Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Ilustrační foto

Ve vlaku z ČR našli v Německu kokain za čtyři miliony korun

Drážďany - Kilogram kokainu v hodnotě 150.000 eur (přes čtyři miliony Kč) odhalili v mezinárodním osobním vlaku z Prahy do Curychu na konci října němečtí celníci za hranicemi ČR, napsala dnes agentura DPA. Jde o největší letošní nález kokainu pašovaného pozemní cestou, informoval web listu Sächsische Zeitung.

Ilustrační foto

Bývalému místopředsedovu FIFA Hawitovi hrozí doživotní zákaz

Curych - Etická komise FIFA požaduje doživotní zákaz činnosti ve fotbale pro bývalého místopředsedu federace Alfreda Hawita, jenž přijal úplatky ve výši čtvrt milionu dolarů. Verdikt nad honduraským funkcionářem, dalším z řady vysokých představitelů FIFA zatčených loni v rámci dvou policejních razií v Curychu, by měl padnout během několika týdnů.

Fotbalistům Kosova (v bílém) přibudou další dva spoluhráči. Ilustrační foto.

FIFA povolila Kosovu dva bývalé reprezentanty Albánie

Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA povolila Besartu Berishovi a Mërgimu Vojvodovi reprezentovat rodné Kosovo, ačkoli v minulosti hráli za Albánii. Oba tak mohou nastoupit v sobotním utkání kvalifikace mistrovství světa 2018 proti Turecku.

Hvězda londýnského Arsenalu Mesut Özil.

Nominace na fotbalistu roku: FIFA zařadila i Kantého a hvězdy Arsenalu

Curych - Ve třiadvacetičlenné nominaci na nejlepšího fotbalistu světa v anketě FIFA jsou tři jiní hráči než v třicetičlenném seznamu ankety Zlatý míč. Mezinárodní federace zařadila mezi kandidáty i N'Gola Kantého z Chelsea a dvojici z Arsenalu Mesut Özil a Alexis Sánchez, které časopis France Football opomněl.

Ilustrační foto.

Švýcarští studenti navrhli nové podoby Prahy, ukazuje výstava

Praha - Představy studentů švýcarské školy architektury o tom, jak by mohla vypadat některá místa v Praze, ukazuje výstava v galerii Kvalitář. Sídlí na Senovážném náměstí a přehlídka toho, jak možnou budoucnost Prahy vidí mladí lidé ze zahraničí, potrvá do 2. prosince.

Krnovský varhanář Robert Ponča.

Robert Ponča dokončí varhany, které provází skandály a smůla

Varhanářská dílna Roberta Ponči z Krnova nedávno opravila varhany Husova sboru v Dobrušce a pak odborně vyčistila nástroj v ostravské katedrále Božského Spasitele. Nyní získala další zvláštní zakázku. Má dokončit varhany, které od počátku provází smůla a skandály. Jednoho varhanáře už přivedly na šikmou plochu.

Šéflékař Mezinárodní fotbalové federace FIFA Jiří Dvořák.

Šéflékař FIFA Dvořák po 22 letech skončil ve funkci

Curych - Šéf lékařské komise mezinárodní fotbalové federace FIFA Jiří Dvořák ve funkci s okamžitou platností skončil. O ukončení spolupráce po 22 letech ve středu informovali zástupci světového fotbalu, žádný konkrétní důvod ale neudali.

Zlatý míč 2015 a vítěz Lionel Messi

Malá revoluce. O držiteli Zlatého míče budou rozhodovat i fanoušci

Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyhlásí vítěze ankety o nejlepšího fotbalistu světa 9. ledna na tradičním ceremoniálu v Curychu. Poprvé do hlasování zapojí i fanoušky, kteří budou o vítězi rozhodovat společně s trenéry a kapitány reprezentací a novináři.

Václav Kadlec (vlevo) proti Ázerbájdžánu.

Fotbalisté se propadají žebříčkem FIFA, klesli o dalších sedm pozic

Curych - Česká fotbalová reprezentace si po kvalifikační prohře s Německem a remíze s Ázerbájdžánem pohoršila v žebříčku FIFA o sedm míst a je na 40. pozici. V dnešním novém pořadí se Češi ocitli nejníže od října 2011, kdy byli sedmačtyřicátí. Jedničkou mezi národními týmy jsou nadále Argentinci.

