Kreativ

ŠTÍTEK: dětský tábor

Norský extremista Anders Breivik.

Na Utöye, kde vraždil Breivik, opět otevřeli mládežnický tábor

Utöya (Norsko) - Na norském ostrově Utöya, kde pravicový extremista Anders Behring Breivik před čtyřmi lety povraždil 69 lidí, dnes znovu otevřeli letní tábor mládežnického křídla vládní Strany práce (AUF). I když vzpomínky na hrůznou událost jsou smutné, nálada mezi přítomnými byla uvolněná a veselá, napsala agentura AFP.

Spoustu zážitků si z letošního tábora na Lipensku odvezou děti z Českobudějovicka i jejich tři kamarádi z Kanady a USA. O to, že na ně nezapomenou, se starají i pravidelné reportáže, které o každodenních aktivitách připravují.

Na táboře kamarádí Jihočeši s kluky ze zámoří

Kovářov - Koupání, hry v přírodě, výtvarné aktivity, ale také spoustu nezapomenutelných výletů a filmové večery v klubovně si užívá celý tento týden parta dětí, která se pod hlavičkou skautského střediska Sirius Horní Stropnice vypravila na letní tábor do Kovářova na břehu Lipna.

Táborští skauti se utábořili v Borotíně

Táborští skauti se stanou na tři týdny indiány

Borotín - Třicet neohrožených skautů z Tábora se vydalo do borotínských lesů. Zkusí se tu za tři týdny proměnit v pravověrné indiány. Táborský deník je navštívil právě v den, kdy tábor zakládali.

„Po stopách Sherlocka Holmese“ – to je tematický název tábora, který začal v pondělí na letní chatové základně Čekyni.

Postižení jezdí na tábor v Čekyni už patnáct let

Přerov – „Po stopách Sherlocka Holmese" – takový je tematický název tábora, který začal v pondělí na letní chatové základně v Čekyni. Jde o patnáctý ročník integrovaného letního tábora pro zdravotně postižené, kterého se účastní děti i dospělí, využívající péči Sociálních služeb města Přerova.

Tématem letošního tábora v Čeložnicích je Dračí pouť. Děti sbírají elfí knihu, která je dovede k pokladu. Kromě toho si ale už vyzkoušely třeba dovádění v pěně.

Drakovi upadla hlava. Dlouho si ji nasazoval

Čeložnice - Po polní cestě je možné se dostat až před první stany, ačkoli to cestou trochu hází. Letní tábor zálesáků v Čeložnicích je schovaný před zraky zvědavců z jedné strany lesem a z té druhé ho chrání výše položené pole.

Ilustrační foto

Hygienici zavřeli tábor v Ostravici

Ostravice, Český Těšín - Účastníci letního tábora v Ostravici museli neplánovaně měnit program. Kvůli nevyhovujícím podmínkám totiž zotavující pobyt na dva dny uzavřela krajská hygiena. Takový krok museli její pracovníci udělat poprvé za posledních pět let.

Ilustrační foto.

Letní prázdniny tráví učitelé aktivně. Někteří také pracují

Pelhřimovsko – Dva měsíce volna. Prázdniny. Opalování 
u bazénu. Cestování do zahraničí i po Česku. To všechno si často spojujeme nejen s dětmi, které v červenci a v srpnu nemusejí pravidelně usedat do školních lavic, ale i s učiteli středních a základních škol.

Letní tábor v Roškopově.

Noriyuki Sawa létá do New Yorku, Tokia, Sappora přes český Roškopov

Roškopov – Hele, mám si vzít kalhotu s dlouhým nebo krátkým rukávem? Co? Cože? Jakej rukáv, ty si se zbláznila? No prostě jaký si mám vzít kalhoty?Tak takový dialog vedli v úterý ráno mezi s sebou účastnice letního tábora nad Roškopovem. Letošní běh tento týden končí kamenářskou dílnou a mladí sběrači se rozhodovali, v čem se vydat do terénu na sběr materiálu.

Indiánský den na jezdeckém táboře na ravchi Všemina.

V regionu řádí indiáni. Jsou však jen táboroví

Zlínský kraj - Malí i větší táborníci nyní ve Zlínském kraji obsadili kdejakou táborovou osadu. Na prázdninové zábavě jim neubírají ani nedávná vedra ani aktuální bouřky. Například ve Všemině na Zlínsku si děti užívají tábor nejkrásnějším pohledem na svět. Tedy z koňského hřbetu. Už tradičně se v této vesničce v Hostýnských vrších pořádá na místním ranči tábor s koňmi.

