Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Trenér házenkářů Zubří Dušan Poloz

Šok! Trenér Poloz skončil u házenkářů Zubří

Další nečekanou ztrátu hlásí vedení extraligových házenkářů Zubří. Třetí celek uplynulé nedohrané sezony po odchodu opory a kanonýra Tomáše Řezníčka (Curych) přišel i o svého kormidelníka a trenéra Dušana Poloze.

XXIII. zimní olympijské hry, hokej, muži, skupina A, ČR - Švýcarsko, 18. února v Kangnungu

Rusko a Švýcarsko. Hokejisté znají své soupeře pro olympijské hry v Pekingu

Čeští hokejisté budou hrát na olympijských hrách v Pekingu 2022 v základní skupině B a utkají se s Ruskem, Švýcarskem a týmem, který postoupí z kvalifikace. Informaci dnes zveřejnila Mezinárodní hokejová federace (IIHF), která s ohledem na neuskutečněné mistrovství světa v Curychu a Lausanne definitivně určila pořadí světového žebříčku pro rok 2020.  

I v Zubří házenkářům snížili platy. Odchází jen Řezníček. Ilustrační foto

I v Zubří házenkářům snížili platy. Odchází jen Řezníček

Samé otazníky, ne zcela jasná budoucnost. Nejen vedení extraligových házenkářů Zubří aktuálně řeší, jakou formou a cestou dále. „Situace ve sportu není lehká, těžko předpovídat, kdy a jak bude. Jsme závislí na finanční podpoře od sponzorů a subjektů, které nyní řeší vlastní zásadní starosti,“ poznamenal manažer zuberské házené Michal Balhárek.  

Tomáš Řezníček

Rána pro Zubří. Tahoun Řezníček opět odchází

ROZHOVOR/ Těžkým obdobím prochází zuberská házená. Po loňském propadáku se letos opět natahovala po medaili, ovšem rozehraná sezona podle všeho bude kvůli koronaviru předčasně ukončena. Navíc po roce na Valašsku ohlásila další odchod za zahraničním angažmá zuberská nejúdernější spojka Tomáš Řezníček.

Tomáš Řezníček

Rána pro Zubří. Tahoun Řezníček opět odchází

Těžkým obdobím prochází zuberská házená. Po loňském propadáku se letos opět natahovala po medaili, ovšem rozehraná sezona podle všeho bude kvůli koronaviru předčasně ukončena. Navíc po roce na Valašsku ohlásila další odchod za zahraničním angažmá zuberská nejúdernější spojka Tomáš Řezníček.

Letoun irských nízkonákladových aerolinek Ryanair

Do Česka se letecky vrátilo 202 turistů z Maroka. Další přivezly autobusy

Ve čtvrtek se do Česka letecky vrátilo 202 českých občanů, kteří uvázli v Maroku. Dalších zhruba 200 Čechů dopravilo do vlasti pět autobusů, které ministerstvo zahraničí vypravilo z Frankfurtu, Curychu a Vídně, uvedl na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dnes zamíří do Česka dalších 12 evakuačních autobusů.

Protiepidemiologické opatření na hraničním přechodu v Rozvadově

FOTOGALERIE: Pro muže s horečkou si přijela sanitka

/VIDEO/ Na vjezdu do České republiky na dálnici v Rozvadově policejní auto se zapnutými majáky, doprava odkloněna na prostranství bývalé celnice. Policisté a hasiči rozdávají cestujícím infoletáky o tom, jak postupovat při podezření na nákazu koronavirem a namátkově měří teplotu.

Hokejový rozhodčí Jiří Ondráček

Ondráček bude opět řídit mistrovství světa

Kladenský hokejový rozhodčí Jiří Ondráček opět bude rozhodovat zápasy mistrovství světa. To se uskuteční ve švýcarských městech Curychu a Lausanne od 8. do 24. května a pro Ondráčka to bude už druhý světový šampionát. Poprvé byl loni na Slovensku.

Hana Vagnerová

Herečka Hana Vagnerová: Pocit, že nikam nepatřím, je dost šílený

V nové filmové detektivní parodii Případ mrtvého nebožtíka hraje sympatická Hana Vagnerová drsnou policistku Skálovou a moc ji baví, že si může dělat legraci i ze svých vlastních rolí. Ostatně v rozhovoru pro časopis TV Magazín několikrát prokázala, že smích a humor jí rozhodně nejsou cizí.

