Kreativ

ŠTÍTEK: Rohozná

Hasiči v Rohozné mají ve výbavě nově AED.

Zachraňují životy. Hasiči z Rohozné mají nově ve výbavě defibrilátor

Jednotka hasičů z Rohozné u Jihlavy nově disponuje automatizovaným externím defibrilátorem ZOLL. Součástí dodávky je AED značky ZOLL, dále dva kusy balení náhradních elektrod pro dospělého člověka a jeden kus elektrod pro děti. K tomu všemu patří ještě plně vybavený záchranářský batoh.

Den proti úložišti jaderného odpadu v lokalitě Horka.

Na Třebíčsku chtěl stavět jaderné úložiště, místo toho je ve vazbě. Co bude dál?

Sto miliard korun. Tolik má stát úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Je tu ale jeden problém. Ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která tento obrovský projekt připravuje, je už několik dní ve vazbě. Důvodem má být ovlivňování veřejných zakázek na odborné průzkumy lokalit, kde by úložiště mohlo vzniknout.

Den proti úložišti jaderného odpadu v lokalitě Horka.

Jaderné uložiště na Vysočině: Ředitel zůstává ve vazbě, měl ovlivňovat zakázky

Sto miliard korun. Tolik má stát úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Je tu ale jeden problém. Ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která tento obrovský projekt připravuje, je už několik dní ve vazbě. Důvodem má být ovlivňování veřejných zakázek na odborné průzkumy lokalit, kde by úložiště mohlo vzniknout.

Brněnský fotbalista Jan Moravec (v červeném) i ve čtyřiatřiceti letech udivuje svými sprinty.

Moravec: Cítil jsem se ohrožený, ale teď hraji a chci vydržet co nejdéle

Když vedení brněnského klubu avizovalo, že v zimě hledá posilu na levý kraj obrany, neposlouchalo se to Janu Moravcovi příjemně. Zkušený fotbalista právě na tomto postu v druholigové Zbrojovce naskakuje. Žádný krajní bek ovšem lídra soutěže neposílil, takže před týdnem při domácí výhře 4:1 s Prostějovem přes devadesát minut obhospodařoval levý kraj defenzivní linie právě rodák z Rohozné na Pardubicku.

Na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku, kde se prokázala nákaza ptačí chřipkou, začalo 2. listopadu 2021 vybíjení drůbeže. Veterináři budou muset utratit asi pět tisíc ptáků.

Husí masakr. Na farmě v Rohozné veterináři utratili všech pět tisíc kusů drůbeže

Na farmě v Rohozné na Jihlavsku postižené ptačí chřipkou v úterý veterináři s pomocí hasičů vybili všech pět tisíc kusů drůbeže. Byly to hlavně chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Utrácení zajišťovalo pohotovostní středisko pro mimořádné situace, které je součástí Státní veterinární správy. K likvidaci byli mrtví ptáci převážení do asanačního podniku ve Věži na Havlíčkobrodsku.

Na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku, kde se prokázala nákaza ptačí chřipkou, začalo 2. listopadu 2021 vybíjení drůbeže. Veterináři budou muset utratit asi pět tisíc ptáků.

Na farmě v Rohozné veterináři utratili všech pět tisíc kusů drůbeže, hlavně husy

Na farmě v Rohozné na Jihlavsku postižené ptačí chřipkou v úterý veterináři s pomocí hasičů vybili všech pět tisíc kusů drůbeže. Byly to hlavně chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Utrácení zajišťovalo pohotovostní středisko pro mimořádné situace, které je součástí Státní veterinární správy (SVS). K likvidaci byli mrtví ptáci převážení do asanačního podniku ve Věži na Havlíčkobrodsku.

Na farmě v Rohozné na Jihlavsku potvrdili výskyt ptačí chřipky. Ilustrační foto

Lidé přijdou o svatomartinskou husu. Veterináři utratí v Rohozné všechnu drůbež

Počátkem příštího týdne začnou veterináři s likvidací chovu drůbeže na farmě v Rohozné na Jihlavsku, kde byl potvrzený výskyt ptačí chřipky. Tradiční odběratelé vyhlášené Rohozenské husy si na ní letos na svatomartinských hodech rozhodně nepochutnají. Jak informuje farma na svých webových stránkách, nemůže odbavit žádnou z objednávek a přijde také o všechnu drůbež.

Ilustrační foto.

V Rohozné se objevila ptačí chřipka: utratí pět tisíc kusů drůbeže

Veterináři hlásí další ohnisko ptačí chřipky na Vysočině. Objevilo se v Rohozné na Jihlavsku. „Odlišností od předchozích případů je to, že se jedná o nízce patogenní aviární influenzu. Letos byl dosud v České republice potvrzen jen vysoce patogenní typ ptačí chřipky. Vzhledem k tomu že jde o subtyp H5N1, který může být potenciálně nebezpečný i pro člověka, bude veškerá drůbež v chovu utracena,“ oznámil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Poutník ligu bude i v další sezoně hrát čtrnáct týmů.

Bylo zaděláno na průšvih. Kluby zapomněly přihlásit týmy do soutěží

Fotbalové kluby na Pelhřimovsku si málem vykoledovaly pořádný malér. Kdyby se totiž okresní svaz striktně držel stanovených termínů, v soutěžích by se objevila slabá polovina týmů. Kluby totiž neodeslaly včas přihlášky do nového soutěžního ročníku. „Přístup byl hodně liknavý. Protože dorazila zhruba polovina přihlášek, rozhodli jsme se termín posunout o tři dny,“ vysvětlil Milan Reich.

Vichřice Herwart na Vysočině.

