Kreativ

ŠTÍTEK: domácí zvíře

VAKCÍNU PROTI VZTEKLINĚ dostaly v Liberci během pondělí desítky psů. Některé veterináři naočkovali v Naději, další si našli v terénu.

Bezdomovci přivedli své psy na očkování

Liberec - V pondělí ráno to před libereckou Nadějí vypadalo jako v čekárně na veterinární klinice. Lidé bez domova se svými psy tady čekali na Veterináře bez hranic, aby jim zdarma naočkovali jejich miláčky proti vzteklině.

Očkování proti vzteklině. Ilustrační foto.

Vzteklina oslaví světový den

Valašsko – Vzteklina. Obávaná nemoc, kterou provází řada mýtů. Nemoc, jíž byl dokonce přidělen světový den. V kalendáři má datum 28. září.

Únik jedu postihl řeky mexické řeky Bacanuchi a Sonora.

Ekologická katastrofa. Z dolu v Mexiku unikají jedovaté látky

Mexiko – Mexické úřady vyhlásily nový poplach kvůli úniku jedovatých látek do řek na severu země a vyzvaly kolem 25.000 obyvatel oblasti, aby tamní vodu dočasně nepoužívali. Nebezpečné znečištění podle nich způsobil důl na měď, který patří mexické těžařské firmě Grupo México a který způsobil podobnou katastrofu již v srpnu.

Z výstavy ve Stříbře.

K vidění byly stovky domácích zvířat

Stříbro – V pořadí už 21. bodovací výstava králíků, holubů a drůbeže, doplněná expozicí okrasného ptactva a expozicí zvířat chovatelů z Vohenstraussu, se uskutečnila ve Stříbře.

Posuzování zvířat před posvícenskou výstavou drobného zvířectva v Rakovníku

Posvícenská výstava začíná chovatelům už na jaře

Rakovník – Už na jaře začínají rakovničtí chovatelé s přípravou posvícenské výstavy, která patří k největším výstavám na okrese. Procházení návštěvníků mezi pečlivě označenými klecemi se zvířaty v uklizeném areálu je pak už jen třešničkou na dortu.

V zámeckém parku zase skákali ušatí závodníci

V zámeckém parku zase skákali ušatí závodníci

Dvůr Králové - Dvůr Králové Chovatelé z celé republiky si neumí konec prázdnin představit bez výstavy domácích zvířat v Žirči. Pořádal ji uplynulou sobotu místní Český svaz chovatelů.

George Orwell

Orwellova rodná farma zvířat se změní na muzeum

Dillí – George Orwell patří 
k nejznámějším britským spisovatelům 20. století, hlásí se k němu ale i město Mótihárí 
v severovýchodní Indii. Orwell se tam narodil a v jeho tehdejším domově nyní vzniká muzeum. Zatím se ale na farmě, která se stala Orwellovým rodištěm, všude toulají domácí zvířata. Kovová vrátka jsou otevřena dokořán, jako by je vzbouřená zvířata zapomněla zavřít, když vyhnala své pány.

Ilustrační foto

V pronajatém bytě už lze žít jako ve svém

Bydlíte v pronajatém bytě? V tom případě vězte, že nový občanský zákoník přinesl zásadní změny i v oblasti nájmu. Možná se vám znalost nové úpravy bude hodit v kontaktu s majitelem nemovitosti.

Paní Ludmila Pavelková z Nového Jičína oslavila sté narozeniny.

Stoletá oslavenkyně neztrácí dobrou náladu

Nový Jičín – Paní Ludmila Pavelková z Nového Jičína oslavila v pondělí sté narozeniny. I když neměla lehký život, nikdy to nevzdala a její veselá povaha jí v mnohém pomohla.

Paní Ludmila Pavelková z Nového Jičína oslavila sté narozeniny.

Stoletá oslavenkyně neztrácí dobrou náladu

Nový Jičín – Paní Ludmila Pavelková z Nového Jičína oslavila v pondělí sté narozeniny. I když neměla lehký život, nikdy to nevzdala a její veselá povaha jí v mnohém pomohla.

