Kreativ

ŠTÍTEK: Curych

Fabian Cancellara ve žlutém trikotu

Konec sezony. Švýcaři smutní: Cancellara nebude fit pro MS

Curych - Čtyřnásobný mistr světa v časovce Fabian Cancellara nebude startovat na cyklistickém mistrovství světa. Švýcarský závodník kvůli žaludečním a střevním problémům odstoupil ze 3. etapy Vuelty a jeho stav i po pádech v průběhu sezony stále není ideální. Šampionát v americkém Richmondu začne 20. září.

Překážkářka Zuzana Hejnová si na MS v Pekingu doběhla pro titul mistryně světa.

Jde o milion. Hejnová je v pohodě, Špotákovou by mohl rozveselit synek

Curych - Mistrovství světa v Pekingu už sice skončilo, ale atletická show bude pokračovat ve čtvrtek večer v Curychu. Je tu první finále Diamantové ligy. A o celkové vítězství budou usilovat čerstvá dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová i oštěpařka Barbora Špotáková, které se šampionát v Číně nevydařil.

Na technoparty v Curychu se sešlo milion lidí.

V Curychu se sešel milion lidí na technopárty

Curych – Zhruba milion lidí se od sobotního dopoledne do pozdní noci zúčastnil každoroční švýcarské technopárty Street Parade, která se pravidelně koná v Curychu. Fanoušci techna z celé Evropy se podle agentury AFP začali sjíždět krátce po poledni, a pak se zapojili do tance v srdci švýcarského finančního hlavního města za zvuků ohlušujících decibelů elektronického dunění, které se ozývalo z 26 pojízdných zvukových aparatur a dvacítky pódií obsluhovaných dýdžeji.

Zklamání. Barbora Špotáková přijala neúspěch na MS jako fakt

Jak to, že selhala? Špotáková "čuměla" do zdi a přiznává: Potřebuji trenéra

Peking - Tenhle obrázek připomněl staré dobré časy… Barbora Špotáková se rozbíhá v Pekingu k pokusu poslední naděje, po kterém na rozběžišti padá v euforii na kolena. Vzpomínáte? Takhle to v Ptačím hnízdě dopadlo před sedmi lety, kdy v šestém hodu získala olympijské zlato. Tentokráte byla česká oštěpařka na zemi znovu - ale s pocitem zoufalství.

Šéfka MMF Christine Lagardeová.

Lagardeová: Řecký dluh je potřeba restrukturalizovat, ne odpustit

Curych - K zajištění udržitelnosti řeckého dluhu by měla stačit určitá forma jeho restrukturalizace, například v podobě snížení úrokových sazeb a prodloužení doby splatnosti. Odpuštění dluhu by nemělo být nutné. Uvedla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová v rozhovoru se švýcarským listem Le Temps.

Překážkář Petr Svoboda (vlevo) na MS v Pekingu.

Nepovedený šampionát, ví Svoboda

Budišov, Peking - Do semifinále závodu na 110 metrů překážek Petr Svoboda postoupil po protestu, aniž by v rozběhu odstartoval, a ani druhý běh se českému rekordmanovi na mistrovství světa úplně nepovedl. Už v náběhu na první překážku chyboval, na čtvrtém „plůtku" navíc měl lehkou kolizi s Brazilcem Joaem Vitorem De Oliveirou.

Jaroslav Bába při kvalifikaci na MS v Pekingu

Bába zvládl drama v kvalifikaci a pak se zlobil: Už jsem o sobě pochyboval

Peking - Jaroslav Bába patří do světové špičky ve skoku do výšky už dvanáct let a potvrdil to i na mistrovství světa v Pekingu, byť měl dvakrát namále. Postupné výšky 229 i limitních 231 cm v dnešní kvalifikaci skočil vždy napotřetí a za nechtěné drama si hned sám vynadal. "Jsem jako nějakej začátečník," láteřil po namáhavém boji o postup do finále.

Jedničky nebo pomoc shora? Obojí! Hráči Trimbachu, který senzačně vyhrál Švýcarskou superligu, zdviženým prstem směrem k nebi naznačují, že při stáli tenisoví svatí. V semifinále i ve finále totiž obraceli po dvouhrách vysoce nepříznivý stav 2:4.

Federer? Wawrinka? Ne, šokoval Trimbach!

Pardubice - Ve švýcarském tenise se nemluví o ničem jiném. Provinční klub se dvěma pardubickými hráči vyhrál superligu, když dvakrát pláchl hrobníkovi.

Překážkářka Zuzana Hejnová se zlatou medailí z MS v Pekingu.

