Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Prázdné silnice v Tel Avivu

Tel Aviv se stal nejdražším městem světa. Náklady na život rostou i v Praze

Nejdražším městem na světě je izraelská pobřežní metropole Tel Aviv, která vystřídala trojici Paříž, Hongkong a Curych, které se o první příčku dělily loni. Francouzské hlavní město je nově druhé, spolu se Singapurem. Vyplývá to z průzkumu britské analytické společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který srovnává ceny 200 výrobků a služeb ve 173 městech po celém světě. 

Mezinárodní den zvířat v liberecké zoologické zahradě.

Návštěvnost liberecké zoo zachránilo léto, covid ubral 53 tisíc lidí

Na jaře uzávěra, přes léto trhání rekordů. Méně dorazilo zahraničních návštěvníků, Češi, kteří letos více trávili dovolené v tuzemsku, to ale doháněli. S letošní návštěvností jsou v liberecké zoo, i přes různé covidové omezení a potíže, spokojení. Plánují nový pavilon šelem, příští rok by se mohlo začít s přípravami.

CHL 5. kolo: BK Mladá Boleslav – ZSC Lions Zürich

Boleslavskou "juniorku" popravila Dufkova chyba

Hokejisté Mladé Boleslavi prohráli v kombinované sestavě zápas hokejové Ligy mistrů se silným Curychem nejtěsnejším možným rozdílem, když rozhodla jediná branka, kterou švýcarský tým vstřelil při vlastním oslabení.

Experimentální sestava prstenců mikrofonů a reproduktorů

Vědci vytvořili nový druh neviditelného pláště. Není ale určen pro oči

Ne vždy zasahují zvukové vlny přímo naše uši, někdy se mohou také odrážet od různých předmětů nebo od stěn ohraničujících prostor, v němž se nacházíme, proto si také z poslechu hudební skupiny ve sklepním klubu odnášíme jiný zážitek, než když tutéž skupinu slyšíme hrát, řekněme, v gotické katedrále či barokním chrámu. Vědci však nyní vyvinuli techniku, jak dopad předmětů na akustická pole zamaskovat.

Jaroslav Bába převzal v Břeclavi bronz z ME v Curychu od Libora Varhaníka.

Bába se dočkal bronzu z Evropy. Po sedmi letech v Břeclavi

Po sedmi letech od evropského šampionátu v Curychu obdržel skokan do výšky Jaroslav Bába bronzovou medaili, která mu připadla po dodatečné diskvalifikaci Rusa Uchova kvůli dopingu. Převzal ji při mistrovství republiky družstev v Břeclavi z rukou předsedy Českého atletického svazu Libora Varhaníka.

BK Mladá Boleslav - ilustrační foto

Čerstvá posila se uvedla gólem, Bruslaři na severu přesto znovu padli

V Lize mistrů mají před sebou ještě obě utkání se švýcarským Curychem, už před nimi ale hokejisté Bruslařského klubu ztratili šanci na postup do další fáze. Definitivně o tom rozhodla sobotní porážka 1:2 na ledě Helsinek. V tabulce tak zůstávají po čtyřech zápasech na jediném bodu z domácího duelu právě s finským týmem.

Výběr kategorie U16.

Hejno Soviček z Přerova míří na mistrovství Evropy. Berou jen zlato

V kroměřížském azylu trénovali přerovští inline hokejisté, kterým koronavirus a brzká výroba ledu v MEO Aréně po roce opět prakticky zrušily sezonu. Někteří si přeci jen mohli zahrát na některém z turnajů, hned devět vyvolených ovšem nyní čeká vrchol v reprezentačním dresu. Hejno Soviček vyrazí na přelomu července a srpna do Švýcarska na mistrovství Evropy kategorií U16 a U18.

Vítězný návrh na přestavbu dětského domova v Poličce na byty.

Polička "trhla" v architektonické soutěži o přestavbu dětského domova rekord

/VIZUALIZACE/ Dětský domov v Poličce se dostal do hledáčku architektů z celého Česka i ze Slovenska. Město totiž získalo od kraje budovu domova z 30. let a rozhodlo se ji přestavět na byty. Na projekt vypsala Polička architektonickou soutěž. Zájem byl rekordní. Odborná porota hodnotila 36 návrhů. Zvítězili architekti z kanceláře Apropos Architects, která působí v Praze, Haagu a Curychu.

S netradiční nabídkou krabic na míru zabodovala během pandemie firma z jihomoravských Horních Věstonic. I díky unikátní online službě objem zakázek vzrostl osmkrát. Majitel Adam Kratochvíl.

Krabice na míru? Nápad z Věstonic za milion. Svět už řeší i kartonové rakve

Zákazník v krabici posílal dančí kýtu do Ománu, brněnský Bar, který neexistuje kvůli pandemii lidem drinky, balí u nich hodonínský startup s designovým nábytkem Wuders. Díky unikátnímu systému vyrobí firma Packung z jihomoravských Horních Věstonic krabice na míru od jednoho kusu do osmačtyřiceti hodin. Vlastní parametry obalu si může v online službě BOX48.cz zadat úplně každý.

Vaňasova dobrodružství a další příběhy v kresleném humoru Jiřího Cinkeise.

Co vše se může stát na železniční stanici?

