Čechům nechtěli prodat vánoční stromeček, vzpomíná rodačka z Litvínova
Most /FOTO/ – Štědrý večer nebýval štědrý jako dnes. Dětem kdysi stačila kostka cukru na zelené tyči.
Most /FOTO/ – Štědrý večer nebýval štědrý jako dnes. Dětem kdysi stačila kostka cukru na zelené tyči.
Elegantně vyhlížející linecká jablíčka budou nejen chutnou specialitkou vánočního stolu, ale i jeho dekorací.
Kokosová roláda je vděčným nepečeným cukrovím.
Svařené víno, grog a punč jsou nejoblíbenější nápoje, které podáváme za chladných zimních večerů ve vánočním období na zahřátí. Punč se však z této trojice poněkud vymyká: každý ho připravuje trochu jinak a dá se pít i zastudena.
Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.
Křehké oválky z oříškového těsta vonící po skořici a slepované nutelou jsou jako stvořené pro mlsné jazýčky.
Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.
Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.
Adventní půst již dávno není o strádání, ale o dodržování vánočních zvyků a kouzelných staročeských tradic.
Košíčky z kokosového těsta máčené v bílé čokoládě se báječně hodí k ranní kávě.
Další tip na nepečenou dobrotu, tentokrát košíčky s ořechovými kuličkami a čokoládovým krémem.
Prachatice - Soutěž o nejlepší vánoční cukroví pořádají společnost KreBul a Prachatický deník čtyři roky.
Duté bezlepkové rohlíčky, které se charakterově trochu podobají rakvičkám.
Sladká dobrota nejen pro milovníky kávy.
Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!
Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.
Dnes přinášíme tip, jak ozvláštnit klasické bílkové pusinky. Místo tradičního rumu tentokrát vytáhneme z domácího baru whisky.
Pokud se řadíte k milovníkům marcipánu a lahodného sladkého likéru, pak je tento recept určen právě vám.
Vánoční klasika z těsta, které se nechává kynout pod vodou.
Drnholec /ROZHOVOR/ – Mezi více než dvěma tisíci víny uspělo v Salonu vín pro rok 2018 před pár dny Nové vinařství z Drnholce. Jeho Ryzlink vlašský v pozdním sběru ročníku 2016 vyhodnotili degustátoři z dvou set finálových vzorků jako šampiona soutěže. Poprvé v historii vinařství. Čím je vítězné víno výjimečné? „Je to díky rovnováze v chuti mezi kyselinou, cukrem a alkoholem. Degustátora ohromí mohutnost aromatiky,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro Nový život šestatřicetiletý ředitel a hlavní technolog Nového vinařství Petr Ptáček.
Ne každý je zná, přitom jde o tradiční českou vánoční dobrotu. Vyzkoušíte letos hoblovačky?
Vynikající oříškové koláčky s krémem, po kterých se jen zapráší.
Kouzlit se dá i s naprostým minimem surovin. Oříšky v karamelu jsou sladkým důkazem.
Hvězda je typickým symbolem Vánoc a rádi si s ním pohráváme i při vánočním pečení.
Pudinkové cukroví nepotřebuje čas na rozležení, takže je můžete podávat na rozdíl od řady dalších druhů cukrovinek ihned po vychladnutí.
Další z klasických receptů, které obvykle pečeme už začátkem prosince.
Překvapte své blízké cukrovím, které vypadá jak z bonboniéry. Příprava není složitá, můžete ho vyrobit na poslední chvíli před Štědrým dnem.
Arabesky budou veselejší, když některé z nich posypete obarveným kokosem. Velmi hezky vypadá růžový, případně světle modrý.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Dva až pět kilogramů – tolik se dá podle odborníků přibrat o vánočních svátcích. Co dělat, abyste nabytá kila nemusela v novém roce pracně shazovat?
Válečky působící zasněženým dojmem patří k rychlému nepečenému cukroví, které rychle doplní poloprázdné mísy.
Rádi zkoušíte nevšední recepty? Pistáciové trojhránky vás mohou inspirovat.
Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.
Netradiční pochoutka z jedlých kaštanů, inspirovaná finskou kuchyní.
Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval dobrého jídla, cukroví a odpočinku. Během svátků však často polevíme v disciplíně a dopřáváme si více než jindy.
Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.
Do Vánoc ještě daleko a po kolekci a adventním kalendáři se už zaprášilo? Nevadí. Čokoládové figurky si můžete vyrobit sami.
Něžná zdobená srdíčka slepovaná šampaňským krémem s bílou čokoládou.
Někdo výzdobu neřeší vůbec, jiná rodina se proti blikajícím světýlkům brání, ale jsou mezi námi takoví, kteří na ni nedají dopustit, a jejich domov vánoční atmosférou přímo dýchá. Pokud chcete poradit, jak správně na výzdobu, načerpejte inspiraci přímo od našich čtenářek.
Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.
Kuličky obalené v kokosu mívá na sváteční tabuli snad každá rodina. Přinášíme tip na jejich karamelovou verzi.
Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.
Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.
Nevšední pochoutka z marcipánu, kterou bude obdivovat každý host.
Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.
Pro hravé hospodyňky pečící společně s malými ratolestmi tu máme další "zvířátkové" cukroví, tentokrát oříškové žabičky.
Tento recept potěší každého milovníka čokolády. A je tak jednoduchý!
Mrkvové cukroví je pro maminky dobrým nápadem, jak dostat trochu vitamínů do zapřísáhlých odmítačů zeleniny. Pochutná si každý.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.