Kreativ

ŠTÍTEK: domácí zvíře

WC, umývárna a sprchy. Nový kemp v olomoucké čtvrti Hejčín

Nový kemp v Olomouci otevřel. Podívejte se dovnitř

Olomouc – Po dlouhých letech čekání v Olomouci otevřel vyhlížený kemp. Turisté i vodáci mají od pátku 12. června možnost zamířit se stanem do areálu nedaleko mostku přes Mlýnský potok v Hejčíně. Zázemí je připravené i pro autokaravany.

Kofinka.

HLASOVÁNÍ: Hledáme nejkrásnějšího mazlíčka Libereckého deníku

Liberecko - Redakce vyhlásila soutěž o nejkrásnějšího mazlíčka Libereckého deníku. Protože jsme nechtěli nikoho ošidit, zařadili jsme všechny zaslané fotografie do soutěže. Nyní můžete na našich internetových stránkách hlasovat v anketě. Do soutěže se přihlásilo více než 40 soutěžících, proto jsme se rozhodli odměnit místo jednoho, tři mazlíčky s největším počtem hlasů. Vybírat můžete celkem z 42 soutěžících. Soutěž je právě v polovině.

Ilustrační foto

Výstavy v Chrasti: nevěsty i hospodyňky

Chrast - Hlavními tématy letošních muzejních sezónních výstav jsou svatby výstava s názvem „Slavnostně si řekli ano" a chod domácnosti (tedy realita) po svatbě výstava s názvem „Šťastná hospodyňka, spokojená domácnost".

Den dětí v zooparku.

Velbloudí mláďata dostala jména Adéla a Magdaléna

Chomutov - Ani teplota přes třicet stupňů ve stínu neodradila v sobotu rodiče s dětmi k návštěvě dětského dne v Podkrušnohorském zooparku. „Návštěva nás potěšila, obávali jsme se, že děti budou chtít radši k vodě," spokojeně okomentovala návštěvu několika stovek lidí v zooparku mluvčí Martina Pelcová.

Ilustrační foto.

Trubec nebodne, poznají děti ve vyškovském zooparku

Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Že ve vyškovském zooparku kromě králíků, ovcí, koz a dalších domácích zvířat chovají i včely, ví snad každý, kdo ho minimálně jednou ročně navštíví. Lidé je najdou v ukázkovém úlu v Hanáckém statku a třicet včelstev přibylo i v areálu dinoparku poblíž hvězdárny, kde si je můžou prohlédnout z bezpečné vzdálenosti.

Ilustrační foto.

Trubec nebodne, poznají děti ve vyškovském zooparku

Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Že ve vyškovském zooparku kromě králíků, ovcí, koz a dalších domácích zvířat chovají i včely, ví snad každý, kdo ho minimálně jednou ročně navštíví. Lidé je najdou v ukázkovém úlu v Hanáckém statku a třicet včelstev přibylo i v areálu dinoparku poblíž hvězdárny, kde si je můžou prohlédnout z bezpečné vzdálenosti.

Ilustrační foto

Slimáci opět nedají spát zahrádkářům na Kamenicku

Kamenicko – Zahrádkáři na Kamenicku jsou v nesnázích. Velké starosti jim totiž děla-
jí téměř nezničitelní slimá-
ci. Tito nezvaní hosté zahrádkářům likvidují vše, co si na svých záhonech pracně pěstují.

Ilustrační foto.

Organizátoři táborů hlásí: „Máme obsazeno“

Chomutovsko - Středisko volného času Domeček Chomutov pořádá o prázdninách pět táborů, DDM Paraplíčko v Jirkově tři, Podkrušnohorský zoopark osm, Centrum aktivního odpočinku na Špičáku jeden a stejně tak i Junák Chomutov. Všichni ale už hlásí plno. Sehnat volné místo na tábor, nebo příměstský tábor o prázdninách na Chomutovsku je tak téměř nemožné.

Zvířata v cirkusu Berosini.

Cirkus Berosini baví lidi v Jihlavě

Jihlava – Drezura opic ve stylu ruské pohádky Mrazík nebo vystoupení nosála červeného Matýska. To jsou největší lákadla cirkusu Berosini, který do neděle zakotvil v Jihlavě.

Ilustrační fotografie.

