Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Matyáš Kuboš a Tomáš Kopecký s Natálkou.

Přes půl Evropy pro Natálku. Fanoušci Baníku jdou z Barcelony do Nového Jičína

/DENÍK ZAUJALO/ O nevídaný kousek se v příštích týdnech pokusí dva kamarádi Matyáš Kuboš a Tomáš Kopecký. Mladíci z Nového Jičína by si rádi vyzkoušeli své (nejen) fyzické možnosti a v následujících třech měsících se dostali z daleké španělské Barcelony domů pěšky. Jejich akce má zároveň charitativní podtext, prostřednictvím webu donio.cz budou vybírat peníze pro malou Natálku. „Chceme překonat sami sebe, a také pomoci,“ shoduje se dvojice, jejichž cesta začala v neděli 10. března.

Dne 26. února 1959 našli záchranáři pátrající po zmizelých účastnících Ďatlovovy výpravy její sněhem zavalený stan. Stan byl rozříznut zevnitř, skupina před něčím utíkala. Následoval děsivý objev mrtvol...

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Zkáza Ďatlovovy výpravy

Zkáza Ďatlovovy výpravy patří k nejslavnějším záhadám 20. století, současně však také k těm, k nimž se dá zdánlivě jen těžko najít cokoliv nového. Obzvláště po výzkumu z roku 2021, jenž naznačoval, že prapříčinou smrti všech členů výpravy mohla být desková lavina, která spadla na jejich stan. Už o rok později však byl tento výzkum zpochybněn a později se s dalšími zjištěními přihlásili ruští vědci.

Kontrabasisté Martin (vpravo) a Jan Kneslovi z Benešova s Plzeňskou filharmonií na koncertu nevidomého tenoristy Andrea Bocelliho.

Neobyčejné angažmá. Muzikanti z Benešova stáli na jednom pódiu s Andrea Bocellim

/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Světoznámý italský tenor Andrea Bocelli se na své evropské části turné zastavil ve Vídni, o tři dny později pak ve švýcarském Zürichu. Na obou koncertech jej doprovázela Plzeňská filharmonie, pod taktovkou světoznámého dirigenta Marcella Roty. Ve skupině kontrabasů se pak mezi filharmoniky objevili i dva hudebníci z Benešova, Martin a Jan Kneslovi - otec se synem.

Útočník libereckých Bílých Tygrů Oscar Flynn.

Rulíkovy koně v čekárně. Extraligové naděje, kterým se (zatím) nároďák vyhýbá

V nejvyšší domácí soutěži podávají nadstandartní výkony a pro své týmy jsou v první polovině základní části veledůležitými dílky do skládanky. Vzácná pozvánka na reprezentační sraz jim však do schránky stále ještě nedorazila. Kouč národního týmu Radim Rulík vyslal na druhou zastávku seriálu Euro Hockey Tour ve Švýcarsku velice podobnou skladbu týmu, jenž doplnilo také pár vybraných extraligových „šťastlivců“. Nahlédněte s Deníkem na pětici rozjetých mladíků, pro které naopak v letadle do Curychu už nezbylo místo.

Čeští florbalisté slaví dvojitý úspěch nad Švédy

Dvojitý skalp Švédů. Čeští florbalisté si připsali historický úspěch

/VIDEO/ Čeští florbaloví reprezentanti mají pořádný důvod k oslavě. Seniorská reprezentace totiž na turnaji Euro Floorbal Tour přehrála favorizované Švédy 12:8, což je vůbec nejvyšší vítězství nad silným severským soupeřem v české historii, navíc však vyhráli i junioři. Vůbec poprvé se tak stalo, že na tomto turnaji oba české výběry nad Švédskem vyhrály v základní hrací době.

Od března spojí Prahu a Brusel přímý noční vlak. Ilustrační snímek

Usnout v Praze a probudit se v Bruselu. Od března města spojí přímý noční vlak

Cestování z České republiky do zemí západní Evropy vlakem bude od příštího roku  o něco dostupnější. Noční vlak spojí Prahu s Bruselem. Stavět bude kromě Prahy i v Ústí nad Labem či v Děčíně. Společnost European Sleeper už na něj zahájila předprodej jízdenek. Noční vlaky nejsou v Česku novinkou. Nabízí je i tuzemští dopravci. Deník přibližuje i to, kam lze přímým spojem dojet a za kolik.

