Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Michel Platini, šéf UEFA

Sedm mužů chce vládnout světovému fotbalu. Platini má "podmínku"

Curych - Je to oficiální. Sedm mužů chce kandidovat na předsedu Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Voleb se nakonec nezúčastní bývalý reprezentant Trinidadu a Tobaga David Nakhid, který se rovněž hodlal o funkci ucházet, ale jeho jméno na dnes zveřejněném seznamu volební komise FIFA chybí.

Sepp Blatter.

FIFA má další uchazeče o křeslo prezidenta. Kandidují šejk Salmán i Bility

Curych - Bahrajnský šejk Salmán bin Ibráhím Chalífa se oficiálně přihlásil jako kandidát na prezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Kandidaturu poslal podle informací agentury AP i předseda liberijské fotbalové federace Musa Bility. UEFA v pondělí zároveň vyjádřila podporu svému generálnímu sekretáři Giannimu Infantinovi, který by měl rovněž podat přihlášku.

Jérome Champagne

O post šéfa FIFA je zájem. Je tu nový kandidát

Curych - Bývalý generální sekretář FIFA Francouz Jérome Champagne se bude znovu ucházet o funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace. Do květnových voleb nakonec nezasáhl, neboť nezískal potřebnou podporu, kterou podle svých slov nyní má. Nástupce Seppa Blattera se bude volit 26. února.

Legendární fotbalista Franz Beckenbauer.

Etická komise FIFA začala vyšetřovat i legendu Beckenbauera a Villara

Curych - Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA vyšetřuje kvůli podezření z korupce i německou legendu Franze Beckenbauera a šéfa španělského svazu Ángela Maríu Villara. FIFA jejich jména oznámila ve středečním prohlášení, žádné bližší podrobnosti ani přesné důvody vyšetřování ale nesdělila.

Alí bin Husajn

Volby nového šéfa FIFA proběhnou podle plánu 26. února

Curych - Mimořádné volby nového předsedy Mezinárodní fotbalové federace se uskuteční podle plánu 26. února příštího roku. Na dnešním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor FIFA. Termín tak neposunul ani verdikt etické komise, která na začátku října dosluhujícímu šéfovi Seppu Blatterovi i předsedovi UEFA a jednomu z adeptů na nového předsedu FIFA Michelu Platinimu pozastavila na 90 dní výkon funkcí.

Ilustrační foto

Vývoz švýcarských hodinek klesl nejvíce od roku 2009

Curych - Vývoz hodinek ze Švýcarska ve třetím čtvrtletí klesl o 8,5 procenta, což byl nejvyšší čtvrtletní propad od roku 2009. Hlavním důvodem byl slabší prodej v Hongkongu a Číně, který se rozšířil také na další asijské trhy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Svaz švýcarských hodinářů (FH).

Cristiano Ronaldo.

Získá Ronaldo třetí Zlatý míč za sebou? Jasno bude v lednu

Curych /SEZNAM NOMINOVANÝCH/ - V nominaci 23 fotbalistů na ocenění Zlatý míč FIFA jsou všichni očekávaní kandidáti včetně největších favoritů Lionela Messiho a Cristiana Ronalda, kteří prestižní anketě kralují od roku 2008. Čeští zástupci v seznamu, který dnes zveřejnila světová federace FIFA, opět chybí.

Sepp Blatter

Trest pro vládce fotbalu? Blatter i Platini se rozhodli odvolat proti suspendaci

Curych - Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter se odvolá proti rozhodnutí etické komise, která mu pozastavila na 90 dní výkon funkce. Stejný postup zvolí i šéf UEFA Michel Platini, jenž byl ve čtvrtek rovněž na 90 dní suspendován. Jejich protesty se bude zabývat odvolací komise pod vedením Larryho Mussendena.

Prezident FIFA Sepp Blatter (vlevo) a šéf UEFA Michel Platini.

