Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Česko - Švédsko, MS ve florbale 2022

Cesta za medailí začíná. Češi ve federálním derby vyzvou v play-off Slováky

Po třech dnech volna čeká na české florbalisty na mistrovství světa play-off. V cestě za medailí vyzvou ve čtvrtfinále v prestižním federálním derby Slováky. Půjde tak o jejich první střetnutí na šampionátu v historii. Zároveň budou chtít oplatit soupeři porážku z jarní kvalifikace, ve které prohráli 4:5. Zápas startuje ve švýcarském Curychu v pátek v 15 hodin.

Otrokovický florbalista Ronald Gašparík na letošním mistrovství světa ve Švýcarsku.

Gašparík si užívá návrat do Švýcarska. Na MS zapomíná na klubové trápení

Na florbalovém mistrovství světa zastupuje širokou otrokovickou enklávu. Elitní útočník Roland Gašparík je jedním ze čtyř hráčů Panthers, kteří hájí barvy rodného Slovenska. Letošní šampionát, který hostí Curych a Winterthur, si užívá daleko víc než loňskou akci ve Finsku. A není to jen proto, že ve Švýcarsku před svým příchodem do Otrokovic působil.

Gólmani Lukáš Bauer a Martin Beneš chytají poprvé na MS v nadesignovaných maskách

VIDEO: Florbaloví hrdinové pod maskou. Helmy mají symboly Česka i partnerek

OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Brankáři Lukáš Bauer a Martin Beneš zažívají na letošním mistrovství světa ve florbale v jednom ohledu premiéru. Poprvé v historii totiž chytají na šampionátu v maskách, na jejímž designu se sami podíleli. Shodně si na zadní část helem dali symboly Česka a svých životních partnerek. Společně na pokoji pak řeší často rivalitu pražských “S“. Beneš fandí Spartě, Bauer Slavii.

Česká radost z gólu v utkání se Švédskem

Češi trápili giganta. Na závěr skupiny remizovali s mistry světa Švédy

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Kousek od senzace byli Čeští florbalisté na mistrovství světa ve Švýcarsku. Na závěr působení v základní skupině B sahali po překvapivém vítězství nad Švédskem. S obhájci světového zlata prohrávali 0:2, utkání však dokázali otočit na 3:2. Od první výhry nad severským celkem poprvé v historii MS dělily národní tým čtyři minuty. Utkání skončilo remízou 3:3.

Takto Šimon Hrubec slavil triumf v KHL

Brankář Hrubec fandil na florbale: Je to fofr, rány jsou neuvěřitelně rychlé

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Hokejový brankář Šimon Hrubec se po letním exodu z KHL usadil v Curychu. Za tamější Lvy odchytal doposud jen pět utkání. Jednak kvůli zranění v horní části těla, ale také i kvótě, která povoluje ve švýcarské lize pustit maximálně šest cizinců do zápasu a klub jich má osm. Jako místo pro život si ale město pochvaluje. A že mohl srovnávat s Čínou, Ruskem i Českem. V sobotu se navíc přišel podívat na utkání českých florbalistů na MS proti Lotyšsku (6:3).

V Lomnici nad Popelkou se ve státní svátek 28. října běžel Sokolský běh republiky a to již počtvrté.

FOTO: V Lomnici nad Popelkou dostaly děti perníkové logo Sokola

V Lomnici nad Popelkou se ve státní svátek 28. října běžel Sokolský běh republiky a to již počtvrté. Lomničtí sokolové patří k těm několika jednotám, které jsou označovány za zakladatele tradice, protože organizovali již 1. ročník obnoveného běhu republiky.

V Lomnici nad Popelkou se ve státní svátek 28. října běžel Sokolský běh republiky a to již počtvrté.

FOTO: V Lomnici nad Popelkou dostaly děti perníkové logo Sokola

V Lomnici nad Popelkou se ve státní svátek 28. října běžel Sokolský běh republiky a to již počtvrté. Lomničtí sokolové patří k těm několika jednotám, které jsou označovány za zakladatele tradice, protože organizovali již 1. ročník obnoveného běhu republiky.

Čeští florbalisté porazili na loňském mistrovství světa Švýcary a slaví bronz.

