Kreativ

ŠTÍTEK: dar

Ilustrační foto

Sněhulák opustí brzy sklepení

Litomyšl – Máte poslední možnost navštívit výstavu skleněných a korálkových ozdob v zámeckém sklepení. Vánoce se Sněhulákem trvají do 23. prosince.

Zimák Teplice spustí v únoru svůj provoz

FOTO A VIDEO: Stavba teplického Zimáku jde do finiše. Už vznikl i hokejový klub

Teplice – /ANKETA/ V lázeňských Teplicích se úroveň místního hokejového klubu nikdy ani nepřiblížila tomu fotbalovému, obliba českého národního sportu je ale pod Doubravkou vysoká. Spousta fanoušků jezdí na extraligu do Litvínova, ve městě je také hodně „hobíků“, kteří však dlouhých osm let hledají ledové plochy v širokém okolí. A rekreační bruslařů berou zavděk maličkým kluzištěm u obchodního domu Olympie, které je v posledních letech v provozu od listopadu do února.

Heidi Janků a skupina HeidiBand

Zásada Heidi Janků: Na Štědrý večer chodí Ježíšek, ne hygiena

ROZHOVOR/ Na schůzku dorazila na minutu přesně. A kulhala. Prý domluvený čas málem nestihla. Její Eda dneska zaspal a vzbudil ji pozdě. „Normálně se budí kolem šestý, ale dneska zaspal a obličej mi olíznul až kolem osmý,“ vysvětlovala svůj ranní spěch zpěvačka Heidi Janků (56).  

Ilustrační foto

Pražané oslaví vánoční svátky, s půlnoční mší i bez ní

Vánoce jsou pro kostely vždy výzvou. Především na půlnoční mši se schází hodně lidí a nejenom věřících. Ne všichni křesťané však prožívají Vánoce stejně a jiná náboženství zase slaví své svátky. Pražský deník se proto zeptal zástupců katolické, husitské a pravoslavné církve, ale také Islámské nadace a Židovské obce na Vánoce, chanuku a Mawlid.

Kateřina Perknerová.

Komentář Kateřiny Perknerové: Vánoční strategie jako vodítko pro politiky

Vánoce jsou organizačně poměrně komplikovaná záležitost. Uzavřít školní povinnosti, stihnout uzávěrky, absolvovat několik dětských besídek, večírků a přátelských setkání, zjistit otevírací dobu supermarketů, koupit stromeček, kapra, správné brambory na salát, napéct cukroví, najít staré ozdoby a dokoupit nové, nezapomenout na vánoční hvězdu a hlavně pořídit dárky asi pro dvacet lidí, aniž by se překročil finanční limit. 

Pokud se senioři stanou obětí šmejdů, mohou se obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů.

Šmejdi se činí i před Vánoci. Na co si dát pozor?

Zvýšená nákupní horečka a snaha zoufalých zákazníků sehnat všechny dárky do 24. prosince nahrává nejen poctivým obchodníkům, ale i takzvaným šmejdům, kteří právě v adventním období vystrkují růžky. Jak je v záplavě předvánočních nabídek a akcí poznat a na co si dát pozor, radí Gerta Mazalová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace.

Vánoční sbírka pro Dětské centrum Kolín a pro sedmiletého Matyáše v rámci basketbalovému maratonu.

Na vánoční sbírce pod taktovkou BC Kolín se vybralo úctyhodných 29 920 korun

Kolín /FOTOGALERIE/ - Tradiční vánoční sbírka pro Dětské centrum Kolín a pro sedmiletého Matyáše se uskutečnila ve čtvrtek 20. prosince od 9 do 21 hodin v Geosan aréně v hale Střední odborné školy informatiky a spojů v Kolíně. Díky dvanáctihodinovému vánočnímu basketbalovému maratonu se podařilo nasbírat finanční výtěžek 29 920 korun.

Vánoční stromeček. Ilustrační foto.