Zlatá Hejnová: Holky šly jako na popravu. Pak musela pro medaili "neupravená"

Peking /ROZHOVOR/ - Když Zuzana Hejnová vstoupila do svolavatelny před středečním finále v běhu na 400 metrů překážek na mistrovství světa v Pekingu, nevěřila vlastním očím. Sedm jejích soupeřek v boji o zlato tam sklesle sedělo dvacet minut na místě, zatímco ona se rozcvičovala a udržovala v provozní teplotě.

ANEŽKA DRAHOTOVÁ se chystá na svůj závod na světovém šampionátu v Pekingu.

Chodkyně Drahotová má šanci na světovou medaili!

Peking - Od šampionátu v roce 2001 v Edmontonu vyhrály chodecký závod na 20 km na mistrovství světa vždy Rusky. To se letos v Pekingu nestane. Česká reprezentantka a rodačka z Rumburku Anežka Drahotová tak má velkou šanci na úspěch. Bronzovou medailistku z loňského mistrovství Evropy v Curychu čeká závod v pátek od 2:30 SELČ.

Alexandr Ovečkin (vpravo) ke zlatu Rusku nepomohl.

Skandální chování Kovalčuka a spol. v Praze? Rusko vyvázlo s pokutou

Curych - Hokejový šampionát v Praze už je dávno minulostí. Utichl i skandál kolem ruských hráčů - až teď (po třech měsících) se vedení tamního hokeje "dočkalo" trestu. Sborná dostala pokutu 80.000 švýcarských franků (asi dva miliony korun) od Mezinárodní hokejové federace (IIHF) za chování reprezentantů po skončení finále.

Koulař Jan Marcell.

Koulař Marcell vydrží ještě rok, pak se bude věnovat naplno práci

Peking, Brno - Chodí každý den na šest hodin do práce, přes léto si ale brněnský koulař Jan Marcell vzal dovolenou, aby se připravil na mistrovství světa v Pekingu. Odměnou mu dnes byla ve třiceti letech první účast ve finále na významné světové akci a desáté místo v historicky nejkvalitnější soutěži. Přesto Marcella mrzelo, že se nedostal do elitní osmičky, a chce ještě příští rok závodit, aby uspěl na ME a dostal se i na olympiádu do Ria. Pak skončí a bude chodit do práce na osm hodin.

Dvouměsíční mláďata krokodýla siamského nyní měří přes třicet centimetrů. V dospělosti budou mít desetkrát víc.

Krokodýlci kuňkají, volají svou mámu

Plzeň – Z jedenácti snesených vajec se vylíhli pouze dva krokodýli siamští. I tak je to ale úspěch, plzeňská zoo je teprve druhá v republice, jíž se povedlo tento druh odchovat.

Překážkář Petr Svoboda na mistrovství ČR.

Dočkal se. Svoboda si chce malým zázrakem na MS vynahradit životní trable

Praha - Šest let nebyl překážkář Petr Svoboda na mistrovství světa. V mezidobí stihl zažít atletickou euforii, ale i zdravotní peklo, senzační návrat do špičky i kotrmelec v soukromém životě. Nyní se český rekordman vrací mezi světovou elitu a opět má v hlavě velký sen. Běžet na blížícím se šampionátu v Pekingu finále. Nahlas o tom ale raději moc nemluví.

Sepp Blatter zůstává prezidentem FIFA.

Strach z FBI? Blatter tvrdí: Platini vyhrožoval, že půjdu do vězení

Amsterodam - Zavážné obvinění, nebo snůška lží? Fotbal má zase o čem mluvit. Sepp Blatter tvrdí, že mu Michel Platini během květnového volebního kongresu vyhrožoval vězením. Současný předseda UEFA a uchazeč o pozici šéfa světového fotbalu tím chtěl Švýcara spojovaného s korupcí donutit k odstoupení z boje o prezidentskou funkci.

Jan Kudlička

Rekord a třeba i medaile? Kudlička a Balner před MS: Je to v našich silách

Nymburk - Může to být hodně zajímavá disciplína. Mistrovství světa v Pekingu nabídne duel dvou českých tyčkařů. Jan Kudlička má bronzové medaile z loňského halového MS v Sopotech a ME v Curychu, Michal Balner zase drží český rekord z letošního mítinku v Baku výkonem 582 cm, za což mu ve světových tabulkách patří dělené sedmé místo.

Ilustrační foto

Muž, co změní fotbal? Carrard má dostat FIFA z korupčního stínu

Curych - Kdo změní poměry ve fotbale? Možná bývalý ředitel Mezinárodního olympijského výboru Francois Carrard. Právě on byl jmenován šéfem třináctičlenné reformní skupiny Mezinárodní fotbalové federace. Sedmasedmdesátiletý Švýcar by se měl pokusit dostat FIFA z korupčního stínu, jako se mu to povedlo s MOV po skandálu s volbou pořadatele zimních olympijských her v roce 2002.

