Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

AS Řím nevyzrálo na AC Milán

UEFA trestala kluby za utrácení. Pykají AS Řím, Inter Milán i Monako

Curych - Inter Milán a AS Řím se s Evropskou fotbalovou unií (UEFA) domluvily na zaplacení pokuty a zredukování své soupisky v pohárových soutěžích za porušení pravidel takzvané finanční fair play. UEFA dnes oznámila, že dosáhla dohody ještě s dalšími osmi týmy včetně Sportingu Lisabon a Monaka.

Ilustrační foto.

Silný frank způsobil švýcarské centrální bance rekordní ztrátu

Curych - Švýcarská centrální banka (SNB) se v letošním prvním čtvrtletí propadla do rekordní ztráty 30 miliard švýcarských franků (zhruba 785 miliard Kč). Silnější kurz franku totiž snížil hodnotu jejích devizových rezerv. Ve stejném období loni vykázala SNB zisk 4,4 miliardy švýcarských franků.

Roman Josi z Nashvillu (vlevo) proti Chicagu.

I Švýcaři hlásí posily z NHL. Mužstvo doplní Josi a Fiala z Nashvillu

Curych - Obránce Roman Josi s útočníkem Kevinem Fialou z Nashvillu se představí v dresu Švýcarska na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Tým trenéra Glena Hanlona posílí po vyřazení Predators v prvním kole Stanleyova poháru s Chicagem. Švýcaři, kteří budou soupeřem českých hokejistů v základní skupině A v pražské O2 areně, mají už v týmu z NHL obránce Marka Streita z Philadelphie a brankáře Reta Berru z Colorada.

Golfista Justin Rose.

Golfista Rose ovládl turnaj v New Orleans a polepšil si o 1,24 milionu dolarů

New Orleans - Birdie na poslední jamce zajistilo anglickému golfistovi Justinu Roseovi vítězství na turnaji PGA v New Orleans. Čtyřiatřicetiletý vítěz US Open z roku 2013 zvládl v nahuštěném programu, který si vynutilo deštivé počasí, čtyři kola na hřišti s parem 72 na 266 ran a o jednu porazil Američana Camerona Tringaleho.

Americká společnost Apple nebude moci zahájit prodej svých nových chytrých hodinek ve Švýcarsku nejméně do konce letošního roku. Důvodem je spor o právo na duševní vlastnictví.

Hodinky Apple zatím nemohou na švýcarský trh

Curych – Americká společnost Apple nebude moci zahájit prodej svých nových chytrých hodinek ve Švýcarsku nejméně do konce letošního roku. Důvodem je spor o právo na duševní vlastnictví. Uvedla to švýcarská televizní stanice RTS na svých internetových stránkách.

Ratislav Šedina mladší (vlevo) má se svým otcem Ratislavem velikou zásluhu na tom, že se Kolín nesmazatelně zapsal do historie pražského šampionátu.

Ratislav Šedina: Medaile se moc líbily

Kolín /ROZHOVOR/ – Ve své kariéře toho zažil hodně. Jako závodník, nebo trenér. Sám se dostal do mládežnické reprezentace, vychoval i několik skvělých atletů. Naposledy dovedl Helenu Jiranovou na halové mistrovství Evropy v atletice.

Hokej - ilustrační foto.

Hokejová LM se plní. Zbývá už jen pět míst. Uspěje Brno nebo Litvínov?

Curych - Finské kluby Lukko Rauma, Blues Espoo a norský Storhamar rozšířily počet jistých účastníků nadcházející sezony hokejové Ligy mistrů na 43 z celkových 48. Na zbývajících pět míst, o které se ještě hraje v české extralize, v Německu, na Slovensku, v Dánsku a Francii, je celkem deset uchazečů. V tuzemsku doplní majitele licence A Liberec, Pardubice, Spartu, Vítkovice a vítěze základní části Třinec buď Litvínov, nebo Kometa Brno.

Předseda FIFA Sepp Blatter.

Kompenzace za uvolnění hráčů na MS? FIFA vyplatí klubům miliardy

Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyplatí klubům z celého světa na kompenzacích za uvolnění hráčů na mistrovství světa v letech 2018 i 2022 po 209 milionech dolarů (asi 5,357 miliard korun). To je téměř třikrát více, než za poslední šampionát v Brazílii, po němž kluby inkasovaly 70 milionů dolarů.

Přidělit MS 2022 Kataru? Ano, byla to chyba, uznal šéf světového fotbalu Sepp Blatter.

Podzim a finále před Vánoci. FIFA schválila nový termín pro MS v Kataru

Curych - Přelomové rozhodnutí. Fotbalové mistrovství světa v roce 2022 v Kataru se bude hrát na podzim. Začít by mělo 20. nebo 21. listopadu a vyvrcholí finálovým zápasem 18. prosince. Souhlasil s tím výkonný výbor FIFA, jenž definitivní verdikt vynesl ve čtvrtek na svém jednání v Curychu.

