Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Legendární fotbalista Franz Beckenbauer.

Odmítl spolupracovat s FIFA. Teď za to Beckenbauer dostal pokutu

Curych - Bývalý německý fotbalista Franz Beckenbauer dostal od etické komise FIFA varování a pokutu 7000 švýcarských franků (asi 171 tisíc korun). Sedmdesátiletý legendární hráč pyká za to, že přes opakované výzvy odmítl spolupracovat při vyšetřování volby pořadatelů světových šampionátů v letech 2018 v Rusku a 2022 v Kataru.

Sepp Blatter.

Po Platinim vypovídal před odvolací komisí FIFA také Blatter

Curych - Den po Michelu Platinim předstoupil před odvolací komisi FIFA také bývalý prezident fotbalové federace Sepp Blatter, aby bojoval proti osmiletému zákazu působení ve fotbale. Ve svazovém sídle v Curychu strávil švýcarský funkcionář podle médií přes devět hodin, opustil jej ale vedlejším východem a k průběhu slyšení se nevyjádřil.

Jérome Valcke.

Dvanáct let bez fotbalu. Valcke pyká za čachrování s lístky na MS

Curych - Bývalý generální sekretář FIFA Jerome Valcke nesmí 12 let působit ve fotbale. Etická komise Mezinárodní fotbalové federace ho potrestala za korupci v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek na předloňské mistrovství světa v Brazílii. V důsledku toho byl už v polovině ledna propuštěn z funkce.

Sebastian Coe

Mezinárodní atletická federace přišla kvůli skandálům o dalšího sponzora

Curych - Potravinářský koncern Nestlé se po čtyřech letech rozhodl ukončit spolupráci s Mezinárodní atletickou federací (IAAF), která se v poslední době potýká s dopingovými a korupčními skandály. Předseda IAAF Sebastian Coe se ale s vypovězením pětileté sponzorské smlouvy zajišťující peníze na dětský program nechce smířit a hodlá s Nestlé jednat o jejím dodržení.

Ilustrační foto.

Šéf ztrátové banky Credit Suisse požádal o snížení odměny, prý až o polovinu

Curych – Generální ředitel švýcarské banky Credit Suisse Tidjane Thiam požádal představenstvo banky, aby mu výrazně snížilo odměnu. V neděli o tom informovala švýcarská média. Druhá největší švýcarská banka loni vykázala první celoroční ztrátu od roku 2008. Server listu Financial Times dnes bez uvedení zdrojů sdělil, že Thiam navrhl odměnu za loňský rok snížit o 25 až 50 procent. Banka ale tato čísla nepotvrdila.

Ilustrační foto

Výrobci hodinek Swatch klesl loni zisk o více než pětinu

Curych - Čistý zisk švýcarského výrobce hodinek Swatch se loni snížil o více než pětinu, a podobně jako tržby nedosáhl na odhady analytiků. Společnost to dnes vysvětlila nepříznivým vývojem směnných kurzů. Kromě toho oznámila, že v průběhu tří let počínaje tímto pátkem odkoupí zpět své akcie celkově za jednu miliardu CHF.

Brankář Basileje Tomáš Vaclík.

Češi okouzlili Švýcarsko. Vaclík i Suchý jsou opět v ideální sestavě roku

Basilej - Čeští fotbalisté Marek Suchý a Tomáš Vaclík se dostali do ideální jedenáctky švýcarské ligy za rok 2015 a obhájili tak svá místa z předchozího roku. Objevili se v ní společně s dalšími třemi spoluhráči z mistrovské Basileje včetně Breela Embola, který se stal nejlepším hráčem soutěže. Ceny byly vyhlášeny na pondělním galavečeru.

Ilustrační foto.

Pražané si pracovní příležitosti pochvalují nejvíc z Evropanů

Praha - Pražané si ze všech obyvatel velkých evropských měst nejvíce pochvalují množství pracovních příležitostí. Naproti tomu Ostravané jsou nejméně spokojeni se zdravotní péčí, kterou mají ve svém městě k dispozici. Vyplývá to z výsledků průzkumu Eurobarometr ohledně vnímání kvality života ve městech. Tázáno bylo loni více než 40 tisíc lidí ve více než 80 městech včetně Prahy a Ostravy.