Jakub Vadlejch

Vadlejch si dokázal, že Čopru může porážet. Závodit se musí s pokorou, říká

Tohle vítězství je pro mě velice cenné. To prohlásil po vítězství ve finálovém závodě Diamantové ligy i v celkovém hodnocení dlouhodobého seriálu v hodu oštěpem Jakub Vadlejch. V americkém Eugene poslal své náčiní do vzdálenosti 84,24 metru a o 44 centimetrů porazil olympijského vítěze a mistra světa Níradže Čopru z Indie.

GigaCzech 2023 v Mělníku

Vzrušující souboje i pohodová atmosféra. Mělník hostil možná poslední GigaCzech

Užili jsme si to do posledních chvíle a kapky potu, shodli se v přívětivém Mělníce účastníci i pořadatelé GigaCzech po osmém – a s největší pravděpodobností posledním představení unikátní multisportovní kombinace. „Uvidíme, co bude za rok,“ nepřibouchl však úplně vrátka do budoucnosti Jan Plachý, šéf organizačního týmu z agentury eventime.

Spojení Jakuba Vadlejcha s Janem Železným přináší dlouhodobě špičkové výsledky

Čoprovi oplatil porážku z Budapešti. Vadlejch vyhrál mítink Diamantové ligy

V Curychu se mu daří. Jakub Vadlejch dokázal na stadion Letzigrund vyhrát potřetí v kariéře mítink Diamantové ligy. Hodil 85,86 metru a podařila se mu odveta za nedělní finále na mistrovství světa v Budapešti. Olympijský vítěz a čerstvý šampion od Dunaje Níradž Čopra z Indie za ním skončil o 15 centimetrů druhý.

Malá ukázka z velké výstavy...

Od sousedů: Tykve jako umělecká díla

Od pátku 25. srpna do 3. prosince bude Ludwigsburg opět hlavní městem tykví. V zahradách Kvetoucího baroka zdejšího rezidenčního zámku jich bude vystaveno na 450 000 více než 600 druhů, mnohé tentokrát umělecky ztvárněné na téma Oheň.

Šimon Hrubec (vpravo) se svým otcem Stanislavem.

Na mistrovství světa se snažím rychle zapomenout, tvrdí gólman Šimon Hrubec

Ve dvaatřiceti letech je v nejlepším gólmanském věku, a přestože má doma zlatou medaili z české extraligy i KHL, je pořád hladový po úspěších. Vimperský rodák Šimon Hrubec (32 let) má za sebou premiérovou sezonu ve švýcarském Curychu, rozporuplné pocity z květnového světového šampionátu, ale dívá už se hlavně dopředu a poctivě se připravuje na svůj druhý ročník v dresu curyšských Lvů.

Švýcarský historik umění Marius Winzeler je spolupodepsán pod knihou O vidění.

Staří mistři objevili, jak na obraze ukázat kus duše, říká Marius Winzeler

Švýcarský historik Marius Winzeler je spolu s publicistou Ivanem Hartmannem podepsán pod knihou O vidění s podtitulem Jak porozumět starému umění. Tomuto oboru se rodák z kantonu Curych, který plynně mluví česky, věnoval jak ve funkci kurátora a později ředitele Městských muzeí v Žitavě, tak v letech 2016 až 2021 na postu šéfa Sbírky starého umění v Národní galerii v Praze. Nyní už třetím rokem působí jako ředitel Rezidenčního zámku v Drážďanech. O čem jsme si nad knížkou, která navazuje na rozhlasový cyklus o starých mistrech, povídali? Tak třeba o tom, že nejen my vidíme obrazy, ale i obrazy svým způsobem vidí nás.

Zlatá tretra, atletický mítink kategorie Continental Tour - Gold, 27. června 2023, Ostrava. Barbora Špotáková (CZE).

Špotáková: Rozlučka byla krásná, dávám pět hvězdiček. Co mistrovství světa?

/FOTOGALERIE/ Loni v září oficiálně oznámila konec kariéry, chuť do závodění ji však vrátila do oštěpařského sektoru. Legendární Barbora Špotáková se v úterý představila na Zlaté tretře Ostrava. Bylo to její poslední vystoupení na tamním, světovými hvězdami nabitém, mítinku. „Měla jsem tu i staršího syna, asi koukal, jaký je o mě zájem. Já už na to úplně zapomněla,“ usmívala se.