O dělobuchy už lidé v Hodoníně musí žádat

Hodonín - Od příští středy platí na území Hodonína obecně závazná vyhláška, která omezuje užívání ohňostrojů. Její návrh schválilo třiadvacet z pětadvaceti městských zastupitelů na svém posledním zasedání. „Cílem vyhlášky je vytvořit opatření směřující k ochraně před hlukem, znečištěním a záblesky, které způsobuje zábavní pyrotechnika," sdělila mluvčí hodonínské radnice Barbora Lahová.

Koně nikdo netýrá, zní z obory

Koně nikdo netýrá, zní z obory

Teplicko - Týrá Mstišovská obora koně jménem Janička?  Podle některých návštěvníků je kůň velmi vyhublý a ve zbědovaném stavu. Provozovatel obory říká, že koně si vzali na dožití, protože jeho majitelka se o něj nedokázala starat.

Černošínští se bavili na pouti

Černošínští se bavili na pouti

Černošín – Náměstíčko v Černošíně bylo při sobotní pouti plné atrakcí, muzeum lákalo na nové exponáty, jako například na staré loutky.

Ilustrační foto.

Do chráněných lokalit v Praze se v květnu vrátí stáda ovcí a koz

Praha - Do zvláště chráněných přírodních lokalit v Praze se v průběhu května vrátí stáda ovcí a koz. Pasáčka se stádem budou moci lidé v létě spatřit třeba na svazích Šárky, v Podbabských a Sedleckých skalách, Slavičím údolí, v Radotínských skalách a na Vidouli.

Na Velikonočním hanáckém dvorku v záhlinickém muzeu pletly děti tatary nebo si prohlédly domácí zvířata.

Děti si užívaly Velikonoční hanácký dvorek

Záhlinice – Muzeum Františka Skopalíka v Záhlinicích pozvalo děti i dospělé na akci s názvem Velikonoční hanácký dvorek. Ve čtvrtek dopoledne tak využila příležitosti v rámci velikonočních prázdnin některá střediska volného času z regionu – a bylo na co se dívat.

Krematorium by mělo vzniknout v bývalém areálu Prefy, v blízkosti restaurace a místního kulturního domu.

Hýskov bojuje proti výstavbě krematoria pro domácí zvířata

Hýskov - Obyvatelé Hýskova na Berounsku bojují proti záměru postavit 
v bývalém areálu Prefy krematorium pro domácí zvířata. Nyní se posuzují vlivy na životní prostředí 
v rámci navrženého záměru. Za svými občany stojí i obecní úřad, který je vyzval, aby v rámci tohoto řízení využili své možnosti vyjádřit se a napsat důvody, proč se stavbou nesouhlasí.

Chovatelský kroužek na návštěvě u veterinářky

Péči o zvířata učí děti na chovatelském kroužku

Choceň – Dotyk chlupatého tvorečka v nich vyvolává radost a nadšení. Všichni malí svěřenci vychovatelky Jarmily Tauberové mají rádi zvířátka, a proto navštěvují chovatelský kroužek, který pro ně Základní škola Mistra Choceňského v Kollárově ulici v Chocni otevřela loni na podzim.

Zámek Kinských. Ilustrační foto.

V zámku Kinských v neděli přivítají jaro

Valašské Meziříčí – Tradiční velikonoční výstavou uvítají příchod jara v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Nadcházející neděli ji zahájí jarní akce Vítání jara v muzeu, na které si zájemci mohou vyrobit obřadní pečivo, uplést tatar, nazdobit perníčky nebo vyrobit přáníčko s velikonočním motivem. Koná se od 14 do 17 hodin.

Bledule jarní patří do čeledě amarylkovitých. Jedná se o rostlinu cibulovitou.

Jak každé dítě už ve školce ví, bledule je poslem jara

Jičínsko – Zeptáme-li se dětí na základní škole, které rostliny kvetou na jaře první, jistě nám odpoví, že sněženky a bledule. Obě tyto rostliny patří do čeledě amarylkovitých, z níž se v původní planě rostoucí formě vyskytuje na Jičínsku pouze jeden druh a to bledule jarní.

Ilustrační foto.

I potkan potřebuje společnost

Ačkoliv potkan byl a stále je považován za zvíře, které přenáší nebezpečné choroby, dnes se jedná o stále populárnějšího domácího mazlíčka. Možná i proto, že je to velice inteligentní a přizpůsobivý živočich.

Ilustrační foto.