Arménští fotbaloví příznivci

Novým trenérem fotbalistů Arménie bude Petrosjan

Jerevan (Arménie) - Novým trenérem fotbalistů Arménie byl jmenován Artur Petrosjan. Oznámil to dnes arménský svaz, někdejší reprezentační záložník se funkce oficiálně ujme 1. listopadu. Čtyřiačtyřicetiletý Petrosjan nahradí Varužana Sukiasjana, který odstoupil minulý týden po nepovedeném vstupu do kvalifikace mistrovství světa 2018 v Rusku.

Worawi Makudi

Bývalý funkcionář FIFA Makudi nesmí pět let pracovat ve fotbale

Curych - Bývalý člen výkonného výboru mezinárodní federace FIFA Worawi Makudi nesmí pět let pracovat ve fotbale. Někdejší šéf thajského svazu byl potrestán za korupci, zpronevěru, falšování dokladů a ovlivnění voleb ve své zemi, které následně vyhrál. Za tyto prohřešky navíc dostal od etické komise FIFA pokutu 10.000 švýcarských franků (asi 250 tisíc korun).

Sýrové fondue. Ilustrační foto.

Fondue do mikrovlnky? Svatokrádež!

Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Ze Zboží do světa.

Zadinová je v elitě

Zboží - Fotbalová rozhodčí Olga Zadinová, jejímž domovem je ves Zboží, místní část města Habry, a pracovištěm účtárna stavební společnosti Chládek a Tintěra, letos postoupila mezi elitu arbitrů světové kopané.

Prezident FIFA Gianni Infantino

Fotbalové MS 2026 nebude hostit Evropa ani Asie, rozhodla FIFA

Curych - Fotbalové mistrovství světa v roce 2026 s pravděpodobně rozšířeným počtem účastníků se téměř jistě nebude konat v Evropě ani v Asii. Rada mezinárodní federace FIFA na zasedání v Curychu potvrdila, že po šampionátech 2018 v Rusku a 2022 v Kataru dostanou příležitost jiné kontinentální konfederace.

Prezident FIFA Gianni Infantino

Fotbalové MS se 40 nebo 48 týmy? FIFA rozhodne v lednu

Curych - O rozšíření počtu účastníků fotbalového mistrovství světa bude mezinárodní federace FIFA rozhodovat v lednu příštího roku. Podle médií je téměř jisté, že od roku 2026 bude na světových šampionátech startovat více než současných 32 týmů. Ve hře je rozšíření na 40 nebo dokonce na 48 mužstev.

Pozemek Mezi ulicemi Roztylská a Na Jelenách. Ilustrační foto.

Praha 11 chce vytvořit regulační plán pro území Na Jelenách

Praha - Radnice Prahy 11 chce vytvořit regulační plán pro území Na Jelenách na Opatově. Na čtvrtečním jednání magistrátního výboru pro územní rozvoj to řekl starosta Prahy 11 Jiří Štyler (HPP11). Ochranu území požaduje Praha 11 po magistrátu a Institutu plánování a rozvoje (IPR). Území se rozkládá mezi ulicemi Na Jelenách, Brněnská a Roztylská. IPR je městská organizace zabývající se územním plánováním. V září radní odvolali ředitele Petra Hlaváčka a následně na protest odešel tým tvořící metropolitní plán. Kdy bude nový vybrán ředitel, není jasné.

Veteráni vzpomínají na léta za kniplem

Veteráni vzpomínají na léta za kniplem

Chrudim – Dvacet pilotů veteránů chrudimského aeroklubu se, pokud jim to zdraví dovolí, pravidelně schází každé čtvrtletí na společných schůzkách. Pod vedením Markéty Jehličkové a Josefa Lupínka vzpomínají na svá mladá léta a oživují si příhody, které prožili za kniply letadel.

Eliška Krupnová (vlevo) proti Švýcarsku.