Radost u dětí stupňují tvořivé hry, živé hračky naopak mohou potrápit

Liberecký kraj – Už jen tři dny zbývají do štědrovečerní večeře a nadělování dárků pod stromečkem. Štědrého dne se nemohou dočkat především děti, pro rodiče však mohou začít tři dny plné stresu. Důvod je zřejmý. Shánění dárků na poslední chvíli. Co dnes frčí a co naopak pod stromeček nepatří?

Vánoční stromeček. Ilustrační foto.

Radost u dětí stupňují tvořivé hry, živé hračky naopak mohou potrápit

Liberecký kraj – Už jen tři dny zbývají do štědrovečerní večeře a nadělování dárků pod stromečkem. Štědrého dne se nemohou dočkat především děti, pro rodiče však mohou začít tři dny plné stresu. Důvod je zřejmý. Shánění dárků na poslední chvíli. Co dnes frčí a co naopak pod stromeček nepatří?

Vánoční stromeček. Ilustrační foto.

Radost u dětí stupňují tvořivé hry, živé hračky naopak mohou potrápit

Liberecký kraj – Už jen tři dny zbývají do štědrovečerní večeře a nadělování dárků pod stromečkem. Štědrého dne se nemohou dočkat především děti, pro rodiče však mohou začít tři dny plné stresu. Důvod je zřejmý. Shánění dárků na poslední chvíli. Co dnes frčí a co naopak pod stromeček nepatří?

Děti ze 4. A vytvořily firmu Decor, jejíž výrobky pak nabídly na Dětském vánočním jarmarku před i uvnitř budovy České spořitelny v Kolíně.

Žáci základní školy podnikli vánoční dětský jarmark

Kolín - Děti ze třídy 4.A z 1. základní školy Bezručova v Kolíně se pod dohledem učitelky Jitky Vítové zúčastnily projektu České spořitelny s názvem „Abeceda peněz“, který pomáhá dětem ve světě finanční gramotnosti. V té se děti zlepšovaly už od září letošního roku, kdy vyrazily na exkurzi do České spořitelny.

Hlavním cílem originálního jarmarku je získat dotace na otevření Čajovny Pod Moruší v Benešově.

V historických prostorách Piaristické koleje se tvoří projekt nové čajovny

Benešov - Originální vánoční jarmark uspořádala skupinka přátel, kteří se rozhodli v Benešově podnítit projekt nové čajovny, a to přímo v nádherných historických prostorách Piaristické koleje. Na jarmarku, který se odehrál na nádvoří koleje, dostali příležitost k prezentaci svých výrobků tvořiví lidé z Benešova a okolí, i šikulové z chráněných dílen Villa Vallila a Odlochovice. 

Vánoční nákupy v centru Plaza Plzeň

Dárky na poslední chvíli

Plzeň - Nadcházející víkend bude vrcholit nákupní horečka. Prodejci si stěžují na pozdní objednávky.

Děti z přerovského dětského domova dostaly ve čtvrtek odpoledne dárky, které jim koupili pod stromeček Přerované.

Děti z domova našly pod stromečkem vytoužené přání

Šestnáct obrázků a přání s tím, co by si přály pod stromeček, a šestnáct splněných snů. Děti z dětského domova dostaly ve čtvrtek odpoledne v Galerii Přerov dárky, které jim koupili dobrovolníci. Jak se ukazuje, lidem není osud dětí, které vyrůstají bez rodičů, lhostejný. Stačil pouhý týden - a každé přání našlo svého „Ježíška“.

Do Útulku pro zatoulaná zvířata v Dluhonské ulici v Přerově jsme předali dárky, které nám darovali naši čtenáři - deky, pelíšky, granule i spoustu pamlsků.

Sbírka Přerovského a hranického deníku pomohla pejskům v útulku

Piškoty, deky, ručníky, ale i granule, pamlsky a hračky pro pejsky a kočičky z městského útulku přinášeli celý prosinec naši čtenáři do redakce Přerovského a hranického deníku v Palackého ulici 22 v Přerově. Tradiční vánoční sbírka se i letos setkala s velkým ohlasem a lidé byli neobyčejně štědří.