Giedo van der Garde

Místo kokpitu 15 milionů eur. Sauber prý chce Van der Gardeho vyplatit

Curych - Vysoké odškodné 15 milionů eur zaplatí stáj formule 1 Sauber pilotovi Giedu Van der Gardemu ve sporu o právo závodit v seriálu mistrovství světa. Bývalý testovací jezdec by se tak měl po mimosoudním vyrovnání, o němž zatím informují pouze média, vzdát nároku na kokpit v Grand Prix.

Pavel Hodek bude na domácím MS v hokeji působit jako hlavní rozhodčí.

Na MS se představí rekordní počet českých sudích, dva mezi hlavními

Curych - Na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě bude působit rekordní počet pěti českých rozhodčích. Jako hlavní budou na květnovém vrcholu sezony rozhodovat Pavel Hodek a Vladimír Šindler, jako čároví se dostali do nominace Vít Lederer, Miroslav Lhotský a Rudolf Tošenovjan. Celkem je na listině pro šampionát 32 sudích - 16 hlavních a 16 čárových.

Fotbal - ilustrační snímek

Zimbabwe bylo vyloučeno z kvalifikace MS 2018, na vině jsou dluhy

Curych - Mezinárodní fotbalová federace vyloučila Zimbabwe z kvalifikace mistrovství světa 2018 v Rusku. Zimbabwská národní federace totiž opakovaně nevyslyšela varování, že musí zaplatit dlužnou mzdu bývalého trenéra Josého Claudineiho Georginiho. Zimbabwe mělo vstoupit do bojů v africké zóně v říjnu, o možnost hrát o šampionát přijde i sparťanský obránce Costa.

Judista Jakub Ječmínek (v modrém).

Sedm utkání, pět výher. Judista Ječmínek skončil pátý na EP v Curych

Curych - Českému judistovi Jakubu Ječmínkovi těsně unikla první seniorská mezinárodní medaile v kariéře. Na Evropském poháru v Curychu prohrál v utkání o bronz a skončil pátý. V početné konkurenci v kategorii do 73 kilogramů vyhrál pět ze sedmi utkání a prezentoval se velmi dobrým výkonem.

Petr Svoboda

Nesmrtelný? Svoboda sní o medaili a říká: Potřebuji nad sebou bič

Praha - Vzpomínáte si na to? Byl listopad, vyhlášení ankety Atlet roku a překážkář Petr Svoboda na pódiu mimo jiné zpíval: "Teď přes zimu chystám se dát do kopy, pak vyhrát v Praze mistrovství Evropy!" A po svém vydařeném vystoupení prohlásil: "Kdo šampionát vyhraje, stane se nesmrtelným."

Zkušební výroba papíru ze sloního trusu v pražské zoo.

Pražská zoo bude vyrábět papír ze sloního trusu

Praha - Pražská zoologická zahrada chce vybudovat manufakturu na výrobu papíru ze sloního trusu. Inspiraci čerpala v asijských zemích. Uvedl to ředitel zahrady Miroslav Bobek. Vloni zahrada ve spolupráci s papírnou ve Velkých Losinách vyrobila z trusu první archy přírodního papíru. V budoucnu má malá dílna stát přímo v areálu zahrady.

Ilustrační foto

Nejlepším městem pro život je Vídeň, Praha je osmašedesátá

New York – Tři města, která nabízejí svým obyvatelům nejlepší kvalitu života, jsou Vídeň, Curych a Auckland. Vyplývá to ze žebříčku, který každoročně sestavuje americká poradenská společnost Mercer. V nově zveřejněném pořadí, do něhož se promítá třeba úroveň bezpečnosti, politické stability či vzdělávacího systému, ale také kvalita životního prostředí či pestrost kulturní nabídky, skončila Praha na 68. místě, Bratislava je 81. Poslední – 230. – příčku obsadil Bagdád.

Ilustrační foto. Tak má vypadat stadion na MS v Kataru

Listopad. Termín pro šampionát v Kataru už doporučila i speciální skupina FIFA

Dauhá - Zdá se, že je hotovo. Speciální pracovní skupina FIFA doporučila výkonnému výboru Mezinárodní fotbalové federace, aby se mistrovství světa 2022 v Kataru konalo na přelomu listopadu a prosince a bylo o několik dní zkráceno. Návrh má podle FIFA i podporu všech šesti konfederací z jednotlivých světadílů. Konečné rozhodnutí by mělo padnout v březnu v Curychu.

S EVROPSKOU konkurencí se popasoval Petr Marschall (vlevo).

Marschall si odnesl hlavně zkušenosti

Lovosice – Petr Marschall ze Sport Union Lovosice stál prvně v řadách reprezentace ČSKe na ME EKF (největší evropská federace karate) v Curychu, kde se mu sice nepodařilo dosáhnout na medaile, ale startu nelituje.

