Kreativ

ŠTÍTEK: dětský tábor

S MILANEM RICHTEREM z Jemník bývá velká legrace.

ŘÁD SRDCE: Celý rok se těší na další dětský letní tábor

Jemníky – Psal se rok 1977, když tehdy dvacetiletý Milan Richter z Jemník nastoupil jako vedoucí technických kroužků slánského domu dětí a mládeže. Na starosti měl například letecké modeláře, automodeláře a další. O rok později se poprvé jako vedoucí účastnil letního dětského tábora. A to mu učarovalo. Od té doby na nich zpestřil prázdninové dny stovkám dětí.

Ivo Hort (zcela vpravo) se slánskými skauty při Svojsíkově závodu

ŘÁD SRDCE: Své skautské dovednosti předává mladým

Slaný - Čtenářům Kladenského deníku dnes představujeme čtvrtou nominovanou osobnost, o které jsou lidé z okolí přesvědčeni, že má srdce na pravém místě. Dnešním představovaným je Ivo Hort (59) ze Slaného. Čtenáři ho do soutěže přihlásili za jeho dlouholetou činnost ve skautingu.

JAROSLAV MUCHA ještě v 90 letech dokázal naplnit letní tábor v Častoboři. Jeho snímky, které každý rok pořizuje u Vltavy, jsou výmluvné i beze slov.

ŘÁD SRDCE: Letní tábory na Častoboři vede Jaroslav Mucha už čtyři desetiletí

Sedlčansko – Lidé v regionu znají Jaroslava Muchu především jako vedoucího letních dětských táborů na Častoboři. Nádhernou přírodu u Vltavy si zamiloval tak, že je s Častoboří i ve svých devadesáti letech spojen pupeční šňůrou. Sedlčansko se pro něj stalo jeho druhým domovem. Rád se kochá nádhernými pohledy na Vltavu. Tábor, který je jeho srdeční záležitostí, leží navíc 
v těsném sousedství národní přírodní rezervace Drbákov – Albertovy skály.

Kynologický kroužek, který vedou dvě mladé slečny Martina Svozilová a Magdaléna Důjková, má ve škole úspěch. Děti se zde učí, jak se správně chovat k psům

Děti z kynologického kroužku v Hranicích spustily sbírku pro psí útulek

Hranice – Co psí mazlíček má správně jíst? Jak se chovat k cizím psům? Co dělat, aby poslouchal povely páníčka? Nejen na tyto otázky se snaží odpovědět Kynologický kroužek při Základní škole Šromotovo v Hranicích. Snaží se tak předcházet tomu, aby po neuváženém rozhodnutí pořídit psa dítěti, nakonec neskončil v útulku.

Jana Šperlová coby Žena regionu pro rok 2014.

Jana Šperlová buduje ráj pro děti i zvířata

Karlovy Vary - Půl roku uběhlo od zisku titulu Žena regionu, ale podnikatelka Jana Šperlová rozhodně neusíná na vavřínech. Se svým partnerem vychovává šest dětí, pracuje v sokolovské nemocnici a především pokračuje v projektu, za který titul získala, buduje ráj pro děti i zvířata.

Ilustrační foto

Na táborech hygiena rozdala tři pokuty

Kroměřížsko – Celkem dvaadvacet kontrol provedli během letošních prázdnin na Kroměřížsku hygienici na dětských táborech a podobných akcích. Výsledky? Obdobné jako loni: zdaleka ne všechno bylo v pořádku a následkem toho se několika provozovatelům nevyhnuly ani finanční postihy.

Karolína Mašíková.

Práce s dětmi má smysl, což je motivace k pokračování

Písek /ŠTAFETA PÍSECKÉHO DENÍKU/ – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Student Radim Koreš předává štafetu vedoucí vodních skautů Karolíně Mašíkové.

Ilustrační foto.

Letní tábory na Vyškovsku? Pouze vosy a jeden prohřešek

Vyškovsko – Žádné zavírání a pouze jediná pokuta. Taková je bilance dětských táborů na Vyškovsku za letošní rok. Hygienici jich zkontrolovali patnáct z celkově třiceti nahlášených. Zotavovacích akcí bylo čtrnáct z nich.

Umprumka nabízí dětem i dospělým nové kroužky.

Rostoucí zájem dětí o techniku podpoří novými kroužky

Ústí nad Orlicí – Kromě aktivit spojených přímo se vzdělávacími programy rozšíří v letošním školním roce orlickoústecká Střední škola uměleckoprůmyslová také nabídku volnočasových. První dva zájmové kroužky by se měly rozjet od začátku října, ve hře je ještě otevření třetího počátkem listopadu.

Ilustrační foto

Letní tábory na severu Čech byly letos bez problémů

Ústecký kraj – Hygienici v Ústeckém kraji neobjevili na letních dětských táborech žádné závažné závady. Horké léto se obešlo v regionu i bez epidemií. Podrobnosti ke kontrolám sdělil Jan Bechyně z odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice.

