
Místo cukru ovoce, sůl nahradí bylinky. Potravináři mění receptury
/INFOGRAFIKA/ Jeden jediný gram. Přesně tolik soli zbývá lidem na ochucení všech vařených jídel na talířích, pokud nechtějí riskovat mrtvici nebo rakovinu žaludku.
/INFOGRAFIKA/ Jeden jediný gram. Přesně tolik soli zbývá lidem na ochucení všech vařených jídel na talířích, pokud nechtějí riskovat mrtvici nebo rakovinu žaludku.
Kdoule jsou v syrovém stavu trpké a mohou způsobit žaludeční nevolnost. Zřejmě proto byly v moderní době odsunuty na vedlejší kolej a nejsou zrovna vyhledávaným artiklem. Ale když už u vás rostou, bylo by škoda je nevyužít.
Českokrumlovsko - Další krok ke své dokonalosti učinily školní budovy o prázdninách. Ve Velešíně třeba dětem přibyla nová venkovní učebna.
/INFOGRAFIKA/ Češi příliš solí. Přehánějí to i s tukem a cukrem. Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo zakročit: všechny „nezdravé“ potraviny se zvýšeným obsahem tuku, cukru nebo soli by mohly dostat varovnou červenou nálepku.
Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.
„Chytrý“ glukometr X.GLU českých studentů komunikující s mobilem by mohli mít první pacienti koncem příštího roku. Nyní autoři hledají investora pro dokončení softwarových řešení a objednání první série výrobků, potřeba je asi milion eur (zhruba 26 milionů korun).
Plzeň - Od loňska zdražilo máslo o 40 procent, vejce a cukr o 20 %.
V České republice, ale i jinde ve světě přibývá pacientů s diabetem druhého typu. A nejen to. Varovným signálem je, že v této skupině neustále vzrůstá počet pacientů mladších 15 let.
Linec – Koncem srpna předá Jan Sechter úřad velvyslance ČR nástupkyni a převezme v Praze novou funkci.
Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.
Rokycansko – Na internetu inzerovaná nabídka kilogramu cukru za osm Kč se vymstila i zájemcům z našeho okresu.
Brno /ROZHOVOR/ – Odklopí stříbrné víko a v okolí růžového zmrzlinového stánku zavoní čerstvé broskve. Další rozmanité vůně se skrývají pod jinými víky chladicího pultu, ze kterého nabírá Radim Řezáč zmrzlinu. Vyrábí ji v rodinné cukrárně Větrník v brněnských Řečkovicích. „Zmrzlina se dá vyrobit téměř ze všeho. Lidé rádi zkouší netradiční chutě. Nedá se ale říct, že by se kvůli nim vraceli. Vanilková je jistota,“ tvrdí Řezáč.
Dobrovice /ROZHOVOR/ - Obyvatele Dobrovice už by neměl obtěžovat zápach z místního cukrovaru. Vedle přípravy na ukončení regulace trhu s cukrem ladí totiž firma před cukrovarnickou kampaní provoz čistírny lihovarnických výpalků a připravuje i další velký projekt, který ukončí využívání sedimentačních rybníků. O co půjde, přiblížil Boleslavskému deníku předseda představenstva společnosti Tereos TTD Oldřich Reinbergr.
Karlovy Vary – Západočeské dny zdraví NEMOS se budou konat v sobotu 24. června od 10 do 16 hodin v karlovarském obchodním centru Varyáda. Můžete si zde, mimo jiné, nechat změřit hladinu cukru v krvi a zjistit, zda nejste ohroženi diabetem.
Krušné hory - Je léčivý a můžete si ho jednoduše vyrobit sami. Stačí vám na to sklenice, mladé smrkové výhonky, cukr a slunce. Řeč je o smrkovém sirupu. Jeden takový momentálně zraje na Moldavě.
Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Češi denně snědí 26 kostek cukru. Zabíjí je to. A co vy a cukr?
Všechny cesty vedou do Říma. A když už tam po nich dorazíte, nezapomeňte ochutnat místní jídla a vína.
Jindřichův Hradec - O několik velmi zajímavých historických receptů z dávných dob hradeckých se podělila Sabina Langerová z Jindřichova Hradce.
Jindřichohradecko - Od roku 1988 je poslední květnový den připomínán jako Světový den bez tabáku. Ke kampani se připojili i v jindřichohradecké nemocnici, kde si mohl kdokoli nechat zdarma změřit krevní tlak, hladinu cukru, nechat se zvážit či změřit.
Praha - Unavený z nervozity i následných oslav, ale hodně šťastný. Jaroslav Šilhavý je po zisku titulu se Slavií na roztrhání. A ještě ani nenašel čas odpovědět na všechny gratulace. „Napsalo mi asi dvě stě lidí a už v tom mám zmatek," konstatoval 55letý kouč.
Asi každý z nás někdy slyšel o kruté mstě, spočívající v cukru nasypaném do nádrže auta nebo motorky. Podle legendy by měl motor „umřít" kvůli zkaramelizovanému cukru. Ale jak je to doopravdy? Internet je naštěstí plný nadšenců, kteří to vyzkouší za vás.
Kolín – Již po dvaadvacáté se uskutečnila celostátní přehlídka pantomimy a pohybového divadla Otevřeno, která se již mnoho let odehrává v kolínském Městském divadle, na níž se pravidelně scházejí herci produkující pantomimu, tanec i divadlo, a to jak zdraví, tak sluchově hendikepovaní.