Florbalistka Krupnová slaví s Pixbem triumf v Poháru mistrů

Boras - Florbalistky švédského Pixba Wallenstam s Eliškou Krupnovou vyhrály poprvé Pohár mistrů, když porazily v Boras ve finále finský klub SC Classic 6:2. Krupnová se stala druhou českou florbalistkou, která v soutěži triumfovala. První byla loni v Mladé Boleslavi Tereza Urbánková se švédskou Morou. Classic neuspěl ani v mužském finále a podlehl švédské Storvretě 1:2.

Ilustrační foto.

Florbalistkám Vítkovic jen těsně uteklo evropské finále

/PŘÍMO Z BORASU/ Florbalistky Vítkovic podlehly na Poháru mistrů ve Švédsku favorizovanému domácímu týmu Pixbo Wallenstam 3:4, přestože vedly 2:0 a 3:1. Švédské šampionky s českou útočnicí Eliškou Krupnovou se v nedělním finále utkají s finským celkem SC Classic, který vyhrál nad dalším domácím klubem IKSU 4:3 v prodloužení.

Zprava Ivana Šupáková z Vítkovic, Therese Landén, Emmelie Södergren, obě z Pixbo, a Adéla Pantělejevová z Vítkovic.

Florbalistkám Vítkovic jen těsně uteklo evropské finále, padl i Chodov

Boras - Florbalistky Vítkovic podlehly na Poháru mistrů ve Švédsku favorizovanému domácímu týmu Pixbo Wallenstam 3:4, přestože vedly 2:0 a 3:1. Švédské šampionky s českou útočnicí Eliškou Krupnovou se v nedělním finále utkají s finským celkem SC Classic, který vyhrál nad dalším domácím klubem IKSU 4:3 v prodloužení. Neuspěl ani Chodov, který podlehl Storvretě 2:7, přitom ještě po dvou třetinách držel jen jednobrankovou ztrátu.

Ďurica

FIFA potrestala Ďuricu za kritiku rozhodčích jen pokutou

Curych (Švýcarsko) - Mezinárodní fotbalová federace FIFA potrestala slovenského obránce Jána Ďuricu pokutou 5000 švýcarských franků (zhruba 125.000 korun) za kritiku rozhodčích po zářijové těsné porážce 0:1 s Anglií na úvod kvalifikace mistrovství světa 2018. Čtyřiatřicetiletý stoper Trabzonsporu tak může nastoupit v nadcházejících duelech kvalifikace se Slovinskem a Skotskem.

florbalistky

Florbalistky Vítkovic postoupily do semifinále Poháru mistrů

Boras (Švédsko) - Florbalistky Vítkovic rozdrtily ve čtvrtfinále Poháru mistrů ve Švédsku ruskou Nauku 12:1. V boji o finále je tak čeká v sobotu od 12:30 domácí tým Pixbo Wallenstam s českou útočnicí Eliškou Krupnovou. V mužské kategorii nastoupí ve 13:00 do čtvrtfinále Chodov proti norskému Greakeru.

Roman Koudelka.

Změna v kalendáři SP skokanů na lyžích: Vyškrtnut byl Nižnij Tagil

Curych - Mezinárodní lyžařská federace (FIS) vyřadila z kalendáře Světového poháru prosincové závody skokanů a skokanek v Nižním Tagilu. Ruští organizátoři totiž nesplnili předepsané podmínky, především nenainstalovali ochrannou síť proti větru, a také v minulých závodech nevypláceli včas finanční odměny.

Ve švýcarských Alpách se dnes krátce po startu zřítila armádní helikoptéra. Zahynuli oba piloti, jeden člen posádky byl zraněn.

Ve švýcarských Alpách se zřítil armádní vrtulník, dva piloti zahynuli

Curych – Ve švýcarských Alpách se dnes krátce po startu zřítila armádní helikoptéra. Zahynuli oba piloti, jeden člen posádky byl zraněn. Příčina neštěstí zatím není známa, informovala agentura Reuters. Velitel švýcarského letectva Aldo Schellenberg sdělil, že armáda po tomto incidentu pozastavila lety vrtulníků Super Puma.

