Kreativ

ŠTÍTEK: domácí zvíře

Proti xenofobii v Linci.

Linec: 150 proti islámu, 2000 pro

První shromáždění Pegidy, občanského uskupení „proti islamizaci západu", bylo v neděli v Linci. Asi 150 jeho příznivců pochodovalo městem, na 2000 protidemonstrantů se pod heslem Ani metr Pegidě shromáždilo na Hlavním náměstí s cílem zabránit pochodu a policie se pokoušela udržet mezi skupinami odstup, píše deník OÖN.

O devítiměsíčního německého ovčáka Dastyho přišla rodina Radky Juřičkové.

Otrava psa i koček: město podá trestní oznámení

Otrokovice – Potvrzeno: devítiměsíčnímu německému ovčákovi Dastymu v polovině ledna přes plot někdo pohodil otrávenou uzeninu, kterou pozřel a otrávil se. Majitelka Radka Juřičková z Otrokovic tomu stále nerozumí. O život takto přišly i dvě kočky sousedů, které uzeninu rovněž pozřely.

Postřelený orel mořský přežil čtyři dny.

Ochránci přírody loni ošetřili rekordních 16 tisíc zraněných zvířat

Praha – Ochránci přírody loni ošetřili rekordních více než 16 tisíc zraněných nebo jinak postižených volně žijících živočichů. Jejich počet vzrostl proti roku 2013 o tisíc. Nejčastěji do stanic přijímají ptáky, jichž loni bylo více než deset tisíc, dalších 40 procent tvořili savci. Polovina živočichů byla vrácena do volné přírody, třetina uhynula nebo musela být utracena, informovala Zdeňka Nezmeškalová z Českého svazu ochránců přírody.

O devítiměsíčního německého ovčáka Dastyho přišla rodina Radky Juřičkové.

Někdo nám otrávil miláčky, tvrdí dvě rodiny

Otrokovice – Byl hravý, přátelský, nikomu nic neudělal, přesto ho měl někdo úmyslně zabít. Vypadá to, že dotyčný hodil devítiměsíčnímu německému ovčákovi Dastymu přes plot otrávenou uzeninu. Případem se už zabývá radnice. S dalšími kroky vyčkává až po sdělení výsledků rozboru, zda byl pes skutečně otráven.

Marie Pilátová zemřela 20. ledna 2015. Na snímku je z léta 2011.

Zemřela Marie Pilátová, Konopníková z filmů Slunce, seno...

Hoštice – V trilogii Zdeňka Trošky patří k nezapomenutelným figurám. Marie Pilátová z Hoštic na Strakonicku, která v komediích Slunce, seno… hrála Konopníkovou, už ale bude bavit jen z filmů: 
v úterý 20. ledna zemřela, bylo jí 93 let. Přitom ještě nedávno vyprávěla, jak si udržuje kondici. „Hlavně prací na zahrádce, jen tak se dá dožít vysokého věku."

Vyškovský Zoopark

Zoopark ve Vyškově letos bude slavit, dál přemýšlí nad expozicí koster

Vyškov – Pětačtyřicet let hvězdárny, půl století zooparku. Vyškovské atrakce budou v letošním roce slavit. Program připomínek výročí se stále ladí, ve hře v případě zooparku zůstává nová expozice zvířecích koster. „Počítáme se sérií několika akcí, nebude to nic úplně velkého, ale určitě tak zásadní výročí chceme připomenout. Každá akce bude stažená právě k padesátiletému jubileu, navíc pětačtyřicetileté má i marchanická hvězdárna, blíží se i deset let fungování dinoparku," připomněl ředitel Zooparku Vyškov Josef Kachlík, který stojí v čele zahrady už od roku 1991.

Vyškovský Zoopark

Zoopark letos bude slavit, dál přemýšlí nad expozicí koster

Vyškov – Pětačtyřicet let hvězdárny, půl století zooparku. Vyškovské atrakce budou v letošním roce slavit. Program připomínek výročí se stále ladí, ve hře v případě zooparku zůstává nová expozice zvířecích koster. „Počítáme se sérií několika akcí, nebude to nic úplně velkého, ale určitě tak zásadní výročí chceme připomenout. Každá akce bude stažená právě k padesátiletému jubileu, navíc pětačtyřicetileté má i marchanická hvězdárna, blíží se i deset let fungování dinoparku," připomněl ředitel Zooparku Vyškov Josef Kachlík, který stojí v čele zahrady už od roku 1991.

Ohňostroj. Ilustrační  foto

Ochránci: Zábavní pyrotechnikou způsobíte stres a bolest zvířatům v okolí

Region - Český svaz ochránců přírody varuje: Použijete-li zábavní pyrotechniku, velmi pravděpodobně způsobíte stres a bolest živočichům v okolí. Zároveň vypustíte do ovzduší látky, které jsou velmi jedovaté i pro člověka. Samotná vaše účast na pořádaných ohňostrojích může být nebezpečná pro vaše zdraví.