Prezident FIFA Blatter i šéf UEFA Platini byli dočasně zbaveni funkce

Curych - Zemětřesení v nejvyšších patrech světové kopané. Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA pozastavila jak předsedovi Seppu Blatterovi, tak i šéfovi UEFA Michelu Platinimu na 90 dní výkon funkce. Na tři měsíce byl suspendován i generální sekretář FIFA Jérome Valcke.

Litvínov vs. Vídeň: František Lukeš a Matthew Dzieduszycki

Litvínov, Sparta i Liberec jdou v Lize mistrů dál. Vítkovice a Třinec končí

Litvínov - Hokejisté Litvínova, Sparty a Liberce postoupili do osmifinále Ligy mistrů. Český šampion v úterý zvládl drama se soupeřem z Vídně, když odvetné utkání po šedesáti minutách vyhráli hosté 2:1. Hrdinou domácích se v prodloužení stal František Lukeš. Bílí Tygři i podruhé vyzráli na Linköping, především díky skvělému začátku ve Švédsku zvítězili 6:3. Sparta zase neměla problém s Curychem.

Hokejisté Litvínova (v tmavém) proti Plzni.

Liga mistrů: Litvínov řeší sestavu, Sparta a Liberec jedou pro postup

Praha - Zajímavý den s hokejem. Pětice českých zástupců bude v úterý po dvou týdnech opět v akci při odvetách úvodního kola play off hokejové Ligy mistrů. Nejvíce nakročeno k postupu mají úřadující domácí šampion Litvínov, který si přivezl výhru z Vídně, a Liberec po překvapivém tříbrankovém vítězství před svými fanoušky proti švédskému Linköpingu.

Ilustrační foto

Mohl by utéct. Švýcarský soud odmítl kauci na fotbalového korupčníka

Curych - Švýcarský soud odmítl požadavek propuštění na kauci bývalého šéfa venezuelského fotbalového svazu Rafaela Esquivela, jenž je jedním ze zatčených v korupčním skandálu FIFA. Devětašedesátiletý funkcionář, jenž by měl být vydán ke stíhání do Spojených států amerických, by podle soudu mohl uprchnout.

Petr Čech (vpravo) na tréninku fotbalové reprezentace.

Fotbalisté jsou v žebříčku FIFA patnáctí, nejvýše od roku 2009

Curych - Čeští fotbalisté si v novém vydání žebříčku FIFA polepšili o pět míst a jsou patnáctí. Díky výhrám nad Kazachstánem a Lotyšskem, které jim zajistily účast na mistrovství Evropy, se ocitli nejvýše od října 2009. Pořadí nadále vede Argentina, na pouhých 18 bodů se jí přiblížilo Německo.

Ilustrační foto

FIFA a UEFA zrušily tradiční vzájemný přátelský zápas

Curych - Tradiční přátelský zápas mezi týmy FIFA a UEFA se letos v Nyonu neuskuteční. Zástupci obou fotbalových federací, nad jejichž lídry Seppem Blatterem a Michelem Platinim se vznáší podezření z korupce, se rozhodli každoroční fotbalový duel odložit na neurčito.

Státní opera Praha.

Premiéru Belliniho Normy uvede Státní opera 2. a 4. října

Praha - Mezinárodní inscenační tým a obsazení českými sólisty spojuje nové nastudování opery Vincenza Belliniho Norma ve Státní opeře Národního divadla. Premiérová představení se uskuteční 2. a 4. října. Titulní roli ztvární Marie Fajtová, v roli Polliona Aleš Briscein, Adalgisou bude Jana Horáková Levicová. Hudebního nastudování se ujal italský dirigent Enrico Dovico, pro nějž je Norma oslavou dvaceti let spolupráce s pražským operním domem.

Ilustrační foto

Švýcarsko vydá do USA dalšího funkcionáře FIFA, už čtvrtého

Curych - Bývalý prezident Kostarické fotbalové federace Eduardo Li je čtvrtým funkcionářem, s jehož vydáním do USA v souvislosti s korupčním skandálem FIFA souhlasily švýcarské úřady. Americké ministerstvo spravedlnosti vydalo na Lia zatykač v květnu a viní ho z přijímání úplatků při prodeji marketingových práv na kvalifikační zápasy mistrovství světa 2018.