Ilustrační foto

Žebříček konkurenceschopnosti vede Švýcarsko, Česko je na 31. místě

Curych - Česká republika v žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), letos zůstala na 31. příčce. Slovensko si o dvě místa polepšilo a je 65. Letošní pořadí 138 porovnávaných států opět vede Švýcarsko, které je první již osmým rokem za sebou; letos zaznamenalo nejvyšší hodnocení od roku 2007, kdy WEF začalo tento žebříček zveřejňovat.

BOJOVNICE. Florbalistky Vítkovic budou hájit české barvy v letošním Poháru mistryň. V pátek budou usilovat o postup do semifinále proti ruskému klubu Nauka z Archangelské oblasti.

Florbalistky Vítkovic zamíří na Pohár mistryň

Znovu míří do Evropy. Florbalistky Vítkovic, úřadující české mistryně, vstoupily do nové sezony dvěma vysokými výhrami v domácí extralize (Elite Praha porazily doma 13:0, a na Vinohradech zvítězily dokonce 16:0), teď je však čeká velká výzva.

Ilustrační foto.

Lufthansa uzavřela dohodu o společném podniku s Air China

Peking (Čína) - Největší německá letecká společnost Lufthansa a čínské vlajkové aerolinie Air China uzavřely dohodu o společném podniku. Oba přepravci budou moci vzájemně nabízet letenky svého partnera na vybraných linkách mezi Čínou a Evropou, sdělily dnes obě společnosti.

Česko - Arménie

Češi poskočili v žebříčku FIFA na 33. příčku, dál vede Argentina

Curych - Čeští fotbalisté poskočili v žebříčku FIFA o jedno místo na 33. pozici. Sice přišli o šest bodů, ale pomohl jim propad Alžírska. Žebříčku nadále vládne Argentina, která ještě navýšila svůj náskok před druhou Belgií. Třetí už je Německo, příští soupeř české reprezentace.

Maria Abakumovová

Rusko přišlo o další medaile z OH. Stříbro z Pekingu vrátí i Abakumovová

Curych - Ruská oštěpařka Maria Abakumovová přišla kvůli dopingu o stříbrnou olympijskou medaili z Pekingu. Soupeřku Barbory Špotákové potrestal Mezinárodní olympijský výbor na základě zpětné analýzy vzorků z roku 2008, při níž laboratoř odhalila stopy anabolického steroidu turinabolu. Rusko navíc přijde i o bronz ze čtvrtkařské štafety mužů kvůli pozitivnímu testu Denise Alexejeva.

Ilustrační foto.

Ze skladu švýcarské armády zmizelo několik kilogramů výbušnin

Bern - Z muničního skladu švýcarské armády v Aarau západně od Curychu zmizelo několik kilogramů výbušných prostředků. Oznámilo to dnes ministerstvo obrany a civilní ochrany. Podle švýcarských médií zatím není jasné, zda výbušniny někdo ukradl, nebo jde pouze o chybu v evidenci.

JEFFREY WEBB

Webb dostal od FIFA za korupci doživotní trest

Curych (Švýcarsko) - Etická komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA potrestala bývalého místopředsedu Jeffreyho Webba za korupci doživotním zákazem působení ve fotbale a pokutou milion dolarů. Navíc zahájila nové vyšetřování bývalého prezidenta Seppa Blattera a dalších dvou funkcionářů kvůli podezření z korupce. Osmdesátiletý Švýcar přitom už nyní bojuje u CAS proti šestiletému zákazu působení ve fotbale.

vlajka Kosova

FIFA zatím povolila Kosovu šestnáct nových reprezentantů

Curych (Švýcarsko) - Fotbalovou reprezentaci Kosova může před dnešní soutěžní premiérou posílit šestnáct hráčů, kteří se v zemi narodili, ale v minulosti už nastoupili za jiný národní tým. Speciální povolení jim udělila mezinárodní federace FIFA, z toho sedmi až během dneška. Podle agentury AFP jednu žádost ještě posuzuje.

HC Škoda Plzeň - HK Nitra

Plzeň neudržela nadějné vedení a v Lize mistrů padla s Nitrou

Plzeň - Hokejisté Plzně prohráli ve třetím utkání v Lize mistrů na svém ledě s Nitrou 2:4. Po první třetině sice vedli 2:0, ale hosté třemi trefami v prostřední části skóre obrátili a vítězství zpečetili v závěru trefou při plzeňské hře bez brankáře.