Vernisáž výstav Vladimíra Franze a Lubomíra Fialy.

OBRAZEM: My Melody Vladimíra Franze v galerii

Písek – Téměř dvě stovky lidí i přes velmi horké počasí přišly ve středu 5. srpna v podvečer na nádvoří Prácheňského muzea. Uskutečnila se zde společná vernisáž výstav dvou umělců.

Vernisáž výstav Vladimíra Franze a Lubomíra Fialy.

OBRAZEM: My Melody Vladimíra Franze v galerii

Písek – Téměř dvě stovky lidí i přes velmi horké počasí přišly ve středu 5. srpna v podvečer na nádvoří Prácheňského muzea. Uskutečnila se zde společná vernisáž výstav dvou umělců.

Ilustrační foto

Korupční skandál: Sekretář konfederace CONCACAF Sanz přišel o funkci

Miami - Generální sekretář fotbalové konfederace Severní a Střední Ameriky a karibské oblasti (CONCACAF) Enrique Sanz byl kvůli podezření z korupčního jednání propuštěn ze své funkce. Kolumbijský funkcionář je vyšetřován kvůli údajnému nezákonnému obchodování s televizními právy.

Ilustrační foto.

Švýcarská centrální banka je kvůli silnému franku ve ztrátě

Curych - Švýcarská centrální banka (SNB) vykázala v prvním pololetí ztrátu 50,1 miliardy švýcarských franků (1,3 bilionu Kč). Důvodem je posílení franku vůči euru, které způsobilo pokles hodnoty eur v držení banky. Ve stejném období loni banka hospodařila se ziskem 16 miliard CHF.

Martin Valach.

Český zákazník, švýcarská odpovědnost

Praha /ROZHOVOR/ - Život je plný zvratů a každý si žádá rozhodnutí. Těmito slovy začal náš rozhovor Martin Valach, generální ředitel společnosti Swiss Life Select, muž s dvacetiletými manažerskými zkušenostmi. Tématem byly nejen rozdíly mezi švýcarskými a českými důchody, ale také role tradice při správě financí.

Ilustrační foto.

Zisk největší švýcarské banky UBS stoupl o 53 procent

Curych - Největší švýcarské bance UBS vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 53 procent na 1,2 miliardy švýcarských franků (30,7 miliardy Kč), což bylo mnohem více, než čekali analytici. Výsledky podpořila hlavně divize správy majetku bohatých klientů. Banka zveřejnila své výsledky hospodaření o den dříve kvůli zavádějící zprávě z nedělního tisku.

Ilustrační foto.

Švýcarská banka Credit Suisse se ve čtvrtletí vrátila k zisku

Curych - Švýcarská banka Credit Suisse Group v letošním druhém čtvrtletí vydělala 1,1 miliardy švýcarských franků (přes 28 miliard Kč). Vrátila se tak do zisku po ztrátě 700 milionů franků před rokem, kdy její hospodaření nepříznivě ovlivnila pokuta za napomáhání daňovým únikům ve Spojených státech. Banka dnes také uvedla, že její nový generální ředitel Tidjane Thiam do konce letošního roku představí novou strategii podniku.

Michel Platini, šéf UEFA

Platini vs. princ. Kandidáti na předsedu FIFA mají rozdílné názory na reformu

Curych - Dva pravděpodobní kandidáti na místo předsedy Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Francouz Michel Platini a jordánský princ Alí bin Husajn se sešli poprvé od rezignace současného šéfa FIFA Seppa Blattera. Z kusých informací, které pronikly z jejich setkání na jihu Francie, kde má předseda UEFA Platini letní sídlo, lze vyčíst, že na reformu FIFA mají odlišný názor.

Petr Svoboda po loňské Velké ceně Tábora..

Tábor je pro mne emotivní záležitost, říká atletický bojovník Petr Svoboda

Tábor - Táborský atletický stadion Míru a nejvýraznější český překážkář Petr Svoboda spolu v minulých letech uzavřely pevné pouto, a tak není divu, že se někdejší halový mistr Evropy chystá i na letošní Velkou cenu Tábora. Ta se za přítomnosti předních českých i zahraničních atletů uskuteční už v úterý 28. července od 16 hodin. 

Prezident FIFA Sepp Blater mezi bankovkami, které nad ním vyhodil komik Simon Brodkin.

