Kreativ

ŠTÍTEK: domácí zvíře

Ilustrační foto.

Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.

Jubilejní ročník Živého betléma v Otročiněvsi veřejnosti představil Ježíšky, kteří ulehli do kolébky v jesličkách za posledních dvacet let.

Živý betlém v Otročiněvsi přilákal stovky lidí

Otročiněves /FOTOGALERIE/ - Jubilejní dvacátý ročník Živého betléma, který se každoročně koná na Boží hod vánoční, přilákal na náves v Otročiněvsi stovky lidí. Místní náves byla doslova plná. Přišli obyvatelé obce, ale i z těch okolních. Program letošního ročníku byl prodchnutý kouzlem vánočních svátků od začátku až do konce. Mnohým z návštěvníků se nechtělo domů a zůstali v družném hovoru se známými až do pozdních hodin.

Lachtani v pražské zoo.

I do zoo přijde Ježíšek. Orangutani chtějí prostěradla, tygři fotbalové míče

V Zoo Praha již tradičně proběhnou vánoční svátky ve znamení bohaté nadílky nejen pro zvířata. Na Štědrý den čeká na návštěvníky program plný komentovaných krmení a setkání, mohou také přinést například jedlé dárky, které chovatelé v následujících dnech předají zvířatům. Děti do 15 let mají 24. prosince vstup za pouhou jednu korunu. Ředitel zoo Bobek dnes zároveň informoval, že do bran zahrady letos vešel návštěvník s pořadovým číslem 1 400 000.

Ilustrační foto.

Trávení psů na Mníšecku a Příbramsku stále pokračuje

Příbramsko - Na další případ trávení psů v Míšku pod Brdy upozornil nedávno jeho obyvatel Vojtěch Ušela. Osobně ho měl pokus o otrávení jeho psa postihnout hned třikrát - v létě, v říjnu a prosinci roku 2017. V letošním roce v lednu pak našel na zahradě vhozený růžový váleček s jedem na krysy, který jeho pes částečně sežral. Po včasném zásahu veterináře byl naštěstí zachráněn.

Živý Betlém v Otročiněvsi přilákal stovky návštěvníků z širokého okolí.

V Otročiněvsi představí dvacet Ježíšků

Otročiněves /FOTOGALERIE/ - Dvacet Ježíšků pohromadě pravděpodobně ještě nikdo v berounském regionu neviděl. To se ale brzy změní. Dvě desítky Ježíšků ve věku od jednoho roku do dvaceti let se sjede v úterý 25. prosince na náves v Otročiněvsi. V obci se koná od 15.30 hodin jubilejní dvacátý ročník tradičního Živého betléma.

NIČIVÝ POŽÁR domu v Němčicích vznikl od žhavého popela v plastové popelnici.

Muž skončil na Vinohradech, domácí zvířata uhořela

Němčice - Od žhavého popele v plastové popelnici vznikl ve čtvrtek dopoledne ničivý požár garáže i části rodinného domu v Němčicích, při kterém muž středních let utrpěl závažné popáleniny a byl vrtulníkem transportován do FN Královské Vinohrady. Při požáru uhynula i koza a slepice, škoda dosáhla tří milionů korun. 

Na populární výstavě Chovatel v Lysé si příchozí přišli na své.

OBRAZEM: Výstava Chovatel přinesla tradici i překvapení

Lysá nad Labem - Oblíbená výstava Chovatel na lyském Výstavišti zaplnila všechny haly drobnými domácími zvířaty. V jedné mohli návštěvníci a chovatelé vidět husy, slepice, kohouty, v další králíky nebo holuby. Symbolem jedné z hal se stal krásný Nandu pampový, což je pták podobný pštrosovi. 

Převzetí ceny pro PET osobnost roku 2018 v Budapešti.

Miliardář Pavel Bouška získal ocenění PET osobnost roku za krmiva VAFO

Majitel a ředitel společnosti VAFO Praha Pavel Bouška se v Budapešti stal světovou PET osobností roku vybíranou z řad producentů krmiv pro domácí zvířata. Prestižní ocenění uděluje mezinárodní magazín PET worldwide od roku 2004. Bouška je tak prvním Čechem, který jej získal. 

Ilustrační foto

Dojde na hubení potkanů. Dejte pozor na svá domácí zvířata

Strakonicko - Do každoroční jarní deratizace se v dubnu ve spolupráci s odbornou firmou pustí vodohospodářská společnost Čevak, a. s. Návnady na hlodavce se budou pokládat v Písku, Protivíně, Miroticích, Mirovicích, Čížové, Topělci, Čejeticích a Řepici.

