Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

Pět tipů, jak upotřebit voňavé kdoule

Kdoule jsou v syrovém stavu trpké a mohou způsobit žaludeční nevolnost. Zřejmě proto byly v moderní době odsunuty na vedlejší kolej a nejsou zrovna vyhledávaným artiklem. Ale když už u vás rostou, bylo by škoda je nevyužít.

Anýz má výrazný charakter, nemusí sednout každému

Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.

Diabetici se mohou těšit, čeští studenti vyvinuli chytrý glukometr

„Chytrý“ glukometr X.GLU českých studentů komunikující s mobilem by mohli mít první pacienti koncem příštího roku. Nyní autoři hledají investora pro dokončení softwarových řešení a objednání první série výrobků, potřeba je asi milion eur (zhruba 26 milionů korun).

Antioxidanty v drobném ovoci chrání i proti slunci

Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.

Zmrzlina? Loni byla trend marihuanová, letos aloe vera, říká cukrář

Brno /ROZHOVOR/ – Odklopí stříbrné víko a v okolí růžového zmrzlinového stánku zavoní čerstvé broskve. Další rozmanité vůně se skrývají pod jinými víky chladicího pultu, ze kterého nabírá Radim Řezáč zmrzlinu. Vyrábí ji v rodinné cukrárně Větrník v brněnských Řečkovicích. „Zmrzlina se dá vyrobit téměř ze všeho. Lidé rádi zkouší netradiční chutě. Nedá se ale říct, že by se kvůli nim vraceli. Vanilková je jistota,“ tvrdí Řezáč.

Řepná kampaň je za dveřmi, cukrovar v Dobrovici finišuje

Dobrovice /ROZHOVOR/ - Obyvatele Dobrovice už by neměl obtěžovat zápach z místního cukrovaru. Vedle přípravy na ukončení regulace trhu s cukrem ladí totiž firma před cukrovarnickou kampaní provoz čistírny lihovarnických výpalků a připravuje i další velký projekt, který ukončí využívání sedimentačních rybníků. O co půjde, přiblížil Boleslavskému deníku předseda představenstva společnosti Tereos TTD Oldřich Reinbergr.

V horách zraje smrkový sirup, který léčí

Krušné hory - Je léčivý a můžete si ho jednoduše vyrobit sami. Stačí vám na to sklenice, mladé smrkové výhonky, cukr a slunce. Řeč je o smrkovém sirupu. Jeden takový momentálně zraje na Moldavě.

OBRAZEM: Ze zákazu kouření jsou i nekuřáci na rozpacích

Jindřichohradecko - Od roku 1988 je poslední květnový den připomínán jako Světový den bez tabáku. Ke kampani se připojili i v jindřichohradecké nemocnici, kde si mohl kdokoli nechat zdarma změřit krevní tlak, hladinu cukru, nechat se zvážit či změřit.

Mezi podkrkonošské speciality patří i lomnické suchary

Lomnice nad Popelkou - Hořické trubičky, miletínské modlitbičky a lomnické suchary tvoří nejznámější sladký sortiment Podkrkonoší. Ovšem jediné lomnické suchary mají svoji stálou expozici v místním muzeu. A i když se už dávno uzavřely brány zdejších Čokoládoven a později firmy Nestle, tradiční lomnická pochoutka žije dál. Dnes si ji můžete koupit přímo v lomnickém muzeu nebo u zdejších výrobců.

Jiskra přivezla jeden bod z Dobrovice

Dobrovice – Stadion ve středočeské Dobrovici, městě cukru, byl na Velký pátek dějištěm utkání 23. kola Fortuna ČFL mezi domácím fotbalovým klubem a domažlickou Jiskrou.

Jidášky a mazance. Slovácké muzeum představilo tradiční Velikonoce

Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.

Mělnickou čtvrť kolem bývalého cukrovaru opět sužoval zápach

Mělník – Nesnesitelný zápach na začátku tohoto týdne otravoval opět lidi v části města kolem bývalého cukrovaru, kde se nachází balírna cukru. A stejně jako už před několika měsíci se linul z lihovarnických výpalků. K podobné situaci došlo za poslední rok už po několikáté.

Pečeme s Deníkem

S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. 

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?

Expertka Slimáková: Reklama zesměšňuje výuku o stravě ve školách

Praha/ROZHOVOR/- Osladit si život. Toho se jako národ rozhodně nebojíme. A když to dělají rodiče, napodobují je i jejich děti. Podle specialistsky na zdravotní výživu a prevenci Margit Slimákové návyk na nepřirozeně sladkou chuť posouvá vznik nemocí do čím dál mladšího věku. Margit Slimáková říká, že toxické stravovací prostředí je všude okolo nás. Přestože tedy všude slyšíme, abychom jedli zdravě, čelíme ve skutečnosti v naší zemi útokům nezdravých potravin a reklam na ně.

Libra kostek cukru stála padesát krejcarů

Dačice – Už 174 let si lidé po celém světě sladí své oblíbené nápoje kostkovým cukrem. První sladká kostka vznikla prý proto, že se hospodyňka zranila při odsekávání cukru z nepraktické homole.

Školní bufet už neprodá dětem ani ovocný jogurt

Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.

Dopřejte si medové dny

Na jeskynních kresbách najdete figurky, které vybírají med divokých včel a první doložené úly byly už ve starověkém Egyptě před více než čtyřmi tisíciletími. Med je známý snad odjakživa a provází nás dodnes. 

Vyhláška zavřela školní bufety

Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.

Bazalka a rady do zahrady

Příbram - Bazalka podporuje činnost žaludku, vylučování žluče, snižuje plynatost. Povzbuzuje obranný systém. Pomáhá udržovat normální krevní tlak i hladinu krevního cukru.