
Pečeme s Deníkem
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
/ROZHOVOR/ Operní soubor Slezského divadla nyní povede Lubor Cukr, který je opavské divadelní veřejnosti už znám z režijního ztvárnění pěti titulů.
Královéhradecko - Ze statistik vyplývá, že téměř polovina lidí z Královéhradeckého kraje nezná svou hladinu cukru v krvi. Varující je i fakt, že každý třetí člověk neabsolvuje včas preventivní prohlídky.
Královéhradecko - Ze statistik vyplývá, že téměř polovina lidí z Královéhradeckého kraje nezná svou hladinu cukru v krvi. Varující je i fakt, že každý třetí člověk neabsolvuje včas preventivní prohlídky.
Jablonec n. N. – /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách.
Brno - Daň na sladké nápoje a cukrovinky má podle navrhovatelů přispět ke zdraví Čechů. „Daň z tuků a cukrů je jednoduše málo efektivní, nákladná a značně nespravedlivá ke starším a chudším lidem," říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.
Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?
Praha/ROZHOVOR/- Osladit si život. Toho se jako národ rozhodně nebojíme. A když to dělají rodiče, napodobují je i jejich děti. Podle specialistsky na zdravotní výživu a prevenci Margit Slimákové návyk na nepřirozeně sladkou chuť posouvá vznik nemocí do čím dál mladšího věku. Margit Slimáková říká, že toxické stravovací prostředí je všude okolo nás. Přestože tedy všude slyšíme, abychom jedli zdravě, čelíme ve skutečnosti v naší zemi útokům nezdravých potravin a reklam na ně.
Dačice – Už 174 let si lidé po celém světě sladí své oblíbené nápoje kostkovým cukrem. První sladká kostka vznikla prý proto, že se hospodyňka zranila při odsekávání cukru z nepraktické homole.
Čechy, Jihočeský kraj - Češi příliš sladí, spolykají dvojnásobnou dávku cukru, než jakou doporučují lékaři. Nadměrná spotřeba jim poškozuje srdce, ledviny a způsobuje diabetes.
Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.
Dobré - Okurkiáda, zeliáda a chlebování v Dobrém, které proběhlo o víkendu, se setkalo s velkým úspěchem. V soutěži o nejlepší domácí výrobky nešlo o závratné cílové sumy peněz, ale o pohodu, radost a radostné sdílení výsledků domácího úsilí.
Zapojte se s Deníkem do soutěže o 5 balíčků plných Pepsi a Lays.
Brno – Divadelníci v čele s režisérem Lubošem Balákem ve čtvrtek v Brně představili novou politickou satiru s názvem Parta hic znovu zasahuje aneb Jak Ovčáček a spol. zametají pod koberec, že Miloš Zeman propil Hrad.
Na jeskynních kresbách najdete figurky, které vybírají med divokých včel a první doložené úly byly už ve starověkém Egyptě před více než čtyřmi tisíciletími. Med je známý snad odjakživa a provází nás dodnes.
Mělnicko - Nadváha a obezita u dětí je v dnešní době velký problém. Nejhorší jsou sladké limonády, které obsahují spoustu cukrů. Ty mohou způsobit hyperaktivitu.
Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.
Příbram - Bazalka podporuje činnost žaludku, vylučování žluče, snižuje plynatost. Povzbuzuje obranný systém. Pomáhá udržovat normální krevní tlak i hladinu krevního cukru.
Praha - Nutriční specialistka Jana Spáčilová radí, jak děti učit správným stravovacím návykům.
Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," říká Spáčilová.
Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.
Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.
Blanensko, Vyškovsko – Žádné brambůrky, energetické nápoje ani párky v rohlíku. V bufetu Základní školy na Letním poli ve Vyškově volí zdravější alternativy svačinek. Třeba čerstvě obložené bulky, i celozrnné, se zeleninou, sýrem nebo salámem. Přísná kritéria vyhlášky ministerstva školství o nezdravých potravinách, přezdívané jako pamlsková, ovšem budou pro bufet i tak velmi pravděpodobně znamenat omezení sortimentu.
Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, kterou se od letošního ledna musí řídit provozovatelé školních bufetů, je podle ředitelů škol na Mělnicku extrémně přísná. Na rozhodnutí, zda školy kiosky, jejichž sortiment je nyní výrazně omezený, nakonec raději nezavřou, je ale ještě brzy.
Mělnicko - Pamlsková vyhláška zakazuje prodávat v základních školách například nápoje s kofeinem.
Kamenice nad Lipou - Pracovníci Farní charity v Kamenici nad Lipou se v těchto dnech pilně připravují na blížící se Tříkrálovou sbírku, která se na Kamenicku uskuteční o nadcházejícím víkendu.
Kosmonosy - Zdravější školní stravování je jedním z největších témat, která se v českém školství aktuálně řeší. Ze škol mizí bufety, jejichž nabídka neodpovídá požadavkům nové vyhlášky ministerstva školství, a také školní kuchyně vyměňují staré postupy za nové.
Kosmonosy - Zdravější školní stravování je jedním z největších témat, která se v českém školství aktuálně řeší. Ze škol mizí bufety, jejichž nabídka neodpovídá požadavkům nové vyhlášky ministerstva školství, a také školní kuchyně vyměňují staré postupy za nové. V tomto ohledu má před jinými školskými zařízeními náskok Mateřská škola Kosmonosy, jejíž kuchyně se jako první a zatím jediná v regionu dočkala certifikátu „Zdravá školní jídelna"
Praha - Lidé, kteří nechtějí o vánočních svátcích přibrat a navíc chtějí udělat něco pro zdraví, mohou vyzkoušet přípravu nepečeného cukroví z čistě přírodních surovin. Takzvané raw cukroví se stává trendem. Neobsahuje lepek, bílý cukr ani nezdravé tuky a je bohaté na řadu cenných vitaminů. Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Liberec - Na pamlskovou vyhlášku doplácí hlavně osmiletá gymnázia.
Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, která od 1. ledna 2017 zakazuje v základních školách prodávat výrobky s příliš vysokým obsahem soli, cukrů a tuků, možná zruší mnohé školní bufety a kiosky. Ředitelé škol na Mělnicku se shodují na tom, že vyhláška je příliš přísná, a pro provozovatele bufetů tak nebude finančně zajímavé dále je ve školách provozovat.
Curych (Švýcarsko) - Výzkumníkům firmy Nestlé se prý podařilo vyvinout technologii, která sníží obsah cukru v některých jejích výrobcích až o 40 %, aniž by se změnila chuť. Švýcarská nadnárodní firma oznámila, že si objev nechá patentovat a postupně jej od roku 2018 začne zavádět do výroby.
Znojmo – Kantýny v základních školách musí do konce roku upravit svůj sortiment. Vyhláška totiž zakazuje nabízet dětem na půdě školy sladkosti.
Hvozdná - „Opatrně, ať se nezlomí a nemusíme to dělat všecko znovu," hlas pětileté holčičky se nese v úterý ráno mateřskou školkou ve Hvozdné na Zlínsku. Celá místnost je provoněná vanilkovým cukrem a vánočním cukrovím. Děti tady totiž pečou cukroví pro hasiče z centrální stanice ve Zlíně. Vše v rámci projektu Srdce s láskou dávané.
Klasické vánoční recepty a tradiční jindřichohradecký TUZEMÁK patří zkrátka k sobě jako kapr a bramborový salát. Nezaměnitelná barva, chuť a vůně nápoje jsou v Českých zemích oblíbené po staletí. Jaký druh cukroví s rumem vyhraje u vás doma?
Jihlava – Do Milána na cukrářský světový šampionát pojede reprezentovat Českou republiku osmačtyřicetiletá cukrářka Marta Maršánová.
Praha - Potraviny v obchodech podražily. Za poslední rok je nárůst ceny patrný zejména u sýru, který zdražil o třetinu. Více peněz ale musí lidé platit i za nákup másla, cukru a vajec, čímž se jim pečení vánočního cukroví letos prodraží. Vyplývá to z aktuálních výsledků Českého statistického úřadu, který každý měsíc sleduje ceny 26 druhů potravin na pultech českých obchodníků.
Hodonín /FOTOGALERIE/ – Vestibul hodonínské městské knihovny v úterý zaplnili lidé, kteří si chtěli nechat změřit hladinu krevního cukru, případně cholesterol, tlak či podkožní tuk. Přijely sem totiž u příležitosti Dne diabetu odbornice ze Státního zdravotního ústavu. „Zájemcům nabízíme také poradenství a tištěné materiály ohledně diabetu, které obsahují jídelníčky či rady, jak se udržovat v kondici. Program zakončuje tematická přednáška," sdělila pracovnice ústavu Hana Zapletalová.
Rakytníkový sirup – z bobulí nejprve vylisujeme šťávu, poté přecedíme přes jemné sítko. Získanou šťávu smícháme se stejným množstvím cukru (můžeme použít i polovinu medu a polovinu cukru).
Prosenice – Nákladní auta plné cukrových řep míří už několik dní do areálu prosenického cukrovaru, odkud se line charakteristická nasládlá vůně. Řepná kampaň tady začala 3. října a od té doby se stroje nezastavily. Letos by se podle odhadů mělo vyrobit až osmatřicet tisíc tun cukru.
Kladno - Tradiční podzimní Den zdraví ( u příležitosti Dne diabetiků 14. listopadu) se v pátek dopoledne konal v prostorách Lékařského klubu Oblastní nemocnice Kladno.
Praha /FOTOGALERIE/ - Do šesti let žila naprosto bezstarostně. Od letošního jara ale u sebe musí mít neustále řadu pomocníků. Jednomu z nich říká upír, saje totiž krev. Hlavně ale si s jeho pomocí může kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Pro mnohé z nás představuje zdraví pocit pohody na úrovni mysli, těla i ducha a nepřítomnost nemoci. Podporujeme tento stav zdravou a pravidelnou stravou, cvičením, střídaním aktivity s odpočinkem, potravinovými doplňky a pravidelnou detoxifikací, emoční rovnováhou, zdravými vztahy a budováním duchovního života. K tomu všemu nám pomáhá jóga.
Havlíčkův Brod - Nechat si změřit krevní tlak či hladinu cukru v krvi mohli dříve narození ve čtvrtek dopoledne v prostorách Senior Pointu v Havlíčkově Brodě.
Slovácko – Aby burčák chutnal nejlépe, musí vinař dokázat odhadnout správnou dobu k jeho konzumaci. O přípravu tohoto nápoje se ale jinak dokáže postarat sama příroda – kvašením. „Při tomto procesu se cukry mění v alkohol," vysvětluje v dalším díle seriálu Škola burčáku vinař ze Zlechova Břetislav Jakubík.
Slovácko – Harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin právě tak by měl podle vinaře Břetislava Jakubíka ze Zlechova chutnat burčák. Jak tento lahodný nápoj, přezdívaný mléko starců, vzniká, z čeho je vyroben a na co si dát pozor při jeho koupi prozradil vinař v prvním díle seriálu Škola burčáku.
Ptenský Dvorek – Sušárnu a také prakticky celý proces utváření prken zhlédl ve čtvrtek v ptenské pile Javořice ministr zemědělství Marian Jurečka. Ocenit tak mohl novou sušičku dřeva za pětadvacet milionů ale také práci zaměstnanců během provozu.