Kreativ

ŠTÍTEK: dar

Z vánočního setkání dětí z kosteleckého střediska pro uprchlíky se seniory.

Služba o Vánocích? Ve středisku bývá větší klid

Kostelec nad Orlicí - Hotový Babylon. Tolik národností a různorodých kultur byste sotva jinde v kraji našli na jednom místě. V pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí strávily vánoční svátky více než dvě stovky čekatelů na azyl.

Žďárské regionální muzeum je nyní ve svátečním kabátě - návštěvníci se v něm dozví, jak se slavily Vánoce za první republiky.

OBRAZEM: V muzeu mohou lidé lít olovo nebo si zahrát drejdl

Žďár nad Sázavou – Dokonalá vánoční nálada vládne v těchto dnech v Regionálním muzeu města Žďáru nad Sázavou. Zájemci tam totiž mohou zjistit, jak se slavily Vánoce v období první republiky, a to jak v bohatých rodinách, tak i mezi méně majetnými lidmi.

Portrét Saša Kameš

Očima Saši Kameše: Vánoce

Kladno - A co se dnes, na Štědrý den, kouknout na Vánoce mýma očima, ale v době, kdy jsem začínal chápat, jak to doopravdy je? I když… Stejně nikdo nevěří tomu, že neexistuje!

Ilustrační foto

Vánoční zvyky upomínají i na pohanské kořeny. Štědrý den byl časem magie

Křesťané si dnes na Štědrý den připomínají blížící se příchod Ježíše Krista, ale vánoční zvyky upomínají i na pohanské kořeny svátků. Oslavy Vánoc mají původ v dobách dávno před příchodem křesťanství, v oslavách zimního slunovratu. V lidových zvycích byl třeba Štědrý den magickým časem, kdy lidé věštili, jaká bude příští rok úroda nebo kdo se ožení a vdá. Dnešní podoba Vánoc je relativně nová. Dříve by také lidé třeba nenašli na štědrovečerní tabuli kapra, ale luštěniny a hlemýždě.

Ilustrační foto

Vánoční zvyky upomínají i na pohanské kořeny. Štědrý den byl časem magie

Křesťané si dnes na Štědrý den připomínají blížící se příchod Ježíše Krista, ale vánoční zvyky upomínají i na pohanské kořeny svátků. Oslavy Vánoc mají původ v dobách dávno před příchodem křesťanství, v oslavách zimního slunovratu. V lidových zvycích byl třeba Štědrý den magickým časem, kdy lidé věštili, jaká bude příští rok úroda nebo kdo se ožení a vdá. Dnešní podoba Vánoc je relativně nová. Dříve by také lidé třeba nenašli na štědrovečerní tabuli kapra, ale luštěniny a hlemýždě.

Ilustrační foto

Vánoce v azylových domech? Salát i stromek

Na vánoční svátky se nebudou cítit osamocení a opuštění ani obyvatelé azylových domů a nocleháren. Pracovníci sociálních služeb pro ně připravili pestrý program, společné vaření i chvíle u vánočního stromku.

Děti se přicházejí poklonit Ježíškovi

Starý příběh ožil v Novém Lískovci. Diváky v živém betlémě čekal Ježíšek

Brno /FOTOGALERIE/ - Bílé pláště se míhají jeden za druhým. Pomalými kroky se opření o dřevěné hole posouvají vpřed. Na nebi se blyští kometa. Přicházejí k malému přístěnku, na jehož zemi se válí seno. Uprostřed postává žena a v náručích svírá dítě. Vedle ní přežvykuje seno malá koza. Všichni se před dítětem pokloní a vykřikují do světa: „Narodil se spasitel.“

Ilustrační foto

Počasí lyžování nepřálo. Lidé dali přednost nakupování dárků a přípravám

Kvůli dešti a předvánočnímu shonu hlásí lyžařské areály nízkou víkendovou návštěvnost. Většina bude mít otevřeno i na Štědrý den, některé ve zkráceném provozu. Provozovatelé vleků očekávají zvýšený nápor lyžařů od 25. prosince či po svátcích. Skutečná sezona podle nich začíná až mezi druhým svátkem vánočním a Novým rokem, kdy přijedou lidé trávit Silvestra na horách. Sněhové podmínky ve velkých střediscích jsou dobré, obleva je většinou neohrozila.

