Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

KRÁTCE: Pražské kanalizace každoročně bojují s potkany

Praha - Zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) začínají s deratizací. Do stok postupně rozmístí několik tisíc kilogramů jedu. Na řadu přijde nejprve Praha 1, 2 a 3. „Pravidelnou deratizací se daří udržovat počet potkanů na přiměřené úrovni," uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Ta letošní potrvá do konce října a firmu vyjde na několik milionů korun.

Pětatřicet let pracuje v Zoře. Čokoláda mě nikdy neomrzí, říká

Olomouc - Každý den si v zaměstnání pochutnávat na sladké čokoládě, hodnotit, zda jsou náplně bonbonů dost nugátové nebo zda je karamel v tyčinkách vláčný tak akorát. I takto příjemné povinnosti má v popisu práce Dana Hudcová, která již pětatřicet let pracuje v závodu Zora v Olomouci.

Jeseničtí mají třetí regionální potravinu. Je to švestkový řez

Jesenice – Švestkový řez cukrářů ze Střední integrované školy Jesenice nejvíce chutnal osmičlenné porotě při soutěži regionální potravina. Získal proto značku Regionální potravina Středočeského kraje, která je zárukou místního regionálního původu, v kategorii Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.

Nachmelená Opice přivezla cenu za velikonoční speciál

Jarní cena českých sládků je největší degustační soutěž minipivovarů ve střední Evropě. Krnovský pivovar Nachmelená Opice funguje pár měsíců a už získal bronz se svým velikonočním speciálem Easter Stout 12%.

Plzeň zažije víkend plný čokolády

Plzeň – Milovníci čokolády by měli zbystřit. Již počtvrté se totiž v západočeské metropoli bude od 15. do 17. dubna konat festival čokolády a sladkých drobností Čokofest, jehož organizátoři letos nachystali řadu novinek.

Čokoládová terapie pomáhá v integraci do společnosti

Karlovarský kraj - Sociální podnik Čoky v Kynšperku pomáhá klientům organizace Pomoc v nouzí zařadit se do společnosti. Tím, že dostanou klienti práci v dílnách, získají potřebné dovednosti a tak se stanou hodnotnějšími na současném trhu práce v Karlovarském kraji.

Čokoláda zdražuje, od loňských Velikonoc stoupla o desetinu

Praha – Čokoláda zdražuje. Během uplynulého roku stoupla její cena zhruba o desetinu. Na vině je špatné počasí a rostoucí poptávka v Asii, kvůli kterým míří vzhůru cena kakaa, klíčové suroviny při výrobě čokolády. Na základě údajů britské společnosti Mintec, která sleduje ceny komodit, to napsal americký server CNN. Analytici nevylučují, že cena čokolády by mohla růst i nadále.

Změňte svůj jídelníček a životosprávu s Whole30

Havlíčkův Brod /RECENZE/ - Zkuste si představit, že na třicet dní přestanete jíst obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, sóju, čokoládu, alkohol či další sladké cukrovinky. Místo toho si složíte jídelníček z masa, ryb, ovoce, zeleniny a zdraví prospěšných tuků. K čemu mi to bude?

Čokoláda zdražuje, od loňských Velikonoc stoupla o desetinu

New York - Čokoláda zdražuje. Během uplynulého roku stoupla její cena zhruba o desetinu. Na vině je špatné počasí a rostoucí poptávka v Asii, kvůli kterým míří vzhůru cena kakaa, klíčové suroviny při výrobě čokolády. Na základě údajů britské společnosti Mintec, která sleduje ceny komodit, to napsal americký server CNN. Analytici nevylučují, že cena čokolády by mohla růst i nadále.

Slabá úroda vanilky na Madagaskaru zřejmě zdraží zmrzlinu

Londýn – Cena madagaskarské vanilky v loňském roce stoupla o 150 procent. Důvodem byla slabá úroda na Madagaskaru, který je jejím největším producentem. Výrobci potravin nyní varují, že budou muset zvyšovat ceny, což by mohlo ovlivnit hlavně ceny zmrzliny, píše na svých internetových stránkách The Guardian.

Změňte svůj jídelníček a životosprávu s Whole30

Havlíčkův Brod - Zkuste si představit, že na třicet dní přestanete jíst obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, sóju, čokoládu, alkohol či další sladké cukrovinky. Místo toho si složíte jídelníček z masa, ryb, ovoce, zeleniny a zdraví prospěšných tuků. K čemu mi to bude?

Libišskou sokolovnu zaplnila vůně domácích beránků

Libiš – Tradiční velikonoční jarmark libišské základní školy letos vypadal trochu jinak než v letech minulých. V sokolovně se totiž pouze neprodávaly výrobky místních školáků, ale také tam bylo k vidění několik výstav i menších výstavek.

O víkendu se v Liberci konají Čokoládové hody

Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.

