko – Před několika dny uzavřela Hanka Suchá ve 2. ZŠ Propojení v Sedlčanech školní bufet. Rozhodla se tak po deseti letech jeho provozování. Důvodem je podle jejího názoru přísná legislativa. „S novou takzvanou pamlskovou vyhláškou nesplňovala určené požadavky polovina výrobků, které si u nás v bufíku mohly děti koupit. Bufety navíc budou povinny mít také registrační pokladny," vysvětluje.

Galerie Harfa: čokoláda všude, kam se podíváš

Praha - Do neděle 16. října mají příznivci čokolády možnost podívat se na ČokoFest 2016, který se koná v pražské Galerii Harfa. Pátý ročník připravuje tradičně Chris Delattre, Francouz, který se usadil v Česku. Čokoládové téma bude od pátku 21. října rozmístěno do čtyř zón.

Čokoláda, káva i automaty 
mizí kvůli nařízení ze škol

Jihlava – Snížit nezdravé prostředí ve školách. To je cílem takzvané pamlskové vyhlášky, která určuje, co se smí prodávat ve školních bufetech a automatech,
a také jakou reklamu mohou děti ve školách vídat. Problémy se stravováním ale vychází z rodinného prostředí, míní ředitelé škol.

Recese a humor. Drnovická Babybanda se trapasů nebojí

Drnovice /BAVÍ NÁS Z PÓDIA/ – Neberou se příliš vážně, slova recese a humor jim nejsou cizí. Od ostatních kapel se liší nejen svými typickými kostýmy. Na vystoupeních je totiž lidé neuvidí jinak než s klobouky na hlavě a brýlemi s tlustými obroučkami. A hravými texty a nepochybně i nástrojem, na který hrají. Desetičlennou skupinu žen, které uchvátilo ukulele, tedy drnovickou Babybandu, dnes představí další díl seriálu Deníku Rovnost Baví nás z pódia.

Na Rohu hojnosti v Edenu návštěvníci ochutnají i dýňové pivo

Bystřice nad Pernštejnem - Hospodáři z Vysočiny sklidili všechnu úrodu a nyní zvou gurmány na podzimní hodování. Během víkendu 29. a 30. října ochutnají návštěvníci zábavního centra Eden od všeho trochu. Restaurace nabídnou degustační menu a chybět nebude ani dýňové pivo nebo hmyzí speciality.

Život s vášní a čokoládou

Milovníci čokolády se mohou dozvědět něco zajímavého o historii, výrobě a příznivých účincích pravé čokolády, starodávného nápoje Mayů a Aztéků.

Krádež, nebo loupež? Soudy zatím váhají

Jihlava – Jihlavský zlodějíček, třiatřicetiletý Lukáš Rusó v obchodním domě Billa loni v březnu sebral z regálu několik čokolád a dal si je pod bundu. Ještě než stačil projít pokladnou bez zaplacení, zastavila ho prodavačka. Žena po něm chtěla, ať zboží vrátí. Rusó ale ženě vulgárně nadával a strčil ji do ramen, až upadla na zem. Zlodějíček pak prošel pokladnami. Přestože se ho ještě snažila pracovnice obchodu zastavit, Rusó utekl.

Hromady odpadků leží na parkovišti v Ivanovicích

Ivanovice na Hané /FOTOGALERIE/ – Obaly od čokolád, plastové lahve, sklo. Smetí, které patří do popelnic, ideálně na tříděný odpad. V Ivanovicích na Hané se ale prázdné obaly povalují na parkovišti před obchodním domem Hanačka stojícím u Palackého náměstí. Tedy přímo v centru města. „Je to nechutná vizitka pro Ivanovice. Město by mělo dát vlastníkovi pozemku pokutu. Vypadá to opravdu hrozně," neskrývala rozhořčení Vladimíra Gajdošová z Ivanovic.

Obírají spoluhráče o čokolády, zdobí je však rozhodnost

Jižní Morava /OCHUTNÁVKA OZVĚN/– Buď skvělá technika, nebo pořádná rána. A také nesmí scházet pevné nervy. Takové vlastnosti provázejí úspěšné střelce pokutových kopů na celém světě. K jižní Moravě patří několik vyhlášených kanonýrů, kteří se prosazují i v letošním ročníku. Nejlépe si zatím vedou Martin Živný z brněnské Svratky a Jiří Záruba z Dobšic, kteří proměnili čtyři penalty.

S Deníkem za čokoládou

Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte 20 vstupenek na největší festival čokolády v zemi, který se uskuteční 15. - 16. října v Táboře.

Kdo vkročil na hrad, propadl se do středověku

Křivoklát - Ukázka práce dravců s koňmi při středověkém lovu byl jen jedním z bodů nabytého programu sobotního Křivoklání na hradě Křivoklátě. Jak takového dravce přimět ke spolupráci se sokolníkem, předváděla Johanka Spáčilová z České barokní společnosti a její pomocník sokolník Teir.

Koptové žijí z toho, co ostatní Egypťané vyhodí

Káhira – Koptové v Egyptě nejsou snadno přijímáni, přesto ale v jednom odvětví dosáhli nepopiratelné převahy. Jsou nepřekonatelnými třídiči veškerého odpadu, ze kterého vytěží vše, co má sebemenší cenu, uvedl server BBC.

Soutěž Cukrář roku zná vítěze, klání sledovaly stovky lidí

Praha - Vítězem soutěže Cukrář roku 2016 byl v sobotu na pražském veletrhu For Gastro&Hotel vyhlášen František Buchal z cukrárny Buchalovi v Praze 9. Porota ocenila jak jeho dort v podobě hradu Karlštejn, tak dva deserty – perníkovo jablečný a čokoládovo malinový dortík. Stovky zájemců v sobotu v pražských Letňanech obdivovaly cukrářské umění sedmi účastníků této soutěže.

