Kreativ

ŠTÍTEK: dětský tábor

Proč jezdit na letní tábory?

PODCAST: S pedofilem jsem se na dětském táboře nikdy nesetkal, říká Topinka

Konečně prázdniny. Mnozí je tráví u babičky, jiní u moře a velká část dětí odjíždí na letní tábory. Osobně jsem tábory nesnášela. Stýskalo se mi totiž po rodičích a domově. Do batohu jsem tenkrát nafasovala nějaké oblečení, papír, obálku a poštovní známku. Dopis většinou dorazil až s mým návratem. Pak se ale něco změnilo. Poznala jsem nové kamarády a naučila se řešit krizové situace. Nikdo mě nebuzeroval a nepoučoval. Naopak. Stala se z nás táborová tlupa, která držela při sobě.

Hroby obětí ruské invaze v ukrajinském městě Buča

Buča vydala další krvavé svědectví. Místní dětský tábor se stal popravištěm

Od konce března, kdy byly ruské síly vytlačeny z Kyjeva, nalezli Ukrajinci v oblasti Buče údajně více než tisíc těl civilistů. Při popravách podle dostupných informací Rusové zabili přibližně 650 lidí, Moskva to popírá. Reportérka britské stanice BBC zjišťovala, co se v místě původního dětského tábora skutečně dělo.

Ilustrační foto.

Některých onemocnění ubylo. Přispěla k tomu pandemie covidu

Vlivem opatření proti šíření covidu se loni ve středních Čechách snížil počet výskytů jiných infekčních onemocnění. Ačkoli lidé více vyráželi do přírody, podle údajů krajské hygienické stanice proti předchozímu roku mírně ubylo i případů klíšťové encefalitidy – zato lymská borelióza byla na vzestupu. Objevilo se i 11 případů epidemického výskytu průjmových onemocnění.

Přelouč a Bratrouchov. Z historie dětských táborů v Krkonoších (1931 – 2021).

FOTO: Neuvěřitelných 90 let dětských táborů! Také rádi vzpomínáte?

Zpátky do dětství a do letních radovánek návštěvníky přenese výstava „Z historie dětských táborů v Krkonoších (1931 – 2021)", v Přelouči je k vidění tři sta fotografií a dvě stovky ukázek z táborových kronik. Také vzpomínáte na ten "svůj" letní tábor? Pošlete nám fotografie, rádi je zveřejníme. E-mail pavlina.roztocilova@denik.cz. 

Přelouč a Bratrouchov. Z historie dětských táborů v Krkonoších (1931 – 2021).

FOTO: Neuvěřitelných 90 let dětských táborů! Najdete se na fotkách?

Zpátky do dětství a do letních radovánek vás vezme výstava „Přelouč a Bratrouchov. Z historie dětských táborů v Krkonoších (1931 – 2021)". K vidění je tři sta fotografií a dvě stovky ukázek z táborových kronik. Děkujeme správci muzejních sbírek panu Matěji Peštovi. 

Letní tábory 2021 - ALCEDO

Zprávičky z ALCEDA: Letní tábory letos přilákaly přes tisícovku účastníků

O letošních letních prázdninách pořádalo ALCEDO 28 příměstských a 14 pobytových táborů, kterých se účastnilo 1 070 účastníků. Nabídka byla opravdu pestrá – od táborů sportovních, tanečních či tvořivých ALCEDO nabízelo tradičně také tábor zaměřený na poznávání přírody a nocování v indiánských stanech tee-pee. Nechyběly ani výlety či tematicky zaměřené pobyty, jako je oblíbená Škola čar a kouzel. Více v článku Linditi Iljazi, za který moc děkujeme.

Letní tábor Junáku Červené Pečky.

PODÍVEJTE SE: Výlety i soutěže. Junáci z Červených Peček si užili letní tábor

Letní tábory se letos ve značné míře odehrály jako příměstské, našli se ale i tací, kterým se i přes nejistotu během jarních protiepidemických opatření podařilo zorganizovat úplně klasický pobytový tábor. Mezi patří i Junák Červené Pečky, který má vlastní louku u Trhového Štěpánova, kam vyrazil i letos a na plné tři týdny.

Pobytový tábor s BESIPem na Vysočině 2021

Spolupráce BESIPu a Policie České republiky při letním táboře děti bavila

V letošním roce se poprvé uskutečnil pobytový tábor s BESIPem. Na Vysočině se propojily síly této značky a policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Zástupci BESIPu každoročně navštíví s preventivním programem desítky letních táborů. Velmi často se tyto cesty spojují právě s preventisty v řadách policistů. Letos se podařilo dát tyto hlavy a síly dohromady. Za nápadem společného tábora stojí krajská koordinátorka BESIP – Veronika Vošická Buráňová a policistka Lenka Prokopová. Náročné přípravy byly korunovány příjezdem třiceti táborníků a tábornic do rekreačního střediska Radost u Nové Vsi u Světlé, kteří od 24. července strávili svůj čas v krásné přírodě Vysočiny.

Skauti na Mostecku připravili několik desítek táborů.

