Karlovy Vary – Západočeské dny zdraví NEMOS se budou konat v sobotu 24. června od 10 do 16 hodin v karlovarském obchodním centru Varyáda. Můžete si zde, mimo jiné, nechat změřit hladinu cukru v krvi a zjistit, zda nejste ohroženi diabetem.
Krušné hory - Je léčivý a můžete si ho jednoduše vyrobit sami. Stačí vám na to sklenice, mladé smrkové výhonky, cukr a slunce. Řeč je o smrkovém sirupu. Jeden takový momentálně zraje na Moldavě.
Jindřichohradecko - Od roku 1988 je poslední květnový den připomínán jako Světový den bez tabáku. Ke kampani se připojili i v jindřichohradecké nemocnici, kde si mohl kdokoli nechat zdarma změřit krevní tlak, hladinu cukru, nechat se zvážit či změřit.
Praha - Unavený z nervozity i následných oslav, ale hodně šťastný. Jaroslav Šilhavý je po zisku titulu se Slavií na roztrhání. A ještě ani nenašel čas odpovědět na všechny gratulace. „Napsalo mi asi dvě stě lidí a už v tom mám zmatek," konstatoval 55letý kouč.
Asi každý z nás někdy slyšel o kruté mstě, spočívající v cukru nasypaném do nádrže auta nebo motorky. Podle legendy by měl motor „umřít" kvůli zkaramelizovanému cukru. Ale jak je to doopravdy? Internet je naštěstí plný nadšenců, kteří to vyzkouší za vás.
Kolín – Již po dvaadvacáté se uskutečnila celostátní přehlídka pantomimy a pohybového divadla Otevřeno, která se již mnoho let odehrává v kolínském Městském divadle, na níž se pravidelně scházejí herci produkující pantomimu, tanec i divadlo, a to jak zdraví, tak sluchově hendikepovaní.
Lomnice nad Popelkou - Hořické trubičky, miletínské modlitbičky a lomnické suchary tvoří nejznámější sladký sortiment Podkrkonoší. Ovšem jediné lomnické suchary mají svoji stálou expozici v místním muzeu. A i když se už dávno uzavřely brány zdejších Čokoládoven a později firmy Nestle, tradiční lomnická pochoutka žije dál. Dnes si ji můžete koupit přímo v lomnickém muzeu nebo u zdejších výrobců.
Dobrovice – Stadion ve středočeské Dobrovici, městě cukru, byl na Velký pátek dějištěm utkání 23. kola Fortuna ČFL mezi domácím fotbalovým klubem a domažlickou Jiskrou.
Brno - Musí si hlídat hladinu cukru v krvi, navíc by měli dodržovat dietu a cvičit. S cukrovkou žijí v Brně a okolí desítky tisíc lidí. Podle lékařů oslovených Brněnským deníkem Rovnost jich přibývá. Na problematiku upozorňuje i páteční Světový den monitoringu diabetu.
Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.
Mělník – Nesnesitelný zápach na začátku tohoto týdne otravoval opět lidi v části města kolem bývalého cukrovaru, kde se nachází balírna cukru. A stejně jako už před několika měsíci se linul z lihovarnických výpalků. K podobné situaci došlo za poslední rok už po několikáté.
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
Královéhradecko - Ze statistik vyplývá, že téměř polovina lidí z Královéhradeckého kraje nezná svou hladinu cukru v krvi. Varující je i fakt, že každý třetí člověk neabsolvuje včas preventivní prohlídky.
Královéhradecko - Ze statistik vyplývá, že téměř polovina lidí z Královéhradeckého kraje nezná svou hladinu cukru v krvi. Varující je i fakt, že každý třetí člověk neabsolvuje včas preventivní prohlídky.
Jablonec n. N. – /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách.
Brno - Daň na sladké nápoje a cukrovinky má podle navrhovatelů přispět ke zdraví Čechů. „Daň z tuků a cukrů je jednoduše málo efektivní, nákladná a značně nespravedlivá ke starším a chudším lidem," říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.
Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?