Florbalisté znovu cílí na medaili. Ve skupině MS tři semifinalisté Světových her

Česká reprezentace se vydá už za týden na světový šampionát, který tentokrát hostí švýcarská města Curych a Winterthur. Národní tým bude na vrcholné akci obhajovat bronzové medaile, které vybojoval na uplynulém mistrovství světa v Helsinkách. “Naše síla bude v týmovém pojetí florbalu a obecně v síle toho týmu jako celku. Chceme hrát skvěle do obrany, zároveň být pro soupeře nepříjemní a nebezpeční na balonku. Také máme v kádru výrazné individuality, které budou nad rámec týmového výkonu vyčnívat a dělat rozdíl,” říká trenér Jaroslav Berka.

Z prohlídek lůžkových a lehátkových vozů českých drah pro noční dopravu na hlavním vlakovém nádraží v Praze.

Vyšší komfort, vyšší cena. České dráhy představily modernizované noční vlaky

České dráhy spustily novou značku ČD Night pro své noční spoje. V rámci toho v současné době investují 246 milionů korun do modernizace lůžkových a lehátkových vozů. Od nového jízdního řádu, který začne platit v prosinci, vypraví novou noční linku z Prahy přes Německo do Curychu. Na tiskové konferenci to řekl šéf státního dopravce Michal Krapinec.

Boleslavští florbalisté, kteří se vrátili s medailemi z letních Světových her.

Pětice Boleslaváků pojede na mistrovství světa ve florbale. Přivezou medaile?

Pět hráčů florbalového týmu z Mladé Boleslavi bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa ve florbale 2022. Trenér Jaroslav Berka nominoval Lukáše Bauera, Jakuba Grubera, Adama Hemerku, Lukáše Punčocháře a Martina Tokoše. Šampionát hostí od švýcarská města Curych a Winterthur od 5. do 13. listopadu.

Matěj Jendrišák

Návrat rebelů. Florbalisté budou obhajovat bronz i s Jendrišákem a Tokošem

Trenér národního týmu florbalistů Jaroslav Berka oznámil nominaci dvaceti hráčů, kteří se už za necelý měsíc vydají do švýcarských měst Curychu a Winterthuru, aby se po tentokrát pouze roční pauze odehráli další mistrovství světa, kde budou obhajovat bronzové medaile z Helsinek. „Všichni hráči, kteří jsou v nominaci, prokázali obrovskou chuť a vůli reprezentovat. Vzali si společné týmové cíle jako závazek, na kterém dlouhodobě pracují, a za to si zaslouží velký kredit,” říká trenér národního týmu.

Rozlučka oštěpařky Barbory Špotákové proběhla v pražské pivnici U Pinkasů

Špotáková ukončila kariéru. Tahle pohádka má nádherný konec, prohlásila

Bylo to krásné. Bylo to dlouhé, ale konec musel jednou přijít. Slavná oštěpařka Barbora Špotáková je už bývalou atletkou. Po návratu ze srpnového ME v Mnichově, kde vybojovala bronz, sice jednačtyřicetiletá matka dvou synů tvrdila, že si dá půl roku na rozmyšlenou, ale nakonec bylo rozhodování kratší.

Pohled na lyžařské středisko ve švýcarských Alpách - ilustrační foto.

Ve švýcarských horách našli vrak letadla, které spadlo v roce 1968

Na Aletschském ledovci ve švýcarských Alpách ve čtvrtek našli vrak letadla, které se zřítilo v roce 1968. Zbytky letadla se objevily nedaleko vrcholů Jungfrau a Mönch. K nálezu přispěla změna klimatu a tání ledovce. S odkazem na švýcarskou policii o tom informovala agentura AFP.

Jihočech Šimon Hrubec slaví triumf v KHL

Po hokejových brankářích strhl i ty fotbalové. Je to neuvěřitelné, těší Hrubce

Hokej mu přestával dávat smysl, proto se brankář Šimon Hrubec rozhodl pomáhat. V charitativním projektu Saves Help spojil brankáře z různých týmů a soutěží a společně přispěli na dobrou věc během čtyř let téměř jeden a půl milionu. Teď se k nim přidávají i jejich fotbaloví kolegové. „Je to neuvěřitelné. Můžeme se bavit o tom, že je to celosvětový projekt,“ těší jednatřicetiletého reprezentačního brankáře

Výstava Tomáš Baťa, světový podnikatel, který sloužil

Před 90 lety zahynul při leteckém neštěstí Tomáš Baťa

Zlínsko si připomíná 90 let od tragické smrti Tomáše Bati. Králi obuvi, který se vypracoval z malé ševcovské dílny do čela firmy světového významu, se stalo osudným létání. Zahynul, když se jeho letoun Junkers F-13 zřítil v husté mlze v Otrokovicích. O život tehdy přišel také pilot Jindřich Brouček,

Letiště Praha Ruzyně - výpadek systému na odbavování.