Lachtani v pražské zoo.

I do zoo přijde Ježíšek. Orangutani chtějí prostěradla, tygři fotbalové míče

V Zoo Praha již tradičně proběhnou vánoční svátky ve znamení bohaté nadílky nejen pro zvířata. Na Štědrý den čeká na návštěvníky program plný komentovaných krmení a setkání, mohou také přinést například jedlé dárky, které chovatelé v následujících dnech předají zvířatům. Děti do 15 let mají 24. prosince vstup za pouhou jednu korunu. Ředitel zoo Bobek dnes zároveň informoval, že do bran zahrady letos vešel návštěvník s pořadovým číslem 1 400 000.

V neděli 23. prosince proběhl už 5. ročník rukodělných dílniček v Městské galerii Vodňany.

OBRAZEM: Rukodělná dílnička s překvapením

Vodňany – V neděli 23. prosince proběhl už 5. ročník rukodělných dílniček v Městské galerii Vodňany. Mohli jsme si zkusit skládání origami a jiné rukodělné aktivity.

Nákupy. Ilustrační foto.

Nákupní mánie. Obchodníci hlásí z víkendu rekordní tržby za dárky i potraviny

/ANKETA/ Poslední víkend před Štědrým dnem vzrostly tržby obchodníků meziročně až o desítky procent na letošní rekordní hodnoty. Vyšší byly také proti předchozí sobotě a neděli. Lidé o víkendu končícím zlatou nedělí nakupovali především čerstvé potraviny, ale i dárky na poslední chvíli, zejména drobnou elektroniku nebo kosmetické balíčky. Díky zvýšení počtu výdejních míst nepolevil ani zájem o nákupy v internetových obchodech. Vyplývá to z informací obchodníků.

Vánoční posezení v Domově Na Zátiší.

V Domově Na Zátiší se nadělovalo

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Vánoční atmosféra pronikla do většiny českých domácností a užívají si ji i klienti rakovnického Domova Na Zátiší. Místní senioři našli pod stromečkem pěkné dárky a navíc si vychutnali písničky od novostrašecké skupiny Duo PLUS.

Ilustrační foto

Dobročinnost pracovníků automobilky: téměř polovina se vzdala dárku pro charitu

Kolín - Vánoce: čas dobročinnosti. Doba, kdy lidé nemyslí pouze na sebe, případně na své nejbližší, ale i na své okolí - a na ty potřebné. Těsně před Vánoci se zaměstnanci TPCA rozhodli udělat radost rodinám nemocných dětí a kolínským záchranným složkám. Informoval o tom Tomáš Paroubek, manažer oddělení podnikových záležitostí automobilky TPCA.

Český judista Lukáš Krpálek

Krpálek si užil zdobení stromku se synem, hokejisté musí na led, Šonka se hlídá

Vánoční svátky bývají pro většinu sportovců také obdobím, kdy se mohou v nabitém kalendáři zastavit, v klidu pobýt s rodinami a nehlídat si jídelníček. Třeba judista Lukáš Krpálek si už užívá přípravy na Štědrý den s dvouletým synem Antonínem. Zato pilot Martin Šonka po náročném programu od zisku titulu mistra světa bude shánět dárky na poslední chvíli. 

Porotě se nejvíce líbil obrázek Jolany Gallové.

Strážníci vyhlásili výtvarnou soutěž Bezpečnost s Empíkem

Kladno /FOTOGALERIE/ - V prostorách Městské policie Kladno se sešlo dvanáct dětí s jejich rodiči. Jednalo se o žáky, čtvrťáky, kladenských základních škol, kteří se zapojili do výtvarné soutěže pořádané již podesáté městskou policií.

Akademii přihlížel zaplněný kladenský dům kultury.

Kladenská zdravotnická škola uspořádala před Vánocemi akademii

Kladno /FOTOGALERIE/ - V kladenském domě kultury se konala Vánoční akademie Střední zdravotnické školy Kladno. Žáci této školy si připravili bohatý program plný písniček, scének a vystoupení, který potěšil nejen ostatní studenty školy, ale také mnoho pozvaných hostů. Patřili mezi ně například zástupci různých zdravotních a sociálních zařízení z Kladenska, jako je GARC, Korálek, Zvonek, Fontána, Rosa či META.