Sepp Blatter.

Jak je to možné? Potrestaný šéf FIFA Blatter stále pobírá předsednický plat

Curych - Ačkoli odstupující šéf Mezinárodní fotbalové asociace Sepp Blatter už pět měsíců kvůli suspendaci za podezření z korupce a následnému trestu nevykonává svou funkci, stále bere předsednický plat. Agentuře Reuters to řekl mluvčí auditní a revizní komise FIFA Andreas Bantel s tím, že plat Blatterovi poběží až do únorové volby nového předsedy.

Fotbal - ilustrační snímek

FIFA kontumovala zápas Kuvajtu, ten se nehrál kvůli suspendaci svazu

Curych - Světová fotbalová federace FIFA kontumovala v neprospěch Kuvajtu kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa proti Barmě, který se v listopadu kvůli suspendaci kuvajtského svazu nesehrál. Fotbalová federace malé země z Perského zálivu navíc dostala pokutu 10.000 franků (247 tisíc korun).

Jérome Valcke.

Doplatil na aféru s MS. FIFA propustila generálního sekretáře Valckeho

Curych - Mezinárodní fotbalová federace propustila generálního sekretáře Jéromea Valckeho, který je podezřelý z korupce v souvislosti s ilegálním prodejem vstupenek na předloňské mistrovství světa v Brazílii. Vyšetřovatelé etické komise FIFA v minulém týdnu pro francouzského funkcionáře navrhli devítiletý zákaz činnosti.

Peter Guzmický

Guzmický: v kauze Ransdorf se chystá žaloba na starostu Gála

Bratislava - Podle bývalého starosty obce Ivanka u Nitry Petera Guzmického se chystá žaloba ve švýcarské kauze komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa kvůli tvrzení, že peníze ve švýcarské bance jsou dědictvím po vysokém fašistickém pohlavárovi. Uvedl to v rozhovoru pro slovenský deník Nový čas. Guzmický listu také řekl, že v kauze je podle něj třeba vypátrat, kde je "další, mnohem vyšší suma peněz".

Zlatý míč 2015: Lionel Messi

Messi se do Argentiny nevrátí: Kde skončím? Doma jsem v Barceloně

Curych - Vzpomínáte? Zatímco před rokem při vyhlášení Zlatého míče FIFA neměl fotbalista Lionel Messi jasno o své budoucnosti a dokonce se spekulovalo o jeho možném odchodu z Barcelony, po pondělním pátém vítězství v prestižní anketě prohlásil, že katalánský klub neopustí.

Wendell Lira na galavečeru v Curychu

Gól roku? Messi u fanoušků nevyhrál, neznámý Brazilec se rozplakal

Curych /VIDEO/ - Nechápavý pohled a potom slzy dojetí. Wendell Lira je novým držitelem Ceny Ference Puskáse, kterou Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) uděluje od roku 2009 za nejpohlednější gól. Loni zabodoval jeho "zabijácký" kop přes hlavu, který se fanouškům líbil více než sólo Lionela Messiho a parádní lob Alessandra Florenziho.

Zlatý míč 2015: Lionel Messi

Messi získal už pátý Zlatý míč a děkoval: To je víc, než jsem kdy snil

Curych - Lionel Messi získal Zlatý míč. Na pódium si došel už popáté v kariéře (2009, 2010, 2011, 2012 a 2015), čímž zase změnil historické tabulky! Argentinský fotbalista hrající za Barcelonu ovládl tradiční anketu před Cristianem Ronaldem z Realu Madrid. Třetí - daleko za nimi - skončil Neymar.

Lionel Messi (vpravo) a Cristiano Ronaldo.