Zlatá tretra, atletický mítink kategorie Continental Tour - Gold, 27. června 2023, Ostrava. Barbora Špotáková (CZE)

Špotáková: Rozlučka byla krásná, dávám pět hvězdiček. Na MS už moje házení není

Loni v září oficiálně oznámila konec kariéry, chuť do závodění ji však vrátila do oštěpařského sektoru. Legendární Barbora Špotáková se v úterý představila na Zlaté tretře Ostrava. Bylo to její poslední vystoupení na tamním, světovými hvězdami nabitém, mítinku. „Měla jsem tu i staršího syna, asi koukal, jaký je o mě zájem. Já už na to úplně zapomněla,“ usmívala se.

Fotbalisté Vlašimi zahájili přípravu na novou sezonu

Start! Vlašim zahájila přípravu. Hyskému se hlásilo osmnáct hráčů

Tři týdny po konci loňské sezony zahájili fotbalisté Vlašimi letní přípravu na tu nadcházející. Na stadionu v Kollárově ulici se sešlo osmnáct hráčů. Mezi nimi například navrátilci po zranění kapitán Petr Breda či útočník Adam Toula. Chyběli už hvězdní záložníci Jan Suchan, Filip Horský či Tomáš Rigo, jež všichni zamířili v přestávce do první ligy.

Vojtěch Chvojka se svým kolem (1944)

Zapomenutý šampión z Plzně. Do západního Německa ujel na kole

Pátý prosincový den roku 1948 je jako každý jiný. Pro plzeňského cyklistického závodníka Vojtěcha Chvojku je ale životně důležitý. V sedle svého kola nevyráží na další z mnoha závodů s cílem získat opět trofej vítězů, ale na cestu za svobodou.

Vojtěch Chvojka se svým kolem (1944)

Zapomenutý šampión. Vojtěch Chvojka ujel do západního Německa na kole

Pátý prosinec roku 1948 byl dnem jako každý jiný. Pro plzeňského cyklistického závodníka Vojtěcha Chvojku se ale stal životně důležitým. V sedle svého kola nevyrazil na další z mnoha závodů s cílem získat opět trofej vítězů, ale na cestu za svobodou. S malým baťůžkem na zádech se spolu se svým kamarádem Karlem Miltem vydal na dlouhou cestu do tehdejšího západního Německa.

Alšova jihočeská galerie slaví 70. výročí. Připravuje novou stálou expozici v Budějovicích i setkání s filmovým Vetřelcem.

Alšova jihočeská galerie má sedmdesát. Výročí oslaví s Vetřelcem

Alšova jihočeská galerie (AJG) je už dáma v letech. Za kvalitním a nevšedním uměním i kulturou, na vernisáže, výstavy, besedy i workshopy do ní lidé chodí už 70 let. Má pobočky nejen v Hluboké nad Vltavou, ale i v Budějovicích či Bechyni. Co  přichystala k jubileu?

Čápi se shromažďují na vrcholu baziliky při západu slunce v Colmenar Viejo na okraji Madridu 7. února 2023

Změna chování. Čápi se kvůli globálnímu oteplování živí ve Španělsku odpadky

V podhůří Sierry de Guadarrama severně od Madridu se vznášejí čápi a krouží v hejnu nad skládkou. Pak přijede popelářské auto a vyklopí obsah. Ptáci se jeden po druhém vrhají k zemi - snídaně je tady. Evropští čápi bílí kdysi odlétali na zimu na jih do africké oblasti Sahelu a Španělsko pro ně bylo jen krátkou občerstvovací zastávkou na jejich dlouhé cestě. Vzhledem k vyšším teplotám způsobeným změnami klimatu a dostatku potravy na skládkách pod širým nebem se ale většina dospělých čápů na tuto dlouhou a vyčerpávající cestu už nevydává.

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Juniorfest připravil dvě projekce pohádky Krakonošovo tajemství pro české a slovenské rodiny ve Švýcarsku.

Filmový Juniorfest potěšil projekcí pohádky české diváky ve Švýcarsku

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Juniorfest, dělá radost českým divákům nejen doma, ale i v Belgii a ve Švýcarsku. Právě tam se o víkendu v Muzeu přírodní historie v Ženevě a v Centru Čechů a Slováků v Curychu o uplynulém víkendu uskutečnily dvě projekce pohádky Krakonošovo tajemství pro tamní české a slovenské rodiny.