FOTO: Skauti na Mostecku připravili několik desítek táborů

Více jak 1100 dětí vyrazilo nebo ještě vyrazí během letošních letních prázdninách na některý z 21 pobytových nebo příměstských táborů, které pořádali nebo spolupořádali skauti na Mostecku. A to i přesto, že také tyto letní prázdniny byly poznamenány nemálo hygienickými pravidly a omezeními a do poslední chvíle panovala nejistota, zda-li vůbec nějaké prázdninové aktivity budou moci být pořádány, resp. s jakými pravidly. A nutné nečekané změny přináší letos i počasí, které způsobilo nutnost změny místa konání dvou skautských táborů doslova ze dne na den.

Dětský tábor, ilustrační foto

Na dětském táboře se rozšířil covid, čísla v kraji vzrostla o desítky

Na jednom z letních dětských táborů v Olomouckém kraji se v těchto dnech rozšířil koronavirus. Nakazilo se několik dětí, rodiče si je hned odvezli domů. Počty pozitivních případů v kraji vzrostly v souvislosti s tímto ohniskem o několik desítek. Hygienici mají všechny případy podchycené, nekontrolovatelné šíření nákazy podle nich v tuto chvíli nehrozí.

Letní tábor s angličtinou.

OBRAZEM: Letní tábor s angličtinou byl skvělý!

Letní tábory jsou v plném proudu. Jeden opravdu vydařený s angličtinou mají za sebou i děti s SVČ TYMY. Byl taky opravdu moc skvělý!! Děkujeme děvčatům! Za snímky děkujeme Jarmile Vaclachové a týmu SVČ TYMY. 

Dětský tábor v Borovanech

Letní tábory zažívají v Česku boom. Účastní se jich téměř pětina dětí

V Česku v posledních letech každý rok přibývá letních táborů. Zatímco v roce 2014 se jich konalo asi 3700, loni téměř 4300. V minulém roce se táborových pobytů zúčastnilo přes 230 400 dětí a mladých. Uvádí to zpráva o mládeži, kterou připravilo ministerstvo školství. S dokumentem, který má ČTK k dispozici, by se měla v pondělí seznámit vláda.

Intenzivní deště zvedly 17. července 2021 hladiny potoků a řek na Děčínsku, na snímku je zaplavená zahrádka v Děčíně

Do Česka dorazily lijáky. Hladiny řek stoupají, hasiči evakuovali dětský tábor

Varování meteorologů se vyplnilo. Do Čech dorazil v sobotu odpoledne vydatný déšť, který okamžitě začal komplikovat situaci na severu republiky. Ve Šluknovském výběžku už napršelo přes 130 litrů vody na metr čtvereční a řeky tam prudce stoupají. V Mikulášovicích se protrhla hráz rybníka. Hasiči museli rovněž evakuovat dětský tábor u Mníšku. Silný déšť zkomplikoval dopravu v Liberci, některé ulice tu museli uzavřít. 

Z dětského letního tábora v Nebřežinech.

OBRAZEM: Berounské děti sportují na táboře u řeky Střely v Nebřežinech

Školní rok skončil, a děti se mohou věnovat svým radovánkám. Mnoho jich jede s rodiči na dovolenou, ale je i mnoho těch, které první týdny tráví opět po roce v partě dětí, se kterými byly na letním táboře. To platí i o dětech z Berouna – Závodí a jejich kamarádů z blízkého okolí, kteří se vydali s PS Beroun – Závodí na letní tábor. Ten se již 40 let koná na řece Střele v Nebřezinech u Plas, okres Plzeň – sever. Tábor, kam jezdili i rodiče dětí, kteří v tradici letních táborů pokračují v jejich šlépějích. A všichni jsou zde spokojení, šťastní a místní obyvatelé se na děti i těší.

Dětský tábor, stany, prázdniny

Vojtěch: Dětem postačí jeden PCR test na celou dobu letního tábora

Děti před odjezdem na letní tábor negativně testované na covid-19 PCR metodou se nebudou muset po sedmi dnech tábora znovu testovat. U testovaných antigenními testy povinnost zůstane. Změnu opatření, které kritizovali pořadatelé táborů, dnes večer na twitteru oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Děti na skautském táboře

Letní tábory zřejmě budou. Děti by ovšem měly mít před odjezdem test

Letní tábory zřejmě budou letos povoleny, uvedla Česká rada dětí a mládeže po úterním setkání s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Podmínky pro letošní rok budou podle Ondřeje Šejtka z rady vycházet z loňských pravidel, pravděpodobně bude povinný test na koronavirus minimálně 72 hodin před odjezdem.

Letní tábor. Ilustrační foto

Rodiče z Prachaticka neváhali, letní tábory jsou obsazené

Letní prázdniny jsou sice ještě daleko, ale sehnat místo pro děti na letní tábor je už nyní na Prachaticku téměř beznadějné. Nejširší nabídku má Dům dětí a mládeže, který připravil osmadvacet pobytových i příměstských táborů.

Ilustrační foto

Letní tábory už jsou téměř vyprodané, všichni doufají, že se uskuteční

Navzdory nejisté době neztrácejí rodiče školáků naději, že se letos v létě prázdninové tábory uskuteční. Na Kladensku vzali už na začátku roku nabídku útokem a nyní jsou pobytové i příměstské letní tábory už téměř obsazené. Potvrzují to ředitelky volnočasových středisek v Kladně i Slaném. Přihlášených mají obě přes pět set dětí.