V Curychu nechyběl ani neurochirurg Sameš, kongresu dominovaly bypassy mozku.

V Curychu nechyběl ani neurochirurg Sameš, kongresu dominovaly bypassy mozku

Nedávno se ve švýcarském Curychu v Univerzitní nemocnici (USZ) konal kongres Bypass 2020. Kongres oslavoval a hodnotil padesátiletou historii, současnost a budoucnost operací mozkových bypassů. První operaci bypassu na lidském mozku provedl profesor Gazi Yasargil právě v USZ. Na tento výjimečný kongres se sjeli odborníci a specialisté všech kontinentů, kteří přispěli k rozvoji a aplikaci mozkových bypassů.

Zatčený útočník z Berlína

Lékaře v Berlíně ubodal 57letý muž. Motiv jeho útoku zatím není znám

Mužem, který v úterý večer při lékařské přednášce v Berlíně ubodal 59letého primáře Fritze von Weizsäckera, syna německého exprezidenta Richarda von Weizsäckera, je 57letý Němec ze spolkové země Porýní-Falc. Podle agentury DPA to dnes sdělila policie. Útočnou zbraní byl nůž. Berlínské státní zastupitelství uvedlo, že muž nebude kvůli psychickému onemocnění, kterým trpí, převezen do vazby, ale na psychiatrickou kliniku. Motivem činu podle prokuratury byla "všeobecná averze" vůči rodině zabitého.

Švýcarský stážista pomáhal s výukou jazyků na SOU Valašské Klobouky

Švýcarský stážista pomáhal s výukou jazyků na SOU Valašské Klobouky

Naše škola se ve středu 6. listopadu 2019 rozloučila s naším milým mladým pomocníkem Philippem Gyrem z Curychu, který se podílel na výuce anglického a německého jazyka po dobu dvou měsíců. Za jeho přítomnost jsme moc rádi a děkujeme mu, protože k nám vnesl novou energii a vůni ciziny.  

Cestovní kancelář Thomas Cook na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem

Krach cestovky Thomas Cook: Německá pobočka ruší všechny zájezdy na příští rok

Šance na přežití německé dceřiné společnosti zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook se snížily. Společnost dnes oznámila, že ruší veškeré zájezdy s datem odjezdu od 1. ledna 2020, i když jsou částečně nebo úplně zaplacené. Doposud byly zrušeny pouze zájezdy s odjezdem do konce letošního roku. Firma to uvedla v dnešním sdělení.

Tetris Challenge, VUT

Auta vyložili i na jižní Moravě. Tetris Challenge zkusili strážníci i hasiči

Brno /FOTOGALERIE/ - Ukázat, co vše potřebují ke své práci, se rozhodli i záchranáři z jižní Moravy. Připojili se totiž k celosvětové výzvě Tetris challenge. Nový hit sociálních sítí začali policisté ve švýcarském Curychu. Lidé tak na fotografiích focených z ptačí perspektivy vidí, co všechno se vejde do záchranářských aut. Kromě záchranářů se do výzvy zapojují i další organizace.

Velkokapacitní tramvaj, kterou Plzeňské městské dopravní podniky zapojily do výzvy Tetris challenge.

Tetris výzva frčí i v kraji

Celosvětová facebooková výzva Tetris challenge, v níž pracovníci především záchranných a bezpečnostních složek ukazují z ptačí perspektivy obsah svých služebních vozů, dorazila i do regionu.

Pavel Haas Quartet. Ilustrační foto.

Tip na pondělí 23. září: V pondělí v Bruntále, v neděli v Zürichu

Hudební lahůdka hned na úvod čeká návštěvníky koncertů Kruhu přátel hudby v Bruntále. V zahajovacím koncertu nové sezony se představí české smyčcové kvarteto Pavel Haas Quartet. Koncert se uskuteční v v rámci Svatováclavského hudebního festivalu, a to v pondělí 23. září od 19 hodin v evangelickém kostele u rybníka v Bruntále. Posluchači si vyslechnou skladby Bély Bartóka a Petra Iljiče Čajkovského.

Pavel Haas Quartet. Ilustrační foto.

