Kreativ

ŠTÍTEK: domácí zvíře

V Muzeu Komenského v Přerově začala v neděli odpoledne výstava Vánoce na zámku.

V přerovském muzeu začala výstava Vánoce na zámku

Přestože má nová výstava Muzea Komenského v Přerově v názvu „Vánoce na zámku“, nezavede návštěvníky do noblesních komnat s renesančním nábytkem a okázalou výzdobou. Ocitnete se na valašské rychtě, jen kousek od zasněženého lesa se srnci, divočáky a zajíci.

Střední škola zemědělská a přírodovědná oslavila ve dnech 24.-25. listopadu 2017 120 let existence. Součástí oslav byl také den otevřených dveří pro veřejnost.

Rožnovská zemědělka slaví 120 let

FOTOGALERIE / Střední škola zemědělská a přírodovědná v Rožnově pod Radhoštěm v těchto dnech slaví významné jubileum stodvacáté výročí svého založení.

Toulcův dvůr.

Toulcův dvůr trápí nedostatek pozemků. Nemůže se rozvíjet

Toulcův dvůr v Hostivaři nelze dále rozvíjet bez pořízení dalších pozemků. Provozovatelé dvora totiž v současnosti využívají jeho kapacitu na maximum. I proto není možné na pozemku rozšířit mateřskou školu a chovy zvířat. Budovy areálu jsou v majetku hlavního města, které je provozovatelům pronajalo na 50 let. V loni zavítalo do Toulcova dvora 150 tisíc lidí.

Ilustrační foto.

Jedovatý nikotin. E-cigaretou se přiotrávily desítky lidí

/INFOGRAFIKA/ Stačí vypít pouhých padesát mililitrů roztoku. Člověka do pár minut ochromí křeče, postihne zástava dechu a bezvědomí. V případě dítěte může nastat i smrt. Řeč je o koncentrovaném nikotinu z elektronických cigaret. Toxikologické středisko při Všeobecné fakultní nemocnici hlásí, že už se tímto roztokem v Česku přiotrávilo více než devadesát lidí.

Zvířecí hřbitov v hradeckých lesích.

Domácí zvířata není kam pohřbívat

Hradec Králové - I na domácí mazlíčky vzpomínají lidé o svátku Všech svatých. Navštívit je mohou na pohřebišti domácích zvířat vedle lesního hřbitova. O hřbitov je takový zájem, že další zvířata už není kam ukládat.

Užijí si letos děti zimní radovánky na sněhu?

Drsná, sibiřská zima? Rozhodně ne!

Karlovarský kraj – Počasí nám občas umí ukázat svou velmi nepříjemnou tvář, příkladem je nedělní vichřice. A co si pro nás chystá na zimu? Jaká bude? Drsná, mírná?

Noční prohlídku si užili návštěvníci zámku Radim

Zámek Radim zve i do černé kuchyně

Radim - Zámek Radim na Kolínsku je renesanční památkou, která sloužila jako sídlo střední šlechty. Zámek se pyšní ojedinělou architekturou saské renesance, která se dochovala v původním stavu.

Ilustrační foto.

Pozor, jed. V Třebíči začíná hubení potkanů

Třebíč - Potkani to mají spočítané. Podzimní deratizace města a městských částí začne v Třebíči v pondělí 16. října. Hubení hlodavců bude probíhat do 12. listopadu, ve čtyřech etapách. Ukončení deratizace včetně dosypu a sběru uhynulých hlodavců je stanoveno na prvního prosince.

Chovatelé v Tišicích pořádali okresní výstavu drůbeže a místní výstavu králíků a holubů.

OBRAZEM: Výstava představila 53 holubů

Mělnicko - Chovatelé v Tišicích pořádali okresní výstavu drůbeže a místní výstavu králíků a holubů. Expozice byla ukončena vyhlášením výsledků a předáním cen. Návštěvníci mohli vyhrát bohaté dárky v tombole.

Sopka Mount Agung se probudila, úřady evakuují lidi i zvířata

Bali se chystá na masivní výbuch sopky

Lidé žijící v okolí probouzejícího se stratovulkánu Agung na východním cípu indonéského ostrova Bali se připravují na mohutnou erupci. Dosud bylo evakuováno 144 tisíc lidí. Desítky dobrovolníků nyní nasazují své životy, aby z nebezpečí vyvedli také domácí zvířata i divoce žijící opice.

Ilustrační foto.

V kostce z regionu: Na území Policka začala deratizace

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Vedení města Police nad Metují oznámilo, že na území Policka započala deratizace, která potrvá přibližně tři až čtyři týdny. Nabádá také, aby obyvatelé dbali zvýšené opatrnosti zvláště u malých domácích zvířat a dětí.

Pavel Bělobrádek

Bělobrádek: Váš pes neumřel, ale chcípl

/ANKETA/ Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jako by zapomněl, že Češi jsou národ pejskařů. "Zemřít mohou pouze lidé, zvířata chcípají či uhynou," upozornil na Facebooku publicistku týdeníku Echo Lucii Sulovskou. Sulovská se totiž na sociální síti svěřila, že jí zemřel milovaný pes.

