Strážnice – Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.
Kolín – Čokoládové Kaštany za necelých jedenáct korun si chtěl pořídit muž z Kolínska, který přechodně žije na jedné z místních ubytoven. Utrácet však za pamlsek neměl v úmyslu.
Olomouc – Jídlo a pití hned několika evropských zemí zpříjemní návštěvníkům během nadcházejících dnů centrum Olomouce. Od středy 7. do soboty 10. září se na Horním náměstí koná Evropský trh, akce je součástí letošních Dnů evropského dědictví.
Hořovice /FOTOGALERIE/ - „Přejete si bavorské vdolečky s domácími povidly a tvarohovou náplní, nebo daňčí maso na víně?" ptala se Nora Faitová návštěvníků zámku Hořovice na Berounsku při víkendových speciálních prohlídkách s názvem Dny zámecké kuchyně. A to nebyly zdaleka všechny pokrmy.
Je hubený, samotářský a poněkud nemotorný. Navíc vegetarián. Spielbergův Obr Dobr připomíná tak trochu Foglarova spratka Dlouhé Bidlo, na rozdíl od něj je ale laskavý.
Brno /REPORTÁŽ/ – Krok dopředu. Tak hodnotí organizátoři pátý ročník festivalu Chillibraní, který v sobotu přilákal na brněnské koupaliště Riviéra více než čtyři a půl tisíce lidí. Návštěvníci zažili několik kuchařských show. Tradičně nejvíce zaujala soutěž Chilližrout. Jak pořadatelé slibovali, byla naplněná napětím, bolestí, radostí, potem i slzami. A vlhko v očích měli nejen soutěžící, když vítěz Chilližrouta Petr Holešínský před zraky všech požádal svoji přítelkyni o ruku.
Zlín - „Dejte si brouka – chutná výtečně!" I takové slogany zaznívají v zámeckém parku ve Zlíně. Festival plný kvalitního jídla, delikates a lahůdek nabízí klasiku i nevšední gastro zážitky.
Řehlovice - Do Základní školy v Řehlovicích, která patří k nejmenším v zemi, letos chodí třicet dětí. Učitelé to považují za výhodu. „Znám všechny děti i jejich rodiče. Panuje tady úplně jiná atmosféra, taková rodinnější.
Praha /ROZHOVOR/ - K sommeliérství ho přivedly ženy a náhoda. Dnes Vladimíra Vaňka vína živí a ročně jich ochutná přes patnáct set. Někdy jsou dny, během kterých vyzkouší až stovku různých vín. Do nedávna se přitom živil prací v kanceláři a somelliérství bylo jen zálibou pro volný čas. Pak ho ale běžné degustace přestaly bavit a řekl si, že by mohl uspořádat lepší.
Vyškov - Firmu převzala před pětadvaceti lety v restitucích a letos za svoji práci získala další uznání. Na Podnikatelském setkání u Vyškova se stala podnikatelkou Vyškovska. Zdeňka Eywo Janská vlastní kavárnu a cukrárnu na vyškovském Masarykově náměstí. „Titulu si velmi vážím. Je to ocenění práce, kterou se snažíme dělat poctivě," říká Janská ke klání, které vyhlašuje Okresní hospodářská komora Vyškov.
Teplice – Tepličané a návštěvníci lázeňského města mají výhodu. Atmosféru tropů si mohou vychutnat a exotická zvířata prohlédnout zblízka, aniž by museli někam jezdit.
Jindřichův Hradec – V noci na neděli 14. srpna neznámý pachatel na sídlišti Vajgar po rozbití okna cihlou vnikl do výlohy pekařství a odcizil čokolády, džus, kávu, tvrdý alkohol a cigarety.
Máme ji doma všichni. My máme ještě tu starou malou almárku, co se věšela na zeď a zamykala na klíček. Co v ní bylo po předchozích majitelích, vyhodilo se do nitra suchého záchodu nebo spálilo v kamnech. I tak něco zůstalo a používá se dodnes pinzeta, nůžky. Dokoupil se octan hlinitý, jód, vata, sirky, malá svíčka, obinadlo, černé uhlí, leukoplast, jedlá soda, aspirin, spínací špendlíky.
Mostecko - Nepříjemné překvapení čekalo majitelku zahrádky v Litvínově i řidiče, který si nechal drahý mobil na střeše auta. Jeden zloděj se šel udat na policii, další dva - matka a dcera - měli v taškách zboží za 7 500 korun. To jsou nové policejní případy.
Rakovník - Světový estrádní orchestr Báry Hrzánové a její melody boys Condurango zavítal v úterý večer do Rakovníka. Koncertoval na zcela zaplněném nádvoří Muzea T. G. M. v Rakovníku při letním cyklu Rakovnických nokturen.