Řidička tramvaje DPO Iveta Kurečková.

Vždy velmi potěší, když vám cestující popřejí hezké Vánoce

Příští rok bude u Dopravního podniku Ostrava deset let, na Vánoce přitom zasedne do kabiny tramvaje už popáté. Se Štědrým dnem v práci sedmačtyřicetiletá Iveta Kurečková už tak nějak počítá. Letos si štědrovečerní pohodu s rodinou udělá opět o den dřív.

Ilustrační foto.

Svítit i topit se bude svátky nesvátky, slibují energetici

Střední Čechy - Rozzáří se nejen oči dětí radujících se z dárků pod stromečkem, ale krásně svítit může i vánoční výzdoba - a vlastně i televizní obrazovky, jejichž lesku právě v tomto čase mnozí lidé holdují s obzvláštní vášní. Firma ČEZ Distribuce na příští dny nechystá jakékoli plánované práce, které by snad sváteční pohodu mohly narušit.

Ilustrační foto.

Vánoce na zámku: Šlechta držela půst a pak si pochutnávala na vydře

Liberecký kraj – Většina rodin si vánoční tabuli nedovede představit bez kapra a salátů, jinde mají tradiční krůtu. Ale co taková nadívaná vydra? Tato pochoutka patřila třeba na vánoční stůl rodiny des Fours Walderode, která sídlila na zámku Hrubý Rohozec u Turnova. Nejen o tom vypráví kastelán Jiří Holub během mimořádných vánočních prohlídek.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Přípravy na jeho příchod

Tento týden nebyl pouze adventní, ale i vzpomínkový. Ti, kteří chtěli, vzpomínali na Pana prezidenta. Takový ten den, u kterého přesně víte, co jste dělali, když jste se to dozvěděli. Já koukal na Otázky Václava Moravce. 

Osamělý senior - ilustrační foto

Krizové linky o Vánocích: pracovníci čelí hovorům plných smutku, stesku a samoty

Vánoce nejsou pouze obdobím dárků, radosti a štěstí. Na krizových linkách v těchto dnech vzrůstá počet telefonátů seniorů, kteří se cítí osamělí nebo bilancují svůj život. Naopak na telefonických poradnách pro děti se telefonáty snižují. Často tam ale volají rodiče, kteří se rozvádějí a přemýšlejí, jak nezkazit dětem svátky.

Herec Bolek Polívka.

Bolek Polívka: O Vánocích jsem býval hodně netrpělivý

/ROZHOVOR/ Vánoce jsou časem obdarovávání a pohádek. Bolek Polívka si zahrál v mnoha z nich, role princů se mu ale vyhýbaly (snad až na jednu výjimku, ale o té až později) a králem (tím valašským) je zase v reálném životě. Pak je tu taky lucifer, obávaný pán pekel, a to je najednou ještě jiné kafe! Jeho hvězdná chvíle v Polívkově podání přijde v nové štědrovečerní pohádce Kouzelník Žito sice až v samotném finále, ale o to víc je v ní herec „nezapomenutelně majestátní“.

Draci doma smetli Písek.

Draci si pod stromeček nadělili jednoznačnou výhru nad Pískem

Po zápase jim fanoušci jako vánoční pozornost předali kuchyňské zástěry v klubových barvách. Nejcennější dárek si ale šumperští hokejisté v sobotním zápase darovali sami. Před necelými devíti sty diváky sestřelili jihočeský Písek 9:2. Díky tomu si na vedoucí příčce 2. ligy – skupiny Východ udrželi osmibodový náskok před druhým Hodonínem.

Vánoční sbírka pro Barboru: předání dárků klientům Domova Barbora v Kutné Hoře.

Vánoční sbírka pro Barboru: klienti domova měli z darů velkou radost

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Od 28. listopadu do 19. prosince se kutnohorská průmyslová škola stala místem, kam mohli lidé odevzdávat věci do Sbírky pro Barboru. „Kolik věcí jsme vybrali, můžete vidět na fotografiích. Jsem velmi rád, že jsme mohli pomoci klientům Domova Barbora v Kutné Hoře, a všem děkuji, že přispěli," zdůraznil ředitel vzdělávacího zařízení Josef Treml.