Zima pro zvířata nekončí: Plesnivý chleba ne, radí hospodář

Velehrad - Pohled na myslivce v zelené kamizole s puškou přes rameno a se psem na vodítku vyvolává u nezasvěcené veřejnosti představu lovce, který jen chodí lesem nebo po poli a uloví, co si zamane. Být myslivcem ale neznamená jenom střílet zajíce, bažanty, zvěř srnčí nebo černou.

Ilustrační foto

Z ohrady zmizel mladý býček

Hudlice – Králíci, kozy, ovce a dokonce i krávy a býci mizejí z ohrad v berounském regionu. Zloději si dokážou poradit s železnými závorami i zámky.

Lamy, ilustrační foto.

FOTO: Lama zlákala k útěku koně. Pátrání na Třebenicku trvá

Třebenice – Po  uprchlém klokanovi Joeym tentokrát pátraly skupinky lidí v okolí Třebenic po dvou dalších zvířecích utečencích. Ze své ohrady pod Košťálovem v pondělí nejprve zmizela lama. Cestou k výletu zlákala ještě koně. Toho se v lesích pod hradní zříceninou už podařilo majitelům najít, exotická lama se jménem Johny dál uniká.

První letošní terarijní výstava a burza se uskutečnila v neděli v Budějovicích. Přilákala stovky lidí. Velkou pozornost budili hadi, agamy, chameleoni a další zvířata.

Ještěry a plazy mají nadšenci po celém bytě. V neděli se sešli na burze

České Budějovice – Hadi, chameleoni, sklípkani, pavouci, sarančata, cvrčci a mezi nimi stovky nadšených lidí. Velký úspěch měla první letošní terarijní burza a výstava, která se uskutečnila v neděli ve Spolkovém a kulturním domě Slavie v Českých Budějovicích. Chovatelé si zde pořizují nová zvířata i doplňují zásoby krmiva a dalších potřeb.

Záchrana psa na liberecké přehradě

Nešlo o traviče, ale nešťastnou nehodu. Pes se propadl pod led

Liberec – Záhada psího hrobu, který se objevil na harcovské přehradě, se vyřešila. S vysvětlením přišla tisková mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová. Deník včera informoval o tom, že na promenádě přehrady někdo pravděpodobně pohřbil psa.

Ilustrační foto.

Bítovský chovatel se brání: zvířata netrýzním

Bítov - Navázat na starou tradici barona Haase, který choval v hradním příkopu bítovského hradu exotická zvířata, hodlal Zdeněk Nikolai. Déle než deset let se mohli návštěvníci hradu kochat desítkami různých zvířat. Kvůli nájmu i otevírací době se přemístil k hradnímu parkovišti. Návštěvníci zde najdou převážně domácí zvířata a zoo koutek dostal název Zahrada se zvířaty. Podívat se po návštěvě bítovského hradu na koně, ovce nebo třeba kozy je zejména pro rodiny s dětmi lákavá nabídka. Všichni příchozí vstupné rádi zaplatí s tím, že výtěžek poputuje na krmení či opravy ustájení pro zvířata.

Ilustrační foto

Zmrzačený kostarický tukan dostane zobák z 3D tiskárny

San José - Kostarický tukaní samec Grecia, kterému v lednu kdosi uřízl část zobáku, dostane protézu vyrobenou pomocí trojrozměrného tisku. Zmrzačený pták, kterého musí vyživovat veterináři a jehož případ řešil i kostarický prezident, tak bude mít šanci být díky vytištěnému zobáku znovu soběstačný. Podle stanice BBC jde o první podobný případ v Latinské Americe.

O opuštěná i zatoulaná zvířata by se měla postarat městská policie nebo obecní úřad.

Do záchranné stanice domácí zvířata nepatří

Vlašim – Stejně jako v jiných záchranných stanicích i v té vlašimské řeší dotazy nálezců, kam s koťaty, morčaty a dalšími domácími mazlíčky, které najdou „odložené" v krabicích u cizích vrat, či hůře v lese nebo u silnice a sami si je nechat nemohou. Kdo se o čtyřnohé bezdomovce tedy postará?

Ilustrační foto.

Chovatelé jdou se zvířaty do škol

Litoměřice – Městské děti poznají z domácích zvířat snad jen psa a kočku, občas koně, další zástupce z říše zvířat uvidí nejspíš v zoologické zahradě.