Startuje Logická olympiáda, zapojit se mohou i předškoláci

Karlovarsko - Logická olympiáda pro přemýšlivé děti a mládež, kterou již podeváté pořádá Mensa ČR, přináší letos novinku. Zavedla totiž speciální kategorii pro mateřské školy a první ročníky základních škol. Mensa tak chce včas podchytit nadání dětí.

Bošovský koláč lákal, populární olipy z tácků rychle mizely

Bošovice /REPORTÁŽ/ – Její prababička s nimi v roce 1927 vyhrála národní soutěž za nejlevnější zákusek. Není svatba, křtiny, Velikonoce nebo hody, aby se na nich neobjevily. Ryze bošovický artikl. Olipy. Jsou levné, ale pracné. „Na plech se maluje O, proto olipa. Hospodyňka musí dbát o to, aby těsto bylo tenké, posype jej mákem nebo anýzem, za horka se peče a za horka motá. Kdo přijde, často bere olipy jako první," těší Annu Ludíkovou, která stejně jako řada jiných bošovických hospodyněk umí olipy bravurně.

Zloděj pobral cigarety za tisíce, jablka i bonbóny

Želetice - Prodejnu potravin v obci Želetice navštívil nezvaný host. Vloupal se dovnitř, když tam nikdo nebyl a pobral cigarety za deset tisíc korun, padesát zapalovačů, bonboniéry v celkové hodnotě tisíc korun a za stejnou částku i tužkové baterie.

Dlouholetá sladká tradice trubiček z Hořic

Hořice – Milovníci tradiční hořické pochoutky si v sobotu jistě přišli na své. Již po páté se totiž na náměstí Jiřího z Poděbrad konaly Slavnosti Hořických trubiček. Připraven byl bohatý kulturní program a spousta soutěží nejen pro malé návštěvníky.

FOTO, VIDEO: Čokoládové království ozdobil sladký stroj času

Velké Losiny – Ve sladké království se o víkendu proměnilo lázeňské městečko Velké Losiny. Milovníky sladké pochoutky sem přilákal druhý ročník festivalu Čokoládové lázně. Ten propojil ochutnávky čokoládových specialit a gurmánské zážitky s pohybovými aktivitami.

Děti si užily víkend v Krásné Lípě

Ústí nad Labem, Krásná Lípa - Zábava, spousta zážitků, ale i noví kamarádi. To vše našlo 45 dětí z dětských domovů na Severní Terase, Střekově a Krásné Lípě.

Profesionální kuchař Ihnačák radí vařit zdravě a hlavně bez zabijáka cukru

Strážnice – Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.

Chtěl si pochutnat na čokoládě, ukradl ji

Kolín – Čokoládové Kaštany za necelých jedenáct korun si chtěl pořídit muž z Kolínska, který přechodně žije na jedné z místních ubytoven. Utrácet však za pamlsek neměl v úmyslu.

Trh nabízí v centru Olomouce chutě z celé Evropy

Olomouc – Jídlo a pití hned několika evropských zemí zpříjemní návštěvníkům během nadcházejících dnů centrum Olomouce. Od středy 7. do soboty 10. září se na Horním náměstí koná Evropský trh, akce je součástí letošních Dnů evropského dědictví.

Kuchyni hořovického zámku provonělo mnoho výjimečných pokrmů

Hořovice /FOTOGALERIE/ - „Přejete si bavorské vdolečky s domácími povidly a tvarohovou náplní, nebo daňčí maso na víně?" ptala se Nora Faitová návštěvníků zámku Hořovice na Berounsku při víkendových speciálních prohlídkách s názvem Dny zámecké kuchyně. A to nebyly zdaleka všechny pokrmy.

Obr Dobr, staromilec v kině

Je hubený, samotářský a poněkud nemotorný. Navíc vegetarián. Spielbergův Obr Dobr připomíná tak trochu Foglarova spratka Dlouhé Bidlo, na rozdíl od něj je ale laskavý.

Slzy bolesti i štěstí. Vítěz Chilližrouta požádal svou lásku o ruku

Brno /REPORTÁŽ/ –  Krok dopředu. Tak hodnotí organizátoři pátý ročník festivalu Chillibraní, který v sobotu přilákal na brněnské koupaliště Riviéra více než čtyři a půl tisíce lidí. Návštěvníci zažili několik kuchařských show. Tradičně nejvíce zaujala soutěž Chilližrout. Jak pořadatelé slibovali, byla naplněná napětím, bolestí, radostí, potem i slzami. A vlhko v očích měli nejen soutěžící, když vítěz Chilližrouta Petr Holešínský před zraky všech požádal svoji přítelkyni o ruku.

FOTO: Ve třídě s osmi dětmi mi nic neunikne

Řehlovice - Do Základní školy v Řehlovicích, která patří k nejmenším v zemi, letos chodí třicet dětí. Učitelé to považují za výhodu. „Znám všechny děti i jejich rodiče. Panuje tady úplně jiná atmosféra, taková rodinnější.

Chci svět vína zjednodušit a přiblížit lidem

Praha /ROZHOVOR/ - K sommeliérství ho přivedly ženy a náhoda. Dnes Vladimíra Vaňka vína živí a ročně jich ochutná přes patnáct set. Někdy jsou dny, během kterých vyzkouší až stovku různých vín. Do nedávna se přitom živil prací v kanceláři a somelliérství bylo jen zálibou pro volný čas. Pak ho ale běžné degustace přestaly bavit a řekl si, že by mohl uspořádat lepší.