Milovníci domácích zvířat se se skrýšovskými kočky rychle sblížili.

Den otevřených dveří v kočičím útulku milovníky domácích zvířat lákal

Skrýšov – Na tři sta milovníků domácích zvířat z nejrůznějších koutů republiky zavítalo v sobotu do Skrýšova nedaleko Polné na den otevřených dveří v tamním kočičím útulku. Kromě lidí, kteří se o chod útulku pro opuštěné kočky už třetím rokem starají, tam na ně čekalo i 146 samotných koček, kocourů a koťat.

Ilustrační foto.

Majitelé psů jsou za jejich léčbu ochotni platit tisíce korun

Havlíčkobrodsko – Pořídit si domácího mazlíčka neznamená pouze jednorázový výdaj za jeho koupi a pravidelné výdaje za krmení. V případě, že zvíře onemocní nebo se mu stane úraz, člověk může za jeho léčbu vydat i desetitisíce korun.

Ilustrační foto.

Poradny Táborského deníku: domácí zvířata na cizím pozemku

Tábor - Poradny Táborského deníku slouží našim čtenářům, a proto i vy sami si můžete zaslat dotaz, na který chce znát odpověď.Jedna poradna se věnuje okruhu nezaměstnanosti a sociálních dávek.Druhá poradna se zabývá novým občanským zákoníkem, u jehož tvorby stál i táborský právník František Korbel.Své dotazy zasílejte na adresu: redakce.taborsky@denik.cz, reporter.taborsky@denik.cz.

Od září má vzniknout nová školka na farmě v Šumné.

Děti se vrátí k přírodě. V nové školce v Šumné

Šumná, Znojmo – Děti pobíhají celý den na čerstvém vzduchu a vědí, jak se pohybovat v přírodě. Starají se o domácí zvířata a den tráví na farmě. Bez řečí pomáhají jeden druhému a dospělý je pro ně skutečnou autoritou. Ne, nejde o časovou smyčku a neocitli jsme se na začátku minulého století. Takový obrázek se naskytne již na podzim v Šumné na statku rodiny Oberreiterových, kteří pronajmou rodinný dům v areálu statku neziskové organizaci nazvané Rosteme spolu.

Ilustrační foto.

Odborníky překvapila pohřbená husa i kráva

Brno - Zkroucené kostry zvířat objevili archeologové ze společnosti Archaia ve Vídeňské ulici v Brně. Po zbytcích koster mamuta, soba nebo nosorožce, které našli v minulých letech, tentokrát odkryli kostry domácích zvířat.

Ilustrační foto

Ve Švédsku uhynul údajně nejstarší úhoř, dožil by se 155 let

Stockholm – Ve Švédsku uhynul údajně nejstarší úhoř světa. Ryba chovaná ve studni ve městě Brantevik se prý dožila 155 let. Je zmiňována i v dětské knize Bombi Bitt a já (1932) humoristického spisovatele Fritiofa Nilssona Piratena. Přesný věk úhoře mají zjistit laboratorní testy.

Děti z Oseka a Litvínova trampovaly na Dlouhé Louce

Děti z Oseka a Litvínova trampovaly na Dlouhé Louce

Osek, Litvínov - Šestatřicet dětí z Oseka a Litvínova stanovalo na Dlouhé Louce. Děti si tady pod vedením vychovatelů a majitelky místní Minifarmy vyzkoušely, jaké to je být trampem nebo farmářem. Pod širým nebem strávily dva dny a s programem byly navýsost spokojené.

Strážníci kontrolují podomní prodejce. Ilustrační snímek.

Zbůch zatrhl prodej podomním dealerům

Zbůch – Radní Zbůchu se rozhodli zatočit s podomními prodejci, kteří obyvatelům obce neustále otravují život v jejich bytech nebo je zastavují na ulici. Vyhnat mnohdy pochybné prodejce z obce má pomoci nařízení o zákazu podomního a pochůzkového prodeje. Platit začne od 2. srpna.

Kozí farma na kraji města. Šárka Veselá si splnila životní sen vlastní farmu.

Evo, Kláro, Lízo, pojďte! Jdeme dojit!

