Kreativ

ŠTÍTEK: domácí zvíře

Ilustrační foto

V Krkonoších se opět objevili vlci, zabili dvě telata

Trutnovsko - S pravděpodobností hraničící s jistotou se koncem srpna v Krkonoších opět vyskytoval vlk, resp. vlci. Důkazem jsou na Erlebachových Boudách nalezené pozůstatky dvou čerstvě narozených telat, které jednoznačně říkají, že zvířata byla ulovena vlkem.

Ilustrační foto.

V Krkonoších se opět objevili vlci, zabili dvě telata

Hradec Králové - Podle Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) se koncem srpna v Krkonoších opět vyskytovali vlci. Důkazem jsou pozůstatky dvou narozených telat, která zřejmě ulovil vlk, sdělil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Ilustrační foto

V Krkonoších se opět objevili vlci, zabili dvě telata

Trutnovsko - S pravděpodobností hraničící s jistotou se koncem srpna v Krkonoších opět vyskytoval vlk, resp. vlci. Důkazem jsou na Erlebachových Boudách nalezené pozůstatky dvou čerstvě narozených telat, které jednoznačně říkají, že zvířata byla ulovena vlkem.

Aquatera na olomouckém výstavišti

Floru zaplnili hadi, rybičky i červi

Olomouc – Červi se vlní v přepravkách. Rybičky plavou v malých akváriích, která se úsporně tísní jedno vedle druhého. A neposední ještěři zvědavě vykukují ze svých dočasných plastových domovů a vyhlíží nové chovatele.

Elektrárna Fukušima. Ilustrační foto

Krávy z radioaktivní zóny kolem Fukušimy slouží vědcům

Namie (Japonsko) - Krávy pasoucí se na svěžích zelených pláních u opuštěného japonského města Namie zaslechnou povědomý rachot auta místního farmáře a začnou se shlukovat. Tentokrát je ale nečeká krmení. Místo toho budou zvířatům změřeny hodnoty radioaktivních látek v těle, aby se zjistilo, nakolik jsou ovlivněny pobytem v prostředí, kde radiace patnáctkrát přesahuje bezpečné hodnoty. Pastvina těchto krav se totiž nachází poblíž Fukušimy, kde zemětřesení a následná přívalová vlna cunami poškodily v roce 2011 místní jadernou elektrárnu, píše agentura AP.

Mládě vlka hřivnatého v hodonínské zoo.

Hřivnáčí harmonie? Mezi psovitými šelmami z Jižní Ameriky to občas skřípe

Hodonín /O ZVÍŘATECH A LIDECH/ – Vysoké štíhlé nohy s černými tlapkami připomínající chůdy. Protáhlý čenich, rezavá srst, na krku a na ramenou hříva. To jsou neklamné znaky vlka či psa hřivnatého. Tato šelma, které Deník Rovnost věnuje další díl letního seriálu O zvířatech a lidech, se v Zoo Hodonín poprvé objevila v roce 2000.

Ilustrační foto

Pseudovzteklina je pod kontrolou

Náchodsko - V posledních týdnech se regionem šířila panika o zvýšeném výskytu Aujeszkyho choroby, takzvané pseudovztekliny, která zde údajně „ohrožuje domácí mazlíčky". Centrem výskytu měl být Červený Kostelec. Zdejší pejskaři tuto zprávu zaregistrovali, ale své miláčky chodí venčit bez omezení dál.

Na Farmě u Slouků v Rájci-Jestřebí tuto sobotu pořádali první ročník Dožínek.

OBRAZEM: Na farmě v Rájci-Jestřebí pořádali mistrovství okresu v dojení krávy

Rájec-Jestřebí – Prasata, slepice, husy, ovečky, kůň nebo oslík. A kolem nich spousta dětí, které si nimi chtějí hrát anebo si je alespoň pohladit. Tradiční venkovská atmosféra v sobotu panovala na Farmě u Slouků v Rájci-Jestřebí. Konal se tam první ročník Dožínek. „Působíme tady již třetím rokem, ale někteří lidé o nás ještě moc nevědí. Proto jsme se rozhodli, že budeme pořádat tři akce ročně. Pálení čarodějnic, Vítání léta a Dožínky. Děti tak zároveň poznají domácí zvířata, se kterými dnes již většinou nemají příležitost setkat se. Některé si myslí, že krávy jsou fialové podobně jako ve známé reklamě," usmál se majitel farmy Zdeněk Slouka.

Ilustrační foto.

Odborníci umístí deratizační nástrahy. Hlodavců je v Blansku letos víc než dřív

Blanensko – Už za pár dní začne v Blansku podzimní etapa deratizace. Odborníci položí nástrahy na hlodavce hlavně do kanálů a nor a také na problematická místa na sídlištích v místech kanalizačních a teplovodních přípojek a výměníkových stanic. „Jsem ráda, že město deratizaci pravidelně provádí. Alespoň nebudu mít doma krysy a potkany," uvedla Kamila Meluzínová z Blanska.

Slunce. Ilustrační foto.