Lomnice nad Popelkou - Hořické trubičky, miletínské modlitbičky a lomnické suchary tvoří nejznámější sladký sortiment Podkrkonoší. Ovšem jediné lomnické suchary mají svoji stálou expozici v místním muzeu. A i když se už dávno uzavřely brány zdejších Čokoládoven a později firmy Nestle, tradiční lomnická pochoutka žije dál. Dnes si ji můžete koupit přímo v lomnickém muzeu nebo u zdejších výrobců.
Dobrovice – Stadion ve středočeské Dobrovici, městě cukru, byl na Velký pátek dějištěm utkání 23. kola Fortuna ČFL mezi domácím fotbalovým klubem a domažlickou Jiskrou.
Brno - Musí si hlídat hladinu cukru v krvi, navíc by měli dodržovat dietu a cvičit. S cukrovkou žijí v Brně a okolí desítky tisíc lidí. Podle lékařů oslovených Brněnským deníkem Rovnost jich přibývá. Na problematiku upozorňuje i páteční Světový den monitoringu diabetu.
Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.
Mělník – Nesnesitelný zápach na začátku tohoto týdne otravoval opět lidi v části města kolem bývalého cukrovaru, kde se nachází balírna cukru. A stejně jako už před několika měsíci se linul z lihovarnických výpalků. K podobné situaci došlo za poslední rok už po několikáté.
S prvním jarním dnem a blížícími se Velikonocemi přinášíme několik skvělých receptů, v nichž se rozhodně neobejdete bez kvalitního Korunního cukru v různých jeho podobách.
/ROZHOVOR/ Operní soubor Slezského divadla nyní povede Lubor Cukr, který je opavské divadelní veřejnosti už znám z režijního ztvárnění pěti titulů.
Královéhradecko - Ze statistik vyplývá, že téměř polovina lidí z Královéhradeckého kraje nezná svou hladinu cukru v krvi. Varující je i fakt, že každý třetí člověk neabsolvuje včas preventivní prohlídky.
Královéhradecko - Ze statistik vyplývá, že téměř polovina lidí z Královéhradeckého kraje nezná svou hladinu cukru v krvi. Varující je i fakt, že každý třetí člověk neabsolvuje včas preventivní prohlídky.
Jablonec n. N. – /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách.
Brno - Daň na sladké nápoje a cukrovinky má podle navrhovatelů přispět ke zdraví Čechů. „Daň z tuků a cukrů je jednoduše málo efektivní, nákladná a značně nespravedlivá ke starším a chudším lidem," říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.
Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?
Praha/ROZHOVOR/- Osladit si život. Toho se jako národ rozhodně nebojíme. A když to dělají rodiče, napodobují je i jejich děti. Podle specialistsky na zdravotní výživu a prevenci Margit Slimákové návyk na nepřirozeně sladkou chuť posouvá vznik nemocí do čím dál mladšího věku. Margit Slimáková říká, že toxické stravovací prostředí je všude okolo nás. Přestože tedy všude slyšíme, abychom jedli zdravě, čelíme ve skutečnosti v naší zemi útokům nezdravých potravin a reklam na ně.
Dačice – Už 174 let si lidé po celém světě sladí své oblíbené nápoje kostkovým cukrem. První sladká kostka vznikla prý proto, že se hospodyňka zranila při odsekávání cukru z nepraktické homole.
Čechy, Jihočeský kraj - Češi příliš sladí, spolykají dvojnásobnou dávku cukru, než jakou doporučují lékaři. Nadměrná spotřeba jim poškozuje srdce, ledviny a způsobuje diabetes.
Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.
Dobré - Okurkiáda, zeliáda a chlebování v Dobrém, které proběhlo o víkendu, se setkalo s velkým úspěchem. V soutěži o nejlepší domácí výrobky nešlo o závratné cílové sumy peněz, ale o pohodu, radost a radostné sdílení výsledků domácího úsilí.
Zapojte se s Deníkem do soutěže o 5 balíčků plných Pepsi a Lays.
Brno – Divadelníci v čele s režisérem Lubošem Balákem ve čtvrtek v Brně představili novou politickou satiru s názvem Parta hic znovu zasahuje aneb Jak Ovčáček a spol. zametají pod koberec, že Miloš Zeman propil Hrad.
Na jeskynních kresbách najdete figurky, které vybírají med divokých včel a první doložené úly byly už ve starověkém Egyptě před více než čtyřmi tisíciletími. Med je známý snad odjakživa a provází nás dodnes.
Mělnicko - Nadváha a obezita u dětí je v dnešní době velký problém. Nejhorší jsou sladké limonády, které obsahují spoustu cukrů. Ty mohou způsobit hyperaktivitu.
Žďár nad Sázavou - Takzvaná pamlsková vyhláška si v základních školách ve Žďáře vybrala svoji daň. Bez možnosti koupit si svačinu zůstali žáci dvou škol, v další je bufet dočasně uzavřen.
Příbram - Bazalka podporuje činnost žaludku, vylučování žluče, snižuje plynatost. Povzbuzuje obranný systém. Pomáhá udržovat normální krevní tlak i hladinu krevního cukru.
Praha - Nutriční specialistka Jana Spáčilová radí, jak děti učit správným stravovacím návykům.
Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," říká Spáčilová.