Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Elektrické koloběžky od společnosti Lime.

E-koloběžky míří do Prahy. Lime si ji vybrala jako sedmou metropoli v Evropě

Po úspěšném představení svých e-koloběžek v Paříži a Madridu letos v létě si americká společnost Lime vybrala Prahu jako první východoevropskou metropoli, kde začne nabízet své služby. Memorandum o spoluprací s hlavním městem podepsal zástupce firmy dnes v Praze, tedy v závěru Evropského týdne mobility a během Dne bez aut.

Ilustrační foto.

IKEA otevře studio na Václavském náměstí o měsíc později

S mírným zpožděním, ale jako teprve druhé ve střední a východní Evropě, otevře na Václavském náměstí pop-up studio IKEA. Oproti klasickým modrým obchodním domům sice obsadí výrazně menší prostory, zato nabídne nakupování v designově vyladěném interiéru. Původní termín se kvůli stavebním pracím posunul o několik týdnů na druhou polovinu září.

Hokejoví fanoušci na mistrovství světa.

Kdy bude hokejové MS v Česku? Fasel to vidí nejdřív na rok 2024

O hokejových šampionátech je rozhodnuto do roku 2022. Příští rok hostí MS Bratislava a Košice, v roce 2020 se bude hrát ve švýcarských městech Curychu a Lausanne, o rok později v běloruském Minsku a lotyšské Rize a posledními určenými pořadateli jsou Finové (Helsinky a Tampere).

Letadlo Junkers Ju-52.

Ve Švýcarsku havaroval historický letoun, dvacet lidí zemřelo

Švýcarsko zasáhla druhá letecká tragédie během jediného dne. V sobotu se při vyhlídkovém letu nad Alpami zřítilo letadlo Junkers Ju-52, na jehož palubě bylo dvacet lidí. Nepřežil nikdo. Společnost Ju-Air, která je v dané oblasti provozovatelem vyhlídkových letů, až do odvolání všechny další cesty pozastavila.

Ponocný. Ilustrační snímek

Návrat starých časů? V Německu bude opět hlásit večerku ponocný

Bez instituce ponocného neboli nočního hlídače se ve středověku neobešla žádná větší obec. V německém Mannhaimu se k této tradici vracejí a už mají i vhodného kandidáta. Novým „nočním starostou“, jak se obnovená funkce oficiálně nazývá, bude sedmadvacetiletý student Henrik Meier. Ten zvítězil v konkursu nad čtyřicítkou dalších uchazečů.    

Kalifornský startup Lime začíná nabízet půjčování elektrických koloběžek už i v Evropě.

Kalifornská firma chce zaplavit Paříž elektrickými koloběžkami

/VIDEO/ Kalifornský startup Lime, který nabízí přes mobilní aplikaci jednoduché půjčování kol a elektrických koloběžek, expanduje do Evropy. Pro svůj masivní nástup na starém kontinentě si vybral Paříž. Elektrické koloběžky by se tak brzy mohly stát dalším turistickým magnetem vedle Eiffelovky. Informovala o tom agentura Reuters.

Zahájení Pražského jara

Hudební publicisté považují letošní Pražské jaro za vydařené

Hudební publicisté, kteří sledují letošní festival Pražské jaro, oceňují zahajovací koncert v podání České filharmonie pod vedením Tomáše Netopila. Dále se pochvalně zmiňují o vystoupeních Královského orchestru Concertgebouw z Amsterodamu, Budapešťského festivalového orchestru nebo Tonhalle Curych. Odborníci se neshodují v názoru na výkon Varšavské filharmonie, celkově však považují letošní 73. ročník festivalu za vydařený.

Hudbu skladatelů Bacha, Mendelssohna, či manželů Schumannových si od pondělí mohou z krátkých úryvků vychutnat lidé na brněnském Moravském náměstí. Hraje ji tam jedinečný stroj kombinující světlo a zvuk.

Na Moravském náměstí zní hudba z Lipska. Hraje tam svítící stroj

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/- Hudbu skladatelů Bacha, Mendelssohna, či manželů Schumannových si od pondělí mohou z krátkých úryvků vychutnat lidé na brněnském Moravském náměstí. Hraje ji tam jedinečný stroj kombinující světlo a zvuk. Lidé jej tam najdou do konce května.

Lotyšský brankář Elvis Merzlikins

Táta dal synovi jméno Elvis po Presleym. Teď velebí Lotyši svého gólmana

Hokejové Lotyšsko tančí v rytmu rock'n'rollu. Slaví postup do čtvrtfinále. Po devíti letech. Ve švýcarském Bernu v roce 2009 ještě stál na střídačce kouč Olegs Znaroks a v brance Edgars Masalskis. Teď malá země z jihovýchodního pobřeží Baltského moře opěvuje svého Elvise, přesněji Elvise Merzlikinse, gólmana ze švýcarského Lugana.