Nezodpovědní řidiči trápí zvířata v rozžhavených autech

Region – Slunce dokáže za malou chvíli rozpálit vnitřek automobilu na padesát i více stupňů. V takovém pekelném žáru nechávají nezodpovědní řidiči uzavřena domácí zvířata, zejména psy. Neuvědomují si, že jejich počínání může být kvalifikováno v lepším případě jako přestupek a pokud dojde k poškození zdraví zvířete nebo dokonce jeho úmrtí, jedná se o trestný čin.

Archeologický průzkum. Ilustrační foto.

Archeologové našli v pražské Dubči stopy osídlení z doby kamenné

Praha - Stopy osídlení z mladší doby kamenné našli archeologové v pražské čtvrti Dubeč. To, že místo bylo osídleno již v šestém tisíciletí před naším letopočtem, podle nich dokládají nálezy zlomku broušeného sekeromlatu a čepelky vyrobené štípáním. Archeologové na místě pracovali před výstavbou nových domů. „Movité nálezy se odvezly ke konzervaci, nemovité se zdokumentovaly," řekl vedoucí výzkumu Milan Kuchařík ze společnosti Labrys, která záchranný výzkum prováděla.

Ilustrační foto

Víkendové problémy s krádežemi, opilci i domácími zvířaty

Jičín - V pondělí 22. srpna dopoledne odcizil neznámý pachatel v Jičíně z neuzamčeného vozidla Peugeot, které bylo zaparkované před jedním z domů v ulici Kosmonautů, z látkové tašky mobilní telefon Samsung, fotoaparát Casio a hnědou peněženku s hotovostí, platební kartou a různými písemnostmi.

Farma Částkov

Stovky lidí poznaly v sobotu svého farmáře. Sídlí v Částkově

Částkov – Projekt ministerstva zemědělství Poznej svého farmáře přivedl v sobotu do Částkova u Žumberka stovky lidí. Rodinnou farmu nalezl každý, cesta byla vyznačena zelenými cedulemi, jež dovedly řidiče až na velkokapacitní parkoviště umístěné na louce.

Ilustrační foto.

Strážníci ví, jak na stresované zvíře

Stříbro, Studánka – Práce strážníka nespočívá pouze v řešení špatného parkování, či rušení nočního klidu. Strážníci, policisté i hasiči se poměrně často dostávají také k odchytům zvířat, které ovšem mohou skončit nepěkně pro obě strany.

Ilustrační foto.

Zubři by mohli spásat louky. Stát by ušetřil miliony, tvrdí vědci

Praha - Pokud by se do péče o českou krajinu zapojili velcí kopytníci jako zubři, divocí koně nebo zpětně šlechtění pratuři, ušetřil by podle vědců stát desítky milionů korun. Velcí kopytníci by se mohli uplatnit ve vojenských výcvikových prostorech, postindustriálních oblastech, při údržbě mimoprodukčních zemědělských ploch a větších chráněných územích. Peníze se totiž často vynakládají na zakázky za sečení luk nebo přepásání domácími zvířaty.

Ilustrační foto.

Korejská Sooam Biotech zajistí domácí mazlíčky "navždy"

Soul - Nechat pobíhat své domácí mazlíčky po oploceném trávníku v západní části Soulu za 100.000 dolarů není zrovna levný špás, ale jejich majitelé alespoň přesně vědí, co za to získají. Trávník patří společnosti Sooam Biotech Research Foundation, která je ve světě na prvním místě v klonování domácích zvířat. To se v posledním desetiletí stalo úspěšným byznysem zaměřeným na majitele psů, kteří chtějí se svými miláčky žít navždy… a to doslova, píše AFP.

Další čtyři nové přírůstky těší pracovníky vyškovského zooparku.

OBRAZEM: Tři jačí sestry už se prohánějí po výběhu zooparku

Vyškov – Před dvěma lety pořídili nového strakatého samce jaka domácího. Loni se mláděte nedočkali. Letos však může vyškovská zoo slavit narození hned tří jačích mláďat. „Jedno je strakaté, takže je vidět, že je opravdu po tatínkovi," smála se zooložka zooparku Dana Hyláková.

Ilustrační snímek.

Rozhodnuto: Petardy jsou ve Městě během roku tabu

Nové Město na Moravě - Zákaz používání zábavní pyrotechniky nejen v městské památkové zóně, jak tomu bylo doposud, ale na celém území města a jeho místních částech upravuje nová vyhláška v Novém Městě na Moravě.

PROPESKO kapsičky kompletní a kvalitní krmivo

Řada hobby chovatelů psů a koček řeší neustálý boj, jak a čím poskytnout svému mazlíčkovi kompletní krmnou dávku, která pokryje 100% denní potřebu energie a zároveň doplní vitamíny, minerály a stopové prvky. V neposlední řadě se dostává na přetřes krmitelnost. Zvláště pak u koček bývá častý problém nalézt produkt, který kočka dlouhodobě a ochotně přijímá.

Ilustrační foto.

To nejlepší pro kuchtíky

Nejnovější kuchyňské spotřebiče se snaží uchvátit zákazníky mnoha funkcemi, ideálním příkladem jsou trouby - ty tam jsou doby, kdy stačilo škrtnout sirkou a peklo se. Dnešní výrobky toho umí podstatně více.