Prostějovské volejbalistky v Lize mistryň

Agelky zkusí další volejbalový zázrak. Hostí tureckého giganta

Prostějov – Vrchol volejbalové sezony je zde. Hráčky VK Agel Prostějov odehrají dnes na domácí půdě úvodní zápas osmifinále Ligy mistryň. Svěřenky trenéra Čady přivítají na své palubovce dalšího ze světových velikánů turecký celek Eczacibasi Istanbul.

Sepp Blatter

Oficiální: Blatter zná soupeře. Do čela FIFA chtějí i princ, Figo a Praag

Curych - O funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace se bude ucházet čtveřice adeptů. Vedle současného šéfa FIFA Seppa Blattera splnili podmínky kandidatury bývalý hvězdný fotbalista Portugalec Luís Figo, předseda nizozemského svazu Michael van Praag a jordánský princ Alí bin Husajn, jeden z místopředsedů FIFA.

Ilustrační foto

Brněnský vědec získal miliony na výzkum temné hmoty genomu

Brno – Brněnský biolog Richard Štefl získal od Evropské výzkumné rady dva miliony eur (55,4 milionu korun) na výzkum takzvané temné hmoty genomu. Přírodovědec působí ve Středoevropském technologickém institutu Masarykovy univerzity (CEITEC MU). Příspěvek je rozvržený na pět let. Získání grantu je obrovským úspěchem, řekla ČTK mluvčí institutu Jana Šilarová.

Petr Marschall (vpravo) v akci.

Marschall vybojoval cenný bronz na MČR

Příbram – Lovosické středisko SKR Sport Union skvěle reprezentoval Petr Marschall, který se v příbramské sportovní hale představil společně s nejlepšími závodníky v karate ČSKe kategorií nad 18, do 21 a nad 40 let.

Ilustrační foto

Laviny v Alpách si o víkendu vyžádaly deset obětí

Bern - Životy deseti lidí si o víkendu vyžádaly laviny ve švýcarských, francouzských a rakouských Alpách. Nejvíce obětí, sedm, má na svědomí sobotní pád laviny ve švýcarském kantonu Graubünden. Stejný den si lavina vyžádala také dva mrtvé v sousedním Rakousku. Ve Francii v sobotu našli tělo lyžařského instruktora, jehož život si vzala lavina, dnes odpoledne nadále pátrali po pohřešovaném britském lyžaři.

Ilustrační foto.

Švýcarskou ekonomiku prý čeká recese kvůli silné domácí měně

Curych - Švýcarská ekonomika se v letošním roce propadne do recese poté, co se tamní centrální banka rozhodla ukončit umělé udržování kurzu domácí měny na nízké úrovni. Předpověděl to dnes švýcarský hospodářský institut KOF. Ekonomiku podle institutu poškodí rovněž nižší ceny ropy, které mají negativní dopad na obchodování s touto komoditou. To je z velké části spravováno právě ze Švýcarska, píše agentura Reuters.

Jezdec F1 Kimi Räikkönen.

Räikkönen vstoupí do sezony formule 1 v nové roli, stal se otcem

Curych - Bývalý mistr světa formule 1 Kimi Räikkönen zahájí novou sezonu jako otec. Přítelkyně pětatřicetiletého finského jezdce Minttu Virtanenová přivedla v úterý večer na svět chlapce, který měřil 51 centimetrů a vážil 3,7 kg. Jméno dítěte není známé.

Diskař Jan Marcell na mistrovství ČR.

Koulařský boj o Prahu: Marcell má jistotu

Brno – Ostatní se strachují, on je v klidu. Brněnský koulař Jan Marcell má totiž start na březnovém pražském mistrovství Evropy v hale už jistý. Místo mu zajistila šestá příčka na posledním kontinentálním šampionátu pod otevřeným nebem v Curychu a výkon z minulého týdne 19,93 metru, kterým hravě splnil požadovaných 19,10 metru. „Jsem teď daleko klidnější. Halová sezona je krátká a já se můžu věnovat jen přípravě na pražský vrchol," libuje si devětadvacetiletý Marcell.

Sedmnáctiletá házenkářka Jana Šustková (v modrém) nastřílela ve třech mezinárodních zápasech dvaadvacet branek.

Ocenění je hezké, ale zavazující, říká mladá házenkářka Šustková

Veselí nad Moravou – Na slavnostním vyhlášení nejlepších sportovců Hodonínska za rok 2014, které se ve středu večer uskutečnilo v sále Evropa, zastupovala všechny okresní házenkářky. Na interligový tým z Veselí nad Moravou se sice letos nedostalo, na sedmnáctiletou spojku Janu Šustkovou ale pořadatelé nezapomněli. Mládežnická reprezentantka skončila třetí mezi juniorkami.