Hořčice. Bez ní si většina lidí nedokáže představit buřty, párky a další jídla. K její výrobě nejsou potřeba konzervanty, přesto je do nich někteří výrobci přidávají. U některých výrobků navíc neodpovídá údajům na obalech obsah cukru a tuku. Zjistil to časopis dTest, který se rozhodl žlutou pastu podrobit rozboru. Čtyři vzorky ze šestnácti také obsahovaly siřičitany – ty ale výrobci na obalu přiznali.
Ta nejlepší gastronomická sezona v roce je konečně tady! I letos má léto má opravdu co nabídnout, tak hurá ke stolu ke grilovaným masům, šťavnaté zelenině a dokonale sladkým dezertům.
Jičínsko - Čtyřiatřicet dětí s diabetem ve věku 6 až 13 let z Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Středočeského kraje a Prahy tráví společně týden tři kilometry od hradu Kost v Českém ráji.
Žádné složité obíhání lékařů. Stačí zaklepat na jedny jediné dveře a lidem se dostane kompletního vyšetření. Praktik jim změří nejenom tlak, ale i hladinu cukru v krvi. Udělá „sono“ břicha a podívá se na stav pacientových plic – to s pomocí spirometru. Nakonec předepíše všechny potřebné léky.
Osvěžte se domácí krémovou zmrzlinou nebo lahodnými ovocnými sorbety. K výrobě nepotřebujete žádné drahé zmrzlinovače, stačí vám mrazák, mixér a dávka sladkého, čerstvého ovoce.
Ať je červený, bílý nebo černý, rybíz obsahuje spoustu vitamínu C, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zvyšuje pružnost cévních stěn. A hlavně, je šťavnatý a osvěžující. Tak si z něj pojďme připravit nějaké ty dobroty.
Rybička, ešus a deka znamenají jediné – hurá, jde se na vandr! Tyto kouzelné chvíle v přírodě znají snad všechny generace, i když něco se za poslední roky rozhodně změnilo. Netřeba s sebou na cestu balit chléb se šunkou, na ohni si díky našim receptům připravíte i daleko složitější recepty, které nasytí celou rodinu.
Jižní Čechy – Takzvaná pamlsková vyhláška se dočká zmírnění. Budou v ní upraveny současné limity obsahu tuku, cukru a soli v prodávaných výrobcích. Platit by měla od nového školního roku.
Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.
Jednou z příčin cukrovky u dětí může být podle diabetologů i nadměrná hygiena v kojeneckém a batolecím věku. Podle vedoucího lékaře Diabetologického centra Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Zdeňka Šumníka se takové děti nesetkají včas s běžnými patogeny. Počet dětí s diabetem se za posledních 20 let více než ztrojnásobil, nyní postihuje každé pětisté české dítě.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Ani liják je nezastavil! Čáslavské princezny na závěrečném okresním turnaji mladších přípravek v Kutné Hoře ukázaly, že nejsou žádné nafoukané slečinky a že nejsou z cukru. V konkurenci dalších dvanácti týmů obsadily parádní šesté místo. A vyzývají další holčičky: „Pojďte hrát fotbal s námi, společně vytvoříme skvělý tým!“
Krysy jsou ochotné vzdát se dávky cukru, aby osvobodili svého druha z těsného sevření. Pokud je však krysa závislá na heroinu, její ochota pomoct svému "kamarádovi" výrazně klesá. Nová studie by mohla pomoci porozumět, a případně vyřešit, jak společenská izolace a drogová závislost působí na lidi.
Dobrovice – Třetiligoví fotbalisté Benešova (desátí v tabulce) potvrdili v předposledním kole na hřišti třináctých Dobrovic velmi dobrou jarní formu, když hlavně díky parádně sehraném prvním poločase (tři góly) vybrali místní cukrovarníky. „Jsem spokojený, protože v Dobrovici se jen tak nevyhrává,“ měl radost po zápase trenér Benešova Roman Veselý. Hráči od Konopiště tak na jaře získali 35 bodů a prohráli jen jeden zápas z 16 kol.
Karlovarský kraj – Co znamená vysoký krevní tlak? A kdy musí lidé navštívit svého praktického lékaře? Jak poskytnout správně první pomoc? To vše a mnohem více se měli šanci dozvědět lidé, kteří zavítali na akci s názvem Barometr zdraví 2018.