Ilustrační foto

Ve Švýcarsku vyhořela ubytovna pro azylanty, o žhářství prý nešlo

Curych - Na východě Švýcarska v noci na dnešek vyhořela ubytovna pro žadatele o azyl. S odvoláním na místní policii o tom dnes informoval sever 20 Minuten. Nikdo ze 14 osob, které se zdržovaly uvnitř budovy, neutrpěl žádná zranění. Hořet začalo podle policie uvnitř budovy, nic tak zatím nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o žhářství.

Sepp Blatter.

Nad šéfem FIFA Blatterem se stahují mračna, je podezřelý ze zpronevěry

Curych - Předsedu FIFA Seppa Blattera začaly vyšetřovat švýcarské úřady, které se zabývají korupční aférou ve vedení světové fotbalové federace. Devětasedmdesátiletý funkcionář už byl u výslechu a je podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Před vyšetřovateli v pátek vypovídal jako svědek také předseda UEFA Michel Platini.

Ilustrační foto

Švýcarsko vydá USA třetího funkcionáře FIFA, Esquivela z Venezuely

Bern - Rafael Esquivel z Venezuely je dalším fotbalovým funkcionářem, kterého švýcarské úřady vydají ke stíhání do USA. Policie v květnu před kongresem Mezinárodní fotbalové federace v Curychu zatkla v souvislosti s korupčním skandálem ve FIFA sedm lidí, Esquivel je třetím vydaným.

Michal Barinka ze Sparty (vpravo) a Ryan Shannon z Curychu.

Sparta zdolala na úvod play off Ligy mistrů Curych

Praha - Hokejisté pražské Sparty vyhráli v úvodním utkání 1. kola play off Ligy mistrů nad Curychem 3:2 a za dva týdny v odvetě ve Švýcarsku jim k postupu do osmifinále stačí i remíza. Sparťané vedli v pražské O2 areně před 2893 diváky ve 27. minutě už 3:0, když se dvakrát trefil útočník Jan Buchtele a jednou kanadský obránce Ryan Glenn. Za hosty snížili Fabrice Herzog a Kris Foucault.

Úspěšní Rožnované na MS v Berlíně: zleva Vilda Bauer, Ondra Chovanec, Honza Žanta, Vojta Holub, Radek Drda, Bernhard Kraus a Jakub Ondryáš.

Rožnované na mistrovství světa sbírali medaile

Rožnov pod Radhoštěm – Dalších skvělých výsledků dosáhli hráči stolního fotbalu z Rožnova pod Radhoštěm. Borci z FoosForLife teamu jakožto reprezentanti České republiky posbírali na nedávném mistrovství světa ve stolním fotbálku v Berlíně v různých kategoriích celkem 13 medailí.

Žampion šampion prolezl skrze asfalt.

Běženci nejsou pro trh práce u sousedů požehnáním

SILÁK. Když rodina Weberových v Schönbergu (okres Freyung – Grafenau) vytlačila z přístěnku přívěs, našla pod ním malý žampion luční: prodral se dvoucentimetrovou vrstvou asfaltu! „Kdekdo se teď ptá, jestli už rostou houby. Tak říkáme, že u nás i pod asfaltem," uvádějí nálezci. Houbičkou je nadšen i mykolog Národního parku Bavorský les Claus Bässler. „Z toho je vidět, jakou sílu houby mohou mít," říká v PNP.

Jerome Valcke (vlevo) a Joseph Blatter

Skandál ve FIFA: Valcke měl vydělat na drahých vstupenkách v Brazílii

Curych - Smyčka se utahuje… Mezinárodní fotbalová asociace FIFA s okamžitou platností uvolnila ze všech funkcí svého generálního sekretáře Jéromea Valckeho. Činovníci oznámili, že vyzvali svou etickou komisi, aby se zabývala obviněními na jeho adresu. Federace nebyla konkrétní, ale podle všeho jde o prodej vstupenek na loňské mistrovství světa.