Šimon Hrubec se synem Adamem.

VIDEO: Hrubec trénoval s Motorem. Rýsuje se zajímavá posila?

Mezi svátky se na tréninku extraligových hokejistů objevila zajímavá posila. Jméno Hrubec má v hokeji velký zvuk, ale tentokrát se nejednalo o reprezentačního brankáře Šimona, který patří v dresu Curychu k nejlepším gólmanům švýcarské ligy, ale o jeho tříletého syna Adama, který si vyzkoušel led Budvar arény pod dohledem dědy Stanislava (trenér gólmanů Motoru) a strýce Matouše, jenž v minulosti oblékal českobudějovický dres. Jak to malému pokračovateli hokejové dynastie šlo, se můžete podívat na videu.

Reportér Deníku vyzkoušel novou přímou vlakovou linku z vídeňského letiště do Brna.

Test přímého vlakového spojení z vídeňského letiště: za dvě hodiny v centru Brna

/VIDEO/ Žlutý vlak stojí na nástupišti ve stanici letiště Schwechat. Přede dveřmi do vozů stojí stevardky a stevardi a ochotně odpovídají na dotazy cestujících v češtině i v cizím jazyce. Poradí i těm, kteří svůj spoj hledají doposud marně. Je neděle krátce před čtvrt na deset večer a do odjezdu přímého vlakového spoje směrem do Brna zbývá pár minut.

Česko - Švédsko, finále florbalového MS 2022

Florbalové stříbro. Důkaz reformy, která jednou bude završena zlatem

Ačkoliv uhráli nejlepší výsledek po osmnácti letech, tak byli smutní. Florbalisté se podruhé v historii probili do finále a opět brali stříbrné medaile. Sami ale chtěli víc. Věřili si na zlato, které jim přáli i ostatní, aby Češi dokonali revoluci. V Curychu k ní postavili hodně pevný základ, dokonají ji ale v nejbližších letech.

Zklamaný český brankář Lukáš Bauer ve finále florbalového MS

Brankář florbalistů Bauer po prohře: Stříbro? Úspěch, nicméně zlato je zlato

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Stejně jako loni byl jednou z hlavních hvězd týmu. Lukáš Bauer držel florbalovou reprezentaci po celý turnaj. Ve finále mistrovství světa zničili Švédové už i jeho a nakonec obhájili titul. Jednatřicetiletý gólman však po roce potvrdil nadstandardní kvalitu, která momentálně je v české brance, a po roce se opět stal nejlepším brankářem šampionátu. Obhajobu by ale vyměnil za zlatou medaili.

Zklamaný český brankář Lukáš Bauer ve finále florbalového MS

Hvězdný Bauer po prohře: Stříbro? Úspěch, nicméně zlato je zlato

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Stejně jako loni byl jednou z hlavních hvězd týmu. Lukáš Bauer držel florbalovou reprezentaci po celý turnaj. Ve finále mistrovství světa zničili Švédové už i jeho a nakonec obhájili titul. Jednatřicetiletý gólman však po roce potvrdil nadstandardní kvalitu, která momentálně je v české brance, a po roce se opět stal nejlepším brankářem šampionátu. Obhajobu by ale vyměnil za zlatou medaili.

Zklamaný český brankář Lukáš Bauer ve finále florbalového MS

Český sen o zlatu se rozplynul. Florbalovými mistry světa jsou znovu Švédové

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Chtěli zlato, avšak stejně jako před osmnácti lety si domů odvezou „jen“ stříbrné medaile. Čeští florbalisté prohráli ve finále se Švédskem 3:9. Obhájci titulu rozhodli o výhře čtyřmi brankami už v první třetině. Následně si i přes snížení Berkových svěřenců zápas pohlídali a dovedli ho do vítězného konce.

Realizační tým české florbalové reprezentace

Chladová terapie, červené brýle i knihy. Florbal posouvá přípravu na vyšší level

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Jenom s fyzickou a taktickou přípravou si na vrcholové úrovni v dnešní době nevystačíte. Český tým vyslal na světový šampionát do Švýcarska početný třináctičlenný tým včetně mentálního kouče, videotrenéra či dalších asistentů, kteří jsou během zápasu s vysílačkami na tribuně. Z hráčů je v tomto směru výjimečný útočník Filip Langer, který odmala hledá způsoby, jak se zdokonalit, což předvádí i v Curychu a Winterthuru.