Havířov - Vstát ve čtyři ráno, dát zvířatům, podojit krávu a kozy, zpracovat mléko a prakticky celý den pečovat o zvířata. Pro někoho nepředstavitelný život, ovšem pro Šárku Veselou z Havířova splněný sen.

Ilustrační foto.

Letonice řeší problém s odpadem. Kontejner ukrýval i uhynulé zvíře

Letonice - Odpad nejrůznějšího druhu na nevhodných místech. To je problém, se kterým se v poslední době potýkají čím dál častěji v Letonicích. Některé kontejnery plní odpad, který do nich nepatří, jiné zase přijímají velké množství recyklovatelného materiálu. Smetí navíc plní i místa, kde by se vůbec nemělo nacházet.

Jaroslava Kománková toužila být učitelkou. To jí nevyšlo. Svůj sen si ale splnila, když založila ve Vaňově Pidi Midi.

Jejím snem je plnit velké dětské sny

Vaňov - Už několik let plní sny dětem, které mají rády přírodu a dobrodružství. Postavila jim na své zahradě ohromné indiánské týpí a mongolskou jurtu. Domácí zvířata zapojuje do společenských her, v nichž je každé přání předem splněné. Společně vyrážejí za zajímavými místy a lidmi na severu Čech.

Havířov v květech 2013.

V centru květinového Havířova vyroste selský dvůr

Letošní ročník slavnosti Havířov v květech se bude konat v motivech selského dvora. Květinová slavnost se koná tuto sobotu a podřízen jí bude i provoz v centru města, kde bude omezena doprava, včetně autobusových linek. Jako parkoviště pro návštěvníky bude sloužit Národní třída.

Srazu traktorů v Osvětimanech se v sobotu 7. června zúčastnil také vlastnoruční výrobek Františka Dvořana z Buchlovic.

František Dvořan přivezl 65 let starý traktor vlastní výroby

Osvětimany – Tak jako brázdil pole na Slovácku jen krátce po skončení druhé světové války, tak také zdolával nesnáze překážkové dráhy v Osvětimanech letošní sobotu 7. června. Řeč je o Traktoru Dvořanů, jak si jej nazvali jeho majitelé.

Odklízení kadávéru. Ilustrační foto

Mrtvých zvířat letos v ulicích Mladé Boleslavi přibylo

Mladá Boleslav - Ne zrovna příjemnou součástí práce městské policie je i sběr mrtvých zvířat, takzvaných kadáverů, na území Mladé Boleslavi. Podle statistik jich v letošním roce výrazně přibylo, protože zatáímco v průběhu roku 2013 jich strážníci nalezli 199, za prvních pět měsíců letošního roku je to už 296.

Haberští školáci navštívili místní zemědělské družstvo.

Haberské zemědělské družstvo otevřelo celý svůj areál dětem

Habry – Dozvědět se něco nového, zasoutěžit si a ještě dostat za odměnu nějakou tu sladkost. Právě za tímto účelem vyrazili v pátek žáci haberské základní školy na Den otevřených dveří bioplynové stanice a prostor chovu hovězího dobytka v Rybníčku, který pro ně uspořádalo haberské družstvo.

Pět členů Vodní záchranné služby Nové Mlýny se již vrátilo ze srbské oblasti Šumadijski. Tamnímu obyvatelstvu pomáhali s následky rozsáhlých pustošivých záplav.

Lidé jsou tam odkázaní sami na sebe, říká záchranář o povodních v Srbsku

Pavlov – Odklízeli uhynulá domácí zvířata z vodních lagun, čistili a dezinfikovali studny. Pět členů novomlýnské vodní záchranné služby se již vrátilo domů ze Srbska. Pomáhali tam při povodních. Jak vysvětluje velitel celé skupiny Stanislav Hrdlička, v oblasti Šumadijski se správním městem Kragujevac měli hlavní úkol naučit tamní obyvatele odstraňovat následky velké vody. „Lidé jsou tam odkázaní sami na sebe. Vždyť na území blízkému našemu okresu mají jedinou profesionální hasičskou jednotku se šesti hasiči," říká muž, který je také velitelem břeclavských strážníků.