Starbucks, ilustrační foto

Pro kávu ze Starbucks nejen do prodejny řetězce. Nabízet ji bude i Nestlé

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé získá za 7,15 miliardy dolarů (152,8 miliardy korun) celosvětová práva na prodej kávy amerického kavárenského řetězce Starbucks. Od aliance si Nestlé slibuje posílení pozice světové jedničky na rychle měnícím se trhu s kávou a zvýšení tržeb o dvě miliardy dolarů ročně.

Žáci hříšné třídy si na úklid zatrénovali.

Školáci od sousedů si odpracují podvádění

Linec – V lednu příliš dobré známky ve třetí třídě obchodní akademie ve Steyru „provalily“, že někteří žáci „hackli“ heslo k počítačům učitelů a odcizili zadání školních prací, napsaly OÖN.

Florbalistka Monika Léblová (vpravo)

Série s Tatranem je tvrdší, než jsem čekala, míní Léblová

Brno – S Vítkovicemi vyhrála v roce 2014 extraligový titul. Má i zlatou medaili z českého poháru a stříbro z Poháru mistrů v Curychu. Zkušená florbalistka Monika Léblová se na začátku letošního roku přestěhovala do Brna a teď táhne Židenice k záchraně v nejvyšší soutěži v play-down proti Tatranu Střešovice.

Oteplování ohrožuje kupříkladu lední medvědy, kterým taje zem doslova pod nohama.

Teplá Arktida, studené kontinenty. Alarmující počasí znepokojuje vědce

Co způsobuje mrazivé počasí a sněhovou bouři v Evropě? Podle vědců je za tím alarmující vlna teplého vzduchu, který proudí v Arktidě. Vědci jsou tak nyní nuceni přehodnotit i své nejpesimističtější prognózy týkající se klimatických změn. Informoval o tom britský list The Guardian.

Před střídáním stráží.

Nejstarší ředitelka u sousedů je ze Sudet

Pasov - Vestina Kitzhoferová (77), řádová sestra, která v šestnácti letech přijala jméno Anna, se narodila za války v okrese Český Krumlov. V roce 1946 utekla s matkou, prarodiči a pěti sourozenci do Fürthu im Walde a pak do Landau.

Profesor Jiří Dvořák.

Žádné anabolikum z člověka neudělá Messiho, tvrdí neurolog Jiří Dvořák

Osobně se postaral o to, aby slavného Diega Maradonu vyhodili z fotbalového mistrovství světa. Kvůli dopingu. Psal se rok 1994 a curyšský neurolog českého původu Jiří Dvořák právě začínal v lékařské komisi světové federace FIFA. Později se dostal dokonce do jejího čela komisi vedl třiadvacet let. Dnes se chystá spolupracovat s Mezinárodním olympijským výborem a šířit osvětu.

Sedmadvacátý ročník Moravsko-Slovenského běžeckého poháru za rok 2017 ovládl Ukrajinec Olexandr Matviichuk, a u žen Petra Kamínková.

Sedmadvacátý ročník Moravsko-Slovenského běžeckého poháru ovládli Ukrajinci

Hodonín – Tento rok se nekonalo žádné drama v závěrečném finiši, letos to bylo jasné prvenství Ukrajince Olexandra Matviichuka, který doběhl do cíle v čase 37:44. Minulý rok tento běžec skončil na třetím místě. Druhou pozici si opět po roce zopakoval Jiří Homoláč s časem 37:57, a pro bronz si doběhl z kategorie mužů další Ukrajinec Bogdan Semenovich, který to zvládl za 38:30.

Utkání osmifinále hokejové Ligy mistrů se odehrálo 31. října v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a Frölunda Indians. Na snímku je radost hokejistů Liberce, zleva je Lukáš Krenželok (29) a Petr Jelínek.

Čtvrtfinále Ligy mistrů: Do tygří arény míří curyšští Lvi

Liberec – Hokejisté Liberce šokovali v Lize mistrů vyřazením obhájce titulu Frölundy a ani po historickém postupu do čtvrtfinále nemají dost. Bílí Tygři se chtějí v souboji šelem vypořádat i s curyšskými Lvy. První bitva se rozhoří pod Ještědem dnes v 19.15 hodin.

V brance Litvínova se po viróze znovu objevil Michael Petrásek.

