Kreativ

ŠTÍTEK: Rohozná

Hub plný koš přinesl do redakce ukázat Stanislav Schaffer ze Svitav. Zná místa, kde je vždycky najde.

Za necelou hodinu jsem měl plný koš hub

Svitavy – „Houby rostou a je jich hodně," řekl Stanislav Schaffer ze Svitav, který se přišel do redakce Svitavského deníku pochlubit, že se z lesa opravdu pokaždé vrací s plným košem.

Začátkem července na tradičním třešťském Dřevořezání přibyly postavy do betléma u potoka.

Nadšenci budou moci projet nové sochy trasami na kole

Jihlavsko - Čtyřiadvacet soch se v tomto roce postupně odhaluje veřejnosti na Telčsku, Třešťsku a na Jemnicku. Každá socha je specifická tím, že má vztah k danému místu, a ve většině případů na nich pracují místní řezbáři a umělci. V Třeštici tak například začátkem září odhalí sochu Vejtřasky, což je legendární auto, které bude sloužit místním hasičům i jako trenažér.

Myslivci v Baníně zbudovali pro zvěř v lesích a mezi poli napajedla.

Zvěř se bez vody neobejde

Banín - I když se Svitavskem na začátku týdne prohnaly bouřky, vody je stále málo. Potřebuje ji i lesní zvěř. Aby srny, daňci či zajíci nestrádali, myslivci vodu rozváží.

Ilustrační foto

III. třída: Rohozná se dostala přes sto gólů

Svitavy – Poté, co v páteční dohrávce 24. kola podlehla na domácím trávníku Moravská Třebová C Jedlové 0:4, bylo jasné, že se hned o den později v přímém střetu rozhodne mezi céčkem a Vendolím o poslední pozici.

Ilustrační foto

III. třída: Hradec si zajistil barážovou možnost

Svitavy – Na čele okresní III. třídy fotbalistů je jasno o všem důležitém. Postupují Rohozná s Mladějovem a Hradec nad Svitavou si zajistil účast v baráži o přebor. To na opačném pólu pořadí ještě rozhodnuto není.

FANDA. Tak se jmenuje pštros emu, který se prošel z Lazinova až do Banína. Chovatelka ho lákala na rohlíky.

OBRAZEM: Nohatý Fanoušek byl tři dny na útěku

Banín – Kdo v pondělí odpoledne projížděl vesnicí směrem na Rohoznou, nemohl na poli přehlédnout velkého ptáka s dlouhýma nohama a několik lidí. Nepásli ho, ale snažili se ho chytit.

FANDA. Tak se jmenuje pštros emu, který se prošel z Lazinova až do Banína. Chovatelka ho lákala na rohlíky.

Fanoušek byl tři dny na útěku

Banín – Kdo v pondělí odpoledne projížděl vesnicí směrem na Rohoznou, nemohl na poli přehlédnout velkého ptáka s dlouhýma nohama a několik lidí. Nepásli ho, ale snažili se ho chytit.

Ilustrační fotografie.

III. třída: Rohozná potupila Křenov na jeho půdě

Svitavy – Rohoznou asi už nikdo na cestě za postupem nezastaví. Vedoucí celek okresní III. třídy dal v Křenově sedm gólů a pojistil si bezpečný náskok. Ke druhému místu nyní učinil důležitý krok Mladějov.

Ilustrační foto

Rohozná nezaváhala ani ve středečním kole

Svitavy – Fotbalová III. třída dospělých měla mít ve středu na pořadu sedm dohrávaných zápasů, nakonec jich ale bylo jen šest, protože celek Březové B nepřijel do Mladějova s počtem hráčů, který by ho opravňoval do utkání nastoupit.

Ilustrační foto.

Uděláme průzkum jaderného úložiště bez vás, vzkázal stát lidem z Hrádku

Jihlavsko - Dostali jsme ránu pod pás. Takto hovoří starostka Hojkova Milada Duchanová o chování Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO), kteří rozhodli, že začnou s průzkumnými vrty kvůli hlubinnému úložišti na všech sedmi vytipovaných lokalitách v celé zemi bez souhlasu dotčených obcí.

Připomínka na minulost ležela kousek od silnice.

Při úklidu u cest našli dvacet let starý obal i černé skládky

Jihlavsko – Modré a žluté pytle napěchované odpadky lemují v těchto dnech silnice po celém Jihlavsku. O uplynulém víkendu totiž začala akce Čistá Vysočina a dobrovolníci kolikrát koukají, co všechno se dá při úklidu kolem silničních tahů najít. Dominují především plastové lahve 
a obaly od jídla, které lidé za jízdy vyhodí z okna vozů.

Novým krajským radním pro školství se dnes stal Tomeš Vytiska (KSČM).

Jihočeský kraj má nové radní za KSČM pro školství a zemědělství

České Budějovice - Krajští zastupitelé ve čtvrtek zvolili nové radní pro školství a kulturu 
a pro zemědělství. První post bude zastávat advokát Tomeš Vytiska (KSČM) z Jindřichova Hradce, druhý obchodní zástupkyně kosmetické firmy Hana Rodinová (bezpartijní za KSČM) z Rohozné na Strakonicku. Nahradí Vítězslavu Baborovou 
a Václava Kučeru (oba KSČM), kteří na své posty rezignovali.

Starou budovu školky čeká zbourání. Na jejím místě vyroste jiná.

Děti půjdou do nové mateřinky

Nový Rychnov – Nová mateřská škola by měla příští rok vyrůst v Novém Rychnově. Nahradí tu stávající, která už nadále svému účelu nevyhovuje. Kromě stavby nové budovy se ale v minulosti objevily i jiné návrhy řešení.

Ilustrační foto.

Naboural škodovku a ujel

Rohozná - Policie hledá svědky dopravní nehody, k níž došlo 15. ledna v době od 13:05 do 13:25 v obci Rohozná, před budovou obchodu s nádobím čp. 21.