Tábor pořádaný třebíčským muzeem.

Příměstské tábory jsou populární. Pořádá je i muzeum

Třebíč - Na louce pod třebíčským zámkem se usadil král. A ne nějaký ledajaký. Sám Karel IV. Otec vlasti osobně dohlíží, jak si skupina rytířů, pážat, slečen či ctihodných dam poradí v lukostřeleckém soupeření. Cena pro nejlepšího střelce? Vzácný náhrdelník.

Ilustrační foto.

O letní tábory je stále větší zájem

Karvinsko - O letní tábory mají lidé čím dál větší zájem. Rodiče přihlašují své děti na příměstské i výjezdové pobyty. Ředitelé některých domů dětí a středisek volného času museli zvýšit počet turnusů nebo rozšířit kapacitu jednotlivých táborů.

Tábor Svojšín 2015, druhý turnus

Táborníci prošli u Svojšína stezkou odvahy a hodně cvičí

Svojšín – V seriálu o letních táborech na Tachovsku se dnešním dílem vracíme opět k řece Mži nedaleko Svojšína, kde působí S*O*R neboli Speciálně operativní rota.Podobně jako v minulém běhu Letního tábora Svojšín i nyní tvůrci aktivit uvádí základní myšlenky, od kterých se odvíjí další táborové dění:

Ilustrační foto.

Letní prázdniny tráví učitelé aktivně. Někteří také pracují

Pelhřimovsko – Dva měsíce volna. Prázdniny. Opalování 
u bazénu. Cestování do zahraničí i po Česku. To všechno si často spojujeme nejen s dětmi, které v červenci a v srpnu nemusejí pravidelně usedat do školních lavic, ale i s učiteli středních a základních škol.

TÁBORNÍCI jsou nejčastěji ubytovaní v chatičkách, stanech s podsadou anebo v pokojích na ubytovnách či v penzionech.

Hygienici kontrolují dětské tábory

Karlovarsko - Letní prázdniny jsou v plném proudu a spousta školáků a studentů si své volné dny užívá na dětských táborech. V nabídce je nepřeberné množství různých míst, způsobů ubytování, ale i tábory různého zaměření nebo ty příměstské.

Proti největšímu vedru částečně chránil slunečník. Práce však šla od ruky.

Pot zachránců Rabštejnku zkrápěl zpevňované zdivo

Rabštejnská Lhota – Ani tropická vedra panující během uplynulého víkendu nezastavila majitele zříceniny hradu Rabštejnek. I v pětatřiceti stupních nad nulou se pustili do zdění, aby zpevnili zbylé hradební zdi, kterým jinak hrozilo postupné rozpadnutí.

Letní tábory jsou mezi dětmi stále velice oblíbené.

Na tábory děti stále hojně jezdí

I když se v době plné tabletů, chytrých mobilů a podobně může zdát, že zájem o letní tábory upadá, není tomu tak. Rodiče děti na tyto prázdninové pobyty stále posílají. A to v poměrně hojném počtu. Naše redakce se o tom přesvědčila v minulém týdnu v Mladecku.

Ilustrační foto.

Tábory s tablety a mobily: děti bývají nešťastné, že nejde internet

Hodonínsko - Letní tábor bez mobilu nebo tabletu? Pro spoustu dětí nepředstavitelné. Organizátoři se digitálnímu tlaku brání a naléhají na rodiče, aby elektronické přístroje svým dětem s sebou nedávali. Bariéru ale mnohdy tvoří jen vzdálenost od civilizace, pobyt bez elektřiny a husté lesy nepropouštějící signál. „Elektronika je problémem každého turnusu. Rodiče upozorňujeme, že tu nemáme signál. Ti na to ale moc nedbají. Jenže pak se telefon ztratí, často někam zapadne, a pak se děti navzájem obviňují z krádeže," uvedla programová vedoucí tábora na Haluzické hájence ve Ždánickém lese, Klára Mokrá.

Kromě lekcí tance zaměřených na street dance, breakdance, house, aerobik a další taneční styly, mají pro děti na táboře ve Skleném připraveny i tradiční táborák a stezku odvahy.