Messi, nebo Ronaldo? Favoritem na Zlatý míč je šikula Barcelony

Curych, Praha - Sportovní svět v 70. letech minulého století hltal boxerské bitvy Muhammada Aliho a Joea Fraziera. Tenis později fascinoval rivalitou kliďase Björna Borga 
a nerváka Johna McEnroa. Ve formuli 1 se prali o tituly Ayrton Senna a Alain Prost. A současný fotbal láká na éru básníků Lionela Messiho 
a Cristiana Ronalda.

Derby v Barceloně: Lionel Messi a Abraham Gonzalez

Kdo získá Zlatý míč? Hanácké osobnosti by volily Messiho

Olomouc – Již v pondělí bude ificiálně znám král fotbalové Evropy pro rok 2015, který vzejde z trojice Lionel Messi, Cristiano Ronaldo a Neymar. O tom, kdo na galavečeru ve švýcarském Curychu obdrží Zlatý míč, rozhodovali reprezentační trenéři, kapitáni a zástupci médií.

Cristiano Ronaldo (vlevo) s Lionelem Messim už Zlatý míč mají, německý brankář Manuel Neuer ještě ne.

Messi nebo Ronaldo? Osobnosti tipují, kdo získá Zlatý míč FIFA

Region – Kdo z trojice finalistů Lionel Messi, Neymar (oba Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) získá Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2015? Výsledky už jsou známy, ovšem jméno bude zveřejněno na pondělním galavečeru v Curychu. Na webu European Sports Media, jež pro FIFA velkolepou akci organizuje, se na chvíli objevilo jméno Messiho, již čtyřnásobného majitele této trofeje. Ovšem tato zpráva byla s omluvou dementována. Uvidíme začátkem příštího týdne.

Ilustrační foto

Sexuální útoky o silvestrovské noci byly i v Salcburku a Curychu

Salcburk; Curych - Sexuální útoky proti ženám se o silvestrovské noci, ale i před ní a po ní, odehrály kromě Kolína nad Rýnem a Hamburku také v rakouském Salcburku a švýcarském Curychu. Podle agentur APA a AFP to dnes sdělily tamní policie, podle nichž se postižené přihlásily s několikadenním zpožděním až poté, co média informovala o četných případech v Německu. Nejméně jeden provinilec byl zadržen.

Lionel Messi

Trapas: Unikly výsledky? Zlatý míč získal Messi, uvedli organizátoři

Curych - Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa za rok 2015 alespoň podle výsledků, které se čtyři dny před slavnostním vyhlášením objevily na internetu, získá Lionel Messi z Barcelony. Jméno vítěze omylem oznámila na svém webu společnost European Sports Media, jež pro FIFA galavečer organizuje.

Hokejisté Švýcarska "20" slaví záchranu mezi elitou

Švýcaři slaví záchranu, k sestupu z elitní skupiny "20" odsoudili Bělorusy

Helsinky - Hokejisté Běloruska se po roce vracejí do skupiny A divize I mistrovství světa hráčů do 20 let. V boji o udržení mezi elitou na šampionátu v Helsinkách po sobotní porážce 1:5 podlehli Švýcarsku i ve druhém utkání 2:6 a potvrdili pozici nejhoršího týmu turnaje. V základní skupině Bělorusové nezískali ani bod.

Ilustrační foto.

Potravináři se snaží vyrobit čokoládu, která v horku neroztaje

Curych – Ať už je zabalená v lesklém papíru, ve tvaru vánoční dekorace nebo má podobu obyčejné tabulky, prodej luxusní čokolády v teplém počasí je problém. Většinou se začne rozpouštět dřív, než ji dáme do úst. Švýcarská společnost Barry Callebaut, která je největším světovým výrobcem čokolády, ale doufá, že se to brzy může změnit. Zahájila proto komerční prodej čokolády „odolné vůči vedru", která jí má pomoci v expanzi mimo nasycené trhy v Evropě a v Americe.

Sepp Blatter.

Blatter se zlobí: FIFA mě opustila, teď už bojuju za sebe. Koho potopí?