Tornáda se Vysočině téměř vždy vyhnula, škody působily hlavně orkány

Tornádo pořádně vyděsilo před měsícem také veřejnost na Jihlavsku. To, co lidé v Malém Beranově zřetelně viděli, však byla dle meteorologů tromba. Jinými slovy šlo o větrný vír, který se tornádu podobá, ale je podstatně méně ničivý, a to mimo jiné díky tomu, že se nedotkne zemského povrchu.

Ilustrační foto.

Hurda zase řádil. Čtyři góly dal i Senožatům

Nezastavitelný. Tenhle přívlastek pasuje na útočníka fotbalistů béčka Pelhřimova Pavla Hurdu. Před týdnem nastřílel čtyři góly Rohozné, v sobotu jeho kanonýrské schopnosti okusily Senožaty. Dopadlo to přesně stejně, Hurda mířil do černého čtyřikrát. „Pavel je na čtvrtou třídu stále nadstandardní fotbalista. Má velký přehled, tvrdou střelu,“ zmiňuje přednosti Martin Moravec, člen výkonného výboru FK Pelhřimov a jeden z těch, kteří se v létě zasadili za obnovení rezervního týmu.

Ilustrační foto

Tohle byla ostropalba. Střetnutí s jedenácti góly a třemi hattricky

KANONÝR VÍKENDU: Jeden hattrick v zápase, to se stává docela často. Dva hattricky, to už je daleko méně častý jev, ale budiž, tu a tam na něco takového lze také narazit. Ale aby si v jednom utkání na třígólový zápis sáhli hned tři fotbalisté, to je skutečně výjimka.

Ilustrační foto.

Nikomu jinému už bych nekývl, tvrdí Hurda

Rezervní tým fotbalistů FK Pelhřimov kráčí ve čtvrté třídě podle očekávání od jednoho vysokého vítězství k dalšímu.Rohoznou rozstřílel 8:0, polovina gólů nesla autorský podpis Pavla Hurdy.

Ilustrační foto.

Křenovská nadvláda pokračuje, lídrovi znovu stačil jediný zásah

SELECT III. TŘÍDA: Nic nového pod sluncem, chce se říci po víkendovém pokračování nejnižší okresní soutěže fotbalistů. Křenov opětovně vyhrál 1:0 a bez ztráty bodu zůstává na čele tabulky, jeho gólman Gallik zase nedostal branku, všechno tedy zůstává při starém.

Ilustrační foto

Premiéra ve znamení výher hostů, doma nezůstal ani jediný bod

SELECT III. TŘÍDA: Po devíti měsících se znovu roztočila mistrovská kola v nejnižší okresní fotbalové soutěži. V úvodním dějství nebyly domácí týmy na svých hřištích ani náhodou proroky a kompletní várka patnácti bodů se stěhovala k jejich spokojeným rivalům.

Rohozná.

Poznávejte krásy jižních Čech: Jemnice, Petrovice, Rohozná

Jan Malířský se na svých cestách s fotoaparátem tentokrát zastavil v Jemnicích, Petrovicích a Rohozné na Strakonicku. Pokud jste i vy navštívili zajímavá místa podělte se o své snímky s ostatními. Stačí je s krátkým popiskem zaslat na email klara.alesova@denik.cz.

Masopust v Dolní Cerekvi, kde lidé pomohli sousedům z Rohozné.

Nejen zábava. V Dolní Cerekvi pomohli sousedům z Rohozné

Nejen zábava a veselí. Pořadatelé masopustního průvodu v Dolní Cerekvi pomohli hasičům z Rohozné, kde před čtrnácti dny řádila vichřice Sabine. Sobotnímu masopustnímu veselí přálo počasí, místní si ho parádně užili.

Vichřice Sabine poškodila dne 10. února 2020 několik střech v Rohozné na Jihlavsku.

Spoušť po Sabine: Rohozná chystá sbírku

Veřejnou sbírku na pomoc lidem, které v pondělí nejvíce postihlo řádění vichřice Sabine. To nyní připravují rohozenští zastupitelé. „V pondělí kvůli tomu máme mimořádné zasedání. Lidé peníze pošlou na transparentní účet, nebo přispějí do pokladniček ve vsi,“ oznámila ve čtvrtek starostka Rohozné Štěpánka Šteflová.

Rohozná se vyrovnává s následky Sabine.

Den po řádění Sabine. Rohozenští se dostávají z nejhoršího

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Je úterní dopoledne a v Rohozné na Jihlavsku lidé pokračují v likvidaci spoušti po vichřici Sabine. Přes vesnici se přehnala před více než čtyřiadvaceti hodinami. Výsledek? Silně poničené střechy hasičárny a několika rodinných domů v sousedství. Kolem padesáti poškozených střech po celé vesnici. Dvě budovy určené k demolici. Obyvatelé půl dne bez proudu.

Ilustrační foto.

Řidiči pozor, ve Stonařově stojí kamion

Silný vítr, sněhové přeháňky a náledí komplikuje dopravu po celém Jihlavsku. V centru Stonařova na silnici 1/38 v krátké sněhové bouři uvízl kamion. Auta tudy projízdějí pomalu.

Desítky železničních tratí v zemí jsou mimo provoz.

Mezi Humpolcem a Herálcem nejezdí vlaky

Odpolední zhruba dvacetiminutový návrat orkánu Sabina, který byl na Pelhřimovsku nejpatrnější před čtrnáctou hodinou, poznamenal také dopravu na železniční trati mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem. Podle zprávy, kterou vydala krátce po půl třetí odpoledne Správa železnic, byla kvůli bezpečnosti provozu zastavena doprava v úseku mezi Humpolcem a Herálcem.