Chrudim – Po sobotní zahajovací „Férové snídani" pokračuje v těchto dnech v Chrudimi „Týden pro fair trade". Celotýdenní „Fair trade session" se například odehrává od úterý 17. května do pátku 20. května v rodinném centru Mama klub Chrudim.
Hodonín – Kávu, čokoládu či čaj ze surovin od pěstitelů z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky mohli v pondělí vyzkoušet pracovníci hodonínské nemocnice. Už po čtvrté se tam totiž uskutečnila takzvaná Férová svačinka.
Chotěboř – Na velkou letní výstavu ve Veletržním paláci v Praze půjčí město Chotěboř 21 obrazů, 19 kreseb, 16 obalů na čokoládu a dva sádrové reliéfy z tvorby chotěbořského rodáka Zdeňka Rykra.
Libouchec - Modelovaný dort Karel IV. získal mimořádné ocenění v soutěži Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje Kraje Přemysla Oráče. Pro jeho autorku cukrářku Janku Kovandovou z Libouchce to není novinka, cen za své výrobky získala už více.
Most - Toto dílo se jmenuje Zlatá kostka a klidně by mohlo stát v galerii. Studenti mostecké Soukromé hotelové školy Bukaschool Kateřina Sedláková z Jirkova a Tomáš Horký z Klášterce nad Ohří s ním vyhráli 3. místo v umělecké kategorii Artistika na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí Gastro Hradec.
Blansko /FOTOGALERIE/ – Na více než sto padesáti místech v republice se v sobotu ve stejný čas uskutečnil piknikový happening na podporu fairtradových a místních pěstitelů. Blanenští férově snídali v zámeckém parku. „Zúčastnilo se dvaašedesát lidí. Akce se zde konala už pošesté," uvedl blanenský organizátor Stanislav Komínek.
Praha - Dalo by se říci, že je svatební jedničkou. Ač sama svobodná, dokáže připravit svatebčanům to, na co vzpomínají celý život. Doslova vypiplaný svatební obřad korunovaný sladkostmi, které vyrábí. Barbora Brožová je vyhlášenou cukrářkou, její svatební dorty jsou vyhlášené.
Jindřichohradecko - K zítřejšímu piknikovému happeningu na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů se v sobotu přidají také lidé na Jindřichohradecku.
Prostějov – Pro ty, kteří ještě nemají program na sobotní dopoledne, nabízí tip prostějovská knihovna. Stačí vzít kamarády či rodinu, nějaký fair trade výrobek nebo regionální dobrotu, k tomu piknikovou deku a vyrazit na Férovou snídani NaZemi. Piknikový happening, který se koná po celé republice a Prostějov se k němu připojí už popáté, má podpořit nejen fair trade, ale i lokální produkty.
Kadaň – Není sladší vzpomínka na město, než čokoládová. To si může ověřit každý, kdo si v Kadani koupí nový reklamní předmět – čokoládu s vyobrazením Kadaně.
SetKavárna. Tak se jmenuje projekt, který připravilo oddělení dlouhodobé následné péče frýdecko-místecké nemocnice ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou ve Frýdku-Místku a dobrovolnickou organizací ADRA.
Východní Čechy - Nejen ženy, ale také muži chtějí vypadat štíhle. K tomu neodmyslitelně patří správná životospráva a zdravý životní styl. Každý si ale čas od času potřebuje osladit život nějakým zákuskem nebo čokoládou, zkrátka cukrem.
Východní Čechy - Nejen ženy, ale také muži chtějí vypadat štíhle. K tomu neodmyslitelně patří správná životospráva a zdravý životní styl. Každý si ale čas od času potřebuje osladit život nějakým zákuskem nebo čokoládou, zkrátka cukrem.