Vítěz Diamantové ligy Jakub Vadlejch.

Diamantový Vadlejch: Triumf mi dává ohromnou sílu a energii do budoucna

Praha - Motivací a povzbuzením do dalších sezon je pro oštěpaře Jakuba Vadlejcha vítězství v Diamantové lize. Prvenství v prestižním seriálu uzmul na poslední chvíli ve čtvrtečním finále v Curychu olympijskému vítězi Thomasi Röhlerovi z Německa, kterého dokázal porazit a přeskočit v konečném hodnocení. Díky Vadlejchově triumfu mohou jet na příští mistrovství světa za rok v Londýně čtyři čeští oštěpaři.

Jan Kudlička

Tyčkař Kudlička skončil v Curychu pátý

Curych (Švýcarsko) - Tyčkař Jan Kudlička obsadil na předposledním mítinku Diamantové ligy v Curychu páté místo výkonem 572 centimetrů. Pavel Maslák doběhl v závodu na 400 metrů sedmý v čase 45,81 sekundy. Výškařka Michaela Hrubá byla poslední desátá, když skočila 186 cm.

Franz Beckenbauer

Švýcarské úřady viní Beckenbauera ze zpronevěry

Curych (Švýcarsko) - Švýcarské úřady zahájily trestní stíhání slavného německého fotbalisty Franze Beckenbauera v souvislosti s jeho rolí předsedy organizačního výboru mistrovství světa v roce 2006. Přidělení pořadatelství MS Německu provázela korupční aféra. Státní zástupce Beckenbauera podezírá ze zpronevěry a podle týdeníku Spiegel i z praní špinavých peněz.

Yarelys Barriosová

Kubánská diskařka na OH 2008 dopovala, Cechlová bude čtvrtá

Curych (Švýcarsko) - Mezinárodní olympijský výbor diskvalifikoval za doping kubánskou diskařku Yarelys Barriosovou, která na hrách v Pekingu 2008 získala stříbrnou medaili. Věra Cechlová by se měla v upraveném pořadí posunout na čtvrté místo.

Jakub Vadlejch

Vadlejch bude v Curychu útočit na triumf v Diamantové lize

Curych (Švýcarsko) - Oštěpař Jakub Vadlejch bude dnes na mítinku v Curychu usilovat o celkové vítězství v Diamantové lize. Po červencovém triumfu z Londýna a týden starém prvenství z Paříže je v průběžném pořadí druhý. Na vedoucího Němce Thomase Röhlera ztrácí čtyři body.

Gianni Infantino

Infantino má v čele FIFA poloviční plat než Blatter

Curych (Švýcarsko) - Roční plat předsedy Mezinárodní fotbalové federace Gianniho Infantina letos činí 1,5 milionu švýcarských franků (zhruba 37 milionů korun). Jeho předchůdce ve funkci Sepp Blatter si podle agentury AP vydělal za rok dvojnásobek.

Ilustrační foto

Vývoz švýcarských hodinek dál klesá, USA se staly největším trhem

Curych - Největším dovozcem švýcarských hodinek se minulý měsíc staly Spojené státy, které předstihly Hongkong, na jehož trh dovoz klesá. V letošním roce se přitom dál prohlubuje propad exportu tohoto zboží ze Švýcarska. Export hodinek se na celkovém vývozu z této alpské země podílí asi deseti procenty.

Ilustrační foto

Muž napadl ve Švýcarsku cestující ve vlaku a šest jich zranil

Curych (Švýcarsko) - Šest lidí zranil 27letý Švýcar, který ve vlaku na východě Švýcarska dnes odpoledne zaútočil na cestující zapálenou hořlavou tekutinou a nožem. Motiv násilí, při němž utrpěl zranění i útočník, zatím není známý. Švýcarská policie ale nepovažuje za pravděpodobné, že by šlo o teroristický čin. Přiklání se podle agentury Reuters k tomu, že možná šlo o zločin z vášně.