V pondělí v Bruntále, v neděli v Zürichu

Hudební lahůdka hned na úvod čeká návštěvníky koncertů Kruhu přátel hudby v Bruntále. V zahajovacím koncertu nové sezony se představí české smyčcové kvarteto Pavel Haas Quartet. Koncert se uskuteční v v rámci Svatováclavského hudebního festivalu, a to v pondělí 23. září od 19 hodin v evangelickém kostele u rybníka v Bruntále. Posluchači si vyslechnou skladby Bély Bartóka a Petra Iljiče Čajkovského.

Česká oštěpařka Nikola Ogrodníková ve finále Diamantové ligy v Curychu

Ogrodníková skončila ve finále Diamantové ligy třetí, Špotáková pátá

Oštěpařka Nikola Ogrodníková skončila třetí ve finále Diamantové ligy. V Curychu dnes hodila 63,05 metru a nestačila jen na vítěznou Číňanku Lu Chuej-chuej (66,88) a Australanku Kelsey-Lee Barberovou (64,74). Pětinásobná vítězka prestižního atletického seriálu Barbora Špotáková tentokrát obsadila pátou příčku výkonem 62,25. Čtvrtou příčku za třemi Američankami obsadila v závodě na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová.

Neštěstí na nádraží ve Frankfurtu

Eritrejec, který shodil pod vlak chlapce, má tři děti. Dlouho žil ve Švýcarsku

Eritrejec, který v pondělí ve Frankfurtu nad Mohanem shodil ženu s dítětem na koleje před přijíždějící vlak, žil od roku 2006 ve Švýcarsku. Sám je otcem tří dětí. O motivu jeho činu však zatím není nic známo, uvedla dnes mluvčí frankfurtského státního zastupitelství Nadja Niesenová. Muž se podle ní pokusil do kolejiště strčit ještě jednu ženu. Měl by tak být obviněn z vraždy a z pokusu o vraždu, za což by mu hrozilo až doživotní vězení. Osmiletý chlapec pondělní incident nepřežil.

Atletka Zuzana Hejnová.

Hejnová byla znovu na stupních vítězů. V Londýně doběhla druhá

Zuzana Hejnová i při čtvrtém letošním startu na Diamantové lize v běhu na 400 metrů překážek skončila na stupních vítězů, v Londýně obsadila druhou příčku. V závodě, který kvůli blížícímu se národnímu šampionátu vynechaly všechny Američanky, ve finiši podlehla Jamajčance Rushell Claytonové (54,16). Výkon 54,33 je letos druhým nejrychlejším časem Hejnové.

Mladí florbalisté Tachova bojovali na Prague Games.

Mladí florbalisté Tachova bojovali na Prague Games

Praha, Tachov – V Praze se minulý týden uskutečnil Prague Games, jeden z největších mládežnických turnajů ve florbalu na světě. Prestižní setkání mezinárodního charakteru se v milionovém městě konalo v několika sportovních halách již pošestnácté. A v hlavním městě republiky nechyběl ani mladý výběr tachovského Slavoje do třinácti let.

Ilustrátor Jindra Čapek žije v Českém Krumlově.

Jindra Čapek chce zase malovat

Český Krumlov – Ilustrátor dětských knih a malíř Jindra Čapek nedávno ilustroval třeba novinku pro děti Davida Jana Žáka a dostal nabídku na Pinocchia. Na čem pracovat, si může vybrat. „Už se navíc ví, co rád dělám, a to mi také nabízejí,“ libuje si rodák z Českých Budějovic, který momentálně žije v Českém Krumlově.

Policisté na místě střelby v Curychu, kde šedesátiletý Švýcar zadržoval jako rukojmí ve svém bytě dvě ženy a vyhrožoval, že je zastřelí. Policie po vniknutí do bytu našla všechny tři osoby mrtvé.

Obětí střelby v Curychu je i Češka. Švýcar ji držel jako rukojmí

Jednou ze dvou obětí páteční střelby v Curychu je osmatřicetiletá Češka. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informoval švýcarský tisk. Šedesátiletý Švýcar zadržoval jako rukojmí ve svém bytě dvě ženy a vyhrožoval, že je zastřelí. Policie po vniknutí do bytu našla všechny tři osoby mrtvé. Druhou mrtvou ženou je 34letá Švýcarka.

Bratislava 23.5.2019 - Mistrovství světa v Bratislavě - čtvrtfinále Česko Německo

Hokejová MS čeká radikální změna. Bude se hrát na užším kluzišti

Vrcholné turnaje Mezinárodní hokejové federace se budou hrát podle jejího doporučení na užším kluzišti. Schválil to kongres IIHF v Bratislavě. Zatím ale není jisté, zda se bude hrát na rozměrech 26x60 metrů jako v NHL už příští rok ve Švýcarsku, kde se turnaj uskuteční v Curychu a Lausanne.