Východní Čechy – Nejen ženy, ale také muži chtějí vypadat štíhle. K tomu neodmyslitelně patří správná životospráva a zdravý životní styl. Každý si ale čas od času potřebuje osladit život nějakým zákuskem nebo čokoládou, zkrátka cukrem. Ten však obsahuje spoustu kalorií, a tak se mnohem častěji než dříve v různých potravinách objevují náhražky cukru, nejčastěji pak umělá sladidla.
Východní Čechy - Nejen ženy, ale také muži chtějí vypadat štíhle. K tomu neodmyslitelně patří správná životospráva a zdravý životní styl. Každý si ale čas od času potřebuje osladit život nějakým zákuskem nebo čokoládou, zkrátka cukrem.
Chrášťany – Čarodějnice se v Chrášťanech na návsi začaly slétat už v pátek o páté hodině odpoledne. Přilétaly ty trochu odrostlejší a hlavně ty malé v doprovodu rodičů.
Prostějov – Na začátku všeho byla pralinka. Právě tento kousek vlastnoručně vyrobené čokolády dovedl Martina Vybírala i k oprášení starého receptu na výrobu cibulové marmelády – CIBULÁDY. Netradiční příloha k různým druhům jídla se navíc může od poloviny dubna pochlubit značkou regionálního produktu Haná.
Znojmo /REPORTÁŽ/ – Dívky s umouněnými tvářemi s pavučinou na tváři, praskání ohně a dunící jednotvárná hudba. Čarodějnice se hlasitě slétají přímo ke středověkým městským hradbám a jejich rej bedlivě střeží vysoká věž. Novodobý sabat na přelomu dubna a května láká i v dnešní době spoustu návštěvníků. Stovky jich míří v sobotu v podvečer do znojemské kapucínské zahrady.
Hradec Králové - Mlsáte rádi a chutná vám čokoláda? Pak si nenechte ujít víkendové Čokoládové slavnosti v královéhradeckém Aldisu. Ty představí sladkou pochoutku v netradičním světle.
Praha /FOTOGALERIE/ - Nikdy se mi to nestalo. A nevím, jak bych reagoval. Klára Sezgin mě však přesvědčuje, že bych byl mile překvapen. Tak, že na to nezapomenu. Řeč je o chvíli, kdy u dveří zazvoní neznámý kurýr a do ruky předá dárek - většinou ovocnou kytici s psaníčkem, kdo dárek posílá. U žen je potěšení zcela jasné. Potěšeni jsou prý i muži.
Bzenec /FOTOGALERIE/ – Čtyři mladé cukrářky z bzenecké Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví skvěle zabodovaly na jednadvacátém ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec Vitana Cup 2016. Ta se uskutečnila v Hradci Králové. Děvčata se umístila ve zlatém a stříbrném pásmu.
Hodonín – Férová káva z Tanzánie či Guatemaly, přáníčka, keramika nebo výrobky z proutí a dřeva. To byla jen část sortimentu Ekojarmarku na hodonínské pěší zóně. „Pořádáme jej při Dnu Země a opět se do něj zapojily naše základní i mateřské školy a příspěvkové organizace. V našem stánku jsou fair trade čokoláda či káva, tedy produkty prodávané prostřednictvím spravedlivého obchodu z rozvojových zemí," přiblížila za organizátory Ivana Hájková.
Klatovy – Více než šest set kusů cukrovinek ukradli v úterý odpoledne v klatovském Lidlu nenechaví zloději. Sladkosti vyvezli v nákupním vozíku bez zaplacení ze supermarketu, ale užít si je nestihli.
Hradec Králové - Přátelský a neformální s příchutí sladké čokolády a kapkou adrenalinu. Nejen takový byl v pořadí už třetí ročník Hradeckého startovače - konference pro začínající podnikatele, studenty, start-upy, maminky na mateřské a všechny ostatní nadšence.
Velké Pavlovice – Přednášky, zajímavé vědomostní soutěže a mnohé další slibuje čtvrtý ročník Ekofestivalu spojeného s oslavami Dne Země v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Svátek věnovaný ekologii a Zemi odstartují Velkopavlovičtí v pátek ve čtyři hodiny odpoledne.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?
