
Firma poslala čaj i skoro sedm tun cukru! Těžba pokračuje i v třeskutých mrazech
Mostecko - Šachty rozdávají pracovníkům v mrazu zdarma teplé nápoje. Těží se dál.
Mostecko - Šachty rozdávají pracovníkům v mrazu zdarma teplé nápoje. Těží se dál.
Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.
V režii Lubora Cukra vznikla nová opera, jejíž titulní postavu ztvární Katarína Jorda Kramolišová a Petra Nôtová.
Růst cen potravin byl loni jednou z příčin inflace. U jedné si lidé nemuseli dělat těžkou hlavu – u cukru. V srpnu je v obchodě kilogram přišel na 20,61 koruny, v prosinci jen na 17,75 koruny.
Cerekvice nad Loučnou - Od konce 60. let 19. století zasáhla české země „cukrovarnická horečka“. Vznikla řada nových cukrovarů, ceny cukru prudce stoupaly, cukr se dařilo vyvážet i za hranice.
Dobrovice – Právě skončená cukrovarnická kampaň ve společnosti Tereos TTD v Dobrovici a Českém Meziříčí se do historie zapíše jako rekordní. Od 12. září do 26. ledna, tedy za 137 dní, bylo v obou cukrovarech zpracováno přes tři miliony tun cukrové řepy a vyrobeno téměř 370 tisíc tun bílého krystalického cukru.
Jeho rodiče měli malý vinohrad za domem, kam jako dítě musel chodit pomáhat na úkor volného času. Že by sám dělal víno, ho nelákalo. Až později na studiích v Olomouci zjistil, že se tam dobré víno nedalo sehnat. A tak začal vozit víno z domova a s kamarády si o něm povídali. Tam teprve se v Janu Stávkovi probudil opravdový vinař.
Provoz v cukrovaru v neděli utichl a čtyřměsíční kampaň se stala minulostí. Přesné zhodnocení výsledku zatím k dispozici není, ale některé poznatky jsou už jisté. Ve třísměnném provozu zpracovalo sto dvacet stálých a sedmdesát brigádníků o dvacet tisíc tun řepy víc než vloni a její cukernatost byla také o něco vyšší.
Provoz v opavském cukrovaru v neděli utichl a čtyřměsíční kampaň se stala minulostí. Přesné zhodnocení výsledku zatím k dispozici není, ale některé poznatky jsou už jisté. Ve třísměnném provozu zpracovalo sto dvacet stálých a sedmdesát brigádníků o dvacet tisíc tun řepy víc než vloni a její cukernatost byla také o něco vyšší.
/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?
FOTOGALERIE / Šest druhů domácí pálenky mohli v sobotu odpoledne ochutnat návštěvníci slivkoštu, který se již popáté konal na Kluzišti v Drahotuších. Vzorky ale nejdříve prošly hodnocením pětičlenné komise.
V sobotu 27. ledna se jako každý rok v tomto období otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Jde totiž o degustační expozici sta nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín, která je celoročně (vyjma ledna) pro veřejnost otevřena v podzemí zámku ve Valticích.
Královéhradecko - Řepná kampaň je na svém vrcholu. Kvůli rozmarům počasí letos její svoz dělá vrásky obyvatelům obcí.
Pasov – Dvanáct let šprtání, pravidel, předpisů a stresu nechat za sebou a konečně vypustit, takovými myšlenkami se zaobírá mnohý čerstvý abiturient, píše PNP.
Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.
Třetina roční tuzemské produkce sektů se vypije v podstatě v rozmezí několika hodin – při oslavách Vánoc a Nového roku. I bez toho ale Čechům „bublinky“ chutnají čím dál více.
Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.
Most /FOTO/ – Štědrý večer nebýval štědrý jako dnes. Dětem kdysi stačila kostka cukru na zelené tyči.
Elegantně vyhlížející linecká jablíčka budou nejen chutnou specialitkou vánočního stolu, ale i jeho dekorací.
Kokosová roláda je vděčným nepečeným cukrovím.
Svařené víno, grog a punč jsou nejoblíbenější nápoje, které podáváme za chladných zimních večerů ve vánočním období na zahřátí. Punč se však z této trojice poněkud vymyká: každý ho připravuje trochu jinak a dá se pít i zastudena.
Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.
Křehké oválky z oříškového těsta vonící po skořici a slepované nutelou jsou jako stvořené pro mlsné jazýčky.
Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.
Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.
Adventní půst již dávno není o strádání, ale o dodržování vánočních zvyků a kouzelných staročeských tradic.
Košíčky z kokosového těsta máčené v bílé čokoládě se báječně hodí k ranní kávě.
Další tip na nepečenou dobrotu, tentokrát košíčky s ořechovými kuličkami a čokoládovým krémem.
Prachatice - Soutěž o nejlepší vánoční cukroví pořádají společnost KreBul a Prachatický deník čtyři roky.
Duté bezlepkové rohlíčky, které se charakterově trochu podobají rakvičkám.
Sladká dobrota nejen pro milovníky kávy.
Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!
Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.
Dnes přinášíme tip, jak ozvláštnit klasické bílkové pusinky. Místo tradičního rumu tentokrát vytáhneme z domácího baru whisky.
Pokud se řadíte k milovníkům marcipánu a lahodného sladkého likéru, pak je tento recept určen právě vám.
Vánoční klasika z těsta, které se nechává kynout pod vodou.
Drnholec /ROZHOVOR/ – Mezi více než dvěma tisíci víny uspělo v Salonu vín pro rok 2018 před pár dny Nové vinařství z Drnholce. Jeho Ryzlink vlašský v pozdním sběru ročníku 2016 vyhodnotili degustátoři z dvou set finálových vzorků jako šampiona soutěže. Poprvé v historii vinařství. Čím je vítězné víno výjimečné? „Je to díky rovnováze v chuti mezi kyselinou, cukrem a alkoholem. Degustátora ohromí mohutnost aromatiky,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro Nový život šestatřicetiletý ředitel a hlavní technolog Nového vinařství Petr Ptáček.
Ne každý je zná, přitom jde o tradiční českou vánoční dobrotu. Vyzkoušíte letos hoblovačky?
Vynikající oříškové koláčky s krémem, po kterých se jen zapráší.
Kouzlit se dá i s naprostým minimem surovin. Oříšky v karamelu jsou sladkým důkazem.
Hvězda je typickým symbolem Vánoc a rádi si s ním pohráváme i při vánočním pečení.
Pudinkové cukroví nepotřebuje čas na rozležení, takže je můžete podávat na rozdíl od řady dalších druhů cukrovinek ihned po vychladnutí.
Další z klasických receptů, které obvykle pečeme už začátkem prosince.
Překvapte své blízké cukrovím, které vypadá jak z bonboniéry. Příprava není složitá, můžete ho vyrobit na poslední chvíli před Štědrým dnem.
Arabesky budou veselejší, když některé z nich posypete obarveným kokosem. Velmi hezky vypadá růžový, případně světle modrý.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Dva až pět kilogramů – tolik se dá podle odborníků přibrat o vánočních svátcích. Co dělat, abyste nabytá kila nemusela v novém roce pracně shazovat?
Válečky působící zasněženým dojmem patří k rychlému nepečenému cukroví, které rychle doplní poloprázdné mísy.
Rádi zkoušíte nevšední recepty? Pistáciové trojhránky vás mohou inspirovat.
Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.