Stovky táborníků se do Skleného sjely i letos

Sklené - Léto je v plném proudu a letní prázdniny jsou takřka ve své polovině. Pořadatelé táborů ale neotálejí a pro nejmladší generace připravují stále nová táborová dobrodružství. Ta jsou nedílnou součástí plánu letních aktivit spousty dětí.

Táborníci měli velmi bohatý program.

Letní tábor městské policie

Havlíčkův Brod – Vedle zajímavých her a akčních bojovek, které si děti velmi užívaly, měli letos táborníci další bohatý program.

TÁBORNÍCI společně s Nejdečany zkrášlovali záhonky před prvním stupněm ZŠ.

Vítr ve vlasech a keře v záhonech

Nejdek - Letní období přímo láká vyrazit na noc do přírody. Nebrat si s sebou stan, ale prostě se vydat jen tak na louku, pod širák, pozorovat hvězdičky, telefon a starosti nechat doma nebo v práci a užívat si krásné počasí a klid. A třeba i zavzpomínat na atmosféru letních táborů, která se většiny pracujících dospělých už netýká. Tři desítky lidí, kterým toto není cizí, tráví desetidenní pobyt ve Vysoké Jedli u Nejdku.

SENIOŘI si tábor opravdu užívají.

Tábor pro seniory? Proč ne!

Český ráj - Budíček, rozcvička, hry. Seniorský tábor se od běžného dětského zase tolik neliší. Jen večerka není povinná. „Nikoho nenutíme v deset večer zhasnout lampičku, nebodujeme pořádek v chatkách a ani nekontrolujeme, co senioři dělají v osobním volnu," usmívá se Michael Dufek z Komunitního střediska Kontakt Liberec, které i letos připravilo oblíbený „letní tábor" pro seniory z Libereckého kraje.

Příjem mláděte čápa, který vypadl z hnízda a zlomil si zobák.

Krmení a příjem zvířecích pacientů. Také o tom je tábor ve stanici

Hrachov - Péči o zvířata, krmení mláďat, ale i koupání a dovádění. To je náplň příměstského letního tábora, který pořádá stanice pro zraněná zvířata v Hrachově. Přes dvacet dětí z Příbramska a Dobříšska si užívá první turnus plný dobrodružství s indiánskou tématikou.

Norský extremista Anders Breivik.

Terorista Breivik bude studovat na univerzitě politologii

Oslo - Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik, který si odpykává 21letý trest vězení za teroristické útoky z roku 2011, bude studovat politologii. Rektor univerzity v Oslu Ole Petter Ottersen dnes podle agentury AP oznámil, že škola Breivika přijala.

Z letního tábora v Pařezské Lhotě.

Asterix s Obelixem chránili s táborníky Prachovské skály

Pařezská Lhota /FOTO/ - V Prachovských skalách se objevili Asterix a Obelix. Sháněli tu ingredience k přípravě lektvaru, kterým zaženou římské vojsko, ležící u bran skal. Tak zněly rozkazy od druidské vlády a oba hrdinové  je splnili beze zbytku, ovšem sami by to nezvládli.

Do Jablonné nad vltavou jezdí děti na letní tábory už více než třicet let.

Děti se ocitly ve fantasy světě, kde musely zachránit prince

Jablonná nad Vltavou – Letopisy Narnie. To není jen sedmidílný cyklus fantasy knih pro děti britského autora Clive Staples Lewise pojednávající o dobrodružství několika dětí, které se dostanou do fantastické země Narnie, v níž žijí mluvící zvířata, kde existuje magie a dobro se musí postavit zlu, v čemž děti sehrají klíčovou úlohu, ale i téma celotáborové hry letního tábora v Jablonné nad Vltavou pořádaného Domem dětí a mládeže Benešov.

Vestibul.

Kousek dětství tisíců lidí z Mostecka je v troskách a v exekuci

Most, Nuzerov /FOTO/ - Bývalo to velice oblíbené místo. Teď jsou to jen trosky. V minulosti snad každé dítě na Mostecku vědělo, kde je Nuzerov, ať už proto, že tam alespoň jednou bylo se základkou ve škole v přírodě, nebo o prázdninách na pionýrském či letním táboře. Jenže dnes už se do škol v přírodě tolik nejezdí a známý areál v posledních letech zpustl a je v troskách.