Autobus srazil v centru Hradce psa.

Pes uhánějící za zajícem se střetl s autobusem MHD

Hradec Králové – Pobíhání zajíce uprostřed města si vybralo svou daň. Psa, který se za ním rozběhl, totiž srazil autobus. Střet přežil, musel ale na ošetření k veterináři. Neobvyklá nehoda navíc na čas omezila dopravu.

Ovce. Ilustrační foto.

Stádo ovcí na Frýdlantsku napadli vlci

Jindřichovice pod Smrkem – Letos v dubnu na Frýdlantsku vlci napadli stádo ovcí a jednoho berana. Za oběť jim padly čtyři dospělé ovce a třicet dva jehňat. 

Ilustrační foto

Králíkáři se nákazy nebojí, je daleko

Výstava mladých králíků a drůbeže spojená s expozicí holubů, kterou o tomto víkendu pořádá Český svaz chovatelů v Kožušanech, patří mezi nejnavštěvovanější přehlídky domácích zvířat v regionu.

Ilustrační foto

Bouřka a silný vítr na Malé Hané lámaly stromy a větve

Jevíčko, Jaroměřice - Silná lokální bouřka, která včera nad ránem zasáhla Malou Hanou, po sobě zanechala spoušť. Největší škody likvidovali včera až do odpoledne hasiči v Jevíčku. Ušetřeny nezůstaly ani nedaleké Jaroměřice.

Nechala buldočka v lese...

Sousedce byl útulek pro buldočka moc drahý

Pasov – Protože přijímací poplatek v útulku pro zvířata byl 20leté „páničce“ moc vysoký, vysadila svého francouzského buldočka v lese u Schafbergu (okr. Cham) bezprostředně u české hranice, napsala PNP.

Ilustrační foto.

Za péči o domácí mazlíčky utratíme dvě miliardy ročně

Jedno a více zvířat chová polovina českých domácností. V Evropě tak patříme k chovatelské špičce a za veterinární péči o domácí mazlíčky utratíme zhruba dvě miliardy korun ročně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

dřevěná podlaha

Vzít to od podlahy – dřevo nebo laminát?

Podívejme se na dvě podlahové krytiny – dřevěné a laminátové. Dnes je už téměř nemožné laminátové podlahy odlišit od přírodních, ale mají přece jen jiné vlastnosti. Tak jaký druh zvolit?

Ilustrační foto.

Výstava přiblíží léčivé rostliny

Využití rostlin od konce 19. století do prvních desetiletí 20. století v léčení i léčitelství nejen lidí, ale též domácích zvířat, a navíc také v kuchyni a v lidových obyčejích.

Budova Krematoria zvířat Brno s. r. o. v Chrlicích a ředitel Ing. Adam Voňavka.

O služby Krematoria zvířat Brno je stále větší zájem, říká ředitel Adam Voňavka

Brno /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Společnost Krematorium zvířat Brno s. r. o. vznikla v roce 2003 jako reakce na velmi častou otázku: co s domácími zvířaty po smrti? Možná banální otázka, ale velký počet lidí musí tento problém řešit každý den. Co tato služba znamená a co práce v takovém prostředí obnáší, nastínil ředitel společnosti Ing. Adam Voňavka.

Jak se dělaly polní práce za dob našich dědů a babiček? To se v sobotu dozvěděli lidé, kteří dorazili na takzvaná Humna v Hruškách, kde se konal druhý ročník Hrušeckého hospodářského dne.

OBRAZEM: Zpět do minulosti. V Hruškách si připomněli práci s koňmi

Hrušky – Pluh, obracák, žačka nebo mlátička. Pro mnoho dětí již neznámé pojmy. Kdo si chtěl rozšířit obzory, nechyběl v sobotu na druhém ročníku Hrušeckého hospodářského dne. Příchozí mohli obdivovat nejen krásu statných koní, ale hlavně pracovitost jejich předků.

Bazén čili dovolená na zahradě

Je čas vodních radovánek v přírodě i u bazénu. U nás lze najít bazén již na každé třetí zahradě, což ukazuje, že za posledních 20 let zaznamenal trh s bazény obrovský skok. Pokud se na statistiku prodejů podíváme z pohledu počtů rodin a rozlohy republiky, držíme světový primát v pořizování bazénů.

Čtyři klokani, asi tři stovky andulek a papoučci se mají zhruba do tří měsíců nastěhovat do nového pavilonu Austrálie ve vyškovském zooparku. Zázemí už stojí, brzy začne vznikat i venkovní část expozice.

Jako v Austrálii. V srpnu zoopark přiveze klokany

Vyškov – Původně to měl být klokan Bennettův, kdo se stane ve vyškovském zooparku největším lákadlem letošní sezony. Nakonec jeho pracovníci přivezou z olomoucké zoo klokany parma. Ti sice také patří do stejného druhu jako Bennettovi, ale jsou o dost menší. Bez ocasu měří zhruba půl metru.