/FOTOGALERIE/ Vymýšlením vtipů a psaním humorních povídek se Jiří Cinkeis z Chocerad baví už několik let. Pod pseudonymem Kocábka se svým kamarádem kreslířem Josefem Pšeničkou, který jeho nápady přenáší na papír, odlehčují vážnost témat jako staroba, manželské vztahy a humorný obrázek dokážou vykouzlit i z obyčejného, jinak nenápadného ruchu dne. Společně se pohupují na vlnkách humoru a člověčiny.

Ilustrační foto

Postoupíme! Zní unisono z řad fotbalistů i fanoušků

/ANKETA/ Vcelku lichotivý los evropské kvalifikace světového fotbalového šampionátu v Curychu hodně fanoušků včetně aktivních fotbalistů na Berounsku vítá. Vrásky trochu dělá pořadí zápasů, v nichž v březnu jede národní tým do Estonska, pak přivítá Belgii a míří ještě na půdu Walesu. Už tato část může být pro další vývoj klíčová.

Česká reprezentace

Hazard, Bale... Čeští fotbalisté byli nalosováni k Belgii a Walesu

Čeští fotbalisté se dozvěděli jména čtyř soupeřů, proti nimž budou hrát o účast na mistrovství světa. V kvalifikaci o šampionát v Kataru 2022 potkají Belgii (s Edenem Hazardem), Wales (s Garethem Balem), Bělorusko a Estonsko. Rozhodl o tom pondělní los v Curychu.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý

Fotbalistům začne boj o Katar. Hrozí "skupina smrti" i nuda a šeď

Jen jednou v samostatné historii postoupili čeští fotbalisté na mistrovství světa. Další pokus jim začne už v pondělí večer. V Curychu bude rozlosována kvalifikace o postup na šampionát v Kataru v roce 2022. Deník ve své interní anketě vybral čtyři druhy společností, do nichž se může mužstvo kouče Jaroslava Šilhavého dostat. Co jim říkáte?

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý

Fotbalistům začne boj o Katar. Hrozí "skupina smrti" i nuda a šeď

Jen jednou v samostatné historii postoupili čeští fotbalisté na mistrovství světa. Další pokus jim začne už v pondělí večer. V Curychu bude rozlosována kvalifikace o postup na šampionát v Kataru v roce 2022. Deník ve své interní anketě vybral čtyři druhy společností, do nichž se může mužstvo kouče Jaroslava Šilhavého dostat. Co jim říkáte?

Zásahové jednotky po útoku v centru Vídně

Útočník z Vídně nepoužil slovenskou munici. Chtěl ji ale koupit

Islamista, který střílel v pondělí v centru Vídně, nepoužil slovenskou munici, ačkoliv se ji snažil o pár měsíců dříve v zemi nakoupit. Ve svém prohlášení o tom informovala slovenská policie. Ta rovněž rakouskou stranu o možné hrozbě vzápětí informovala.   

Ilustrační foto.

Praha se letos v žebříčku chytrých měst propadla

Praha se v letošním roce sesunula z 19. na 44. místo v žebříčku chytrých měst. Na vině jsou nově zavedená kritéria dostupnosti bydlení a nedostatečný přístup k informacím o dopravních zácpách.

Zlato - ilustrační foto.

Drahé kovy jsme nepašovali, brání se česká rodina. V Rakousku se ocitla omylem

Česká rodina, v jejímž autě rakouští celníci odhalili metráky stříbra a zlata, odmítá tvrzení, že chtěla drahé kovy přes Rakousko propašovat do České republiky. Říká, že je chtěla jen uložit ve Švýcarsku a na rakouském území se ocitla při cestě z Lichtenštejnska omylem, informovala dnes agentura APA.

Zlato - zlaté cihly o váze 1 kilogramu - ilustrační foto.

Česká rodina pašovala stovky kilogramů zlata a stříbra přes Rakousko

Česká rodina chtěla propašovat přes 665 kilogramů zlata a stříbra přes Rakousko. Celníci vzácné kovy objevili v jejím automobilu na západě alpské republiky. Češi se zjevně chtěli vyhnout placení cla a nyní budou muset zaplatit vysokou pokutu, informoval dnes rakouský deník Heute.

Roman Kumpošt (na archivním snímku z 26. října 2016) se stal jedním z viceprezidentů Mezinárodní lyžařské federace (FIS), do voleb v roce 2021 nahradí zesnulého Slovince Janeze Kocijančiče

Kumpošt byl zvolen viceprezidentem FIS. Ve funkci nahradil zesnulého Kocijančiče

Roman Kumpošt se stal jedním ze čtyř viceprezidentů Mezinárodní lyžařské federace (FIS). Ve funkci nahradil Slovince Janeze Kocijančiče, který před měsícem zemřel. Mandát bude Kumpošt vykonávat minimálně do jara 2021, kdy je na programu 52. Kongres Mezinárodní lyžařské federace, na němž bude znovu voleno předsednictvo FIS. Informoval o tom Svaz lyžařů ČR.  

Olympijský stadion v Londýně

Londýnský mítink zrušen. Diamantová liga by měla začít v srpnu

Atletická Diamantová liga by měla začít 14. srpna v Monaku. Do poloviny října by se mělo uskutečnit jedenáct mítinků, které mohou mít různé formáty vzhledem k aktuálním vládním omezením kvůli koronaviru v jednotlivých zemích. Vzhledem k různorodým podmínkám tentokrát nebudou atleti sbírat body do pořadí jednotlivých disciplín a neuskuteční se finále v Curychu. Předběžný kalendář zveřejnila Diamantová liga na svém webu.