Silvestr. Ilustrační foto.

Velká italská města zakázala silvestrovskou pyrotechniku

Řím - Milánské úřady zakázaly na Silvestra v celém městě odpalování zábavní pyrotechniky. Před milánským dómem se nesmí pít ze skleněných láhví a sklenic, informovala agentura DPA. Podle agentury APA zákaz odpalování pyrotechniky vyhlásila i další velká italská města včetně Neapole.Starosta Milána Giuliano Pisapia oznámil, že v severoitalském velkoměstě letos na Silvestra a na Nový rok nesmí být odpalovány ohňostroje nebo petardy. Zdůvodnil to tím, že před hlukem mají být uchráněni starší lidé, malé děti i domácí zvířata.

Ilustrační foto

Zábavní pyrotechnika může být nebezpečná pro lidi i zvířata

Kolínsko - Český svaz ochránců přírody varuje: Použijete-li zábavní pyrotechniku, velmi pravděpodobně způsobíte stres a bolest živočichům v okolí. Zároveň vypustíte do ovzduší látky, které jsou velmi jedovaté i pro člověka. Samotná vaše účast na pořádaných ohňostrojích může být nebezpečná pro vaše zdraví.

NEUMÍTE si představit silvestr bez petard? A myslíte při tom na domácí zvířata?

Oslavte silvestr bez petard, vyzývají milovníci psů

Sokolovsko – Týdny se toulající psi, kteří se v hrůze dají na útěk, zvířata vyděšená téměř k smrti nebo strachy šílející. I to může být následek novoročního bujarého veselí, tradičně provázeného odstřelováním petard, rachejtlí a dělobuchů

Ilustrační foto.

Odpalujte rachejtle jenom na Silvestra, žádají majitelé psů

Třebíčsko - Silvestr se rychle blíží a s oslavami konce starého a začátku nového roku je pevně spjato používání velkého množství pyrotechniky. Milovníci petard, rachejtlí a ohňostrojů si přijdou na své, majitelé domácích zvířat jsou však nešťastní. Především mnoho psů totiž hlasité rány nemá vůbec v lásce.

Ilustrační foto.

Padesát lidí u sousedů nemá střechu nad hlavou

V Linci je řada zařízení, která nabízejí lidem bez domova přístřeší. Kolem padesáti ale této příležitosti nevyužívá, „bydlí" na ulici, v parcích, hledá útočiště v rozpadajících se budovách, ve vagonech, ve sklepích, popisují OÖN. Mnozí podle nich nechtějí akceptovat pravidla útulků, například pravidelně se mýt nebo rezignovat na držení domácích zvířat. Jiní jsou tak agresivní, že dostali zákaz pobytu, další jsou drogově závislí nebo prostě nesnášejí blízkost jiných.

Ivana Zemanová darovala opuštěným dětem 50 tisíc korun.

Klokánek obdarovala první dáma Ivana Zemanová

Krásné Březno - Děti z ústeckého Klokánku obdarovala první dáma Ivana Zemanová. Manželka prezidenta republiky totiž na provoz tohoto zařízení pro ohrožené děti přispěla 50 tisíci korunami.

Chovatelská výstava v Rosově mlýně u Benešova.

Chovatelé vystavují v Rosově mlýně stovky zvířat

Benešov – Na čtyři desítky chovatelů a to nejen z Benešovska, vystavovalo během víkendu 22. a 23. listopadu svá zvířata v Rosově mlýně. Výstavu pro ně připravila benešovská organizace Českého svazu chovatelů.

Zoo Ostrava. Ilustrační foto

Brambůrky a cukrovou vatu zvířata v zoo opravdu nemohou

Plzeň, Ostrava - Dva kamzíci běláci, ovce aljašská a klokan rudý. To je výčet zvířat, která jen v posledních čtyřech týdnech doplatila na to, že je návštěvníci plzeňské zoo krmili lidským jídlem. Jejich organismus ho nedokázal strávit a zvířata uhynula. S naprosto stejným problémem už roky bojuje i Zoo Ostrava.

Ilustrační foto.

Volby v USA mohou rozhodnout prasata a terapeutické slepice

Washington - Senátní volby v klíčovém státě Iowa vzbuzují obrovský zájem Američanů. Do předvolebních kampaní zde byly investovány miliony dolarů. Překvapivou, ale rozhodující roli zde však možná sehrají domácí zvířata, píše zpravodajský server BBC News.

Počítačová hra Farming Simulator 15.