Naše babičky mu neřeknou jinak než špargl, někteří mu přezdívají bílé zlato. Řeč je o chřestu, který je dnes považován za jednu z největších lahůdek zeleninového světa. A právě nyní začíná jeho sezóna.
Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.
V restauraci Sia na knedlo, vepřo, zelo zapomenete. Místo toho ztjistíte, proč je asijská kuchyně čím dál populárnější a taky že nabízí mnohem víc než kung pao.
Pomlázka patří k nejstarším velikonočním zvykům. Odměnou pro koledníky bývají kromě tradičních malovaných vajec kupované sladkosti. Pod lákavě vyhlížejícím obalem můžete narazit na náhražky čokolády. Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se vyplatí přečíst si složení na obalech, jinak se může stát, že si místo čokoládového zajíčka odnesete sladkou hnědou hmotu.
Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?
/ROZHOVOR/ „Strojvůdce“ drogového vlaku Pavel Tůma v rozhovoru vyprávěl, jaké impulzy ho vedly k vytvoření naučného interaktivního projektu pro školáky, a také o legálních drogách, které nás ohrožují stejně jako ty nelegální.
Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.
Růst cen potravin byl loni jednou z příčin inflace. U jedné si lidé nemuseli dělat těžkou hlavu – u cukru. V srpnu je v obchodě kilogram přišel na 20,61 koruny, v prosinci jen na 17,75 koruny.
Cerekvice nad Loučnou - Od konce 60. let 19. století zasáhla české země „cukrovarnická horečka“. Vznikla řada nových cukrovarů, ceny cukru prudce stoupaly, cukr se dařilo vyvážet i za hranice.
Dobrovice – Právě skončená cukrovarnická kampaň ve společnosti Tereos TTD v Dobrovici a Českém Meziříčí se do historie zapíše jako rekordní. Od 12. září do 26. ledna, tedy za 137 dní, bylo v obou cukrovarech zpracováno přes tři miliony tun cukrové řepy a vyrobeno téměř 370 tisíc tun bílého krystalického cukru.
Jeho rodiče měli malý vinohrad za domem, kam jako dítě musel chodit pomáhat na úkor volného času. Že by sám dělal víno, ho nelákalo. Až později na studiích v Olomouci zjistil, že se tam dobré víno nedalo sehnat. A tak začal vozit víno z domova a s kamarády si o něm povídali. Tam teprve se v Janu Stávkovi probudil opravdový vinař.
Provoz v cukrovaru v neděli utichl a čtyřměsíční kampaň se stala minulostí. Přesné zhodnocení výsledku zatím k dispozici není, ale některé poznatky jsou už jisté. Ve třísměnném provozu zpracovalo sto dvacet stálých a sedmdesát brigádníků o dvacet tisíc tun řepy víc než vloni a její cukernatost byla také o něco vyšší.
Provoz v opavském cukrovaru v neděli utichl a čtyřměsíční kampaň se stala minulostí. Přesné zhodnocení výsledku zatím k dispozici není, ale některé poznatky jsou už jisté. Ve třísměnném provozu zpracovalo sto dvacet stálých a sedmdesát brigádníků o dvacet tisíc tun řepy víc než vloni a její cukernatost byla také o něco vyšší.
/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?
FOTOGALERIE / Šest druhů domácí pálenky mohli v sobotu odpoledne ochutnat návštěvníci slivkoštu, který se již popáté konal na Kluzišti v Drahotuších. Vzorky ale nejdříve prošly hodnocením pětičlenné komise.
V sobotu 27. ledna se jako každý rok v tomto období otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Jde totiž o degustační expozici sta nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín, která je celoročně (vyjma ledna) pro veřejnost otevřena v podzemí zámku ve Valticích.
Pasov – Dvanáct let šprtání, pravidel, předpisů a stresu nechat za sebou a konečně vypustit, takovými myšlenkami se zaobírá mnohý čerstvý abiturient, píše PNP.
Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.
Třetina roční tuzemské produkce sektů se vypije v podstatě v rozmezí několika hodin – při oslavách Vánoc a Nového roku. I bez toho ale Čechům „bublinky“ chutnají čím dál více.
Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.
Svařené víno, grog a punč jsou nejoblíbenější nápoje, které podáváme za chladných zimních večerů ve vánočním období na zahřátí. Punč se však z této trojice poněkud vymyká: každý ho připravuje trochu jinak a dá se pít i zastudena.
Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.