Praha/ROZHOVOR/- Osladit si život. Toho se jako národ rozhodně nebojíme. A když to dělají rodiče, napodobují je i jejich děti. Podle specialistsky na zdravotní výživu a prevenci Margit Slimákové návyk na nepřirozeně sladkou chuť posouvá vznik nemocí do čím dál mladšího věku. Margit Slimáková říká, že toxické stravovací prostředí je všude okolo nás. Přestože tedy všude slyšíme, abychom jedli zdravě, čelíme ve skutečnosti v naší zemi útokům nezdravých potravin a reklam na ně.
Dačice – Už 174 let si lidé po celém světě sladí své oblíbené nápoje kostkovým cukrem. První sladká kostka vznikla prý proto, že se hospodyňka zranila při odsekávání cukru z nepraktické homole.
Čechy, Jihočeský kraj - Češi příliš sladí, spolykají dvojnásobnou dávku cukru, než jakou doporučují lékaři. Nadměrná spotřeba jim poškozuje srdce, ledviny a způsobuje diabetes.
Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.
Dobré - Okurkiáda, zeliáda a chlebování v Dobrém, které proběhlo o víkendu, se setkalo s velkým úspěchem. V soutěži o nejlepší domácí výrobky nešlo o závratné cílové sumy peněz, ale o pohodu, radost a radostné sdílení výsledků domácího úsilí.
Brno – Divadelníci v čele s režisérem Lubošem Balákem ve čtvrtek v Brně představili novou politickou satiru s názvem Parta hic znovu zasahuje aneb Jak Ovčáček a spol. zametají pod koberec, že Miloš Zeman propil Hrad.
Na jeskynních kresbách najdete figurky, které vybírají med divokých včel a první doložené úly byly už ve starověkém Egyptě před více než čtyřmi tisíciletími. Med je známý snad odjakživa a provází nás dodnes.
Mělnicko - Nadváha a obezita u dětí je v dnešní době velký problém. Nejhorší jsou sladké limonády, které obsahují spoustu cukrů. Ty mohou způsobit hyperaktivitu.
Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.
Příbram - Bazalka podporuje činnost žaludku, vylučování žluče, snižuje plynatost. Povzbuzuje obranný systém. Pomáhá udržovat normální krevní tlak i hladinu krevního cukru.
Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," říká Spáčilová.
Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.
Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.
Blanensko, Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.
Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, kterou se od letošního ledna musí řídit provozovatelé školních bufetů, je podle ředitelů škol na Mělnicku extrémně přísná. Na rozhodnutí, zda školy kiosky, jejichž sortiment je nyní výrazně omezený, nakonec raději nezavřou, je ale ještě brzy.
Kamenice nad Lipou - Pracovníci Farní charity v Kamenici nad Lipou se v těchto dnech pilně připravují na blížící se Tříkrálovou sbírku, která se na Kamenicku uskuteční o nadcházejícím víkendu.
Kosmonosy - Zdravější školní stravování je jedním z největších témat, která se v českém školství aktuálně řeší. Ze škol mizí bufety, jejichž nabídka neodpovídá požadavkům nové vyhlášky ministerstva školství, a také školní kuchyně vyměňují staré postupy za nové.
Kosmonosy - Zdravější školní stravování je jedním z největších témat, která se v českém školství aktuálně řeší. Ze škol mizí bufety, jejichž nabídka neodpovídá požadavkům nové vyhlášky ministerstva školství, a také školní kuchyně vyměňují staré postupy za nové. V tomto ohledu má před jinými školskými zařízeními náskok Mateřská škola Kosmonosy, jejíž kuchyně se jako první a zatím jediná v regionu dočkala certifikátu „Zdravá školní jídelna"
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, která od 1. ledna 2017 zakazuje v základních školách prodávat výrobky s příliš vysokým obsahem soli, cukrů a tuků, možná zruší mnohé školní bufety a kiosky. Ředitelé škol na Mělnicku se shodují na tom, že vyhláška je příliš přísná, a pro provozovatele bufetů tak nebude finančně zajímavé dále je ve školách provozovat.
Curych (Švýcarsko) - Výzkumníkům firmy Nestlé se prý podařilo vyvinout technologii, která sníží obsah cukru v některých jejích výrobcích až o 40 %, aniž by se změnila chuť. Švýcarská nadnárodní firma oznámila, že si objev nechá patentovat a postupně jej od roku 2018 začne zavádět do výroby.