Nově vydaný Farming Simulator 15 přináší virtuální správu farmy

Na pulty obchodů dorazil další díl ze série Farming Simulator. Jak asi správně tušíte, jedná se o simulaci správy vlastní farmy a všeho, co k tomu patří. Novinkou je potom možnost kácení lesů a bohaté on-line funkce, kdy se o farmu můžete starat až v deseti lidech. Dostupná je také sběratelská edice hry.

Ilustrační foto.

Cukrovka ohrožuje nejen lidi, ale také psy a kočky

Odborníci varují, že případů cukrovky u domácích mazlíčků přibývá, jeden případ připadá na 100 až 500 zvířat. Riziko cukrovky u lidí připomíná Světový den diabetu 14. listopadu, na rizika u psů a koček se zaměřuje osvětová kampaň splečnosti MSD Animal Health po celý listopad. V jednoduchém testu mohou lidé zjistit míru rizika u svého psa či kočky.

Ilustrační foto.

Cukrovka ohrožuje nejen lidi, ale také psy a kočky

Praha – Odborníci varují, že případů cukrovky u domácích mazlíčků přibývá, jeden případ připadá na 100 až 500 zvířat. Riziko cukrovky u lidí připomíná Světový den diabetu 14. listopadu, na rizika u psů a koček se zaměřuje osvětová kampaň splečnosti MSD Animal Health po celý listopad. V jednoduchém testu mohou lidé zjistit míru rizika u svého psa či kočky.

Popelnice na bioodpad.

Přijdou hnědé kontejnery. Domažličané začnou třídit bioodpad

Domažlice – Zbytky jídel, prošlé potraviny, skořápky od vajíček, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky pečiv, plevel ze zahrady, výkaly drobných domácích zvířat, listí a tráva. Zatímco dosud tento odpad končil v běžných popelnicích, od jara by odpovědní obyvatelé Domažlic měli mít možnost umístit ho do kompostéru – speciální hnědé popelnice na bioodpad.

Exteriér zámecké restaurace, za kterou stoji Kamil Kolek a která je podle místních centrem pyrotechnických produkcí.

Vedení Štáblovic omezilo používání zábavní pyrotechniky

Štáblovice - Šedesát obyvatel Štáblovic podepsalo petici, kde se ohrazují proti volnému používání zábavní pyrotechniky. Konkrétně je popudily ohňostroje, které se v obci uskutečnily v souvislosti provozu zámecké restaurace Panství, za kterou stojí Kamil Kolek. Po obecním úřadě chtěli, aby pořádání ohňostrojů ošetřil vyhláškou.

Zahraniční pobyty si studenti užili.

Studenti ze Scholy Humanitas byli na měsíční stáži v Berlíně a Londýně

Litvínov – V uplynulém týdnu se zpět do školy vrátila patnáctka studentů Scholy Humanitas, která trávila měsíc na pracovní odborné stáži v Londýně a Berlíně. Žáci prožili v několika městských organizacích, zabývajících se péčí o parky, parkové porosty, pěstební činností nebo třeba chov domácích zvířat, provoz zahrad a zahradnictví, zajímavé chvíle.

Ilustrační foto

Chov ovcí ohrožují nejen šelmy

Beskydy - Velké šelmy nejsou podle ekologů zásadní hrozbou pro chov ovcí. Soužití rysů, vlků, medvědů a chovatelů ovcí v Beskydech hodnotí nová studie olomouckých přírodovědců, která právě vychází v prestižním mezinárodním časopise.

Ilustrační foto.

Exotičtí mazlíčci: víte, co od nich očekávat?

Oproti běžným domácím zvířatům jsou neobvyklí svým zjevem, vzrůstem či původem. Pokud si některého z nich pořídíte domů, je třeba k němu přistupovat s trpělivostí i jistotou. Zatímco jednomu se zavděčíte pohlazením, u jiného je lépe zachovat si odstup.

Návštěvníci expozice se kochají vystavenými exponáty.

Výstava Když jsem já sloužil

Opava – Stálá expozice v hlučínském zámku Kdo jsou lidé na Hlučínsku je dočasně obohacena o výstavu s názvem Když jsem já sloužil. Expozice je zaměřena na chov domácích zvířat v minulosti.

Příprava podzimní Flory 2014

Podzimní Flora startuje. Tady je přehled novinek a taháků

Květinami vyzdobené kostely, bludiště ze zeleniny, výstava domácích zvířat či třeba rodokmen vinné révy. Podzimní Flora na olomouckém výstavišti potrvá od čtvrtka 2. října do neděle 6. října. Podívejte se, co všechno nabídne.

Příprava podzimní Flory 2014

Podzimní Flora startuje. Tady je přehled novinek a taháků

Olomouc - Květinami vyzdobené kostely, bludiště ze zeleniny, výstava domácích zvířat či třeba rodokmen vinné révy. Podzimní Flora na olomouckém výstavišti potrvá od čtvrtka 2. října do neděle 6. října. Podívejte se, co všechno nabídne.