Stejně jako loni vyrazí Radim Karlík 24. prosince večer do práce.

Rolbař stráví Štědrý večer úpravou sjezdovek

Pec pod Sněžkou - Místo u štědrovečerní večeře a stromečku, obsypaného dárky, bude Radim Karlík z Pece pod Sněžkou trávit Vánoce na sjezdovce. Jako rolbař SkiResortu Černá hora - Pec nastupuje na Štědrý večer na směnu, aby vypulíroval zasněžené svahy na Javoru a přichystal lyžařům na ráno hladký koberec.

Jakub Jugas

Chci hrát a ne se na fotbal dívat z tribuny, říká stoper Jugas

ROZHOVOR / Trhlina ve svalu ho vyřadila z většiny podzimní části. Stoper Jakub Jugas dlouho marodil a i když se pak uzdravil, do sestavy Slavie se stejně nevrátil. Poctivý šestadvacetiletý obránce cítí, že v obrovské konkurenci to nebude mít v Edenu jednoduché.

Ilustrační foto.

Otázka na víkend: dárky

Orlickoústecko - Je těsně před Vánoci, mnohde se ještě balí dárky. Nad jejich optimálním počtem, především pro děti, ale neexistuje shoda. Jak to vidíte vy?

Ilustrační snímek

Konec střídání času? Česko souhlasí s Rakušany, nejlépe až od roku 2021

/ANKETA/ Střídání zimního a letního času možná skončí v České republice až za tři roky. Vyplynulo to ze senátního projednávání návrhu unijní směrnice, která má ukončit sezónní změny času. Evropská komise by si přála směrnici prosadit už k počátku dubna příštího roku. Česko ale asi připojí k rakouskému návrhu odložit záležitost až na duben 2021.

Starostka České Lípy Jitka Volfová předala 20. prosince dárky pacientům na dětském oddělení. Na snímku Michal Soustružník.

FOTO: Malí pacienti v českolipské nemocnici dostali dárky

Česká Lípa – Starostka České Lípy Jitka Volfová vyrazila tento týden na dětské oddělení českolipské nemocnice. V doprovodu ředitele Pavla Marka předala malým pacientům, kteří musí adventní a sváteční dny trávit na lůžku, drobné dárky. 

Galerie umění Karlovy Vary.

Galerie umění a svátky

Karlovy Vary – Karlovarská galerie umění připravila dva vánočně a novoročně laděné dárky.

Zpěvák a rodák z Chebu Hynek Tomm.

Chebský rodák zazpívá v muzeu

Do Chebu opět míří chebský rodák a zpěvák Hynek Tomm. Připravil si koncert svých nejznámějších skladeb. Poslechnout si je bude možné v prostorách Muzea Cheb, a to ve středu 26. prosince od 14 hodin. Hostem bude klavírní sólistka Táňa Vaněčková Šafránková.

Z utkání SC Kolín - Nymburk (6:2).

Poslední zápas roku. Kozlové hostí Kobru Prahu

Kolín - Rok 2018 se blíží ke konci, a ještě, než začnou vánoční svátky, sehrají hokejisté Kolína své poslední letošní utkání. V sobotu o 17.07 hodin hostí pražskou Kobru. Jejich předskokani budou hokejisté béčka, kteří od 13.45 přivítají Mníšek pod Brdy.

Do rozvojových zemí prostřednictvím nakoupených koz, krav a ovcí poslali Češi sedmnáct milionů korun. Velká podpora přišla i z našeho regionu.

Lidé z Třebíčska poslali 164 koz do Afriky a koupili knihy českým dětem

Třebíč - Češi rádi přispívají na humanitární a charitativní projekty. Lidé na Třebíčsku nejsou výjimkou a na Vánoce rádi obdarovávají své blízké takzvaným Skutečným dárkem. Jde o projekt organizace Člověk v tísni, který pomáhá třeba drobným zemědělcům v Etiopii, rodičkám v Kambodži nebo i dětem v českých regionech. Za Skutečné dárky lidé z Třebíče a okolí utratili za deset let přes 670 tisíc korun.