Curych - Může se stát, že začne kopat. Ovšem ne do míče. Potrestaný předseda FIFA Sepp Blatter je zklamaný z postoje světové fotbalové federace, která ho prý zradila. Proto už za ni devětasedmdesátiletý funkcionář nebude bojovat, ale bude usilovat pouze o očištění vlastního jména.

Ilustrační foto.

Bronz mu dlouho nezůstal. Španělský atlet Mullera dostal dvouletý trest

Madrid - Bronzový medailista z atletického mistrovství Evropy v běhu na 3000 metrů překážek Ángel Mullera dostal dvouletý trest za porušení pravidel o dopingu. Španělská Rada sportu (CSD) jednatřicetiletého vytrvalce zároveň zbavila statusu vrcholového sportovce. Podle španělských médií Mullera odmítl dopingovou kontrolu.

Bývalý viceprezident FIFA a šéf jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL Eugenio Figueredo se přiznal k braní úplatků.

Ano, bral jsem úplatky! přiznal rozsáhlou korupci funkcionář FIFA Figueredo

Montevideo - Bývalý viceprezident FIFA a šéf jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL Eugenio Figueredo se přiznal k dlouholeté a rozsáhlé korupci. Třiaosmdesátiletý uruguayský funkcionář promluvil během prvního výslechu po vydání do vlasti ze Švýcarska, kde byl v květnu zatčen před kongresem FIFA.

FOTBAL - ilustrační foto.

Revoluce ve fotbale? FIFA zvažuje video a další experimenty

Curych - Fotbal stojí na rozcestí. Pravidlová komise IFAB bude příští rok v lednu znovu diskutovat o využití videa v případě sporných situací. Na svém letošním zasedání komise testování opakovaných záznamů rozhodčími odmítla, jenže to není konečný verdikt. Mezinárodní fotbalová federace totiž přiznává, že už příští rok by mohlo dojít k prvním experimentům.

Počítačová hra Call of Duty: Black Ops 3.

Call of Duty: Black Ops 3 představuje první rozšiřující přídavek

Tradice s dodatečným obsahem, kterou populární série drží už několik let, nezmizí ani u aktuálního dílu. Příští rok se hráči mohou těšit na čtveřici dodatečných přídavků. První se jmenuje Awakening a dorazí v únoru. Podobně jako předchůdci, i přídavek Awakening nabídne čtyři nové mapy pro hru více hráčů a pokračování děje ze zombie módu.

FOTBAL - ilustrační foto.

Uruguay má přednost. Figueredo půjde za korupci ve FIFA doma za mříže

Montevideo - Bývalý viceprezident FIFA Eugenio Figueredo bude 24. prosince vydán do své vlasti Uruguaye. Třiaosmdesátiletý někdejší šéf jihoamerického fotbalu byl 27. května společně s šesti dalšími funkcionáři mezinárodní federace na žádost amerických úřadů zatčen před volbou prezidenta FIFA v Curychu, v jeho případě však na vydání do USA nedojde.

Sepp Blatter.

Osmiletý trest? Jsem jako boxovací pytel, hodlá se bránit Blatter

Curych - Prezident Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter odmítá přijmout osmiletý zákaz působení ve fotbale, který mu udělila etická komise FIFA. Podezřelou platbu předsedovi UEFA Michelovi Platinimu, který byl rovněž potrestán, označil za administrativní chybu, která si takový trest nezaslouží. Hodlá proti suspendaci bojovat.

Michel Platini a Sepp Blatter

Etická komise zpečetila osud Platiniho a Blattera: Osm let bez fotbalu

Curych - Den "D" je tady. A příjemný pro předsedu Mezinárodní fotbalové federace Seppla Blattera a předsedu UEFA Michaela Platiniho rozhodně nebyl. Etická komise FIFA je potrestala za korupci osmiletým zákazem působení v jejich milovaném fotbale. Mohlo však být hůř. Hrozil jim celoživotní zákaz.