Houslista Pavel Šporcl ve 2.B ZŠ Malecí v Novém Městě nad Metují.

Pavel Šporcl byl pro děti splněným přáním

Nové Město nad Metují /FOTO/ - Dětem ze 2.B Základní školy Malecí v Novém Městě nad Metují se včera splnilo velké přání zavítal mezi ně známý český houslista Pavel Šporcl.

Školní zahrady SOŠ se koncem týdne otevřely veřejnosti.

Zahrady jsou otevřeny veřejnosti, přišly i školy

Stříbro – Školní zahrady SOŠ se koncem týdne otevřely veřejnosti. Děje se tak pravidelně každý rok, lidé se mohou přijít podívat na práci studentů, nakoupit si, 
i se pokochat pohledem na domácí zvířata.

Kolie Kuky má do školky vstup povolen. Libuše Kulawiak má pro canisterapii vycvičeno osm psů, přijít ale může i s jinými zvířaty.

Když jsou psi ve školce vítáni

Jaké to je, pohladit hodného psa, dát mu dobrotu, pohrát si s ním, to si vyzkoušely děti v Mateřské škole Karla Čapka v Krnově. Učitelka Marie Adámková pozvala do školky Libuši Kulawiak, která se svou kolií předvedla dětem skupinovou canisterapii.

Proti škodlivým hlodavcům zasahují v ulicích Roudnice deratizéři.

Proti škodlivým hlodavcům zasahují v ulicích Roudnice deratizéři

Roudnice nad Labem – Poslední zima byla mírná nejen k lidem, ale i ke zvěři a také ke škůdcům, jako je myš domácí, potkan obecný či hraboš polní. Potvrdit to můžou zemědělci, kterým hraboši poškodili zejména přezimující porosty, škody budou hlavně na řepce.

KOMENTOVANÉ KRMENÍ velbloudice Áji si v zooparku Zájezd mohou užít nejen děti, ale i dospělí.

Zoopark Zájezd zahájí sezonu

Zájezd – V malé vesnici Zájezd, která leží nedaleko Buštěhradu a Kladna, najdete pozvolna se rozrůstající zoologickou zahradu, která se u návštěvníků z širokého okolí těší velké oblibě.

Liška obecná. Ilustrační foto.

Parazit z borůvčí může přinést smrt

Jižní Čechy – Osmnáct pozitivních nálezů ze šestatřiceti zkoumaných lišek z Českokrumlovska – to je jeden z průběžných výsledků aktuálního monitoringu výskytu liščí tasemnice na jihu Čech.

Zahrada Čech, sobota 9.4.2016

FOTOGALERIE: Tržnice Zahrady Čech přilákala téměř 40 tisíc lidí

Ústecký kraj - Loni se na průměrné návštěvnosti 34 tisíc lidí na Tržnici Zahrady Čech v Litoměřicích podepsal chladný začátek jara, letošek s kolísavými teplotami zahrádkáře a chalupáře k návštěvě přímo naladil. Pořadatelé si už v sobotu splnili cíl dosáhnout loňského počtu a s nedělí se přiblížili 40 tisícům lidí.

Zahrada Čech, sobota 9.4.2016

FOTOGALERIE: Tržnice Zahrady Čech přilákala téměř 40 tisíc lidí

Litoměřice - Loni se na průměrné návštěvnosti 34 tisíc lidí na Tržnici Zahrady Čech podepsal chladný začátek jara, letošek s kolísavými teplotami zahrádkáře a chalupáře k návštěvě přímo naladil. Pořadatelé si už v sobotu splnili cíl dosáhnout loňského počtu a s nedělí se přiblížili 40 tisícům lidí.

VEDOUCÍ VÝROBY litoměřického provozu Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Vlastimil Filous ukazuje na hromadu pneumatik od nákladních automobilů a traktorů, které pracovníci přivezli po sběru odpadů od silnic. Zajistit jejich likvidaci je složité.

U silnic seberou na 40 tun odpadu

Litoměřice - Vládnutí paní Zimy skončilo v regionu poslední sněhovou nadílkou na konci března. Na ošetření silnic na Lovečkovicku tehdy dokonce musel vyjet i sypač.

Ilustrační foto

Chráněné pastviny budou i letos spásat stáda ovcí, koz i jalovic

Praha - Chráněné přírodní lokality v Praze budou i letos spásat stáda ovcí, koz a hovězího dobytka. S hospodářskými zvířaty se lidé potkají na několika desítkách míst, například v Šáreckém a Prokopském údolí nebo v Trojské kotlině. Pastva začne v dubnu. Zvířata budou chráněnou vegetaci udržovat do října.

Andy čeká na nového pána v orlovském útulku, není ale jisté, kdy a zda se někdo takový najde.

Psíci, které lidé trápí od mala

Endy je přibližně dvouletý americký stafordšírský teriér, který nyní pobývá v orlovském psím útulku. K lidem je zatím lehce nedůvěřivý, ale zároveň všechny u svého kotce vítá a těší se na každou procházku.