Matematický klub.

OBRAZEM: Na ZŠ T. Šobra v Písku funguje nový matematický klub

Písek - Jaké zvířátko je stejně silné jako myš a kočka dohromady? A má větší sílu husa nebo pes? Odpovědi na tyto jen zdánlivě nesmyslné otázky vědí školáci navštěvující některý z devíti Matematických klubů ve školách po celé ČR.

Pes vběhl pod auto, vyprostit ho museli hasiči.

Pes vběhl pod auto, vyprostit ho museli hasiči

Ústí nad Orlicí - Pocity bezmoci si ve čtvrtek zažila majitelka psa z Ústí nad Orlicí. Její mazlíček totiž vyběhl z domu přímo pod kola projíždějícího auta značky Ford Focus.

Archivní snímek.

Magistrát podpoří dotacemi faunapark

Na provoz a údržbu faunaparku ve Frýdku-Místku půjde letos z městské kasy dalších 400 tisíc korun. Schválili to zastupitelé na svém pondělním jednání. Peníze mají být primárně určeny na rekonstrukci chodníků a na úhradu nákladů spojených s údržbou parku.

Ilustrační foto

Beroun chystá jarní deratizaci

Beroun – Město Beroun pokračuje letos v plošné deratizaci. Po její první fázi loni na podzim se na jarní měsíce chystá podle informací odboru majetku a investic další etapa. Na řadu nyní přijdou kanálové šachty a silniční vpusti.

Jak odstranit zvířecí chlupy z gauče a oblečení

Když si pořizujete domácího mazlíčka, v duchu si slibujete, že ho nebudete pouštět do ložnice a naučíte ho neskákat na gauč. On si však rázem vybuduje pozici právoplatného člena rodiny a vám přibude nová domácí práce: odchlupování.

Draní peří v Hodonicích

Sejdou se na „dračkách“ a ochutnají metyju

Hodonice /FOTOGALERIE/ - Ženy v barevných sukních, bílých zástěrách a čepcích sedí kolem stolu, vládne pohoda a je cítit pospolitost i radost ze společné práce. Místností se line vůně koblih a lívanců. Jen při vyprávění historek si musí dát ženy pozor, aby se nerozesmály příliš vehementně.

Divoké prase - ilustrační foto.

Srážek se zvířaty na příbramských silnicích přibývá

PŘÍBRAMSKO – Srážek vozidel se zvěří na silnicích bývalého příbramského okresu přibývá. Vyplývá to ze statistik dopravní policie. V loňském roce zavinila na Příbramsku zvířata celkem 368 dopravních nehod. To je o 84 srážek více než v roce 2016. Způsobené škody přesáhly tři milióny korun.

Ilustrační foto.

Desítky zaběhlých psů. Sváteční oslavy daly zvířatům v Praze zabrat

Poslední den roku je pro domácí zvířata vždy náročný. Silvestr, ale i advent již tradičně zapříčinil útěky řady mazlíčků. Sociální sítě se tak i letos zaplnily množstvím proseb o pomoc při hledání ztracených psů. „V podvečer 31. 12. se mi zaběhl pes, Praha 8 Ládví. Slyší na jméno Čert, je bázlivý,“ objevilo se například na facebookové skupině Libeňáci a Karlíňáci sobě. Na dělobuchy ale doplatily i volně žijící labutě, ježci či netopýři.

Ilustrační snímek

Rachot z ohňostrojů ohrožuje zvířata

Mělnicko – Rachejtle a petardy, které jsou pro lidi silvestrovskou kratochvílí, přinášejí utrpení domácím zvířatům i volně žijící zvěři. Trýzní je hluk, ze kterého mají strach, a může jim způsobit poškození citlivého sluchu.

Čtyři zajímavosti z historie betlémů

Betlémy se vyrábějí ze dřeva, z papíru, z keramiky i z těsta, mohou být docela miniaturní nebo zabrat půlku obýváku, jedno však mají společné: jsou neodmyslitelnou součástí vánoční výzdoby. Štědrý den je jako stvořený pro malé nahlédnutí do jejich poutavé historie.

Ilustrační foto.

V průvodu Tří králů bude i velbloud

Berounsko - V obci Otročiněves se o prvním vánočním svátku koná tradiční Živý betlém. Pořádá ho zde místní spolek Náš domov Otročiněves společně s Obecním úřadem Otročiněves. Akce, kterou si oblíbili nejen obyvatelé Otročiněvsi, ale i okolních obcí, se uskuteční 25. prosince od 16 hodin.