Lékárna v Nemocnici u svaté Anny v Brně začala vyrábět tobolky z léčebného konopí pro pacienty s chronickou bolestí. Dnes to řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Dosud pacienti užívali konopí formou inhalace přes speciální odpařovač nebo jim lékař doporučoval konzumaci při rozmíchání v tepelně upravené čokoládě. Podle Veselé je přístroj pro pacienty nákladný a forma s čokoládou pracná. Tobolky by to měly odbourat. Zatím je na zkoušku užívají dvě pacientky.
Kynšperk nad Ohří - Dvaadvacetiletý Láďa, který žil léta na ulici, se rozhodl změnit svůj život. Z úplného dna se odrazil a dnes je na cestě za svou vysněnou budoucností. Pomohla mu k tomu práce v sociálním podniku ČoKy, kde vyrábí pralinky.
Merklín – Vymyslet, uvařit, prostřít, servírovat a pak čekat. Žáci Základní školy speciální v Merklíně, která vzdělává děti s mentálním postižením, více vadami a autismem, v úterý absolvovali velkou školní akci Prostřeno.
Vyškovsko – Poprvé tisíce lidí s americkými vlajkami podél silnic, u vyškovské posádky další tisíce vítající armádní techniku s koláči a čokoládami. Při druhém průjezdu byl naopak zájem o poznání slabší. Zanedlouho Českou republiku čeká další přesun amerických armádních sil. Dosud největší.
Vyškovsko – Poprvé tisíce lidí s americkými vlajkami podél silnic, u vyškovské posádky další tisíce vítající armádní techniku s koláči a čokoládami. Při druhém průjezdu byl naopak zájem o poznání slabší. Zanedlouho Českou republiku čeká další přesun amerických armádních sil. Dosud největší.
Bolesti dokáže tlumit nejen pilulkami, ale také konopím uvařeném třeba v čokoládě. Primář centra pro léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici U svaté Anny Marek Hakl se zaměřuje na alternativní léčbu pomocí psychotropních látek. Jako jediný registrovaný lékař v Brně smí předepisovat recepty na české konopí, které je právě nově na trhu.
Brno - Bolesti dokáže tlumit nejen pilulkami, ale také konopím uvařeném třeba v čokoládě. Primář centra pro léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici U svaté Anny Marek Hakl se zaměřuje na alternativní léčbu pomocí psychotropních látek. Jako jediný registrovaný lékař v Brně smí předepisovat recepty na české konopí, které je právě nově na trhu.
Vyškov – Druhý ročník běžeckých závodů Čokoládová tretra se uskutečnil ve čtvrtek odpoledne na vyškovském atletickém stadionu. Šlo o první zastávku mítinku pro děti, který zavítá do rekordního počtu devatenácti měst. Ve Vyškově přišly závodit víc než dvě stovky dětí.
Praha - Český maloobchodní trh je přesycen slevovými akcemi. Zatímco v Česku dosahuje podíl zboží prodaného za akční ceny 50 procent, v Německu je to méně než čtvrtina. Efektivita slevových akcí se navíc snižuje. Na dnešní maloobchodní konferenci Retail in Detail to uvedli zástupci společnosti Nielsen.
Plzeň – Čokoládu na sto a jeden způsob představí západočeské metropoli letošní už čtvrtý ročník festivalu Čokofest. Od pátku 15. dubna do neděle se se bude vůbec poprvé konat v prostorech Papírny. Akce láká na nabitý program pro celou rodinu a jak podotýká její organizátor Chris Delattre, nadcházející ročník bude větší než ty minulé.
Kladno – Čas na první sklenku na zahrádce právě nadešel. Teploty už dosahují velice příjemných čísel, sluníčko nás nešetří, jaro je v plném rozpuku. Kam za příjemným prostředím, dobrou kuchyní a osvěžením?