Vánoční besídka v Krtečku.

Krteček měl vánoční besídku

Písek - Do Krtečka přišel Ježíšek. Děti si pro něj připravily pásmo vánočních písniček, říkadel a také krátký příběh o zvířátkách, která chtěla pomáhat Ježíškovi.

Ilustrační foto

Pozor na zloděje, v těchto dnech mají žně

Předvánoční čas, během kterého lidé nakupují dárky, se stává pro zloděje doslova časem žní. Své o tom ví neopatrná čtyřiašedesátiletá žena, která v úterý dopoledne nakupovala v supermarketu v Uherském Hradišti.

Slavnostní předání hydraulického vyprošťovacího zařízení dobrovolným hasičům v Příbrami.

Dobrovolní hasiči mohou vyprošťovat s výbavou od profesionálů

Příbram /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Rukojeti jsou předchozím používáním už trochu otlučené - místy je skutečně očividné, že tyhle věci opravu neležely někde ve skladu - přesto si ale dobrovolní hasiči z příbramských Březových Hor mohou pochvalovat, že před Vánocemi dostali dárek v dvousettisícové hodnotě. Pokud tedy mluvíme o penězích. Když na to přijde, může mít i cenu života.

Vánoční večírek rybářského kroužku na bowlingu Amerika v Rožmitále pod Třemšínem.

OBRAZEM: Vánoční večírek rybářského kroužku byl tradičně v Rožmitále

Rožmitál pod Třemšínem - V polovině prosince uspořádal rybářský kroužek Českého rybářského svazu (ČRS) Místní organizace Rožmitál pod Třemšínem pro své děti vánoční večírek. Malí rybaříci tak završili konec roku 2018 krásnou akcí na bowlingu Amerika. Pro děti bylo připraveno i spousty občerstvení.

Dárky v benešovské nemocnici z akce Krabice od bot.

OBRAZEM: Ani děti v nemocnici nezůstaly bez dárků

Benešov - Také lidé z Benešovska se, vůbec poprvé v sedmileté historii akce, přidali letos k celorepublikovému projektu s názvem Krabice od bot. Jeho cílem je dopřát radost z dárků také dětem z chudých rodin. Organizátorem projektu je Diakonie ČCE a Českobratrská církev evangelická.

Děti z MŠ Českká v Prachaticích měly předčasné Vánoce.

Děti si užily sváteční den

Prachatice - Úterý 18. prosince bylo v naší školce kouzelné a sváteční. Po dlouhých přípravách, nacvičování koled, básniček a výrobě vánočních svícnů, andílků a přání jsme se všichni konečně dočkali. Od rána byla v Paraplíčku slavnostní nálada, děti byly natěšené a nedočkavé.

Děti z MŠ Skalka v Prachaticích dostaly dárky.

Děti dostaly předčasné dárky

Prachatice - Již tradičně se za dětmi do prachatické Mateřské školy vydávají zástupci prachatické Oblastní kanceláře Jihočeské hospodářské komory, Kateřina Třísková a Václav Franz, a policejní tisková mluvčí Martina Joklová, aby dětem darovali drobné dárky.

Už čtyři roky shání Monika Šroubová pro děti v nemocnici dárečky k Mikuláši, na Vánoce i na Velikonoce. Na svém oddělení je pak dětem předává například primář Martin Gregora a vrchní sestra Hana Furišová (na snímku).

Špitál má Ježíška. Jmenuje se Monika

Strakonice – Vánoce v nemocnici – zlý sen. Jak vykouzlit alespoň lehký úsměv na tváři malých pacientů na Štědrý den? To ví Monika Šroubová ze Strakonic.

Michal Chmelenský ukazuje tkalcovský stav, kde si mohou lidé zkusit tkaní

Vrkoč či vajíčka patřily kdysi k Vánocům

Plzeň – Jak se žilo na vsi aneb Od Martina do Martina je název nové expozice, kterou v úterý představilo Národopisné muzeum Plzeňska, jež sídlí v takzvaném Gerlachovském domě na náměstí Republiky v Plzni.