Ilustrační foto.

Stanice Ticho. Blíží se výrazné omezení nádražního hlášení v Česku

Jedni ho považují za zbytečný zvukový balast, který ruší při telefonování, druzí naopak za užitečnou, ba nezbytnou službu. Řeč je o nádražním hlášení. Už od příštího roku by přitom mohlo dojít k výraznému omezení výřečnosti nádražních amplionů. Tímto směrem se ubírají úvahy Správy železniční dopravní cesty, která má vlakové zastávky a stanice na starost.

Zlatá tretra Ostrava 2018, Jaroslav Bába

Výškař Bába by mohl dodatečně získat bronz z ME 2014. Rus je obviněn z dopingu

Pokud bude definitivně potvrzen trest pro ruského výškaře Ivana Uchova, měl by Jaroslav Bába dodatečně získat bronzovou medaili z mistrovství Evropy v roce 2014. V Curychu tehdy skončil těsně čtvrtý právě za Uchovem, kterého kvůli zapojení do ruského dopingového programu v pátek potrestala sportovní arbitráž CAS. Ruský atlet se ale ještě může proti jejímu verdiktu odvolat.

Michal Faško (v zelenkavém) věří, že v Karviné herně pookřeje.

Michal Faško: Proti Opavě bychom to brali všemi deseti

Karviná – Ve středu zálohy by měl pomoci vytvářet šance a oživit ofenzivu svého nového týmu. Slovenský záložník fotbalové Karviné Michal Faško přidal v páteční přípravě proti druholigovým polským Tychům (4:1) i gól a přiznal, že už se těší na jarní pokračování FORTUNA:LIGY. Ve Slezsku bude hostovat ze švýcarského Grasshoppers Curych.

Výstava v Mníšecké kapli na Svaté Hoře připomíná myšlenky a texty Václava Havla.

Výstava v Mníšecké kapli na Svaté Hoře přiblíží Václava Havla

Příbram - Zajímavá výstava začala v neděli 20. ledna, měli ji možnost vidět i zájemci ve Štrasburku, Curychu, Jerevanu nebo Islámábádu. Teď bude k vidění v Příbrami na Svaté Hoře v Mníšecké kapli do 30. dubna. Na šestadvaceti panelech najde návštěvník slavné i méně známé myšlenky z Havlových textů či veřejných projevů.

Andrej Babiš

Curyšská univerzita zrušila projev Babiše, emigrantům vadí jeho minulost

Curyšská univerzita odřekla projev českého premiéra Andreje Babiše (ANO) k zahájení výstavy Druhý život o českých emigrantech ve Švýcarsku. Podle školy a úřadu vlády se premiér nezúčastní prosincové akce kvůli své pracovní vytíženosti. Servery Deník N a Seznam Zprávy ale informovaly o otevřeném dopise, který univerzitě adresovali někdejší čeští emigranti, kteří v něm Babišovu účast kritizovali s odkazem na jeho minulost spojovanou například se Státní bezpečností.

Předseda vlády Andrej Babiš

Kauza premiéra Babiše: České úřady požádaly Švýcary o bankovní podklady

České úřady zažádaly letos v dubnu o spolupráci Vrchní státní zastupitelství ve švýcarském kantonu Curych ve věci premiéra Andreje Babiše (ANO). Server iROZHLAS dnes uvedl, že konkrétně šlo o zajištění bankovních podkladů. Premiér je obviněn kvůli dotačnímu podvodu na farmě Čapí hnízdo. Švýcarští žalobci neupřesnili, čeho se žádost z Česka týkala.

Umělá inteligence

Připraví lékaře o práci? Umělá inteligence stanoví diagnózu lépe než člověk

Lékařské technologie se vyvíjejí závratným tempem. Chirurgové tak sice nyní mohou pomocí robotů operovat na vzdálenosti tisíců kilometrů, ale lidský faktor zůstává zatím nezastupitelný. V některých medicínských oborech tomu však nemusí být nadlouho. Systémy umělé inteligence mají totiž potenciál být přesnější než lékaři nejen při diagnostikování, ale i při provádění chirurgických zákroků.