Ilustrační foto

Švýcarské úřady vydají do USA někdejšího místopředsedu FIFA

Bern - Švýcarské úřady vydají do Spojených států někdejšího místopředsedu Mezinárodní fotbalové federace FIFA Eugenia Figuereda. Třiaosmdesátiletý Uruguayec patří mezi funkcionáře, kteří byli v květnu v Curychu zatčeni v souvislosti s korupčním skandálem ve FIFA. Proti rozhodnutí o vydání se může do 30 dnů odvolat.

Ilustrační foto.

Čtyři roky bez sportu. Běloruský kladivář Kryvickij pyká za doping

Minsk - Běloruský kladivář Pavel Kryvickij dostal čtyřletý zákaz startu za doping. Čtvrtý muž loňského mistrovství Evropy v Curychu měl podle agentury AP pozitivní nález na růstový hormon. Běloruská antidopingová agentura mu udělila trest, který vyprší 22. června 2019.

Trénink Viktorie Plzeň před zápasem s Dinamo Minsk

Limberský má formu, prohlásil Krejčí. Plzeň s hříšníkem počítá i pro Minsk

Plzeň - Přišel, viděl a zvítězil. Přesně tohle heslo z dob Caesara platí pro nového trenéra Plzně. Karel Krejčí neskrývá radost z toho, že Viktoria od jeho nástupu vyhrála všechny čtyři soutěžní duely a prezentuje se ofenzivnějším pojetím. Věří, že podobným stylem dokáže zdolat i prvního soupeře ve skupině Evropské ligy Dinamo Minsk.

Karel Krejčí, trenér Plzně

Limberský má formu, prohlásil Krejčí. Plzeň s hříšníkem počítá i pro Minsk

Plzeň - Přišel, viděl a zvítězil. Přesně tohle heslo z dob Caesara platí pro nového trenéra Plzně. Karel Krejčí neskrývá radost z toho, že Viktoria od jeho nástupu vyhrála všechny čtyři soutěžní duely a prezentuje se ofenzivnějším pojetím. Věří, že podobným stylem dokáže zdolat i prvního soupeře ve skupině Evropské ligy Dinamo Minsk.

Sepp Blatter.

Stahují se na Blatterem mračna? Je vyšetřován kvůli prodeji práv na MS

Curych - Švýcarské úřady začaly vyšetřovat předsedu světové fotbalové federace FIFA Seppa Blattera kvůli prodeji vysílacích práv na mistrovství světa v letech 2010 a 2014. Funkcionář čelí podezření, že je tehdejšímu místopředsedovi federace Jacku Warnerovi prodal hluboko pod tržní cenou.

Litvínov ještě netuší, zda v play-off Ligy mistrů bude šetřit opory

Přijatelný los: Litvínov pojede do Vídně, Spartu čeká v play-off Curych

Helsinky - Hokejisté Litvínova, kteří jako jediní z českých týmů vyhráli v Lize mistrů základní skupinu, narazí v 1. kole play off na Vídeň Capitals. Úřadující extraligový šampion má teoreticky nejsnazší úlohu z celé české pětice. Favoritem bude i Sparta, které dnešní los v Helsinkách přiřkl za soupeře Curych Lions.

Zuzana Hejnová a její radost z vítězství v Diamantové lize v Curychu

Diamantové královny: Hejnová se těší na Havaj, Špotáková cítila satisfakci

Curych - Diamantová liga má po čtvrtečním večeru dvě staronové české vítězky. Překážkářka zpečetila svůj triumf v prestižním klání na mítinku v Curychu, kde ve čtvrtek vyhrála a potvrdila formu z mistrovství světa v Pekingu. Uspěla i Barbora Špotáková, která si spravila chuť po neúspěšném šampionátu. Také oštěpařka tentokráte porazila všechny soupeřky.