Frýdecko-místecký Matěj Pajtl (druhý zleva) se takto radoval z prvenství při Velké ceně Ostravy.

Děti z LSK přes prázdniny nezahálely

Frýdek-Místek – Lašský sportovní klub z Frýdku-Místku o právě skončených letních prázdninách nezahálel a po oba měsíce se účastnil mnoha akcí, kde děti měly jediný cíl, a to dobře se připravit na blížící se Mistrovství republiky v moderním pětiboji ve všech věkových kategoriích.

Benátečtí skauti i neskauti na příměstském táboře

Střílet z luku se skauti z Benátek nebojí

Benátky nad Jizerou - Vystřelit z luku?  Vylézt na strom? Přelézt slacklinu? To jsou jen některé z disciplín, kterými vedoucí skautského střediska Povodeň z Benátek nad Jizerou zaměstnali zhruba dvacítku školáků, kteří k nim přišli strávit dvoudenní příměstský tábor.

ilustrační foto

Ornitologická pozorovatelna u Mlýnského rybníku shořela. Chytla od cigarety

Lednice – Jedna z pěti loni postavených ornitologických pozorovatelen pro turisty u Lednice vyhořela. Podle Jiřího Matušky ze správy Chráněné krajinné oblasti Pálava ji kvůli své neopatrnosti zapálil jeden z návštěvníků. Obnovena má být do měsíce. Práce přijdou na zhruba sto tisíc korun. V minulém roce postavené pozorovatelny v Národní přírodní rezervaci Lednické rybníky stály dohromady půl milionu.

Marie Růžičková.

Kroužkům záleží na spokojenosti každé holčičky i chlapce

Borek – Jsou šťastni za chvilky štěstí, které jim po většinu roku chybí," říká generální ředitelka a zakladatelka společnosti Kroužky Marie Růžičková (na snímku) o dětech ze sociálně slabších rodin, které letos poprvé zavítaly na dva táborové běhy v Borku nedaleko Pecky na Jičínsku.

Děti jezdí na letní tábory do Jablonné nad Vltavou už několik desítek let.

Je turistická základna v Jablonné na prodej?

Jablonná nad Vltavou – Jak je to s turistickou základnou v Jablonné nad Vltavou, kterou už řadu let využívá především Dům dětí a mládeže Benešov coby letní tábory? Je na prodej či nikoliv?

DĚTI byly rozděleny do dvou oddílů, které mezi sebou soutěžily – všichni si společně táboření velice užívali.

Před tropy se schovali v lesích na Zobáku

Diana – Malé letní táboření na Zobáku poblíž obce Diana si užívaly děti ze základní školy Přimda a okolí. Vedení letního tábora se ujali učitelé Jiří Babin a Martina Daňková.

EXPEDIČNÍ tábor na karlovarské hvězdárně učí děti od deseti let pozorovat oblohu. I padání Perseid si malí hvězdáři užijí.

Pohyb Perseid na letní obloze vrcholí

Karlovy Vary - Padá hvězda, něco si přej! Ve druhé polovině srpna jsou každoročně na letní obloze vidět padající meteory z Perseid. Po přelomu letních prázdnin jejich koncentrace a viditelnost vrcholí. Letos budou nejlépe viditelné právě dnes v noci a ve čtvrtek brzy ráno.

Dobrovolníci z Brontosaura pomáhají živočichům v Pasíčce.

Dobrovolníci z Brontosaura pomáhají živočichům v Pasíčce

Pasíčka – Již pošesté se v Pasíčce u Proseče sejdou nadšenci z Hnutí Brontosaurus, aby pomáhali zvířatům v nouzi. Chtějí zde hlavně vybudovat nové prostory pro zvířata, vykonávat údržbu zeleně a účastnit se záchranného projektu a monitorování živočichů.

Ilustrační foto.

Příměstský letní tábor s brodskou městskou policií

Havlíčkův Brod – V posledním červencovém týdnu se uskutečnil druhý příměstský tábor, který o těchto letních prázdninách pořádalo Mateřské centrum Zvoneček patřící pod Oblastní charitu Havlíčkův Brod.

Ilustrační foto

Kontroly letních táborů trvají i několik hodin

Slovácko – Špatně skladované jídlo, plísně, špína. Tak může vypadat noční můra leckterých rodičů, když posílají dítě na zatím neozkoušený tábor. Ty jsou však od začátku prázdnin pod bedlivým drobnohledem pracovníků Krajské hygienické stanice Zlínského kraje (KHS ZK). Kontrol se v okrese Uherské Hradišti podle aktuálních informací KHS ZK uskutečnilo sedmnáct, v celém Zlínském kraji pak třiašedesát.