VIDEO: Zasypal Blattera bankovkami. Britskému komikovi teď hrozí žaloba

Curych - Britský komik Simon Brodkin, jenž výstupem s falešnými bankovkami narušil pondělní tiskovou konferenci předsedy FIFA Seppa Blattera, čelí obvinění z nepovoleného vstupu. Švýcarská policie ho po incidentu zadržela a po výslechu propustila, ale zástupci Mezinárodní fotbalové federace na něho podali stížnost.

Ilustrační foto

Odmítám vinu. Webb u amerického soudu popřel korupci ve FIFA

New York - Bývalý místopředseda FIFA Jefrey Webb u federálního soudu v newyorském Brooklynu odmítl vinu v korupční aféře. Padesátiletý funkcionář z Kajmanských ostrovů souhlasil s vydáním ze Švýcarska a přijel do Spojených států tento týden, aby čelil obviněním v rozsáhlé kauze, jež otřásla světovou fotbalovou federací.

Ilustrační foto - korupce ve fotbale

Švýcarsko vydalo prvního funkcionáře FIFA ke stíhání za korupci do USA

Bern - První ze sedmi funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace FIFA, kteří byli v Curychu zatčeni v souvislosti s korupčním skandálem, byl vydán ze Švýcarska ke stíhání do USA. Federální justiční úřad ve čtvrtek oznámil, že si nejmenovaného funkcionáře ve středu převzala tříčlenná americká policejní eskorta a doprovodila ho leteckou linkou do New Yorku.

Léto ve znamení Evropské hudební akademie

Léto ve znamení Evropské hudební akademie

Teplice - Již devátým rokem se začátkem léta sjíždějí do Teplic mladí talentovaní operní pěvci a dirigenti z celého světa, aby tu pod vedením zahraničních i domácích lektorů připravili a uvedli operní inscenace a koncerty. Na téměř dva měsíce se stávají účastníky Evropské hudební akademie (European Music Academy in Teplice), kterou v roce 2007 uvedl v život dirigent opery v Ústí nad Labem a pedagog Norbert Baxa.

ANEŽKA DRAHOTOVÁ získala na ME stříbrnou medaili.

Chodkyně Drahotová má z ME do 23 let stříbro!

Tallinn - Česká výprava v pátek získala na mistrovství Evropy atletů do 23 let v Tallinnu dvě stříbrné medaile. Postarali se o ně dálkař Radek Juška a chodkyně Anežka Drahotová v závodu na 20 km. Juška skočil rovných osm metrů a porazil ho jen Němec Fabian Heinle (814). Drahotová prohrála o osm sekund s Ruskou Marií Ponomarjovovou.

Ilustrační foto

Pokrok v korupční kauze FIFA. Švýcarsko vydá jednoho ze zadržených bossů

Curych - Jeden ze sedmi funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace FIFA zadržených kvůli korupci souhlasil, aby byl vydán do USA. Informoval o tom švýcarský Federální justiční úřad, ale neuvedl konkrétní jméno ani další podrobnosti. Podle agentury Bloomberg jde o sesazeného viceprezidenta FIFA Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů. Americké úřady by měly obviněného převzít do deseti dnů.

Franz Kafka, Dopisy přátelům a jiná korespondence

Národní knihovna v Jeruzalémě s potížemi hledá Kafkovy rukopisy

Jeruzalém - Izraelská Národní knihovna podle izraelských médií musí dohledat rukopisy Franze Kafky, které jí minulý týden přiřkl soud. Rukopisy, jež měly být dle spisovatelovy poslední vůle zničeny, jsou nyní podle verdiktu majetkem knihovny. Dosud byly v rukou dcery sekretářky Kafkova přítele a vydavatele jeho děl Maxe Broda.

Bývalý šéf inspekčního týmu FIFA Harold Mayne-Nicholls.

Bývalý šéf inspekčního týmu FIFA dostal sedmiletý zákaz činnosti

Curych - Bývalý šéf chilského fotbalu Harold Mayne-Nicholls, který vedl inspekční tým FIFA před volbami pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022, dostal od mezinárodní federace sedmiletý zákaz činnosti za porušení etických pravidel. Čím přesně se někdejší předseda technické komise FIFA provinil, federace neoznámila s tím, že tak může později učinit etická komise. Mayne-Nicholls se hodlá proti trestu bránit.

Michel Platini, šéf UEFA

Náhrada za Blattera? Co nejdříve. UEFA poslala z Prahy vzkaz na FIFA

Praha - Mimořádný kongres Mezinárodní fotbalové federace FIFA se musí uskutečnit podle Evropské fotbalové unie UEFA ještě v tomto roce. Na dnešním zasedání výkonného výboru UEFA v Praze dali funkcionáři najevo silný nesouhlas s názorem šéfa FIFA Seppa Blattera, že by se o jeho odvolání mělo jednat až na začátku příštího roku.