Praha - Češi jsou k jídelníčku z hmyzu zatím dost konzervativní. V posledních patnácti letech se ale jejich smýšlení o výrobcích ze sarančat, moučných červů nebo cvrčků proměňuje. Marie Borkovcová z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně tvrdí, že devadesát procent lidí je ochotno přijmout myšlenku, že má na talíři hmyz. "Nechce se ale těm zvířátkům dívat do očí," říká s nadsázkou odbornice.
Přerov – Až tříletý pobyt ve vězení hrozí zlodějům, kteří se během středy snažili odnést zboží z přerovských obchoďáků. V prvním případě se jednalo o čtyřiatřicetiletého muže, který měl zálusk na alkohol a čokoládu.
Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje z prodeje dalších šest čokoládových výrobků. Obsahují lískové oříšky a mandle, ale tyto alergeny nejsou vyznačeny na obalu. Informovala o tom mluvčí české pobočky řetězce Zdeňka Pecková. Z podobného důvodu firma stáhla na konci června jiné dvě čokolády.
Frýdek-Místek, Třinec - Zájemců o darování krve je dostatek. Nemocnice v Třinci a ve Frýdku-Místku navštívilo v první půlce roku dohromady přes tři tisíce dárců.
Znojmo – Čtyřiadvacetiletá žena z Třebíčska nakupovala o víkendu v jednom ze znojemských supermarketů. U pokladny však zjevně nehodlala zaplatit vše. Zaměstnanci prodejny totiž chvíli předtím zpozorovali, jak si v oddělení s cukrovinkami ukryla čokoládu na záda za podprsenku. „Sladkost v hodnotě patnáct korun pak bez zaplacení pronesla," popsala mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Vzhledem k tomu, že žena byla v posledních třech letech za krádež již odsouzena, bude nyní čelit dalšímu trestnímu stíhání.
Znojmo – Velká pultová degustace 600 nejlepších vín soutěže Král vín České republiky určená nejširší veřejnosti i odborníkům z vinoték a gastronomie se vůbec poprvé uskuteční ve Znojmě. A to 26. srpna. „Tedy ihned po vyhlášení výsledků soutěže, která letos bude patřit k největším vůbec," informovali organizátoři soutěže.
Praha - Nová specializovaná kavárna otevře v pondělí u vysokoškolských kolejí Vltava v Praze Kunraticích. Donut Club se soustředí na prodej „amerických" koblih. V nabídce budou připraveny donuty klasické, ale i sezónní.
Praha - Rozhodl se vyrábět zmrzlinu unikátním způsobem. Pro někoho bláznivý nápad ale dokázal skutečně realizovat. Karel Veselý začal už před dvěma lety společně s Terezou Jandurovou pracovat na vývoji speciálního stroje na výrobu zmrzliny. Záměr je oba stál spoustu energie i množství finančních prostředků, do svého snu dali přes milion korun. Přesto dnes nelitují.
Praha /INFOGAFIKA/ - K horkému létu bezesporu patří zmrzlina v metropoli je nabídka opravdu nepřeberná. V posledních letech navíc výrazně stoupá i kvalita. Tradiční pestrobarevné kopečky jsou na ústupu a postupně je nahrazují větší porce plné kousků skutečného ovoce nebo čokolády. Zájemci se však musí připravit na to, že si připlatí.
Západní Čechy - Zmrzlina k létu a prázdninovým výletům prostě patří. Deník sestavil seznam míst v západních Čechách, kde jsme sladkou pochoutku vyzkoušeli, a dovolujeme si tvrdit, že tady se určitě nezklamete ani vy.
Zlínsko – Teprve devatenáctiletý mladík z Otrokovic skončil ve vazbě poté, co během deseti dní ukradl ve třech obchodech v Napajedlích a v Otrokovicích cukrovinky a k přepravě mezi obchody si ještě před krádežemi obstaral v Otrokovicích, jak jinak než krádeží, uzamčené jízdní kolo. Navíc byl letos za krádeže již třikrát soudně trestaný.
Střední Morava /ROZHOVOR/ - V posledních letech tolik oblíbená solária: jsou bezpečná? A když se chystáme do exotiky, je dobré se takzvaně předopálit? Dermatoveneroložka Kroměřížské nemocnice Eva Pospíšilová to nedoporučuje. Radí se vyhnout soláriům.
Obličej posetý černými tečkami, uhry, červenými pupínky a neštovičkami není dnes zdaleka jen problémem teenagerů. Řadu dospělých může pronásledovat až do důchodového věku.
Karvinsko - Zmrzliny, které si dopřáváme u stánků na Karvinsku, jsou zatím docela o.k. Alespoň tedy podle kontrol hygieniků, kteří už navštívili téměř dvě desítky prodejců této letní pochutiny a odebírali zde vzorky.
Libice nad Cidlinou /FOTOGALERIE/ – Fotbal byl spíše vždy chlapeckou záležitostí. V poslední době o sobě ale dávají vědět i děvčata. Jednou z nich je i Valerie Soóky.