Odbavování cestujících na Letišti Praha se komplikuje, problém je globální

/FOTOGALERIE/ Globální výpadek systému pro odbavení cestujících, který v pátek komplikuje provoz i na pražském letišti, hlásí mimo jiné letiště v Londýně, Curychu, Budapešti či Sydney. Odvětví letecké dopravy se na začátku letní sezony vedle tohoto technického problému potýká i s nedostatkem zaměstnanců a stávkami.

Žlab Sirenum Fossae na planetě Mars

Dar z nebes. Analýza dávného meteoritu zpochybňuje naše chápání vzniku Marsu

V roce 1815 dopadl na Zemi meteorit, který byl pojmenován Chassigny podle obce v severovýchodní Francii, v jejíž blízkosti udeřil 3. října kolem osmé ráno do Země. Lidé tehdy ještě nevěděli, že se tento malý kus kamene kdysi utrhl z Marsu. Po 207 letech však nyní vědci přicházejí s jeho novou pozoruhodnou analýzou, která odhaluje překvapivé podrobnosti o vzniku této planety.

Pradávné asteroidy odhalují počátky sluneční soustavy, ilustrační foto

Pradávné asteroidy vydaly tajemství o rané sluneční soustavě: Byla plná chaosu

Představte si dopravní špičku, v níž vozidla všech možných tvarů i velikostí uhánějí obrovskou rychlostí, ale naprosto chaoticky bez dodržování sebemenších pravidel. Srážka střídá srážku, aniž by to provoz jakkoli zpomalilo. Asi tak vypadala na svém počátku sluneční soustava, kde do sebe opakovaně narážely vesmírné skály, balvany i planetesimály. Časovou osu tohoto zmatku nyní prozkoumala nová studie.

Aréna v Tampere.

Náhrada za Rusko. Hokejové MS se příští rok uskuteční v Tampere a Rize

Hokejové mistrovství světa se bude v příštím roce konat v Tampere a Rize. Kongres mezinárodní federace IIHF podle očekávání schválil společnou finsko-lotyšskou nabídku a zároveň rozhodl, že v roce 2026 se světový šampionát uskuteční ve Švýcarsku. Hrát se má v Curychu a Fribourgu.

Jakub Kovář.

Velký třesk v hokejové Spartě. Končí osm opor, klub získal hvězdného gólmana

Hokejisty pražské Sparty posílí brankář Jakub Kovář z Curychu a útočník Gustaf Thorell z Plzně, který se tak potká v kádru úřadujícího vicemistra s mladším bratrem Erikem. V týmu, který po konci dua Josef Jandač - Miloslav Hořava nově povedou trenér Pavel Patera s asistentem Patrikem Martincem, končí gólman Matěj Machovský a stejně jako on odchází do Finska obránce Tomáš Pavelka. Loučí se také zadáci Tomáš Dvořák a Radek Jeřábek s útočníky Tomášem Šmerhou, Gennadijem Stoljarovem a Jakubem Strnadem.

Země, jediná obyvatelná planeta ve sluneční soustavě

První život na Zemi vznikal i hluboko v podzemí. V zemském plášti zůstaly stopy

Asi před 541 lety nastala na planetě Zemi kambrická exploze, která nastartovala jedinečné období biologické evoluce. Po celé planetě se během ní rozšířily mnohobuněčné organismy i živočichové s pevnými schránkami. Nový výzkum však nyní odhalil, že tento propuknuvší život se dostal i hluboko pod povrch, kde se podepsal do zemského pláště. 

Cvičení běloruské a ruské armády v Bělorusku

Napětí na Ukrajině: Oligarchové a podnikatelé odlétají ze země

Ukrajinští oligarchové a podnikatelé opouštějí Ukrajinu charterovými lety, upozornil na svém webu list Ukrajinska pravda. Dodal, že jen v neděli z Kyjeva odletěly na dvě desítky charterů a soukromých letadel, a to včetně letounů nejbohatšího Ukrajince. "Takové množství charterů nebylo za šest let pozorování (letového provozu)," napsal deník.

Patrik Schick se raduje z gólu proti Skotsku.

Schickův lob se gólem roku nestal, Puskásovu cenu získal Lamela

Branka českého fotbalisty Patrika Schicka téměř z poloviny hřiště v zápase mistrovství Evropy proti Skotsku nevyhrála anketu Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) za nejhezčí gól roku 2021. Puskásovu cenu získal Argentinec Erik Lamela.