Kreativ

ŠTÍTEK: cukr

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Sto let cukrovaru v Cerekvici nad Loučnou

Cerekvice nad Loučnou - Od konce 60. let 19. století zasáhla české země „cukrovarnická horečka“. Vznikla řada nových cukrovarů, ceny cukru prudce stoupaly, cukr se dařilo vyvážet i za hranice.

Cukrovarníci hlásí rekordní kampaň

Dobrovice – Právě skončená cukrovarnická kampaň ve společnosti Tereos TTD v Dobrovici a Českém Meziříčí se do historie zapíše jako rekordní. Od 12. září do 26. ledna, tedy za 137 dní, bylo v obou cukrovarech zpracováno přes tři miliony tun cukrové řepy a vyrobeno téměř 370 tisíc tun bílého krystalického cukru. 

Vítěz vinařství roku Jan Stávek: Prostě jsem se zamiloval do Frankovky

Jeho rodiče měli malý vinohrad za domem, kam jako dítě musel chodit pomáhat na úkor volného času. Že by sám dělal víno, ho nelákalo. Až později na studiích v Olomouci zjistil, že se tam dobré víno nedalo sehnat. A tak začal vozit víno z domova a s kamarády si o něm povídali. Tam teprve se v Janu Stávkovi probudil opravdový vinař.

Stroje v cukrovaru utichly, řepy se zpracovalo více

Provoz v cukrovaru v neděli utichl a čtyřměsíční kampaň se stala minulostí. Přesné zhodnocení výsledku zatím k dispozici není, ale některé poznatky jsou už jisté. Ve třísměnném provozu zpracovalo sto dvacet stálých a sedmdesát brigádníků o dvacet tisíc tun řepy víc než vloni a její cukernatost byla také o něco vyšší.

Stroje v cukrovaru utichly, řepy se zpracovalo více

Provoz v opavském cukrovaru v neděli utichl a čtyřměsíční kampaň se stala minulostí. Přesné zhodnocení výsledku zatím k dispozici není, ale některé poznatky jsou už jisté. Ve třísměnném provozu zpracovalo sto dvacet stálých a sedmdesát brigádníků o dvacet tisíc tun řepy víc než vloni a její cukernatost byla také o něco vyšší.

Čím svádět na Valentýna? Pošlete nám svůj nejlepší recept!

/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?

V Drahotuších koštovali slivovici

FOTOGALERIE / Šest druhů domácí pálenky mohli v sobotu odpoledne ochutnat návštěvníci slivkoštu, který se již popáté konal na Kluzišti v Drahotuších. Vzorky ale nejdříve prošly hodnocením pětičlenné komise.

Připijte si na zdraví stovkou nejlepších moravských a českých vín

V sobotu 27. ledna se jako každý rok v tomto období otevírají brány Salonu vín ČR, který představuje to nejlepší z moravského a českého vinařství pro aktuální rok. Jde totiž o degustační expozici sta nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín, která je celoročně (vyjma ledna) pro veřejnost otevřena v podzemí zámku ve Valticích.

Jak na kocovinu čili Když člověk vstává z opice

Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.

Tvarohová štola

Tvarohová štola s kandovaným ovocem

Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.

Linecká jablíčka

Linecká jablíčka

Elegantně vyhlížející linecká jablíčka budou nejen chutnou specialitkou vánočního stolu, ale i jeho dekorací.

Domácí punč pro zimní večery i vánoční atmosféru

Svařené víno, grog a punč jsou nejoblíbenější nápoje, které podáváme za chladných zimních večerů ve vánočním období na zahřátí. Punč se však z této trojice poněkud vymyká: každý ho připravuje trochu jinak a dá se pít i zastudena.

Piňa colada

Piňa colada

Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.

Vaflové oválky

Vaflové oválky s nutellou

Křehké oválky z oříškového těsta vonící po skořici a slepované nutelou jsou jako stvořené pro mlsné jazýčky.

Upečte si originální kváskovou vánočku

Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.

Čertíci

Čertíci

Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.

Kokosové košíčky

Kokosové košíčky

Košíčky z kokosového těsta máčené v bílé čokoládě se báječně hodí k ranní kávě.  

Šohajky

Šohajky

Další tip na nepečenou dobrotu, tentokrát košíčky s ořechovými kuličkami a čokoládovým krémem.

Horké tajemství veselých Vánoc

Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!  

Sladká nadílka

Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.

Karamelové pusinky

Pusinky s karamelovou náplní

Dnes přinášíme tip, jak ozvláštnit klasické bílkové pusinky. Místo tradičního rumu tentokrát vytáhneme z domácího baru whisky.

Amarettové trubičky

Amarettové trubičky

Pokud se řadíte k milovníkům marcipánu a lahodného sladkého likéru, pak je tento recept určen právě vám.

Snad náš šampion udělá regionu dobrou reklamu, říká ředitel Nového vinařství

Drnholec /ROZHOVOR/ – Mezi více než dvěma tisíci víny uspělo v Salonu vín pro rok 2018 před pár dny Nové vinařství z Drnholce. Jeho Ryzlink vlašský v pozdním sběru ročníku 2016 vyhodnotili degustátoři z dvou set finálových vzorků jako šampiona soutěže. Poprvé v historii vinařství. Čím je vítězné víno výjimečné? „Je to díky rovnováze v chuti mezi kyselinou, cukrem a alkoholem. Degustátora ohromí mohutnost aromatiky,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro Nový život šestatřicetiletý ředitel a hlavní technolog Nového vinařství Petr Ptáček.

Hoblovačky

Hoblovačky

Ne každý je zná, přitom jde o tradiční českou vánoční dobrotu. Vyzkoušíte letos hoblovačky?

Oříšky v karamelu

Oříšky v karamelu

Kouzlit se dá i s naprostým minimem surovin. Oříšky v karamelu jsou sladkým důkazem.  

Pudinkové rohlíčky

Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví nepotřebuje čas na rozležení, takže je můžete podávat na rozdíl od řady dalších druhů cukrovinek ihned po vychladnutí.

Rumové kostičky

Rumové kostičky

Překvapte své blízké cukrovím, které vypadá jak z bonboniéry. Příprava není složitá, můžete ho vyrobit na poslední chvíli před Štědrým dnem.

Arabesky

Sněhové arabesky

Arabesky budou veselejší, když některé z nich posypete obarveným kokosem. Velmi hezky vypadá růžový, případně světle modrý.

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

Nepečené válečky

Nepečené válečky s mandlemi

Válečky působící zasněženým dojmem patří k rychlému nepečenému cukroví, které rychle doplní poloprázdné mísy.

Mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.