Šéfkuchař Miroslav Grusz

PTEJTE SE šéfkuchaře Miroslava Grusze

Mladá Boleslav - Miroslav Grusz po škole začínal v pražském hotelu Renaissance, kde získával první kuchařské zkušenosti pod vedením Zdeňka Pohlreicha. Po 5 letech zamířil do svého prvního zahraničního angažmá – Marriottu v Zürichu.

Ilustrační foto

Policie zadržela muže, který prý vyhrožoval bombou ve Sněmovně

Praha - Policisté zadrželi údajného autora telefonátu, který ve čtvrtek oznámil uložení výbušného zařízení ve Sněmovně. Třicetiletý muž podle nich ve stejný den směřoval tutéž výhrůžku i dalším místům, a to pražské zoologické zahradě, curyšskému letišti nebo jedné kavárně v Curychu. Policie případ vyšetřuje pro podezření z šíření poplašné zprávy. Zda ho projedná i soud, se neví. Muž byl totiž na základě rozhodnutí lékaře hospitalizován na psychiatrii. Dnes to sdělil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policie zadržela muže, který prý vyhrožoval bombou ve Sněmovně

Jménem islamistů muž hrozil poslancům i zvířatům

Praha /VIDEO/ - Co mají společného poslanci ve sněmovně a zvířata v zoo? Odpověď by možná nabídl leckdo; třebas i pořádně peprnou. Překvapivou souvislost odhalili v sobotu pražští policisté: jedni i druzí se stali terčem vyhrožování. Anonymní volající, který o sobě tvrdil, že jedná jménem takzvaného Islámského státu, ve čtvrtek postupně oznámil na tísňové linky 158 a 112 uložení bomby na pěti různých místech.

Ilustrační foto.

Katastrofy budou letos stát pojišťovny ve světě méně než než loni

Curych - Přírodní i lidmi způsobené katastrofy ve světě budou stát letos pojišťovny méně než loni, zejména díky slabé sezoně hurikánů v Atlantiku. Počet obětí na životech ale kvůli nahromadění katastrof v chudých zemích Asie vzroste na více než dvojnásobek, odhadla v dnešní výroční zprávě švýcarská zajišťovna Swiss Re.

Loď Mavi Marmara.

Izrael a Turecko po pěti letech zřejmě normalizují své vztahy

Jeruzalém - Izrael a Turecko dospěly k dohodě, která by mohla po pěti letech ukončit napětí v jejich vzájemných vztazích. Řekl to deníku Haarec vysoký izraelský představitel, který chtěl zůstat v anonymitě. Vztahy obou zemí jsou narušeny od incidentu, při němž Izraelci zasáhli v roce 2010 proti humanitární flotile mířící do palestinského Pásma Gazy a zabili deset lidí, z toho devět Turků. Izrael se v dohodě údajně zaváže k zaplacení odškodnění 20 milionů dolarů (500 milionů korun) a Ankara mimo jiné k vyhoštění představitele radikálního hnutí Hamas Sáliha Arúrího.

Sepp Blatter.

Kauza podezřelé platby: Blatter vypovídal před etickou komisí FIFA osm hodin

Curych - Prezident Světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter osm hodin vypovídal před etickou komisí v aféře podezřelé platby dvou milionů švýcarských franků šéfovi UEFA Michelu Platinimu. Slyšení v Curychu pak opustil bez komentáře, už v průběhu dne ale v rozhovoru se švýcarským listem Weltwoche řekl, že transakce z roku 2011 byla v naprostém pořádku.

Peter Bondra.

Do Síně slávy IIHF budou uvedeni Bondra, Kamenskij, Fjodorov a Peltonen

Curych - Do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace IIHF přibudou příští rok bývalí vynikající útočníci Slovák Peter Bondra, Rusové Valerij Kamenskij se Sergejem Fjodorovem a Fin Ville Peltonen. V kategorii funkcionářů budou oceněni kanadský trenér Pat Quinn a jeho americký kolega Ben Smith. Ceremoniál se uskuteční závěrečný den květnového mistrovství světa v nově zřízené síni slávy ruského a sovětského hokeje v Moskvě.