Moderní aréna v Curychu

Švýcaři čekali na arénu deset let. Chrám za pět miliard pozná mistry světa

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Jednu celou dekádu čekal Curych na novou moderní hokejovou halu. Výstavbu provázela spousta komplikací, nicméně nyní už je chloubou města. Swiss Life Arena byla zprovozněna v říjnu, zápasy v ní hrají místní Lví i s českým gólmanem Šimonem Hrubcem. Mistrovství světa ve florbale je první velkou sportovní akcí, která se v ní pořádá. Další budou následovat.

Filip Langer (č. 29)

Langer podruhé zhatil švýcarský sen. Já a kat? Náhoda, říká o vítězném gólu

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Loni Helsinkách vystřelil v prodloužení českému týmu bronzovou medaili v souboji se Švýcarskem. Florbalisté tehdy vyhráli 4:3. O jedenáct měsíců později se oba týmy potkaly v Curychu už v semifinále. A znovu slavili Filip Langer a spol. Dvacetiletý útočník se už na startu druhé třetiny postaral o vítěznou trefu. Češi se tak po 18 letech mohou těšit, že si opět zahrají o světové zlato.

Česká radost

Čeští florbalisté si zahrají o zlato. V semifinále umlčeli domácí Švýcary

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Scénář florbalového mistrovství světa v Curychu se po osmnácti letech opakuje. Češi stejně jako v roce 2004 porazili v semifinále Švýcarsko, tentokrát je deklasovali 11:3 a v boji o zlato vyzvou Švédsko. Svěřenci Jaroslava Berky předvedli parádní obrat, ve druhé třetině si vytvořili luxusní pětigólový náskok a i přes ohromný nápor domácího celku si pohlídali postup do finále.

Česko - Slovensko, čtvrtfinále MS ve florbale 2022

Velký plán českých florbalistů? Ukrást švýcarskou párty pro sebe

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Posledních osm šampionátů se Češi a Švýcaři utkávali na florbalových mistrovství světa v soubojích o bronz. Nyní se proti sobě postaví už v semifinále. Stejně jako před osmnácti lety v Curychu. Tehdy český tým šokoval nejen domácí celek, ale i zbytek světa. Odvěkého soka porazil 5:3 a slavil doposud jediné stříbro v historii mezi muži. Stejná situace nastává i letos a výběr Jaroslava Berky chce ukrást švýcarskou párty pro sebe.

Filip Forman

Obrana Slováků? Největší chyba. Měli zvolit aktivnější styl, míní Forman

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Čtvrtfinále mistrovství světa mají zdárně za sebou. Čeští florbalisté zvládli federální souboj se Slováky a vyhráli 9:4. Poprvé se na turnaji trefil i centr druhé formace Filip Forman, který se v Curychu a Winterthuru doposud spíš trápil. Nyní ho společně s celým týmem čeká výběr Švýcarska. Moderní Swiss Life Arena bude v sobotu v podvečer naplněná k prasknutí.

Česko - Švédsko, MS ve florbale 2022

Cesta za medailí začíná. Češi ve federálním derby vyzvou v play-off Slováky

Po třech dnech volna čeká na české florbalisty na mistrovství světa play-off. V cestě za medailí vyzvou ve čtvrtfinále v prestižním federálním derby Slováky. Půjde tak o jejich první střetnutí na šampionátu v historii. Zároveň budou chtít oplatit soupeři porážku z jarní kvalifikace, ve které prohráli 4:5. Zápas startuje ve švýcarském Curychu v pátek v 15 hodin.

Otrokovický florbalista Ronald Gašparík na letošním mistrovství světa ve Švýcarsku.

Gašparík si užívá návrat do Švýcarska. Na MS zapomíná na klubové trápení

Na florbalovém mistrovství světa zastupuje širokou otrokovickou enklávu. Elitní útočník Roland Gašparík je jedním ze čtyř hráčů Panthers, kteří hájí barvy rodného Slovenska. Letošní šampionát, který hostí Curych a Winterthur, si užívá daleko víc než loňskou akci ve Finsku. A není to jen proto, že ve Švýcarsku před svým příchodem do Otrokovic působil.