S Petráskem v brance urval Litvínov v Liberci bod

Liberec – S Michaelem Petráskem v brance a změnami v prvních třech útocích šli litvínovští hokejisté do severočeského derby na libereckém ledu. A změny přinesly bod. Verva totiž na ledě Tygrů padla 3:4 v prodloužení.

Petr Pomkla

Pomkla zahraje ve Smetanově domě

Litomyšl - Petr Pomkla, první flétnista Filharmonie Brno a vynikající sólista a komorní hráč zahraje dnes ve Smetanově domě s mladou generací hudebníků, která přímo navazuje na původní soubor založený roku 1972 violistou Karlem Doležalem.

Vyhlášení ankety Atlet roku proběhlo 11. listopadu v Praze. Barbora Špotáková.

Špotáková po deváté královnou. Zazpívala duet s Vadlejchem

/VIDEO/ Anketu Atlet roku ovládli oštěpaři. Královnou letošní sezony se stala na slavnostním večeru v pražském hotelu Amabassador – Zlatá husa Barbora Špotáková před dalšími medailisty z mistrovství světa v Londýně Jakubem Vadlejchem a Petrem Frydrychem.

Robot YuMi dirigoval orchestr

Unikátní koncert Andrea Bocelliho v italské Pise. Dirigoval ho robot

/VIDEO/ Koncert italského tenoristy Andrea Bocelliho v Pise ozvláštnil netradiční dirigent. Tím byl robot YuMi, který poprvé ve světové premiéře vystoupil spolu s orchestrem a svými dvěma mechanickými rameny jej řídil. Stalo se tak v rámci Mezinárodního festivalu robotiky v Pise. 

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch: Bára mě hodně ovlivnila. Snažil jsem se jí přiblížit

Praha /ROZHOVOR/ - Rok 2017 bude v české atletice zase nejvíc o oštěpu. A to nejen díky Barboře Špotákové. Veliký progres zaznamenal závodník pražské Dukly Jakub Vadlejch. V šestadvaceti letech je vicemistr světa z Londýna a už dvojnásobný vítěz celkového pořadí Diamantové ligy hlavně příslibem do budoucnosti.

Jakub Vadlejch v Londýně

Atlety z Julisky čekají po oslavách další závody

Před týdnem se vrátili z londýnského šampionátu a už zase běhají, skáčou, vrhají. Z osmi českých atletů, kteří skončili na MS do osmého místa, jich je sedm z pražské Dukly. Není proto divu, že se takovými reprezentanty dejvický klub rád pochlubí.

Přednosta ústecké neurochirurgické kliniky profesor Martin Sameš.

Ústečtí neurochirurgové byli v japonském Sapporu

Ústecko  – Na konci července  se v japonském Sapporu na ostrově Hokkaido konal prestižní "Sappro Live Microneurosurgery Course". Na tento intenzivní, velmi žádaný a sledovaný kurz se sjelo 110 neurochirurgů z 19 zemí světa a čtyř kontinentů.

Panorama Prahy. Ilustrační foto.

Průzkum: Praha je v atraktivitě světových metropolí v polovině

Praha - České hlavní město je mezi 60 světovými metropolemi v atraktivitě pro bydlení, byznys a cestovní ruch na 30. místě. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky. Nejatraktivnější městy jsou podle průzkumu New York, Abú Zabí a Londýn, nejhůře dopadly Teherán a Nairobi. Praha si nejlépe vedla v turistické atraktivitě.

Panorama Prahy. Ilustrační foto.

Praha je v atraktivitě světových metropolí v polovině, uvádí průzkum

České hlavní město je mezi 60 světovými metropolemi v atraktivitě pro bydlení, byznys a cestovní ruch na 30. místě. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky. Nejatraktivnější městy jsou podle průzkumu New York, Abú Zabí a Londýn, nejhůře dopadly Teherán a Nairobi. Praha si nejlépe vedla v turistické atraktivitě.

Oles Krompljas: Promka, Praha - Nákladové nádraží Žižkov

Oles Krompljas, voják, který se stal válečným fotografem

Fotografové se vydávají do válečných zón a tak se z nich stávají váleční reportéři. Třicetiletý Ukrajinec Oles Krompljas je jedním z nich. S tím rozdílem, že nejdřív bojoval a bránil svou zemi na východní Ukrajině a teprve potom se na místa bojů vrátil s fotoaparátem. V Praze na Nákladovém nádraží Žižkov, v prostorách, které patří Národnímu filmovému archivu, teď vystavuje své snímky z průmyslové zóny Avdějevka, okrajové části města Donbasu, které drží již několik let ruští separatisté.