Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

V horách zraje smrkový sirup, který léčí

Krušné hory - Je léčivý a můžete si ho jednoduše vyrobit sami. Stačí vám na to sklenice, mladé smrkové výhonky, cukr a slunce. Řeč je o smrkovém sirupu. Jeden takový momentálně zraje na Moldavě.

OBRAZEM: Ze zákazu kouření jsou i nekuřáci na rozpacích

Jindřichohradecko - Od roku 1988 je poslední květnový den připomínán jako Světový den bez tabáku. Ke kampani se připojili i v jindřichohradecké nemocnici, kde si mohl kdokoli nechat zdarma změřit krevní tlak, hladinu cukru, nechat se zvážit či změřit.

Mezi podkrkonošské speciality patří i lomnické suchary

Lomnice nad Popelkou - Hořické trubičky, miletínské modlitbičky a lomnické suchary tvoří nejznámější sladký sortiment Podkrkonoší. Ovšem jediné lomnické suchary mají svoji stálou expozici v místním muzeu. A i když se už dávno uzavřely brány zdejších Čokoládoven a později firmy Nestle, tradiční lomnická pochoutka žije dál. Dnes si ji můžete koupit přímo v lomnickém muzeu nebo u zdejších výrobců.

Jiskra přivezla jeden bod z Dobrovice

Dobrovice – Stadion ve středočeské Dobrovici, městě cukru, byl na Velký pátek dějištěm utkání 23. kola Fortuna ČFL mezi domácím fotbalovým klubem a domažlickou Jiskrou.

Jidášky a mazance. Slovácké muzeum představilo tradiční Velikonoce

Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.

Mělnickou čtvrť kolem bývalého cukrovaru opět sužoval zápach

Mělník – Nesnesitelný zápach na začátku tohoto týdne otravoval opět lidi v části města kolem bývalého cukrovaru, kde se nachází balírna cukru. A stejně jako už před několika měsíci se linul z lihovarnických výpalků. K podobné situaci došlo za poslední rok už po několikáté.

Pečeme s Deníkem

S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. 

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?

Expertka Slimáková: Reklama zesměšňuje výuku o stravě ve školách

Praha/ROZHOVOR/- Osladit si život. Toho se jako národ rozhodně nebojíme. A když to dělají rodiče, napodobují je i jejich děti. Podle specialistsky na zdravotní výživu a prevenci Margit Slimákové návyk na nepřirozeně sladkou chuť posouvá vznik nemocí do čím dál mladšího věku. Margit Slimáková říká, že toxické stravovací prostředí je všude okolo nás. Přestože tedy všude slyšíme, abychom jedli zdravě, čelíme ve skutečnosti v naší zemi útokům nezdravých potravin a reklam na ně.

Libra kostek cukru stála padesát krejcarů

Dačice – Už 174 let si lidé po celém světě sladí své oblíbené nápoje kostkovým cukrem. První sladká kostka vznikla prý proto, že se hospodyňka zranila při odsekávání cukru z nepraktické homole.

Školní bufet už neprodá dětem ani ovocný jogurt

Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.

Dopřejte si medové dny

Na jeskynních kresbách najdete figurky, které vybírají med divokých včel a první doložené úly byly už ve starověkém Egyptě před více než čtyřmi tisíciletími. Med je známý snad odjakživa a provází nás dodnes. 

Vyhláška zavřela školní bufety

Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.

Bazalka a rady do zahrady

Příbram - Bazalka podporuje činnost žaludku, vylučování žluče, snižuje plynatost. Povzbuzuje obranný systém. Pomáhá udržovat normální krevní tlak i hladinu krevního cukru.

Člověk musí počítat i cukr, který denně vypije

Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.

Školní bufety končí, nová pravidla jsou příliš přísná

Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Školní bufety končí, nová kritéria jsou příliš přísná

Blanensko, Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.

Kasička, cukry a dary zaplnily Charitu

Kamenice nad Lipou - Pracovníci Farní charity v Kamenici nad Lipou se v těchto dnech pilně připravují na blížící se Tříkrálovou sbírku, která se na Kamenicku uskuteční o nadcházejícím víkendu.

Méně cukru i soli. Kuchyně Mateřské školy Kosmonosy vaří vzorně

Kosmonosy - Zdravější školní stravování je jedním z největších témat, která se v českém školství aktuálně řeší. Ze škol mizí bufety, jejichž nabídka neodpovídá požadavkům nové vyhlášky ministerstva školství, a také školní kuchyně vyměňují staré postupy za nové.

Méně cukru, méně soli. Kuchyně Mateřské školy Kosmonosy vaří vzorně!

Kosmonosy - Zdravější školní stravování je jedním z největších témat, která se v českém školství aktuálně řeší. Ze škol mizí bufety, jejichž nabídka neodpovídá požadavkům nové vyhlášky ministerstva školství, a také školní kuchyně vyměňují staré postupy za nové. V tomto ohledu má před jinými školskými zařízeními náskok Mateřská škola Kosmonosy, jejíž kuchyně se jako první a zatím jediná v regionu dočkala certifikátu „Zdravá školní jídelna"

Cukroví. Ilustrační foto.

Trendem letošních Vánoc je nepečené raw cukroví z ořechů a semen

Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.

Pamlsková vyhláška? Nesmysl, shodují se ředitelé škol na Mělnicku

Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, která od 1. ledna 2017 zakazuje v základních školách prodávat výrobky s příliš vysokým obsahem soli, cukrů a tuků, možná zruší mnohé školní bufety a kiosky. Ředitelé škol na Mělnicku se shodují na tom, že vyhláška je příliš přísná, a pro provozovatele bufetů tak nebude finančně zajímavé dále je ve školách provozovat.

Nestlé prý sníží obsah cukru ve svých výrobcích o 40 procent

Curych (Švýcarsko) - Výzkumníkům firmy Nestlé se prý podařilo vyvinout technologii, která sníží obsah cukru v některých jejích výrobcích až o 40 %, aniž by se změnila chuť. Švýcarská nadnárodní firma oznámila, že si objev nechá patentovat a postupně jej od roku 2018 začne zavádět do výroby.