Světlá nad Sázavou – Ve Světlé nad Sázavou, v těsné blízkosti tamní věznice, byla včera slavnostně otevřena výrobní hala Levimo společnosti Lion Products, ve které pracuje dvě stě odsouzených žen.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Andělská pěst Fabiana Bytyqi obhájila mistrovský pás před limitem. Ústecká šampionka tak udržela neporazitelnost v profi ringu.
Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje z prodeje čokolády s nedostatečným označením alergenů. Mohly by způsobit problémy lidem s alergií na mléko či lískové ořechy. Dnes to oznámila mluvčí české pobočky řetězce Zdeňka Pecková. Lidem, kteří zmíněnými alergiemi netrpí, ale podle ní nic nehrozí.
Most /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Recept po babičce, do jahod trochu levandule a rebarbory, pomohl Marcele Šípové z Meziboří k vítězství v soutěži o Nejchutnější mosteckou marmeládu.
Brno – Nezvládl sice vystudovat střední průmyslovou školu, ale prošel už mnoha profesemi. „Stavěl a renovoval jsem motorky, v prototypové dílně jsem pracoval na dvoumístném letadle nebo heliovém balóně. Jednu dobu jsem s kamarádem tiskl obrázky na okvětní lístky růží," vyjmenovává Antonín Branč, který si nechává říkat Tony, některé ze svých vyzkoušených profesí. Nejnověji se stal výrobcem čokolády. V brněnské Žižkově ulici si otevřel malou výrobnu.
Litoměřicko - Dobré, zdravé, kreativně připravené i prezentované jídlo se poslední dobou stalo životním stylem. Gastronomická revoluce zasáhla i Zahradu Čech. Dá se tu báječně jíst, skvěle pít, je tu prostě možné dělat si jídlem radost, a nevnímat ho jen jako palivo pro tělo.
Rohatec – Historicky poprvé se ve čtvrtek setkali bývalí zaměstnanci závodu Maryša, jednoho z největších výrobců čokoládových figurek. „Na prvním společném zasedání obou obecních rad, rohatecké a ratíškovické, jsme se rozhodli navázat bližší spolupráci zejména ve spolkové činnosti našich dvou velkých sousedních obcí. Jako první nápad, který jsme společně uskutečnili, je právě setkání členů klubu seniorů, kteří pracovali v Maryši, je s tím spojená také výstava, která bude v Obecním muzeu v Rohatci od soboty," informoval rohatecký starosta Jarmil Adamec.
Hradiště (okres Teplice) - Smažení červi se zeleninovým salátem, kobylky na česneku a další hmyzí pochoutky se těší čím dál větší oblibě. Připravit je umí i kuchařský mistr z Teplicka Ladislav Pertl. Lahůdka původem z Asie má zřejmě velký potenciál, hmyz se snadno upravuje a lehce konzumuje. Ve větším uplatnění této potraviny v české gastronomii zatím brání předpisy.
Vlárský průsmyk - Nejen pizzu si můžete nechat přivézt až do domu. V současnosti se firmy snaží získat zákazníky nadstandardními službami. Může se tak stát, že vám palivo, ale i jídlo pro psího miláčka přiveze ještěrka. Zapomeňte na ošklivé plechové výrobny plné špíny a hluku. Stále více firem si na svých provozech dává záležet a stále více zaměstnanců se ve své práci cítí dobře. Moderní výrobní hala vás může zaskočit čistotou, světlostí a dobrým zázemím pro zaměstnance.
New York - Kola spravedlnosti se na mnoha místech otáčejí hodně pomalu, ale o to rychleji se obrátí žaludek strávníka nad toxickými a pančovanými produkty, které nedávno policejní agentury v rámci Interpolu a Europolu zabavily v 57 zemích světa, napsal list The New York Times.
Havlíčkův Brod – Když kriminalisté a celníci z Vysočiny před dvěma lety rozkrývali nelegální obchod s cigaretami, museli si připadat, jako by sledovali partu výrostků z cukrárny.
Praha /ROZHOVOR/ - Obaly od čokolády začal sbírat ve 12 letech. Dnes je ze Stanislava Krámského světový rekordman. Za čokoládou cestuje po celém světě. Na půdě má tři místnosti plné čokoládových obalů. Jeho sbírka je výjimečná, větší na světě nenajdete.
Neustift, Praha - Jen si to zkuste představit: hrajete fotbalové Euro doma, před vlastními fanoušky. Pokud se vám to povede, jste klikaři, většinu fotbalových generací taková pocta mine. „Na druhou stranu je to i závazek, nesmíme zklamat," vydechl trenér francouzských fotbalistů Didier Deschamps. Jeho tým už příští pátek obstará prolog Eura s Rumunskem.