Čeští kriminalisté po Paříži a Bruselu prověřují místa, kde se schází víc lidí

Nymbursko - Vůně čokolády a hranolek. Pohodová předvánoční atmosféra se spoustou ozdobených stromků a vánočních světýlek. Nekonečné haly mezi příletovými prostorami a pásem s přijíždějící bagáží. Stovky elegantních, většinou usmívajících se lidí všech barev. Tak si pamatuje bruselské letiště autor těchto řádků při příletu před více než dvěma lety.

Regionální potravina: ocenění si odnesla i Mánička z Vyškova

Vyškovsko, Blanensko – Základ tvoří korpus z bílkového sněhu s ořechy. Na něm je jahodová pěna a vše překrývá čerstvá šlehačka s čokoládou. Neobsahuje přidané látky ani polotovary. Vše je čistě původní a z velké části regionální. Zákusek Mánička, který vyrábí cukrárna Janský ve Vyškově, tak získal ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje v kategorii cukrářských výrobků.

Problém s chybějícím jídlem v Keni řeší Homoláč avokádem

Iten /POZDRAVY Z KENI/ - Jeden z nejlepších českých vytrvalostních běžců Jiří Homoláč tráví na soustředění v Keni dva a půl měsíce. V Africe se připravuje na atakování maratonského limitu na olympijské hry v Riu de Janeiro. O své přípravě a také zážitcích v daleké zemi každé úterý seznamuje čtenáře Deníku Rovnost v pravidelném zápisníku.

Čokoládovou příchuť měla i polévka

České Budějovice - Na jablku v karamelu, vaflích v čokoládě se šlehačkou a také na jahodách v čokoládě si v sobotu v českobudějovickém IGY Centru pochutnávala Pavlína Nováková z Prachatic se svými dětmi Kateřinou a Radimem. Zavítali na Čokoládový festival, který se tu od pátku do neděle konal vůbec poprvé.

Na karnevalu zuřila pravá sněhová bitva

Městečko - Na začátku karnevalu veselý klaun se svojí pomocnicí pozdravil všechny princezny, víly, draky, kovboje a pozval je ke společnému tanci, dovádění a soutěžím.

Zloděj se popral o lahev rumu, až muž z ochranky propadl výlohou

Nymburk - Vyloženě nezdravé sebevědomí prokázal drzý zloděj, který vyvolal scénu 
v prodejně potravin v ulici Letců RAF na nymburském sídlišti. Původní hádka o lahev rumu skončila vysklenou výlohou. Incident skončil příjezdem policie a obviněním muže z krádeže a výtržnictví.

Mňam! Takto vypadá přehlídka rolád v Lukovečku

Lukoveček – Na roládách všelijakých chutí, až se sliny sbíhaly, si pochutnávali uplynulou sobotu v Lukovečku. Už podeváté se tam totiž konala ukázka domácí kuchyně, přičemž letos volba padla právě na rolády.

Útrata za Velikonoce? Většinou do 1000 korun, zjistil průzkum

Praha - Většina Čechů (59 pct) utratí za Velikonoce v průměru částku do 1000 korun. Jen šest procent respondentů plánuje za nákup potravin či velikonoční dekorace dát více než 3000 korun. Pětina lidí letos předpokládá, že kvůli Velkému pátku jako nově stanovenému svátečnímu dnu, utratí na Velikonoce více než minulý rok. Vyplývá to z průzkumu společnosti Tesco.

Rodina i přátelé mi v boji s kily navíc dodávají energii, říká Lenka Prokopová

Prostějov – Pět odvážných žen se rozhodlo bojovat s nadbytečnými kilogramy a sdílet svoje pokroky se čtenáři Prostějovského deníku. V průběhu redukčního programu se jednotlivé účastnice představí čtenářům Prostějovského deníku. Jako první jsme položili sedm otázek Lence Prokopové, která bojuje s nadváhou celý život.

OBRAZEM: Čokoládové zelí s kachnou? Festival nabízí netradiční recepty

Brno – Návštěvníci Čokoládového festivalu mohou v Brně ochutnat čokoládové pivo, gyros z čokolády nebo třeba specialitu kachnu s čokoládovým zelím. Akci zahájili ve čtvrtek v Campus Square a účastníci festivalu se mohou až do soboty podívat i na půlmetrové čokoládové vejce či lákavý dort vytvořený z bonbonů. Nápadité recepty pak kuchaři předvádí přímo před zraky diváků, kteří mohou dobroty okusit. 

MDŽ se vrací, restaurace zvou na romantické večeře

Prostějov – Ačkoliv je u nás tradice svátku Mezinárodního dne žen už od první republiky, po revoluci od něj mnoho lidí upustilo. Až v posledních letech se k němu začínají navracet zpátky a podle slov některých zasvěcenců dokonce vytlačuje i přivlečený svátek svatého Valentýna.

Káva, to není jen turek nebo „presso

České Budějovice - French press, porcelánový drip, džezva - způsobů přípravy kávy je mnoho, není to jen náš turek nebo „presso". Trendem dnešní doby je snaha porozumět přípravě kávy a dokázat si ji správně vychutnat. O kávě jsme si povídali s Petrem a Veronikou Beierovými z Českých Budějovic. Manželé provozují v krajském městě kavárnu Café Magnolia.